na OMV ne moze da se sipa dok ne plati predhodni...
U rezervoar od 45 litara stalo preko 60
Collapse
X
-
Za jugopetrol znam sigurno da su imali foru sa nekim daljincima. Papreno se placalo da dobijes isti. Ta fora je radila i na dejtonu.
Na autoputu su fore s karticama i ciframa, zaokruzivanjem...
Meni je cak na pumpi kada se ide od bubanj potoka s desne strane JP pokusao na foru price da sipa 10l vise (nije krenuo od nule). Posle 2 minuta odlucne reakcije lepo se covek izvinio dao mi racun i jos jedan za pravdanje poreza...
Comment
-
-
@206
Gledano iz ugla vlasnika pumpe potpuno si u pravu, vise ce da zaradi ako ima manje radnika!
Pitanje, da li sada malo zaradjuje pa nema cime da plati radnike ili je velika zaposlenost pa niko nece da radi na pumpi?
Inace u svetu je mnogo toga praksa, ali kod nas se prenosi samo deo prakse koji odgovara onome ko je u mogucnosti da postavlja pravila.
U svetu je praksa da marza ni u snu ne moze biti veca od 20% (i to je mnogo), a kod nas je marza onoliko visoka koliko se konkurencija dogovori-primer cene LPG-a u Srbiji. Tako da u tom svetu gde je to praksa mozda i potrosaci imaju koristi od toga sto sami sipaju gorivo.
Sto se tice kradje, siguran sam da pumpadzije imaju recept i za musterije kojima se ne gadi crevo i kojima nije lenja gu**.
Comment
-
-
Ti izgleda jos uvek u socijalizmu nekom zivis.
Normalno stanje stvari je da na pumpi radi najmanji moguci broj ljudi, na principu samoposluzivanja, i cena goriva je tolika kolika jeste. Da zaposle dodatne ljude cena bi bila veca jer bi se to smatralo dodatnom uslugom. To se izgleda jedino kod nas smatra normalnim, da ti drugi sipaju, pa se ljudi opet bune sto ih kradu, ili sto je velika marza ili nesto trece...
Dalje, ne znam odakle ti podatak za onu marzu od 20%, ali ako mislis da se bilo gde u svetu, a pogotovo kod nas, uzima vise od 6-7% (daj boze da je i toliko) maloprodajne marze, u gadnoj si zabludi.
Uostalom, sve i da jeste 20% - kakve to veze ima sa nacinom sipanja? Koja je tu logika, vlasnici puno zaradjuju, pa bi trebalo visak novca da podele ljudima koji im sipaju na pumpi, sto kroz povecanje broja zaposlenih, sto kroz smanjenje marze da slucajno ne zarade vise nego sto neko misli da bi trebalo? Kad malo bolje razmislim, zasto ne zaposle taman onoliki broj ljudi i smanje marzu taman toliko da nista ne zarade, mislim da bi tako bilo najbolje, a?
Glupe li logike...
Praksa da vam pumpadzija sipa na pumpi je danas eventualno odrziva na pumpama sa jednim aparatom, ako takve jos uvek i postoje, gde isti covek i sipa, i naplacuje i radi sve sto na toj pumpi treba da se radi. A navika da nam drugi sipa gorivo je nista drugo nego ostatak iz onog lepog socijalistickog vremena kad niko nije gledao koliko ga sta kosta, nemilice se trosilo, zaposljavalo desetoro ljudi da obavljajju posao jednog, i slicne gluposti. To sto smo mi navikli na to, pa nam sad smeta da izadjemo iz kola i platimo ili se bunimo sto trule gazde trpaju sebi pare u dzep ne zaposljavajuci vise ljudi nego sto im treba - to je vec drustvena bolest. Svet radi drugacije zato sto im je tako jeftinije, prakticnije, i vise se zaradjuje. Sta je tu cudno? Ne otvaraju ljudi pumpe kao socijalnu ustanovu...nezaposlenost vlada, hajde da nakrkamo dvadesetak radnika viska u startu, radice vec nesto...svasta.
Comment
-
-
Nisam pristalica socijalizma, nemam konkretne podatke, pricam o svetskoj praksi u trgovini uopste ne samo o pumpadzijama i o svetskoj praksi u primeni kod nas (trziste(svet) vs monopol-@#$%^%).
Konkretan primer 2007-04 LPG 30 dinara/l, 2008-06 LPG 54 dinara/l (da jeste akciza, ali samo 10 dinara/kg, tj. 6-7 dinara/l), koooolilka je marza 7%
.
Sa druge strane, nije pumpa socijalna ustanova, ali da bi nekom uzeo pare, moras nesto da uradis za njega.
Poenta, ne prihvatam argument "tako je svuda u svetu" - to je ispravno! Prvo tako sigurno nije u svetu (geografski pojam), vec u delu sveta koji trenutno nama namece pravila, e sad da li je to pravo, pravda ili ....
Nema potrebe za epitetimaGlupe li logike ...
Comment
-
-
To nije epitet, nego moje reagovanje na logiku razmisljanja koju smatram falicnom, da ne kazem glupom.
Originally posted by Zeljko...ali da bi nekom uzeo pare, moras nesto da uradis za njega
Oko ove racunice necu ni da komentarisem puno, tako Mali Djokica moze da zamislja racunicu...
Tako je svuda u svetu, to je ispravno - ne, nego logicno i razumno sa jasnim razlogom zasto je tako. I niko nikome ne namece pravila, normalan svet izveo racunicu i video sta mu se vise isplati, briga njih da li cemo mi tako raditi ili ne. Tako je jeftinije i prakticnije, svet odavno to uvideo, tako i radi, mi izmisljamo neke svoje razloge zasto to nije tako, i kao i obicno nismo u pravu - to nema veze sa nametanjem pravila, oni su u pravu jer racun tako pokazuje, mi nismo, i sta je tu nejasno?
Elem, mislim da je na tu temu i previse receno, da ne idemo dalje u offtopic. Ko razume i hoce da razume shvatice, ko ne...ko mu je kriv.
Comment
-
-
Kada smo vec ovoliko otisli u off- konkretno, jos jednom, da li ima veze svetsko poslovanje sa marzom na LPG-u (jedino gorivo koje je pusteno da se cena slobodno formira).
Da li odes u mesaru, uzmes sataru...
Ponavljam logika je jedna, to je nauka, ovde ima mesta da se kaze: "ja tako (ne)mislim".
Sa ovim se slazemElem, mislim da je na tu temu i previse receno, da ne idemo dalje u offtopic. Ko razume i hoce da razume shvatice, ko ne...ko mu je kriv.
Comment
-
-
Evo me konacno sa rezultatima testa....posto su mi sipali kako je i sef pumpe rekao malo preko 60 litara u rezervoar od 45...testirao sam potrosnju...
Otvoreni put do nisa i nazad...Fabija ima motor 1.2 htp...Bord kompjuter je pokazivao potrosnju oko 10 litara na kraju puta...Prilicno je precizan bio do sada...Tako da moze da mu se veruje
Pedjeno je nepunih 520 km i debelo se uslo u rezervu tako da je realno nekih 500 km sa oko 55 litara sto ispada 11 litara prosek....
Opet nisam siguran da li je prevara ili ne....Ali to su cinjenice pa prosudite sami....Puno je to potrosnja za 1.2 litra motor ali tako je ....Na otvorenom je i ranije bilo oko 9-10 litara...Ili su mi i ranije punili "do vrha"
Comment
-
-
Pa ako je ranije trosio 9-10, a sada 11, logicno je da je presao manje, tj da se potrosnja povecala (verovatno jer je auto bio tezi za tih 15 litara u tom extra tanku).
Citaj bre post do krajaKids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Comment
-
-
ma bre kakve veze ima prosecna potrosnja. "pre sipanja na ELP sam sa punim tankom prelazio kusur KM ovaj put sam sa punim+15L preso toliko" i cao. sta sad tu pricamo pricu pre je bilo 9 sad je 11. da, losije gorivo sipano pa trosi vise...a i 15kg ne mogu da uticu toliko na potrosnju da bi skocila za 2 L na 100km po ovome su mu ispali i manje nego sto on kaze da je deklarisano.
deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
A navika da nam drugi sipa gorivo je nista drugo nego ostatak iz onog lepog socijalistickog vremena
Svet radi drugacije zato sto im je tako jeftinije, prakticnije, i vise se zaradjuje
radnik otključava čep, sipa gorivo, zatvara čep, vraća ključ, pita da li želim da mi opere stakla, da li želiš da mi nešto donese, veoma ljubazno se zahvljajuje i poželi srećan put.
takvu naviku sam stekao u kapitalizmu, na privatnim pumpama, tako su radili u svetu.
ako bi kojim slučajem bilo traženo da sam otvorim čep ili čak čudo da sam prljam ruke, idem na drugu pumpu odmah gde sve rade
kako je opisano.
gazda zna da zaradjuje jedino ako ima promet i jedino ako uopšte neko svrati na nejgovu pumpu da toči gorivo.
naravno, radi se o sistemu liberalnog kapitalizma u izvornom obliku (neki bi rekli previše surovom) gde svaka pumpa ima svoju različitu cenu, i svaka ima svoju samostalnu politiku usluge i cena.
u socijalističkim vremenima NIKADA i nigde nisam dobio takvu a niti približnu uslugu.
u svetu se najviše zaradjuje kada se ima posao sa što većim obrtom a to podrazumeva privlačenje što više klijenata.
na pumpi koju su držala 2brata Indusa, kao redovan mušterija dobijao sam povremeno i poklone. dešavalo se i da gazda ako je prisutan tog trenutka dodje do auta, zahvali se lično i pokloni gorivo koje je sipano.
da , kuća časti.
kapitalizam, iskustvo iz prve ruke. lepa navika da neko poštuje tvoj novac.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
koliko vidim napisano je da se prešlo već 520km i da je pri tome ostalo još goriva u rezervoaru, koji ima oficijelno 45 litara a pri tome je bord kompjuter pokazao prosečno 10 litara potrošnje.
ako je bord tačan, i ako je u rezervoaru sipano ukupno 45 litara, domet je 450 km i auto bi odavno stao.
ako je brod tačan, i predjeno je 520km u rezervoaru je bilo najmanje 52 litra a kako je ostalo još goriva to znači i 52+ litra je sipano.
treba sada voziti auto dok ne stane ako je ikako moguće pa će se videti koliko je ukupno km predjeno sa tom količinom sipanom goriva.
ako je stalo preko 60 litara, tada će i ukupni predjeni put biti 550+ km a možda i celih 600km.
da je potrošnja 11 litara a sipano koliko može da stane dakle 45litara, auto bi stao na oko 410km. a nije pa dakle auto nije nastavio na vazduh.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment