Kvalitet goriva u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ToNcA
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2006
    • 868
    • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
    • Mazda 6 2.0d

Da ali je razlika izmedju 1.5 dci i 1.9dci ogromna. 1.9 je mnogo robusniji motor i znam likove kojima se desi da sipaju i D2 u njega i nista mu ne fali dok je 1.5 poznat kao izuzetno osetljiv na lose gorivo.

A to da se auto gasi kada se sipa lose gorivo nikako ne moze biti preuvelicavanje.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• AlNik
      CBC Veteran
      • 18.07.2008
      • 144
      • Beograd

Originally posted by ToNcA
      Ja licno tocim na Jugopetrolu (onim pumpama koje je MB naveo kao "proverene") i prijatno me je iznenadio MOL kvalitetom eurodizela - dci radi glatko i tiho. Povremeno sipam na ELP-u i tu nisam primetio neku razliku u odnosu na MOL i Jugopetrol. Kada bih znao gde ima MOL-ova pumpa na Novom Beogradu verovatno bih tamo tocio ali ne primetih ni jednu...
      Ja tocim evrodizel samo na MOL i EKO pumpama jer oni uvoze Evro Dizel 5. To je dizel iz uvoza i smatram da je to najbolja opcija u Srbiji.

Comment

• jevtic
        CBC Senator XXL
        • 26.11.2006
        • 729
        • beograd

ajdi i ja da dam svojih 5 centi.

sa fabijom tdi nikada ali nikada nisam ni najmanje primetio razliku gde god da sam sipao uključujući i inostrane pumpe. uvek je isto ali to je dizel i to još nije CR tako da razlike ne bi ni smelo biti pa sve da mu sipam i lož ulje.

a sa golfom takođe nikad nisam primetio razliku. doduše ja sam čuo da sve pumpe moraju da nabavljaju bezolovni od NIS za razliku od ED koji mogu i sami da uvoze pa tu i ne bi trebalo da bude razlike. od inostranih pumpi sipao sam samo u crnoj gori i naravno nije bilo nikakve razlike osim toga što je benzin bio dosta jeftiniji.
        ex - fabia 1.9 tdi
        golf 2.0 tfsi

Comment

NIS Petrol-Jugopetrol prodaje goriva za benzinske i dizel motore i njihov kvalitet je propisan jugoslovenskim standardom.

Na tržištu se nalaze dva tipa goriva za benzinske motore:

* Benzin MB95 - „Premijum”
          * Bezolovni benzin BMB95 - „Premijum”
          *

Karakteristike ovih benzina odgovaraju Pravilniku o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla.

Na našem tržištu pojaviće se bezolovni motorni benzin čije karakteristike u potpunosti odgovaraju zahtevima evropskog standarda - EN228, odnosno jugoslovenskog standarda JUS EN228. Ovaj benzin će nositi naziv „Evro-Premijum”.
          http://www.petrol.nis.yu/maloprodaja/pr ... am/benzini

Daimler-Chrysler SCG a.d. preporučuje upotrebu evrodizel goriva, koji proizvodi NIS u skladu sa standardom EN 590. Upotrebom ovog evrodizela obezbeđujete Vašem motoru besprekoran rad, u smislu optimalne snage, potrošnje i izduvne emisije.

Daimler-Chrysler i NIS Petrol uradili su, u proteklih godinu dana, preko 700 proba kvaliteta i analiza i sve su potvrdile da evrodizel NIS Petrol-Jugopetrola u potpunosti zadovoljava evropske standarde.

Kompletna specifikacija tehnološko-hemijskih karakteristika goriva (preuzmite PDF datoteku 247K)

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

BMB i olovo? Zar ne bi trebalo da je "bezolovni
            i ovde i u svetu, vecina benzina sadrzi nesto olova, tih koji se zovu bezolovni. kao i gomile raznih drugih metala.

bezolovni je termin uvedene pre svega zbog poreskih razloga, ili ako hoces marketinski od strane drzave.

retke su jos uvek drzave gde u benzinu zaista nema apsolutno nikakvog olova.

BMB je sa niskom koncentracijom, olova ima u tragovima tj jako malo ali ga i dalje ima. (od Nemacke, Italije, itd podosta zemalja)

izbacivanje olova, i ostaloga, potpuno je poprilicno skupo pa se uglavnom snizava koncentracija do "prihvatljivog" nivoa da se zove bezolovni.

koliko je to prihvatljivo je rastegljiv pojam koji se razlicito tumaci.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• daki_bmw
              CBC Član
              • 22.09.2008
              • 17
              • Srbija

Originally posted by Elwood
              NIS Petrol-Jugopetrol prodaje goriva za benzinske i dizel motore i njihov kvalitet je propisan jugoslovenskim standardom.

Na tržištu se nalaze dva tipa goriva za benzinske motore:

* Benzin MB95 - „Premijum”
              * Bezolovni benzin BMB95 - „Premijum”
              *

Karakteristike ovih benzina odgovaraju Pravilniku o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla.

Na našem tržištu pojaviće se bezolovni motorni benzin čije karakteristike u potpunosti odgovaraju zahtevima evropskog standarda - EN228, odnosno jugoslovenskog standarda JUS EN228. Ovaj benzin će nositi naziv „Evro-Premijum”.
              http://www.petrol.nis.yu/maloprodaja/pr ... am/benzini
              Super! Ovo sam i ja nasao...a i upit na Google-u "evro-premijum BMB 95" daje gomilu rezulata koji se uglavnom ticu pojeftinjenja/poskupljenja goriva iz vesti sa novinskih/info sajtova...nigde nisam nasao ko ga prodaje! Moje pitanje je GDE (sve) se moze kupiti ovaj benzin?!?! ...I nadam se da se moze naci i negde van sire zone Beograda...

Comment

• Grandepunto
                CBC Početnik
                • 26.03.2008
                • 5
                • Beograd

Ja u Beogradu taj evropremijum nisam nigde video. Primetio sam jedino da na Omv-u u poslednje vreme bezolovni losiji nego pre,tako da sipam sad najcesce na Heleniku kod Bogoslovije , oni sipaju pa ne moras da se prljas a i cini mi se da im je konstantno benzin istog kvaliteta.

Comment

• daki_bmw
                  CBC Član
                  • 22.09.2008
                  • 17
                  • Srbija

Originally posted by Grandepunto
                  Ja u Beogradu taj evropremijum nisam nigde video. Primetio sam jedino da na Omv-u u poslednje vreme bezolovni losiji nego pre,tako da sipam sad najcesce na Heleniku kod Bogoslovije , oni sipaju pa ne moras da se prljas a i cini mi se da im je konstantno benzin istog kvaliteta.
                  Teska srca (zato sto mi je OMV nekako drag ) se moram sloziti sa tobom - kvalitet BMB-95 na OMV-u jeste opao, i to primecujem vec poslednjih 6 meseci. Takodje sam primetio jos dok sam ziveo u BG-u da je gorivo na ELP-u maaaaalo bolje nego na drugim pumpama. Zato sada uvek kad idem u BG, lepo na ELP-u napunim rezervoar, pa koliko traje... Inace, ovde kod mene u Zajecaru, jedino OMV-ovo gorivo nesto "vredi"... Od ovih drugih ne bih koristio ni onaj vazduh iz kompresora za dopumpavanje guma!

Comment

• gti16v
                    CBC Senator XXL
                    • 05.08.2007
                    • 343
                    • BGD
                    • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Neverovatno je, ali ja sam jos jedan koji je primetio da je u poslednje vreme kvalitet bezolovnog benzina na OMV-u drasticno opao... Auto losije ide, vise trosi... I onda je usledio vrhunac , natocio sam gorivo na njihovoj pumpi u Leskovcu i auto bukvalno nije hteo da ide Nakon dolivanja goriva na JP svi problemi su nestali ko rukom odneseni

Comment

• Vocko
                      CBC Senator XXL
                      • 25.04.2005
                      • 4556
                      • nBGd

OMV je uvek imao losiji kvalitet gorivo od EKO i JP, po mom iskustvu sa vise vozila sto dizel, sto tng, sto benzin...

Comment

• skijash
                        CBC Senator XXL
                        • 07.09.2007
                        • 1354
                        • Beograd
                        • wrx

Ja stalno sipam na OMV-u. U poslednjih mesec dana sam dva puta zaredom sipao na petrol-u na čukaričkoj padini i dobio sam "knedlu" na nižim obrtajima (verovatno ću morati da odem na čišćenje dizni). Da li se baš slučajno potrefilo ili je prljav benzin bio ne znam...

Comment

• Miodrag
                          CBC Veteran
                          • 31.08.2007
                          • 184
                          • Sremska Mitrovica

eto teme koju trazim, kazi te mi kakvo je gorivo na MOL pumpama? Kakav glas ih "bije"? I ciji je MOL?

pozz

Comment

• subicd
                            CBC Senator XXL
                            • 20.06.2008
                            • 463
                            • Novi Sad

Ako trosis ED odlicnog kvaliteta.
                            Ostala goriva stizu iz nase rafinerije, tako da sve zavisi koja pumpa sipa kakve aditive.

Comment

• Miodrag
                              CBC Veteran
                              • 31.08.2007
                              • 184
                              • Sremska Mitrovica

super, a odakle im stize ed?

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Iz njihovih rafinerija ...
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X