D2 vs ED

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kmecalo
    CBC Član
    • 09.02.2008
    • 21
    • Beograd

Re: D2 vs ED

Manfred uze mi rec iz usta!
    I have need, a need for speed!

Comment

• CannoN
      CBC Senator XXL
      • 15.09.2007
      • 485
      • Beograd

U Evropi se jos uvek voze auta i radne masine koje trose D1 ili D2 ali sada sipaju sta im je ponudjeno.

Vozaci prastarih dizela praktikuju da sipaju pola litra dvotaktol ulja na rezervoar euro dizela na racun podmazivanja pumpe sto stvarno ne bih da komentarisem

Mislim da realne opasnosti nema zbog pobojsanja kvaliteta delova bos pumpi u novijim standard dizel motorima upravo zbog najavljenog prelaska na euro dizel.

Pandan ovome je problem starih super benzinaca prevedenih na LPG.

Comment

• DovlaK
        CBC Senator XXL
        • 24.07.2008
        • 560
        • Beograd

Kako je moja Brava 2001. po gorenavedenoj teoriji mogu da sipam i jedno i drugo... Potroših još jedan rezervoar juče i danas i mogu reći da se zaista oseti razlika... i jače vuče ne puši više nikako, a baš sam pokušavao da ga zadimim ma totalno drugi auto... čuo sam da je ED na Petrolu još bolji i kvalitetniji od OMV-a pa ću da vidim još i to da probam, ali to ne znam gde da sipam pošto u Pančevu nema Petrol pumpe Gde ima u Beogradu?
        Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• Chila
          CBC Senator XXL
          • 18.07.2008
          • 401
          • Kos. Mitrovica

Izvinjavam se zbog onih oktana odozgo,lapsus,desava se!
          Sto se tice dolivanja ulja,skoro sam sa zetom isao u Stopanju kod bosiste,po raznim preporukama jer cela sumadija nosi tamo pumpe, i doslovce je rekao da se na pun rezervoar dolije 1 litar dvotaktola i da je pumpa zveknula jer nije bilo podmazivanja.Radi se o golfu jedinici iz ne znam koje godine.
          Na novijim modelima,kao sto sam i rekao u prethodnom postu, nema problema zbog pobpljsanja stepena kvaliteta i zavrsne obrade kod bos pumpe,ali ovi stari koji su pravljeni davno pre euro dizela ...
          Ovo poredjenje sa benzincima prevedenim na lpg i nije bas neko,jer oni nemaju bos pumpu a zbog vece toplotne moci gasa jedino stradaju ventili (mnogi se nece ni sa ovim sloziti),a kao gorivo gas je mnogo cistiji od benzina pa kazu i da je povoljnij za motor!
          Samo vas gledam ...

Comment

• etibor
            CBC Senator
            • 12.05.2008
            • 293
            • Pancevo

Pumpa je zveknula zato sto ima 100 godina.
            To za dvotaktol sam i ja cuo. A dok sam vozio Punto sa plinom majstori mi govorili da sipam malo dvotaktola u benzin da lakse pali, kao zato sto posle plina ostane suv...
            Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• dieselman
              CBC Senator XXL
              • 14.11.2005
              • 833
              • tt

Originally posted by Chila
              Za ona starija vozila na D pogon preporucuje se D2 i nije majstorska fora kada kazu da je euro dizel suv i da nema podmazivanje vec je to istina jerje tako konstrukcijski predvidjeno da nafta podmazuje pumpu i ako sipate euro dizel nema toga podmazivanja i naravno pumpa crkava!
              ..ne pije ovo vodu...i stare i nove pumpe se podmazuju gorivom(bar onaj deo koji generise visoki pritisak,tj onaj koji je u direktnom kontaktu sa naftom) tako da ako valja za CR pumpe,sji su skloopovi daleko optereceniji nego stari golf kec,smesno je i pomisliti da golfu ne prija ED...svi mi vise volimo kolace nego bajat lebac...

Comment

• Chila
                CBC Senator XXL
                • 18.07.2008
                • 401
                • Kos. Mitrovica

Ali i pripadne muka od tolikih kolaca
                CR pumpe jesu daloeko opterecenije i rade na vecim pritiscima,ali su i napravljene kvalitetnije,od kvalitetnijih materijala itd.
                Mozda nema neke bitnije razlike,ali je ED suvlji i ima vecu toplotnu moc od D2 i sigurno nije isto ako taj stari golf kec koristi ED ili D2,a posebno sto je kako neko rece star 100 godina!
                Samo vas gledam ...

Comment

• CannoN
                  CBC Senator XXL
                  • 15.09.2007
                  • 485
                  • Beograd

Originally posted by Chila
                  Izvinjavam se zbog onih oktana odozgo,lapsus,desava se!
                  Sto se tice dolivanja ulja,skoro sam sa zetom isao u Stopanju kod bosiste,po raznim preporukama jer cela sumadija nosi tamo pumpe, i doslovce je rekao da se na pun rezervoar dolije 1 litar dvotaktola i da je pumpa zveknula jer nije bilo podmazivanja.Radi se o golfu jedinici iz ne znam koje godine.
                  Na novijim modelima,kao sto sam i rekao u prethodnom postu, nema problema zbog pobpljsanja stepena kvaliteta i zavrsne obrade kod bos pumpe,ali ovi stari koji su pravljeni davno pre euro dizela ...
                  Ovo poredjenje sa benzincima prevedenim na lpg i nije bas neko,jer oni nemaju bos pumpu a zbog vece toplotne moci gasa jedino stradaju ventili (mnogi se nece ni sa ovim sloziti),a kao gorivo gas je mnogo cistiji od benzina pa kazu i da je povoljnij za motor!
                  Nemaju bos pumbu ali im je zajednicko da su predvidjeni za rad sa gorivom koje vise ne postoji-olovni benzin a u slucaju dizela D1 i D2. Takodje im je zajednicko da ti prastari motori nisu imali kvalitet materijala na pojedinim delovima dorastao uvodjenju goriva bez mazivnih svojstva tako da je poredjenje skroz na mestu.

Inace lapsus je nesto drugo

Comment

• dieselman
                    CBC Senator XXL
                    • 14.11.2005
                    • 833
                    • tt

...videste li vi,ljudi,nekad delove od pumpi izbliza ili pricate onako,sto ste negde culi ili procitali? ...radim prosecno tri pumpe dnevno i jos ne videh ni jednu da je stradala od Ed...ali zato stalno gledam pumpe stradale od biodizela,soje,trafo ulja,djubreta,blata,vode,kiselina, lepkova itd...svaka pumpa koja je stvarno vozena na Ed dosla je na remont ili greskom ili zbog neke druge stvari..

Comment

• panto
                      CBC Veteran
                      • 04.11.2007
                      • 148
                      • ljubic

Originally posted by dieselman
                      ...videste li vi,ljudi,nekad delove od pumpi izbliza ili pricate onako,sto ste negde culi ili procitali? ...radim prosecno tri pumpe dnevno i jos ne videh ni jednu da je stradala od Ed...ali zato stalno gledam pumpe stradale od biodizela,soje,trafo ulja,djubreta,blata,vode,kiselina, lepkova itd...svaka pumpa koja je stvarno vozena na Ed dosla je na remont ili greskom ili zbog neke druge stvari..
                      Jedva jedan pravi komentar . Kakvo dodavanje dvotaktola...kakvi bakrači? Svako dizel gorivo ima dovoljno masnoće za podmazivanje, da kažem kratko, uređaja za napajanje gorivom. Te fino brušene površine uništava nečistoća, koju gorivo sadrži. A ima je u ovom našem, da kažem običnom dizelu, u izobilju. Te nečistoće se provlače i kroz filtere, posebno ako se na vreme ne menjaju, a kako se provuku pri destilaciji nafte, to valjda ne znaju ni stručnjaci u rafinerijama. Sve uljaste tečnosti moraju imati svetlu boju, što je jedan od osnovnih vizuelnih pokazatelja kvaliteta iste. Naspite u jedan providan sud D2, a u drugi Evro Dizel, pa pogledajte. Verujem da, posle toga, nećete imati dilemu šta da sipate u vozilo. Ovo prvo se nažalost, proizvodi u našim rafinerijama, a ovo drugo uvozi. Videćemo uskoro kakvo će nam Rusi gorivo plasirati .

Comment

• Chila
                        CBC Senator XXL
                        • 18.07.2008
                        • 401
                        • Kos. Mitrovica

Sta da vam kazem,100 ljudi,100 cudi,100 zena 200 ....
                        Ja ostajem pri onome sto sam napisao u prethodnim postovima,a to sam i obrazlozio i potkrepio nekim iskustvima!
                        @ cannon
                        slazem se!
                        Samo vas gledam ...

Comment

• Coo
                          CBC Član
                          • 07.10.2007
                          • 38
                          • BGD

Meni kad kazu da Punto 1.9D moze da ide na D2, ja odgovorim da moze i bez ulja da ide. Tu se svaka prica zavrsava... Lepo pise u uputstvu EN590 gorivo (EuroD), a nasi "majstori" treba da prijave patent pa da uzmu lepe pare, a ne tu da se cimaju. Ja nisam video kako izgleda rastavljena pumpa (nadam se i da necu), a nisam inzenjer u Fiat-u, tako da ja sipam EuroD - bar mi je savest mirna

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Našli naši da pametuju...

Ponavljam, kada je Evropa izbacila dizel specifikacija našeg D2 iz upotrebe, proizvođači su već uveliko proizvodili vozila koja su spremna za upotrebu dizela specifikacija našeg EuroD. To je bilo pre mnogo vremena, a vi malo progooglajte.

Time je ova tema zaključena. A onaj ko hoće da sipa D2 u novije vozilo, može to slobodno da rade.
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• bokija
                              CBC Senator XXL
                              • 25.01.2008
                              • 640
                              • Beograd

Sacekajte dok Ripper kupi dizela pa ce on da nam kaze sta se sve moze sipati u njega
                              I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• bokija
                                CBC Senator XXL
                                • 25.01.2008
                                • 640
                                • Beograd

Re:

Originally posted by speedster
                                Nisam bas strucan ali evo jedan slucaj. Moj stric je 2003 uzeo peugeot partner 1.9 d nov, i naravno racunao covek nov auto prijace mu vise ED i posle nekog vremena mu rikne pumpa. Odslepa on auto na reklamaciju i oni mu kazu da je pumpa crkla jer je ED mnogo suv te pumpa nije imala potrebno podmazivanje.
                                Ne vozim na mazut al sam pitao malo naokolo i dobio sledece objasnjenje...ED moze u makine koje trose D2 ali samo u nuzdi.Nikako zbog poboljsanja.ED je suv i redak pa pri vecoj upotrebi dovodi do zaribavanja pumpe,bilo da je u pitanju linijska ili mislim da se ovaj drugi tip zove impelerska pumpa.Motoru ED ne steti ali i ne povecava performanse.Znaci jedini rezultat je da duzom upotrebom mozete upropastiti pumpe.
                                I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

Working...
                                X