Saobracajna kultura u Beogradu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • AlNik
    CBC Veteran
    • 18.07.2008
    • 144
    • Beograd

Saobracajna kultura u Beogradu

Mozda je ovo trebalo da ide u Sta vas nervira u saobracaju, ali zaista mislim da zasluzuje posebnu temu.

Danas je u Beogradu bio zaostoj saobracaja i imao sam priliku da se po ko zna koji put uverim u to koliko su moji sugradjani operisani od kulture, normalnosti i ljudskosti. Tri kolone automobila se krecu u tri trake, ja krecem da se prestrojim iz skroz desne u srednju i to je zaista umetnost - ljudi (narocito kad vide da imas bolja kola od njih, da se ne lazemo) ce radije da poginu nego da te puste. Cista obest i sujeta i da se ne lazemo - bolest. Dajem migavac, a ovaj majmun se zalece toliko da ce maltene da udari kola ispred sebe, samo da mene spreci da se ubacim. Malo mi je falilo da zaustavim kola i customizujem mu limariju bejzbol palicom, ali sam video 10 metara dalje vecu rupu i tu sam uleteo (i zeznuo stoku).

Ja kad god vidim da neko hoce da se prestroji, pustim ga, jednostavno ne mislim da cu da izgubim sat vremena zivota ako nekoga pustim. Mene retko kad iko pusta.

Dakle pitanja za vas (Beogradjane, ali i ostale):
    1) Da li propustate ljude i ako ne - zasto ne?
    2) Do koje mere ste spremni da idete da nekoga ne propustite?
    3) I konacno - why can't we all just get along??

Rezignirani i iznervirani pozdrav.
  • TOKYO
    CBC Senator XXL
    • 17.07.2006
    • 1696
    • Beograd- NBGD

Uvek propustam, blicam, masem, pogotovo kada sam u koloni jel znam da ovi iza mene to nece uraditi!

Elem, i mene je zatekla guzva danas, ono "na pogresnom mestu i u pogresno vreme", izvlacim se kako znam i umem, ulicicama, sokacima kvarnim skretanjima, uskakanjem, secenjem itd jel vise nemam zivaca!

Inace faktor koji me izludjuje ali do stvarne granice gubitka nerava je buljenje na auto putu..., da BULJENJE , kada god se desi da nekom procuri hladnjak, pukne guma, ostane bez goriva, sretne kolegu, policajac koji kao rukovodi saobracaj, mala cukanja i sva ostala sranja koja ljude napinje da bulje u njih i zaustavljaju kompletan saobracaj?????? Ono sto je najgore od svega je sto se to desava i u suprotnoj traci, znaci ljudi KOCE i bulje ne svesni da moze i da ih zvizne neko od pozadi i da je ruzno buljiti!
    MY ex RWD Alfa
    Drift & Donuts & Track

Comment

• Bojan1212
      CBC Senator XXL
      • 15.07.2008
      • 468
      • Zemun
      • Honda Accord

Uglavnom gledam da propustim coveka ako se ukljucuje u put, a kolona je, ili vidim da hoce da se prestroji u drugu, ali kad vidim da na semaforu oce da ukrade par metara pa preko svih da se ugura e onda idem branik na branik a pogotovo kamionom Zastavom, pa ne bi ga pustio pa nema sile, samo puste jbg drugi. Dok ga neko ne zakaci nece se opametiti. Samo bude mi zao ljudi iz drugog smera bar mu upute lepe reci usput ako nista drugo.

Comment

• shadow
        CBC Senator XXL
        • 23.09.2005
        • 555
        • Beograd

Uh, danas je bio pakao...zatvorene 2 najprometnije ulice, alternative raskopane, jos krenuli da se kvare i cukaju na sve strane...jel zna neko jel ce ovako biti i sutra?

Elem, sto se tice kulture, nekad davno mi je neko pricao kako u nemackoj postoji "rajfeslus" pravilo, tj, pravilo koje kaze da se vozila naizmenicno ukljucuju. Nema ko ce koga da pusti, nego se zna tacno. I kao velike su kazne u nemackoj ko ne postuje to pravilo. I bas dugo razmisljam kako bi to pravilo dosta pomoglo kad bi ovde zazivelo.
        My crew is all fired up
        Y'all better just wise up

Comment

• StudentBGD
          CBC Senator XXL
          • 18.12.2007
          • 1027
          • Beograd

Ja to pravilo iskusio u Svedskoj i nisam mogao danima da se nacudim...

A u BGD nema nikakve kulture pa ni saobracajne, barem kod vecine gradjanstva... Ja se trudim da pustim ljude, ali ne mogu da pustim celu kolonu da udje ispred mene. Oni sto se ubacuju preko reda cesto zavrse na trotoaru, mada sam i to poceo da izbegavam jer mi ne trebaju nerviranja oko gluposti. Taxiste ne volim da pustam jer ni oni mene nikada ne pustaju...
          Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Car
            CBC Senator XXL
            • 07.07.2005
            • 900
            • Beograd

Kad su ovakve (nepredvidjene) guzve, dobar deo ljudi kasni sa zavrsavanjem sopstvenih obaveza, tako da i nije cudno sto te nisu pustali - sledeci put se na vreme prebaci u traku koja ti treba.

Malo se salim, ali ponekad i to ume da smeta - kad neko ne razmislja unapred koja mu traka treba (zbog skretanja i slicno), pa onda stane na sred i pravi kolonu dok ga neko ne pusti da se ukljuci.

Comment

• AlNik
              CBC Veteran
              • 18.07.2008
              • 144
              • Beograd

Originally posted by shadow
              Uh, danas je bio pakao...zatvorene 2 najprometnije ulice, alternative raskopane, jos krenuli da se kvare i cukaju na sve strane...jel zna neko jel ce ovako biti i sutra?

Elem, sto se tice kulture, nekad davno mi je neko pricao kako u nemackoj postoji "rajfeslus" pravilo, tj, pravilo koje kaze da se vozila naizmenicno ukljucuju. Nema ko ce koga da pusti, nego se zna tacno. I kao velike su kazne u nemackoj ko ne postuje to pravilo. I bas dugo razmisljam kako bi to pravilo dosta pomoglo kad bi ovde zazivelo.
              Kako funkcionise rajfeslus pravilo?

Comment

• neshaoct
                Banovan
                • 18.08.2007
                • 1754
                • Beograd, Rakovica

...pustiš jedan auto, onda ti ideš za njim...Onda onaj koji je bio iza tebe opet pusti jedan auto, pa onda ide on...i sve tako...
                Dakle, svako pušta po jedan auto...

Comment

• AlNik
                  CBC Veteran
                  • 18.07.2008
                  • 144
                  • Beograd

I ladno se nadje 10 kola zaredom koja to ispostuju? Sjajno.

Comment

• ToNcA
                    CBC Senator XXL
                    • 31.01.2006
                    • 868
                    • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                    • Mazda 6 2.0d

Evo jos malo dokaza o saobracajnoj (ne)kulturi.

Naime - 23. blok, ukljucenje na Milentija Popovica. Neki genijalci su ukapirali da se mnogo brze ukljucujes ako korostos traku iz suprotnog smera (koja inace sluzi z iskljucenje sa milentija Popovica odnosno ulazak u blok) i tako su napravili fenomenalnu guzvu! Evo i slika. Naravno predvnodnik Civic sa MN tablama - covek kupio Hondu pa mosli da je uhvatio Boga za...

Samo se pitam gde su tada bile one kabadahije sa radarima i pistaljkama? Kada u 3 nocu neko vozi na praznom mostu 70km/h to je ogroman problem a kad atri kretena zakrce ulicu to je prilico ok, jbg guzva je u celom gradu. Demonstriralo se koliko se secam kod Vlade a ne kod Sava Centra!

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• ///M_Power
                      CBC Senator XXL
                      • 05.05.2008
                      • 335
                      • Beograd - Minhen

Pustam i ostavljam mesta dosta cesto, ali zbog toga ponekad dospem u losu situaciju jer ljudi krenu da se ubacuju sa svih strana - jos ako je vozac koga pustam neodlucan ili iznenadjen...
                      Desilo mi se nedavno da se umesto kola koja sam pustao iz desne trake, dzip nekoliko automobila iza mene zaleteo, pretekao preko pune linije sa moje leve strane da bi se ubacio ispred mene i prosao... srecom, kola sa desne strane su prikocila...
                      Takodje, cest je slucaj da se covek ukljuci ispred mene, i onda mu padne na pamet da pravi i polukruzno, pa napravi celu kolonu zbog toga...
                      U svakom slucaju, cesto mi se desi da posto posvetim delic paznje nekome koga pustam, rizikujem da me zakaci par drugih nestrpljivih vozaca kojima je ovo totalno nepredvidljivo i iritirajuce...

Dobro iskustvo sam imao vozeci u Rijeci, Hrvatska... tempo voznje po gradu je uglavnom 60 km/h ili vise... usporavanja su samo na semaforima... kako se upali zeleno, svi daju gas i krecu brzo. Iako i sam vozim brze morao sam dobro da se potrudim da drzim tempo.

Posle Hrvatske voznja po gradovima u Italiji je bila spora i dosadna...

U Begradu, voznja je vise nalik haoticnom kretanju, nego nekoj ciljanoj putanji...

Comment

• neshaoct
                        Banovan
                        • 18.08.2007
                        • 1754
                        • Beograd, Rakovica

...koliko pojedini kilave, čini mi se kao da ne žele da stignu tamo gde su krenuli...
                        Za sve im treba pet dana...a, kad treba da se prestroje samo što još ne zovu Surčin, i traže da obustave sva poletanja i sletanja na 5 minuta kako bi oni nekako promenili traku...

Comment

• JAPANX
                          CBC Senator XXL
                          • 10.08.2006
                          • 2159
                          • Beograd

u novom zakonu ima rajsfishlus metoda i primenjivace se cim se usvoji, najavljuju i jake kazne za to ko ne ispostuje mada znajuci nase seljake, ko ce njih da zaustavlja na ukljucenjima i iskljucenjima gde se takve guzve i dogadjaju

Comment

• shonsy
                            CBC Senator XXL
                            • 11.05.2007
                            • 1391
                            • London/Beograd
                            • Honda CBR 125R

To pravilo se vec kod nas uvelo (nesvesno), ukljucenja na Gazelu tako funkcionisu. Pogotovu kad se ide u dve kolone pa onda dodje suzenje, samo naizmenicno i nema problema.

Mene u nasem saobracaju vise nervira kada ljudi prave bespotrebne razmake izmedju kola, voze 40 km\h kao prvi u koloni i koce sve, a ponajvise me nervira polazak sa semafora. Em sto prvi uvek zaspi (ne znam kako im to uspeva, ja sam specijalno obazriv kad sam prvi) em sto se ceka jedna po jedan, umesto svi zajedno u isto vreme da krenu prvi i zadnji.

A to sa ubacivanjem, nemam problema! Valjda kad vide ljudi saxonija i jos cuju... nije im jasno pa puste... a mozda ih je i strah... h

Comment

• shadow
                              CBC Senator XXL
                              • 23.09.2005
                              • 555
                              • Beograd

Ma to je strasno cega sve ima, kolko neki ljudi "gaze" preko drugih. Nastane neki zastoj, istog momenta se nadje nekoliko pametnjakovica koji ce da pokazu kako su pametniji od ostalih i da voze suprotnom trakom, kao da smo mi budale. I onda naravno naidje vozilo iz suprotnog pravca, i onda nastaje kolaps, jer pravo ne mogu, da se ukljuce ne mogu jel nema mesta, a ne mogu ni u rikverc, jer nisu jedini pametnjakovici...

Ili stanu tako na sred ulice, ukljuce sva 4, i u redu je. I naprave zastoj samo takav. Nebitno kolko traka ima ulica. Uvate pa i jednosmernu sa jednom trakom pa blokiraju, dok odu da kupe burek, a ne mozes u rikverc jel se iza tebe stvorila kolona. Ili utovar i istovar u sred spica.

Ili recimo neka siroka ulica, kao recimo sajam, ja u levoj traci, a tip ispred u kolima vozi 30-40...klinkica STOJI na prednjem sedistu, a otac, vozac, joj pokazuje znamenitosti...meni sa desne strane kolona kamiona...a pametnjakovic nasao da pokazuje znamenitosti bas u spicu...trubimo, sviramo...ma jok, zabole ga...a "kabadahija" u plavom na raskrsnici ne reaguje, jbg, ne cini nikakav prekrsaj...

a jedan od jacih prizora koji sam video pre neki dan, steta sto nisam fotografisao...ulica sa 5 traka (i slovima PET)...onaj deo obrenovackog puta kod OMV pumpe kod cukaricke padine, ka gradu...a na semaforu prizor...5 slepera, svaki zauzeo po jednu traku...strasno...nemaju milosti...

a pesaci su posebna prica...prekjuce, novi beograd, bulevar mihajla pupina, vdim scenu u suprotnoj traci...3 trake stoje na semaforu, a imaju zeleno...zato sto jedna baba, ne moze da saceka, i prelazi na crveno, i zaustavlja saobracaj dok ona predje ulicu...pri tome jedva hoda pa to traje i traje...
                              a juce, savski trg, kolaps saobracaja, a pesaci izasli na ulicu da izviruju kad ce autobus, i zablokirali celu jednu traku...par metara dalje, neki deda krenuo da prelazi ulicu, crveno za pesake na semaforu, a on stade, i krene vice na mene sto sam hteo da prodjem na moje zeleno. Ja mu pokazujem rukom da prodje, kad je vec krenuo, a on stade i krene da drzi propoved...vozac slepera pored, krenuo da se smeje...2 sata se mi provlacili kroz onaj pizvajz, i taman da se izvucemo iz svega toga, i nadje se neki ludi deda da se pravi pametan.

Mislim ovako mozemo da navodimo primere do besveti, svi mi vidjamo sve i svasta. Ovo je sto bi rekli, samo vrh ledenog brega koji svi mi gledamo svaki dan po ulicama beograda.
                              My crew is all fired up
                              Y'all better just wise up

Comment

Working...
                              X