hm, tesko da bi pozeleo da vozim Logana ili bilo sta slicno sto je glomazno za voznju po gradu i narocito nezgodno za parkiranje.
kada naprave neki auto da se okrece na istom prostoru koliko je dugacak kao sto je kod Volvoa bice visoko na listi upotrebljivih resenja za grad na mojoj tabeli.
da prevrnem na krov se ne bojim, tinejdzerski adrenalin sam izgustirao kada je bilo vreme tacno znam (ili se trudim maximalno) granice koje trpi svaki auto u koji sedam a i samo prevrtanje na krov je diskutabilno da li se uopste dogodilo sa Loganom (ili je trac)...
jedini auto koji bi pozeleo da provozam za svoju dusu je Smart (onaj originalni sa dvoje vrata) a koji, opravdano ?, vazi bas za nestabilan i lako prevrtljiv (urbana legenda mozda).
znam coveka koji vozi Saab turbo i Smarta i na pitanje o Smartu ima samo reci pohvale (i Smart je naravno turbo benzinac) osim sto voli da pije ulja.
sto se Logana tice i prevrtanja, nisam cuo, video, procitao, saznao na bilo koji nacin da je igde u svetu bilo koji vozac uspeo da ga prevrne, a ni od ovdasnjih taxista koji su sve samo ne dobri i/ili pazljivi vozaci.
kada se Reno 4 ili Spacek ne prevrcu tek tako ne verujem ni da je Logan problematican- kao urodjena mana. znam kako moze svaki auto da se prevrne na krov samo ako se namerno zeli, a to rade kaskaderi pocesto samo za lovu
Također je pri manevru, usprkos ispravnog tlaka u gumama, naplatak zagrebao po asfaltu, što je nepoželjno i bio je jedan od razloga prevrtanja.
Glavni razlog prevrtanju je ovjes, koji je pretjerano visok i mekan, jer je više prilagođen lošim prometnicama, neko kvalitetnom i hrapavom asfaltu. Tome su doprinjele i tvrde slovačke gume Matador. Prema izvješću stručnjaka ADAC-a ugradnja sustava ESP (koji sprječava opasna zanošenja) spriječio bi prevrtanje, ali prvenstveno su nužna hitna i temeljita poboljšanja podvozja.
ovo je citat sa autogodine.hr sajta gde se pojavio taj izvestaj (bio link).
po ovome sto pise da je (navodno) ADAC napisao zakoni fizike ne vaze vise ))))
evo zasto-
tvrdnja da je guma bila napumpana znaci imala vazduha u sebi i odmah potom da je metalni deo tocka zagrebao asfalt sto je jedino moguce kada je guma ispumpana i bez vazduha s obzirom na masu Logana.
tvrdi se da je vesanje visoko i mekano, a ako je tako onda ne postoji nikakva sansa (visoko znaci da ima dugi hod opruge izmedju ostalog) da se u opruzi akumulira tolika energija koja bi podigla i izbacila onoliku masu na kontra stranu- suprotno sili gravitacije.
to sto je opisano kao udar u asfalt i reakciju Logana je moguce samo kada je vesanje kratko (nisko) i tvrdo, ili tacnije tada su vece sanse.
znaci totalno kontra od onoga sto se navodno desilo bi bilo ocekivana reakcija po 3. njutnovom zkoanu i njuynovoj mehanici ako ona i dalje vazi u Nemackoj i kod ADACa.
nekvalitetan i hrapav asfalt na test poligonu ADACa ????
mozda je sa namerom odabrana bas takva podloga radi ciljanog rezultata ?
za pomenute Gume Matador ne znam, to su bese americke Good Year prepakovane (?), koliko su mogle da uticu na promenu tezista vozila na gore a sto je neophodan uslov da bi se vozilo okrenulo na bok ili krov.
malo verovatno da su gume ista uticale, osim ako su bile nepropisno napumpane i izgubile efekat amortizacije vazduha u njima.
i na kraju slag, navodno ADAC tvrdi da bi uz ESP bilo sreceno prevrtanje sto je van svake logike- u kriticnoj situaciji ESP bi kocio tocak i gumu i time SMANJIO trenje kotrljanja a povecao trenje klizanja i time bi ESP ubrzao prevrtanje na krov jer je pretpostavka da se vec kontra tocak i guma na njemu odigao od podloge.
ESP nikada i ni na jednom autu do sada nije sluzio niti je izmisljen da sprecava prevrtanje na krov, to je anti skid sistem. (sluzi za umanjenje oscilovanja vozila samo u horizontalnoj ravni i mora da ima sva 4 tocka sa gumama cvrsto na podlozi da bi funckionisao uopste.
prvi roll over sistem koji sluzi bas protiv prevrtanja je Volvo patentirao pre svega 2 godine i radi na sasvim drugom principu detekcije koji nema niti jedan ESP sistem a koji je razvijen posebno za terence/SUV kategoriju koja ima veoma visoko teziste i time urodjenu manu da bi trebalo da se lakse prevrce.
bilo bi interesantno kada bi bilo moguce da ADAC ponovi javno taj isti test koji su izveli i demonstrira kako je to uspeo, a sumnju iznosim imajuci u vidu da u citiranom tekstu koji se poziva na saopstenje ADAC ima puno nelogicnosti koje se kose sa opste prihvacenim pravilima u auto industriji i uopste zakonima kretanja tela/masa.
jedino kada je moguce prevrnuti auto na nacin kako ADAC "prica" je da uleti jedan tocak koji je zakrenut u odnosu na pravac kretanja u duboku rupu toliko da sabije do granicnika oprugu i vesanje i onda ga rupa kao kontra reakciju sabijene opruge lansira na gore u obimu energije koja je sacuvana u sabijenoj opruzi
drugi nacin je da se poremeti prednji trap, upravljacki mehanizam i razdesi Akermanov ugao tockova a sto se radi namenski za kaskaderske automobile i trik efekte.
i jedno i drugo se ne desava u praksi bez posebnih preduslova.
stoga sam skeptik da je Logan uopste prevrnut na krov u voznji, u fabrickom stanju iz razloga sto je previse cudnovatih i nepoznatih okolnosti a niko to nije video tokom zvanicnog dela testa tog istog dana.
Stvar je jasna, konkurenciji je stalo da malo "uspori" Logana u Evropi gde se takve vesti u medijima prosto uzimaju zdravo za gotovo.Posle bude kao slučajem "Merkale","Račak","oružje za masovno uništenje u Iraku".....hebi ga, izvinite!
Kud bi bolji klip u točkove Logana bio nego neka takva vest-na sva zvona udarena,a posle vrlo tiho rečeno da to i nije baš tako nego malo drugačije - a možda i mnogo drugačije... Počeo Logan da im otima kupce pa nisu mogli baš skrštenih ruku da gledaju
narocito Lupo je u slobodnom padu...kao i Golf V dizel koji je spao u svim varijantama motora na nekih (svega) 15tak % udela u prodaji raznih modela Golfova. podaci su za Nemacku za prvih 5 meseci ove godine, javno objavljeni od strane centralnog nemackog ureda za registraciju novih vozila.
nije samo Logan, Kinezi od jeseni pocinju prodaju u Evropi slicnog auta po Tojotinoj licenci A segmenta sa full opremom po ocekivanoj ceni od 6.500 evra total, sa svim taksama i porezom.
za 2007/2008. VW je najavio svoju kopiju Logan koncepta, narodni auto ponovo po ceni.
ove jeseni treba da krene prodaja u Evropi i Lade Kaline u full opremi po nekih 7.000 evra (projektovana cena) sto je slicna klasa.
itd, povecava se polako ponuda u klasi oko 7-8.000 evra sto je doskora bilo nepoznato za vodece evropske fabrike.
Ma nisam mislio da nije tacna statistika nego da mi nije jasno da neko to kupuje.Mislim...masovno do te mere da moze da ugrozi neke nemacke brendove.
LOGAN - STRASNO!!!Znaci.....ni da mi plate!
LOGAN narodni auto!!!
E jebi ga znate onda onaj stih:
I onda nasoj sreci
dodje neko neko saasvim treci
i ti ostanes saaaam
Ipak ljudi nisu spremni da plate puno za auto pa makar to bio i truli zapad. E, a ovi majmuni iz Zastave bi da prave Punta za 8000 a ne vide nadolazece trendove.....
Comment