Mazda RX-7

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BGILLEGAL
    CBC Senator XXL
    • 22.05.2006
    • 653
    • Beograd

Mazda RX-7

Evo ja cu da otvorim Topic o mojoj najomiljenijoj Mazdi do sada. Zasto mi je toliko omiljena, pa proveo sam mnogo sati svog zivota proucavajuci taj Wankel tj Renesis Rotary motor. Doduse auto koji je kod nas dosta redak, plase se ljudi servisa, jer gotovo da ga nema. Mozda cak neko i radi taj motor, necu da gresim dusu. Prosle godine na Krfu sam ih video mali milion, kako RX-7 tako i RX-8. Pre koji dan mi je drugarov brat potvrdio tu informaciju.
    Naime postoje 3 generacije od kojih je meni prava jedino 3-ca.

PRVA GENERACIJA (SA/FB)

Proizvodila se od 1978 do 1984, a motori koji su ugradjivani su sa oznakama 12A (1146ccm, 100HP) i u turbo varijanta tog motora (165HP), kao i 13B-DEI (146HP, a posle 1988 godine 160HP).

DRUGA GENERACIJA (FC)

Proizvodila se od 1985 do 1991. Motori su bili rotacioni sa 1.3L u izvedbi od 146HP i 182HP.

TRECA GENERACIJA (FD)

Proizvodio se od 1991 do 2002 godine. Strahovito dobar Rotary motor od 1.3L sa 255HP. Pravljen je u raznoraznim verzijama i izvedbama gde su fabricki motori isli i do 274HP. Motor po meni sa puno puno potencijala sto je dokazao i sledeci, aktuelan, model RX-8. Iskreno ZELIM da Renesis motor zazivi!
  • JNC
    CBC Senator XXL
    • 19.12.2006
    • 1332
    • Beograd

mmmmmm, treca generacija je ko lutka.

Comment

• BGILLEGAL
      CBC Senator XXL
      • 22.05.2006
      • 653
      • Beograd

Posle Fast and Furious-a Tokyo Drift svi su poceli da ih preradjuju u ovom obliku. Tako da je postala i ovako prepoznatljiva

Ipak najlepsi je fabricki izgled...

Comment

• Jap
        CBC Početnik
        • 18.08.2007
        • 6
        • Zagreb

Moj san snova.... FD Rx-7 Spirit R.... definitivno najbolja mazda ikad, poseban auto....

Ja u Renesis vjere nemam... raspadaju se samo tako, motor nije ni do koljena 13b-u iz rx7ice

Comment

• X9
          CBC Senator XXL
          • 28.06.2005
          • 3179
          • Wien-Sabac
          • RX-8 i X-9

za renesis se varas....
          inace rx7 jedini model koji stoji rame uz rame sa suprom,nsx-om,skyline-om u svetu tjunera...samo sto je meni mazda najlepsa od svih
          "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• BGILLEGAL
            CBC Senator XXL
            • 22.05.2006
            • 653
            • Beograd

Pazi, Mazda RX-7 je pokretac neceg novog, drugacijeg. To je bio jedini auto za koga su rekli da je mistican kao i sam japan! Tako da nema tu mnogo sta da se prica. Po meni, iako se nisam ni vozio u njoj, je to jedna od 2-3 najbolje mazde ikada napravljene. Pored nje mogu da stavim RX-8 i 3ku.

Comment

• Jap
              CBC Početnik
              • 18.08.2007
              • 6
              • Zagreb

Originally posted by mikimazda
              za renesis se varas....
              inace rx7 jedini model koji stoji rame uz rame sa suprom,nsx-om,skyline-om u svetu tjunera...samo sto je meni mazda najlepsa od svih
              vidim kakva je situacija u servisima sa rx-8 te koliko je ljudi vec mijenjalo motor, i koliko puta... neki su u 100 000km imali 3 promjene motora.... naravno, takav motor treba znat "vozit" i treba imat nesto tehnickog znanja u glavi.... isto tako, dokaz da je rx-8 veliki korak unatrag umjesto unaprijed prema rx-7 si i sam naveo rekavši da rx7 stoji rame uz rame sa ostalim japanskim legendama, dok rx 8 nema sta trazit uz njih..... isto tako, savjetujem pogledat bestmotoringov film "Rotary Rocket" i pogotovo "Rotary Reborn" gdje i najveći od najvećih majstora što se rotary motora tiče, Amemya, daje svoju riječ

Comment

• bakara
                CBC Senator XXL
                • 29.01.2005
                • 977
                • nBGd

Koliko sam ja upoznat taj vankel motor se po pravilima menja, ne popravlja se i treba da traje tih 100 000km.
                pozdrav

Comment

• mirdza
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2005
                  • 2437
                  • Katowice (PL) / Banja Luka
                  • AGP / W126

Kod mene u komsiluku jedna MILF (tako da je nazovem ) vozi crvenu RX-8. Kad god je vidim (Mazdu a ne tetu...) odusevim se zvukom
                  A sto se tice Wankela - njegova genijalnost je u jednostavnosti (ako se dobro sjecam motor se sastoji od 8 dijelova, ne racunajuci periferiju). E sad, sto je malo zahtijevan...zahtijevna je i Alfa pa je ljudi vole
                  Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

Originally posted by Jap
                    Originally posted by mikimazda
                    za renesis se varas....
                    vidim kakva je situacija u servisima sa rx-8 te koliko je ljudi vec mijenjalo motor, i koliko puta... neki su u 100 000km imali 3 promjene motora.... naravno, takav motor treba znat "vozit" i treba imat nesto tehnickog znanja u glavi.... isto tako, dokaz da je rx-8 veliki korak unatrag umjesto unaprijed prema rx-7 si i sam naveo rekavši da rx7 stoji rame uz rame sa ostalim japanskim legendama, dok rx 8 nema sta trazit uz njih..... isto tako, savjetujem pogledat bestmotoringov film "Rotary Rocket" i pogotovo "Rotary Reborn" gdje i najveći od najvećih majstora što se rotary motora tiče, Amemya, daje svoju riječ
                    kao prvo svi gledaju na wankel kao na obican cetvorotaktni bacac ...drugo renesis nije turbo motor,znaci nemoze se pariti sa sky-om,suprom itd...i nije predvidjen za turbo konverzije,zato se i ne postizu neki rezultati...renesis jeste korak unapred od motora iz fd-a,moras da pogledas tehniku okretanja rotora koja je u renesisu otisla jos dalje...onda zidovi cilindra kod rene**** su jos bolje odradjeni nego kod motora od fd-a...uglavnom to sto mi pricamo da im motori riknjavaju se prostire na sledece probleme(meni poznate ):imali su problem sa prvim serijama da je rezervoar goriva bio nedovoljno zasticen da je se topio usled toplote od izduva,onda prve serije su imale probleme sa jacinom motora i gubitkom snage zbog pogresnih zaptivnih plocica(mali "nozici"na svakom kraku rotora),sve reseno u garantnom roku;onda ljudi samo (vlasnici)ne znaju kako se sam auto eksploatise(sasvim drugaciji prilaz nego od fourbanger-a),zato se i neke stvari desavaju...inace svaki problem je mazda resavala iako su neki ocigledno bili uzrok vlasnikove neadekvatne eksploatacije(za razliku od drugih auto kuca)...
                    rx8 je auto ,ne samo motor u njemu ,i kao auto je doziveo ogroman uspeh(primera radi:sa samo 231 hp napravio isto vreme na stazi kao i m3 e46 )...
                    a za serijal od bestmotoringa-to ti je kao lektira za osnovnu skolu,samo sto ja sada vec imam 32 godine sto znaci davno procitano
                    pozdrav
                    ps...generalna na motoru traje nekih (servisom predvidjena )oko 6-7 casova...koji auto-motor zahteva manje vremena?
                    @mirdza
                    MILF
                    joj ubicu te mnogo mi visis na netu
                    @jap
                    molim te popuni lokaciju u avataru
                    hvala

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Jap
                      CBC Početnik
                      • 18.08.2007
                      • 6
                      • Zagreb

2 miki: sori zaboravio skroz na lokaciju evo sređuejm

slažem se, usisni i ispušni portovi smješteni bočno u odnosu na prijašnje rotarye... sve je to meni jasno sta si rekao i sa svime se slazem... ali jos uvijek imam neke svoje razloge i cvrsto uvjerenje da meni rx 8 nece biti ni priblizno draga koliko rx 7.... mozda i zbog svoje "dostupnosti"..... do sada sam u zivo vidio samo 3 FD-a....

Comment

• X9
                        CBC Senator XXL
                        • 28.06.2005
                        • 3179
                        • Wien-Sabac
                        • RX-8 i X-9

to stoji...mislim da kao sto sam i rekao rx-7 je prelep auto...
                        pre dve godine na racewars ovde kod nas je bio tip sa plavom-singleturbo,odvalio je sve sto je bilo na trkama...znaci svi su bili ono-smesni...a bilo je zverki da ti srce stane...na zalost ni ovde ih nema,a oni koji ih imaju ne daju ih ni za koje parice

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

slazem se da je wankel legenda,skidam kapu .
                          pa sta ako se radi generalna na 100 000 km ... pa i na cetvorotaktnom moras menjas kajseve,spanere a to kosta nekoliko 100 evra,i to mu dodje kao neka generalna.
                          a ja hocu ovo : http://www.karting1.co.uk/wankel-kart-test.htm ali u Skuteru ,bez dozvole i registracije..fijuuuuuuuuuu 50 ccm.
                          to je taj : http://www.nova-racing.com/
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• X9
                            CBC Senator XXL
                            • 28.06.2005
                            • 3179
                            • Wien-Sabac
                            • RX-8 i X-9

fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....
                            gde je sada sale 206 da vidi sta je kart

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• V-Tec
                              CBC Senator XXL
                              • 30.06.2006
                              • 1615
                              • Beograd
                              • '89 Civic d16a6

Prelep Mazdin model...
                              RX-8...Jedan od naj naj najlepsih automobila danas...
                              Ja znam da ima jedna crvena sa Cacanskim tablicama.Jednom sam na Slaviji video i crnu sa Austriskim tablicama(uletela na Slaviju iz Beogradske malo izdriftovala i vratila se u Beogradsku )

P.S.RX-7 mi se isto mnogo svidja, ali ga nikada nisam video uzivo.Zasto ga nema ovde?Jer se prodavala ona uopste u Srbiji?
                              shuto-expressway.com

Comment

Working...
                              X