Bahato parkiram

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Re: Bahato parkiram

Osecas se kao idiot zato sto si pesacio 15min. a nije ti nelagodno sto ugrozavas saobracaj od 2min a moze da potraje i 15min.
    Ako moras autom povedi nekoga sa da napravi krug autom i resen problem.

Comment

• StudentBGD
      CBC Senator XXL
      • 18.12.2007
      • 1027
      • Beograd

Ja sam jedan od stanara iz "centra". Ni uz placanje parkinga ja jako cesto ne mogu da nadjem slobodno mesto blizu kuce, cesto i po 20-30 min kruzim u potrazi za slobodnim mestom. Ali, postoji i resenje - da se preselim Jedino mi smeta sto ljudi zauzmu po 2-3 mesta i sto zaparkiravaju prazna mesta preko dana da ne bi platili 20-30din za sat parkinga. Mogu da zamislim koliki li tek baksis (ne)ostavljaju u kaficu ili restoranu gde su seli... I da, auto mi je celi oguljen od neznalica iako je star manje od 2 godine i vec je farban jednom ceo
      Ja auto ne ostavljam nepropisno jer se ne osecam opusteno kada znam da tamo nekome moze da zasmeta, ili da mi napisu kaznu, itd...
      P.S. Na fax idem najcesce peske jer iako treba da pesacim 2 puta po 10 minuta u jednom pravcu i izmedju bus 10ak min, opet u 90% slucajeva brze stignem nego autom, racunajuci pronalazenje parkinga.

Evo jedne svakodnevne slike:

Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Bane R
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2006
        • 1769
        • Beograd

Originally posted by MarkoFaca
        Originally posted by JaMaL
        ko hoće u centar, daj 500 kinti, pa može...
        A čemu služi taksa za vozačku dozvolu, čemu služi porez i carina za auto, taksa za saobraćajnu dozvolu, porez na tehnički pregled, takse za registraciju, porez na takse za registraciju, porez na osiguranje automobila, porez i takse na benzin koji sipaš u automobil?

Comment

• reaper_HGT
          CBC Senator XXL
          • 05.09.2007
          • 888
          • Beograd

sluze da poslanici i ministri voze A8

Comment

• tomamega
            CBC Senator XXL
            • 19.03.2009
            • 715
            • Beograd / Crna burma, prim. prev.
            • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by Bane R
            Originally posted by JaMaL
            ko hoće u centar, daj 500 kinti, pa može...
            A čemu služi taksa za vozačku dozvolu, čemu služi porez i carina za auto, taksa za saobraćajnu dozvolu, porez na tehnički pregled, takse za registraciju, porez na takse za registraciju, porez na osiguranje automobila, porez i takse na benzin koji sipaš u automobil?
            Mislim da i u Engleskoj postoje porezi (i to opasno visoki), pa opet da biste ušli u centar Londona plaća se naknada za zagađivanje. Potrebna je promena u načinu razmišljanja, najteža promena od svih. Za one koji su zainteresovani:

The London congestion charge is a fee for some motorists travelling within those parts of London designated as the Congestion Charge Zone (CCZ). The main objectives of this charge are to reduce congestion, and to raise funds for investment in London's transport system. The zone came into operation in parts of Central London on 17 February 2003 and it was extended into parts of West London on 19 February 2007. A payment of £8 is required for each day a vehicle enters or travels within the zone between 7am and 6pm (Monday-Friday only); a fine of between £60 and £180 is imposed for non-payment.

Comment

• Bane R
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2006
              • 1769
              • Beograd

Obožavam takva poređenja "pa tako je i u xyz zemlji". Je l treba da se ravnamo po drugima ili da mislimo svojom glavom?

Našli smo po kome da se merimo, po Engleskoj i Holandiji koji se do pre 150 godina nisu kupali, koji su držali 2/3 sveta i ubili ni istorija ne zna koliko miliona ljudi na svetu. Baš znamo da izaberemo.

A što se parkiranja tiče, nažalost, parking servis je nadljudske napore uložio da popravi situaciju u gradu, ali obzirom da su se kod nas urbanizmom bavile šimpanze, a ne ljudi, teško da to može da se ispravi.

U Barseloni možeš da se parkiraš relativno gde hoćeš (da ne spominjem što nema zastoja u vožnji, ima mnogo kola, ali ne zastoja), ali je tamo ispod svake poslovne zgrade ili stambene garaža.

Ima tu još jedna stvar, znate pravilo da mora da se ostavi 1.6 metara trotoaru čak i kada ne postoji znak za zabranu parkiranja. Što implicira da je 99% automobila u gradu nepropisno parkirano.

Banana država, znamo odavno, ali ne treba tu banana državu da povećavamo tako što ćemo im otvarati novčanike za još poreza. Jedini način da ti država pomogne jeste da se boriš protiv nje, a ne da je podržavaš.

Comment

• Dzoni_mkv
                CBC Senator XXL
                • 29.04.2007
                • 875
                • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Koliko ja znam ta taksa (CCZ) postoji za sva vozila koja ne zadovoljavaju neki kriterijum nivoa zagadjenja. Znaci, elektricna vozila (kojih ima mnogo i zauzimaju parking mesto), hibridna (kojih ima dosta i takodje zauzimaju parking mesto) mali gradski stedljivi automobili (kojih ima ko pleve i zauzimaju parking mesto) i ostali ekoloska prevozna srdstva (koja zauzimaju parking mesto) ne placaju tu taksu, ali zauzimaju parking. Ostali PLACAJU i samo se u tome razlikuju. Znaci to je "eko taksa" i nista ona mnogo nece dopirneti smanjenju broja vozila jer su Englezi razumni ljudi pa kupuju manja i jevtinija kola sa kojima mogu da se parkiraju tako da si opet na istom sto se parkinga tice samo imas vise prihoda. E kod njih se valjda te pare pametno trose, za razliku od nas gde bi momentalno otisle u neki dzep.
                Neko je pomenuo primer Kraljeva i kako je bivsi nacelnik policije reagovao (jedino sto pozdravljam je dovodjenje u red saobracjne policije i raskrcenje ulice Vojvode Putnika od SUP-a do AMS). NIje bas tako lako uraditi to kada NEMA mesta za parkiranje a NEMATE javni prevoz. Sta onda? Evo primer mog grada, parking mesta nema ni od korova. Ne znam kako da vam objasnim ali u krugu od 1km od centra vi parking ne mozete da nadjete. Svuda je PUNO. Znam radio sam u centru grada (firma preko puta poste) i jednostavno nema. Ne postoji javni parking niti garaza. O javnom prevozu mogu samo da se nasmejem jer niti funkcionise, niti je redovan niti ima toliko polazaka da periferiju pokrije kako treba. Uzas.Ljudi zaista parkiraju kako stignu, mada u poslednje vreme nisam nasio na nekog ko ostavi auto nesmotreno (pricam za centar) ali se zato po parkinzima oko bolnice moze naci sve i svasta ali tu je opet grad kriv jer je dozvolio bolnici da OGROMAN parking i mesta zatvore i ne dozvljavaju da se iko parkira tako da uglavnom polu-prazan zvrji ceo dan, dok ljudi koji tu dolaze parkiraju svoja vozila ispred stambenih zgrada i smetaju stanarima jer jednostavno NEMAJU GDE da ih parkiraju.
                You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Bane R
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2006
                  • 1769
                  • Beograd

Nemoj da se nadaš da se te pare u Engleskoj troše na pametan način. Ta "eko" priča je posledica začaranog korupcijskog kruga na globalnom nivou kakvog nismo ni svesni. Desetina hiljada ljudi na svetu se nalazi u toje "eko" industriji samo zato što su ostali poverovali da je co2 nešto opasno i da ga stanovništvo/čovek/transport ispušta. To je samo na jedan korak od oporezivanja nošenja bele košulje u centru grada jer to ugrožava opstanak kolibrija na Kamčatki... Ako mi kažemo "da, verujemo da nošenje bele košulje ugrožava kolibrije i da, evo imamo u novčaniku para da platimu tu taksu", veruj mi, ta taksa će jako brzo biti uvedena.

Comment

• Jesse Jane
                    CBC Senator XXL
                    • 28.02.2007
                    • 355
                    • Zemun

Originally posted by reaper_HGT
                    ja sam sam zalepio na auto, iz prostog razloga sto trenutna situacija u beogradu ne dozvoljava ovakve akcije, kada se resi problem parkiranja u gradu mogu se sprovoditi ovakve akcije, ovako je idiotski...
                    npr. fax mi je u bulevaru (arh, etf, gradjevina), treba da udjem na 2min da uzmem obrazac iz studentske sluzbe, opcije za ostavljanje auta tih 2min je ili da idem u garazu koja je skoro uvek od 11-3 puna, ili da jurim parking u zonama okolo sto je jos veca naucna fantastika, obe akcije zahtevaju minimum 15min cimanja zbog posla od 2min, i NARAVNO da cu ostaviti auto na bulevaru tih 2min
                    TAKO JE,RECI IM!!!
                    Honda all the LAG none of the BOOST..

Comment

• Dzoni_mkv
                      CBC Senator XXL
                      • 29.04.2007
                      • 875

Nemoj da se nadaš da se te pare u Engleskoj troše na pametan način. Ta "eko" priča je posledica začaranog korupcijskog kruga na globalnom nivou kakvog nismo ni svesni. Desetina hiljada ljudi na svetu se nalazi u toje "eko" industriji samo zato što su ostali poverovali da je co2 nešto opasno i da ga stanovništvo/čovek/transport ispušta. To je samo na jedan korak od oporezivanja nošenja bele košulje u centru grada jer to ugrožava opstanak kolibrija na Kamčatki... Ako mi kažemo "da, verujemo da nošenje bele košulje ugrožava kolibrije i da, evo imamo u novčaniku para da platimu tu taksu", veruj mi, ta taksa će jako brzo biti uvedena.

Ma slazem se u potpunosti, nema tu govora. Cela eko prica je sarena laza, ali mnogo para vrti u bransi i sada nema nazad. Inace, te pare oni verovatno moraju da prikazu i deo da uloze u neke normalne stvari, a kod nas.........zna se.

Comment

• Vidan KV
                        CBC Senator XXL
                        • 24.10.2007
                        • 432
                        • Kraljevo
                        • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Džoni....zemljače.....deo rešenja problema treba tražiti i u promeni svesti/načinu razmišljanja vozača.Deo rešenja problema parkiranja u KV-u je i korišćenje parkinga koji se nalazi na Gradskoj Pijaci i čije korišćenje dnevno košta 30 din....odatle treba 10-ak min do Opštine....uvek mi je lakše da prepešačim 10-15 min nego da sebe izložim stresu oko traženja parking mesta.......pozzz!

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

U Barseloni možeš da se parkiraš relativno gde hoćeš (da ne spominjem što nema zastoja u vožnji, ima mnogo kola, ali ne zastoja), ali je tamo ispod svake poslovne zgrade ili stambene garaža.
                          I ne baš ... Barselona ima predivan i veoma funkcionalan metro a da ne pominjemo Aveniju Diagonal koja prolazi dijagonalno kroz ceo grad ...Metroom u Barseloni se stiže gde 'oćeš za 20 minuta pa ti auto i ne treba i postaje teret i trošak u usporedbi s metroom, a taj isti metro je prilično i jeftin, a da ne pominjemo staze za bicikle kojima je pokriven ceo grad i da ne pominjemo da tamo ima xy puta više bicikala nego automobila i da je ceo grad prilično ravan pa je pomenuti bicikl prilično dobro prevozno sredstvo za razliku od BGD-a ... I nema nikakvih reka pa, prema tome, ni mostova ...
                          I da napoemem da je u svakoj stambenoj zgradi prizemlje rezervisano kao parking za bicikle ... I, da, sva prigradska naselja su povezana autobsima koji su usklađeni s metroom ...
                          Dakle, fora je u dobrom metru koji BGD neće imati ni za 50 godina ...
                          I zaista nema toliko kola jer kad voziš - ne smeš da piješ, a Španci vole da piju i to od podneva pa na dalje ... a taxi je najmanje dva puta jeftiniji od beogradskog...

Sve navedeno je postignuto dobrom voljom uz puno rada i reda ...
                          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Dzoni_mkv
                            CBC Senator XXL
                            • 29.04.2007
                            • 875

Originally posted by Vidan KV
                            Džoni....zemljače.....deo rešenja problema treba tražiti i u promeni svesti/načinu razmišljanja vozača.Deo rešenja problema parkiranja u KV-u je i korišćenje parkinga koji se nalazi na Gradskoj Pijaci i čije korišćenje dnevno košta 30 din....odatle treba 10-ak min do Opštine....uvek mi je lakše da prepešačim 10-15 min nego da sebe izložim stresu oko traženja parking mesta.......pozzz!

Pa sta mislis gde se parkiram? Polako menjaju ljudi navike, taj parking je svakoga dana sve puniji, ali sada po ovim vrucinama bas i nije mesto ostaviti auto.....Mislim, meni nije problem znam par "stekova" po centru gde nema sile da se iko parkira, mada i ja se neki put cudim kako uspem uopste tu da se uvucem, ali jbg. Ili "projekat" parking garaze na sadasnjem parkingu opstine koji postoji od kad znam za sebe i koji nikada da se zavrsi, a napravio bi veliki posao. Ali opet, ponavljam, odljenje za urbanizam to treba da radi. Da se zna sta i kako se gradi ovo sada u KV a verujem i u drugim gradovima, nije normalno. Zgrade nicu jedna do druge a parkinga NIGDE. Kada bi to sredili bilo bi mnogo bolje. Ne treba mnogo cak ni pare ne trebaju ako grad nece da finansira, das koncesiju za javne garaze i gotovo. Mesta ima, nema volje.

Comment

• Dulle
                              CBC Član
                              • 29.10.2008
                              • 39
                              • Beograd

A slažem se za ovo ograničenje ulaska u centar, osim za stanare i za GSP. Pa izvol'te lepo, kao u Londonu - ko hoće u centar, daj 500 kinti, pa može...
                              Zar vam je malo taksi i poreza? Aj ne lupetajte gluposti i ne poredite nas sa englezima, pa kakav je njihov standard u odnosu na nas? Velika vecina nasih ljudi jedva skupi pare za juga i za gorivo jos im samo porez za voznju kroz centar fali!

A za parking se slazem sa reaper_HGT. Sto bi se zamlacivao pola sata po ulicicama i garazama kad se zadzava 5 min. To ostavljanje kola po ulici se nikad nece iskoreniti i vec su ljudi naviknuti na to u velikom gradu. Mada i mene to nervira ali ako ne mozes da ih pobedis pridruzi im se!
                              MUZIKANTI - Racing Team

Comment

• IglIg
                                CBC Član
                                • 12.11.2006
                                • 37
                                • Beograd

Glavni je problem sto ima previse vozila na ulicama, sto se u kolima u spicu voze manje od 2 osobe... Gledajte neke metropole, idu ljudi metroom, busom, voze bajs ili jogiraju. Prosecna plata je ispod 400 evra a bar 30% se puca na automobil, za 2-3 plate se moze kupiti prevozno sredstvo, studenti koji prelaze 100km dnevno (me 2)... Jest' lepo ali nece da moze. Zapadnjak u slicnoj poziciji nece ni pomisliti da otvori sajt tipa ebay motors. Moze se napisati roman ali ko ne razume nece ni shvatiti.
                                Samo posmatram

Comment

Working...
                                X