Saobracajna kultura u Beogradu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • PINHEAD
    CBC Senator XXL
    • 30.03.2005
    • 373
    • BG, Vidikovac

1. Propustam, osim kad su bezobrazni i kada me iznerviraju ( ne daju migavac kada hoce da se ukljuce / prestroje i ne daju nikakav znak da me konstatuju - recimo da me pogleda sa licem koje "pita" da ih pustim).
    Najgore mi je kad ulete sa pola branika tek toliko da ja ne mogu da nastavim i onda kao stanu da vide sta cu da uradim. Zasto pobogu???

2. Dotle dok ne vidim da imam posla sa budalom a ne sa inteligentnim bicem, tj dok ne vidim da covek kapira stvari ( to je ono cuveno sto retko ko ume - da kaze "izvinjavam se, pogresio sam" ili "nisam u pravu" jer pobogu, pa mi smo svi najpametniji a da ne pricam o ponosu ).

3. Zato sto su licni interesi uvek bitniji od tudjih

Sto se mene tice, kada hocu da uletim u kolonu ili da se prestrojim, a neko se oseti tu magarcem jer on stoji a ja idem, uvek stanem, dam migavac i cekam. Onda me ljudi lepo konstatuju, neko prodje a neko bude fin i pusti me.

Ljudi ne kapiraju da se propustanjem drugih ljudi ubrzava saobracaj kad je guzva. Svi misle da ce da zakasne najstrasnije....
    EI9, EJ9, EK9......

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Ta rajsfeslus metoda postoji svuda, samo zupci nisu istih dimenzija, pa ne hvataju kako treba, a ponekad se ustipa i postava.

Pa ljudi ne znaju red da uhvate ni kad cekaju kod lekara, a kamoli na ulici ! Ako je to kucno vaspitanje onda smo svi odreda nevaspitani skroz.

Oko price da 1. na semaforu gnjavi : licno sam video da covek ispred mene cita novine na semaforu ! Verovatno zna da ce onaj iza njega da izgubi zivce kad-tad , pa ce da svirne.
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• AlNik
        CBC Veteran
        • 18.07.2008
        • 144
        • Beograd

Originally posted by PINHEAD

Ljudi ne kapiraju da se propustanjem drugih ljudi ubrzava saobracaj kad je guzva. Svi misle da ce da zakasne najstrasnije....
        Bravo. Upravo ovo je i moja poenta - ja kulturno dam migavac i krenem da se prestrojavam i nema teorije da me puste ako ne postanem bezobrazan i uletim tako da ne mogu da me ne puste. To je katastrofa.

Comment

• Andrej55
          CBC Veteran
          • 28.07.2008
          • 104
          • Beograd

a nekad je bas suprotno,ti das migavac a baksuz cim registruje narandzasto svetlo dodaje gas i ubaci ti se i onda kao gleda napred nesto,tj ne konstatuje te. kad se ubacujem tako iz trake u traku u vecini slucajeva ako mogu odma se prestrojim,a ako vidim da nema vajde onda ukljucis migavac i cekas nekog normalnog coveka da te pusti da se ukljucis.

inace ja pustam isto a pogotovo kada neko hoce da se ukljuci iz sporedne ulice i ima stop npr. (a guzva je,naravno) jer znam po sebi da se najvise nerviram kad hocu da se ukljucim iz takve ulice a stoka ti stane na sred iako on nije time nista dobio jer se crveno upalilo u njegovoj traci.

Comment

• AlNik
            CBC Veteran
            • 18.07.2008
            • 144
            • Beograd

Originally posted by Andrej55
            ne trebas da ponavljas post iznad, tu je, na 2 mm, jasno je da odgovaras meni
            Slazem se sve sa tobom, ali najgora je situacija u kojoj neko pokusava da te spreci da se ukljucis cak i u situaciji kada mu je lakse da te pusti. Na primer, ti si vec usao sa 1/3 u njegovu traku, imas ukljucen migavac, a on se zaleti i prodje ti 5 cm ispred branika rizikujuci sudar samo da te zezne. E to, to je ono za sta stvarno treba izaci iz kola i ubijati. A desava se stalno.

Comment

• Car
              CBC Senator XXL
              • 07.07.2005
              • 900
              • Beograd

Originally posted by AlNik
              imas ukljucen migavac, a on se zaleti i prodje ti 5 cm ispred branika rizikujuci sudar samo da te zezne. E to, to je ono za sta stvarno treba izaci iz kola i ubijati. A desava se stalno.

Po cemu se onda ti razlikujes od takvog tipa? Ako bi vec nekoga ubio zbog nepristojnog gesta u saobracaju...
              To je nesto poput antifasista koji vatreno vicu da treba pobiti sve fasiste.

Comment

• jevtic
                CBC Senator XXL
                • 26.11.2006
                • 729
                • beograd

kad se prestrojavam ja krenem malo agresvnije TJ. odma zauzmem pola tuđe trake i nabijem se skroz do drugog vozila i onda me uglavnom propuste, sem ako je neko baš uporan pa neće da me pusti ali onda se je prestrojim odma iza njega tako da i nije neka razlika auto ispred auto iza. ne vidim razlog da se sa ikim fizički obračunavam ako neće da me pusti ili ako oće da se ubaci ispred mene.
                ex - fabia 1.9 tdi
                golf 2.0 tfsi

Comment

• Horsepower
                  CBC Senator XXL
                  • 29.12.2005
                  • 2000

Jedini put kad necu da pustim nekoga je kad recimo njegova linija nestaje ili njegova linija bude izlaz na autoputu, ali vozac nastavlja da vozi do samog kraja i onda hoce da se ukljuci iako mnogo ranije ima znakove da ta linija ili nestaje ili postaje izlaz sa autoputa. Tad iz inata necu da ih pustim.

A osim toga bas uvek pustim, posebno ako nigde ne zurim.

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

Verovatno u USA svi postuju ogranicenje brzine + siroke trake + ima 8 traka.
                    Tamo i da hoces da budes bezobrazan treba bas da se potrudis, a ovde cesto - moras !
                    Nas sve bi verovatno proterali kako vozimo
                    Originally posted by Valent Vudriga
                    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Ma da ... u pravu si ... u USA zaista nema guzvi .. to je inace zemlja s najmanje automobila po glavi stanovnika ...
                      I jos da dodam da svi vozaci obiluju inteligencijom, empatijom, dobrotom svake vrste a uz sve to i brinu o ekologiji pa se ne voze kad bas ne moraju
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• BaneBRE
                        CBC Veteran
                        • 21.11.2006
                        • 100
                        • blok 45 nbg

uvek i svuda pustam kad je neka frka nesto ali npr nikad ne pustam na delu posle buvljaka ka gazeli... 3trake se suzavaju u 2, leva je za sava centar a desna za gazelu... onda svi piche levom trakom jer je manja guzva i kod semafora desni migavac i kao pametni su... bezobrazluk
                        a sta sam ja, WeWeRiCa a?

Comment

• Horsepower
                          CBC Senator XXL
                          • 29.12.2005
                          • 2000

Originally posted by deki-ascona
                          Verovatno u USA svi postuju ogranicenje brzine + siroke trake + ima 8 traka.
                          Tamo i da hoces da budes bezobrazan treba bas da se potrudis, a ovde cesto - moras !
                          Nas sve bi verovatno proterali kako vozimo
                          Jako malo bezobraznih ima u saobracaju, cak i losi vozaci nemaju problema sa voznjom. Uvek te puste, niko ti nikad ne svira, uglavnom svi postuju brzinu i pravila ...

U sustini, meni je bilo lakse voziti moj Ford F-150 4x4, koji je inace dugacak preko 6 metara, po centru Chicaga nego sto mi je bilo voziti Yugo po Barajevu.

Comment

• Bane R
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2006
                            • 1769
                            • Beograd

Po USA je stvarno OK voziti, zbog dobrih puteva, signalizacije, kao i dobrih obeležavanja puta koji su meni bili baš laki za navigaciju. Većina Amerike živil ili trudi se da živi van velikih gradova gde je gustina naseljenosti značajno manja nego u Evropi, pa samim tim i gužve.

Jedini je "problem" to što su totalno odvojeni od o kontrole automobila. Pritiskaju gas i kočnicu do poda konstatno i stvarno mi je bilo muka, čak i u minibusu koji ubrzava od 0-40 mph za 0 sekundi (takav je osećaj). Mislim da su nesposobni da reaguju kada dođe do nepredviđene situacije, što da iskontrolišu sam auto, što da isprate (nepredviđene) poteze drugih.

Imajte na umu da je tamo drugačija situacija, tamo im je auto kao kiseonik. U koji god auto da sam seo bio je užasno prljav, pun ćubreta unutra, jer nemaju oni vremena da lickaju auto i da mu lepe obrvice, itd - arče svaki auto kao mulu. Verujem da ta kultura u saobraćaju u USA potiče od toga što jednostavno ne žele da ostanu bez auta bilo zbog sudara, bilo zbog toga što će murija da im uzme dozvolu, jer tamo ako nemaš auto, a nisi u velikom gradu (a pri tome niko normalan tamo ne bi živeo u velikom gradu, suprotno ovim serijama koje kod nas puštaju), nayebo si ...

Comment

• muamua
                              CBC Veteran
                              • 25.02.2006
                              • 194
                              • muamua

......

...i ti pokreenuo kulturu ponasanja u voznji,a nosis bejzbolku sa sobom...elem u svakom slucaju ne pustam one koji voze obicna kolca pa hoce iz zute trake koju su koristili da se ubace u normalnu,taksiste koji rade isto,autobus koji hoce da zaobidje svoga kolegu tj.da krene pre njega sa stanice...to su moje situacije...ali pazi...ako je tako kako ti kazes da nece izgubiti sat vremena zivota onda zamisli tebe kako cekas u nekom redu da platis nesto,a ispred tebe neko uleti u red ....cenis da je dovoljno to da samo das migavac i oni moraju da te puste?

nego jeste li provalili ,kada smo vec kod kulture ponasanja kako su muski vozaci i pesaci kulturniji od zena...uvek mi se zahvale za propustanje ili upute znak izvinjenja ako me malo preseku dok zene misle da je to sasvim normalno iako pokusava npr.da na dva metra od pesackog pokusava da predje ulicu sa sve decom i pokaze ti rukama na pesacki prelaz....jaoooj
                              ...leva traka nije za sporu voznju...

Comment

• Andrej55
                                CBC Veteran
                                • 28.07.2008
                                • 104
                                • Beograd

pa sad,za vozace ne znam bas,ali za pesake definitivno.
                                cak i potrce kad vide npr da automobili moraju naglo da koce,imaju to negde u glavi,valjda sto i vecina njih sami voze kola. i ja isto kad prelazim preko pesackog,gledam da se sto manje zadrzavam pa i potrcim nekad.
                                dok zene,kao da se namerno vuku po pesackom,eto moze im se...

a sto se tice amerike,dosta se razlikuju npr vozaci u san francisku i vozaci iz portlanda. to su dva mesta koja mogu da uporedim. ovi u portlandu su stvarno ko bubice,sve se postuje,ali sve bukvalno. onda je i tebi glupo da pravis prekrsaje neke jer ispadas dijabola. svi cete pustiti ali te gledaju ko mentola,u fazonu pusti ga. i sto neko rece,nemaju osecaj. znaci oni automatski menjaci njihovi su takvo djubre,da ti stvarno pripadne muka dok se vozis. i naglo koce stalno,npr pred stop nabiju kocnicu i onda kad oce da krenu pustaju do kraja i gas. cimaju ga preterano... ne svidja mi se uopste njih nacin voznje. mada moram priuznati da su prakticni sto se tice polukruznih okretanja (mozes da uradis gde hoces,sem ako znakom nije zabranjeno da ne smes) i toga da mozes da skrenes desno na crveno (znaci nema strelice) ako ne ugrozavas ove iz glavne ulice.

Comment

Working...
                                X