Druga stvar, Starac Vujadin malo bolje poznaje i malo se duže bavi automobilima od tebe a uz to mu je u nekom periodu to bio i posao da poznaje automobile. Prema tome nije na tebi da odlučuješ ko sme i šta sme pisati a najmanje da daješ ocene lične prirode o tome.
Pre neki dan CEO Nissana licno, Carlos Ghosn, objavio je da je serijska verzija GT-R-a postigla vreme na Ringu od 7:29, 9s brze od prethodnih testova, zahvaljujuci suvoj stazi!
Ja bi i dalje zeleo da vidim da neko "nezavisan" potvrdi ova vremena, posto su nepojmljivo brza (egal sa Carrerom GT i Zondom F ), ali ako je stvarno tako - sta reci nego fantasticno, kapa dole, a svi ostali "nazad za crtace stolove"!
Inace, izgleda da se samo Ameri "loze" da skidaju GT-R sa trona (doduse, sa razlogom, tamo je GT-R jedina prava konkurencija Corvetti i stalo im je da se dokazu), iz Chevroleta je vec stigla zvanicna izjava da ce ZR-1 "biti u stanju da postavi rekord za serijske automobile na bilo kojoj stazi".
ZR-1 je vozio 7:40 na vlaznoj stazi sa ne-profi vozacem...isto nezvanicno.
Ocekuje se da vrlo uskoro GM zakupi Nurburgring i da probaju auto...finalni testvoi su u toku. Koliko sam citao od sefa razvoja do Bob Lutz-a svi su uvereni da ce skroz serijski ZR-1 ici "7:2..i nesto" sa serijskim gumama.
Dobar je taj rivalitet...Valjda ce se preneti i na trke.
Na testovima casopisa rezultati su obicno za oko 5-10 sekunda slabiji na Nurburgringu od fabrickih test ekipa. Meni su ta vremena merodavnija jer je tu jedna metodologija i jedan vozac i nema izgovora.
Nissan je saopštio da su evropski kupci za nešto više od mesec dana (od 2. aprila) naručili 1500 primeraka njihovog sportskog modela GT-R, odnosno rasprodata je celokupna ovogodišnja količina ovog automobila namenjana Starom kontinentu. Od tog broja, čak 950 su naručili kupci iz Velike Britanije, gde je inače u prvih 48 sati prodaje skoro 700 kupaca položilo depozit za njegovu kupovinu (cena tamo inače iznosi 52.900 funti ili oko 67.250 evra). Ovde i napomena da će isporuke prvim kupcima u Evropi početi tek u martu naredne godine. GT-R se inače u Japanu proizvede u samo 1000 primeraka mesečno, a pokreće ga 3,8 litarski V6 motor sa 353kW/480KS i 588Nm obrtnog momenta, zaslužan za ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekunde i maksimalnih 310 km/h.
Za ove pare koje se prodaje gt-r nema boljeg automobila. za cenu jednog m3 dobija se auto koji je u rangu 911 turbo pa čak i bolji. ako budem ikad u mogućnosti da potrošim ovoliku količinu para na auto to će biti ovaj automobil.
svaki review koji sam gledao uglavnom je bilo poređenje sa 911 i u svakom poređenju gt-r je dobio kod bilo kojih novinara. tako da za mene dileme nema.
Samo sto ce u Srbiji kostati mnooogo vise nego u GB.
Mada sam nacuo da nece uopste dolaziti jer iz Nissan Radulovica ne zele da salju ljude u Japan na obuku..
Od kada se pojavio GT-R cudila me je jedna stvar. Kako tako sofisticiran i napredan auto kome se rucno sklapa motor i menjac u posebnom Nissanovom odeljenju kosta tako malo? Mogu da razumem da neki americki sportski auto kosta toliko zbog slabog dolara i proste mehanike koje imaju u sebi. Pri tome GT-R je potpuno opremljen sa svom mogucom opremom serijski za razliku od "nemaca" koji daju skromnu baznu cenu, ali nakarikaju je sa dodatnom opremom. Pretpostavljao sam da postoji neki catch...i postoji, nazalost. Procurelo je u javnost koliko kosta servis i delovi ovog auta, tako da ko zeli da ga ima platice "na cupriji" umesto na mostu. U Nissanu su pokusali to malo da prikriju pravdajuci sve zlom namerom konkurencije koja trazi neku slabu tacku na autu, ali su sve to za sada vrlo neubedljivo demantovali ne sporeci cifre koje se pojavljuju tu i tamo. Uglavnom, radi se ocigledno o automobilu koji zahteva abnormalno skup, sofisticiran i obavezan servis koji podrazumeva redovnu reparaciju svih vitalnih delova, a koji je obavezan da bi vlasnik sacuvao garanciju i da bi imao one perfomanse koje se ocekuju. Pri tome servis se nece moci izvoditi bilo gde, vec samo u posebnim Nissanovim servisima ciji ljudi ce morati da prodju poseban trening. Sve je to super, ali i to ima svoju cenu.
U svakom slucaju strasan auto, ali ne tako jeftin kako izgleda na prvu loptu.
Iako je nakon premijere GT-R privukao veliku pažnju svojim performansama, većina ljubitelja ovog automobila bila je tu da podseti da se ono najbolje iz Nissana tek sprema.
Magazin Road&Track objavio je iz neimenovanih izvora specifikacije V-Spec verzije - moćnije verzije, već itekako moćnog automobila.
Ono što treba pomenuti na prvom mestu jeste da će V-spec biti proizveden u limitiranoj seriji. Snaga 3.8 lit V6 motora povećana je na 520 KS pri 6500 ob/min, dok je maksimalni obrtni momenat od 595 Nm raspoloživ u rasponu od 3200 do 5200 ob/min.
Na dijeti V-Spec verzije se ozbiljno radilo pa se očekuje do 90 kg manja težina uz napomenu da su u navedenom procesu ostavljena samo prednja sedišta. Maksimalna težina vozila biće procenjenih 1640 kg.
Automobil će izgledati veoma slično standarnoj GT-R vderziji uz bitnu, vizuelno neprimetnu razliku - cena će biti duplo veća.
Nissan je podelio svojim tjunerima mali zadatak da se vidi na koju snagu ce oni podici GTR-a...i gle chuda skoro kod svih je bila otprilike ta snaga oko 520 konjica,satim da se na povoznosti i pouzdanosti auta ne izgubi...
gledao sam klipic jednog GTR-a sa tom konjazom i slicnim set-Up-om kao Vspec,na stazi,i mogu samo reci -to je to..
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Zvaničnici Nissana potvrdili su razvoj V-Spec verzije modela GT-R, verzije koja će biti moćnija i lakša od standardnog kupea, koji je već privukao neverovatnu pažnju sjajnim performansama.
Prema poslednjim najavama V-Spec verzija bi mogla biti predstavljena već na salonu u Parizu, koji nas očekuje ovog oktobra.
Krajem prethodnog meseca sportsko odeljenje Nissana, Nismo , predstavilo je paket modifikacija za GT-R koji obuhvata titanijum izduvni sistem, šestokrake Rays alu naplatke i revidirane panele poda vozila.
Sve ove komponente sada možeemo videti na poslednjim fotografijama testnog V-Spec prototipa. Automobil je naravno snimljen na stazi Nordschleife, a prema do sada objavljivanim informacijama trebao bi imati do 100 KS snaga više od standardne verzije uz ozbiljno redukovanu težinu .
Nissan je potvrdio da je GT-R još uvek neprofitabilan model, što je uz ponuđenu cenu za performanse superiornije od duplo skupljih super automobila prilično razumljivo.
Nissan GT-R Spec-V je sve izvesniji, a nakon nepotvrđenih informacija o odlaganju premijere najsnažnijeg Nissana, stiže nam "ohrabrenje" u vidu informacija o ceni i datumu pojavljivanja.
Datum predstavljanja V-Spec verzije je blago iznenađenje u pozitivnom smislu, jer je premijera zakazana za NISMO 2008 festival, koji se održava 30.11, dok će prvi kupci u Japanu dobiti svoj primerak već u februaru.
Cena automobila je prilično neprijatnih, još uvek ne precizno utvrđenih 154.000 dolara (oko 122.500 evra).
Podsećamo na specifikacije koje je najavio magazin Road&Track: V-spec će biti proizveden u limitiranoj seriji. Snaga 3.8 lit V6 motora povećana je na 520 KS pri 6500 ob/min, dok je maksimalni obrtni momenat od 595 Nm raspoloživ u rasponu od 3200 do 5200 ob/min.
Na dijeti V-Spec verzije se ozbiljno radilo pa se očekuje do 90 kg manja težina uz napomenu da su u navedenom procesu ostavljena samo prednja sedišta. Maksimalna težina vozila biće procenjenih 1640 kg.
Automobil će izgledati veoma slično standarnoj GT-R verziji uz bitnu, vizuelno neprimetnu razliku - cena će biti duplo veća (ovo se očigledno obistinjuje).
U međuvremenu japanski časopis Best Car najavio je Le Mans verziju Nissana GT-R sa preko 600KS, uz objavljivanje par fotografija. Sličan projekat je već realizovan, a u pitanju je bio Nissan Skyline R33 GT-R Nismo LM.
Ostaje da sačekamo NISMO festival i vidimo šta će se od navedenih najava obistiniti.
Comment