Tehnicki 2x godisnje za kola starija od 15 god.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DraxNS
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2006
    • 520
    • Bačka Palanka
    • Peugeot 307 SW

Re: Tehnicki 2x godisnje za kola starija od 15 god.

Originally posted by zlocesti
    nije u pitanju da li je pregled 2 ili 4 000 dinara ..
    nego sto 90 posto automobila nece preci pregled
    Eto posla za majstore... eto posla za trgovce delovima.. eto posla za industriju sto jos kod nas proizvodi delove za "domaca" vozila... itd.... Ne vidim sta je tu lose da tehnicki neispravan auto ne prodje tehnicki pregled.

Slazem se da je ovaj krsh od goriva koje sipamo u nase automobile vecinski uzrok losih rezultata na testu izduvnih gasova, ali i to je samo jedna karika u lancu.... Ako imate ispravan motor, on ce dati pristojne rezultate i sa losim gorivom... a ako vam je motor los... nece dati nikakve ni da sipate Shell 100 u njega... Evo nedavno slusam kako se neki automobili gase i glupiraju kad im se toci (a na zalost ne moze drugo) nase gorivo.... toliko je isto lose... Ali zato... monopol NIS-a istice za malo jace od godinu dana... ako se ne varam, a tada ce svi koji imaju pumpe moci SVOJE gorivo da prodaju... bez obaveze da se isto PRERADJUJE kod nas... pa da vidimo sta ce da bude.

Svakog cuda za 3 dana... pa ce i ovo proci.... i ako se na 10 krseva zadrzi 1 fakticki ispravan auto, mnogo je ali je prihvatljivo, posto ce generalno stanje na putevima (bar sa ove strane) biti malo bolje. Da znam da ce sada ovi sa novim kolima jos vise da se "izrazavaju" na svim saobracajnicama... ali to je vec druga tema, a i za to vec sada ima leka....

Comment

• tomamega
      CBC Senator XXL
      • 19.03.2009
      • 715
      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ja se slažem sa DraxNS-om

Na žalost, realna situacija je takva. Ako nemaš para za ispravan i noviji auto, nemoj ni da voziš jer time ugrožavaš ne samo sebe nego i druge. Svi smo svesni kako se kod nas prolazi tehnički pregled. Da nije smešno bilo bi žalosno. Pošto bi život trebalo da bude najveća vrednost, a naši ne znaju drugačije da urede propise, bolje i ovako nego nikako. Zar ne vidite da su izveštaji sa puteva poput izveštaja sa ratišta. Jedan od faktora za veliki broj auto nesreća je i godište i ispravnost vozila. Ja vozim auto sa airbagovima, ABS i svim drugim stvarčicama 60kmh, a ima ljudi koji u kecu i jugu divljaju kao ludi (molim da se ovo ne shvati da svi koji voze juga divljaju).

Comment

• srdjanissan
        CBC Senator XXL
        • 20.11.2008
        • 720
        • beograd

sad vi hocete da kazete da je punto (bilo koji auto te ili malo vise klase) 95god sigurniji od a8 95god ,pa ni najnoviji nije ,a kamo li ovaj pre toliko godina.

Pravite drastične primere,neko vozi stari auto,pa ne treba da voze,odakle vam pravo i bilo kome,
        ako neko nema para za nov auto i ima porodicu,sigurno će se truditi da zbog njihove bezbednosti ima teh ispravan auto,a time sto ce imati jos 150e godisnje izdatka i ici 2put na tehnički ne znači da ce mu auto biti u boljem teh stanju,totalno suprotno.

da razjasnim,za one krseve koji su truli i iskrpljeni se apsolutno slazem,ali tih nema vise mnogo.

Računica ide ovako: ja imam auto 90godište od npr 2000+ccm,imam platu od 35000din (kazu prosek,mada ne znam čiji),registracija mi je 2,3ili 4 plate,treba još 10000-15000din da dam na tehnički,da placam papreno očajno gorivo i da se vozim na lošim putevima,imam klimu,servo,abs,airbagove,veliki gepek i mesta za normalno putovanje i bicu bezbediji nego u bilo kojem puntu i ostalim manjim automobilima ,pa makar oni i novi bili. Ko je ovde lud? Gde je bezbednost ako to zele da postignu? Samo ostra kontrola,lepo imas los auto,koji neke kriticne uslove ne moze da zadovolji,dobijes jos jednu sansu-kraj,ne mozes da ga registrujes vise i gotovo,a ne 100put ides na tehnicki da bi kobajagi poboljsali bezbednost
        kad koči,cepa gume i prevrće se!
        papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• tomamega
          CBC Senator XXL
          • 19.03.2009
          • 715

@Srdjanisan
          Apsolutno si u pravu i slažem se svim što si naveo. Samo jedan mali ali ključan detalj da dodam. Ti si pre izuzetak nego pravilo kako se održavaju stariji automobili. Ogroomna većina starijih automobila budi komšije ujutro koliko im se glasno čuje kaiš što govori u kako su lošem stanju auti, i ova odredba se prvenstveno odnosi na njih. Nepravedno je žigosati odgovorne ljude koji održavaju svoje automobile samo zbog godišta auta. Na žalost, propisi se donose zbog većine, isto kao i što je demokratija vladavina većine (trebalo bi da bude)

Comment

• X9
            CBC Senator XXL
            • 28.06.2005
            • 3179
            • Wien-Sabac
            • RX-8 i X-9

Srdjane da sam tvoj text prochitao na nekom turskom forumu pa da razumem tvoj pogled na "sta je tehnichki ispravan auto"..ali nisam.osim toga turke smatramo za necivilizovaniji narod od nas,pa eto lupise im preko noci tehnichki a la nemachki TÜV sa sve tehnicharima koji su se obuchavali u nemachkim TÜV
            servisima,i bilo je svega.chak i krvi.ali se smirise i shvatise da moraju odnekle da krenu...pouchno pogledati za nas jer oni imaju sa koliko miliona stanovnika negde oko 3000 mrtvih godisnje na ulicama-sve zbog neispravnih vozila( ko je bio u Turskoj zna sta se tamo trazi da je ispravno na autu-paralela Srbija-koliko mi imamo mrtvih na jedva 5 miliona stanovnika):

http://www.youtube.com/watch?v=3lG1M3L3 ... re=related
            "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• srdjanissan
              CBC Senator XXL
              • 20.11.2008
              • 720
              • beograd

tomamega-tih automoblila ja vidjam sve manje i tih automobila se stvarno treba otarasiti,slazem se,ali demokratija nije vladavina vecine.....

x9-nesto sam te razumeo ali sam se i pogubio dalje,sta si tacno hteo da kazes ,mozda si me nesto pogresno razumeo,ne kazem ja da treba kupovati stare automobile,ali sto ljudima koji za onoliko koliko imaju sredstava i koji se trude da to bude sto bolje nametati pored svega toliko stvari zbog necega sto moze na mnogo drugaciji nacin da se uradi.
              gledm po sebi,za stariji auto bi vise pazio da li je ispravan nego nov,jer u novo i ne sumnjas u staro moras

Comment

• X9
                CBC Senator XXL
                • 28.06.2005
                • 3179
                • Wien-Sabac
                • RX-8 i X-9

ajd da ti pojasnim
                u turskoj je bitno da ti doslovno samo sirena na autu bude ispravna.
                nisu ni oni u nekoj boljoj situaciji od nas(ekonomski),imaju oko 71 milion stanovnika i njima je mnogo 3000 mrtvih godisnje na putevima(koliko mi imamo stanovnika i koliko je kod nas mrtvih godisnje ).
                i chak jedna nacija koja je teza za radikalne promene(sa sirene na sistem nemachkog TÜV koji je jedan od rigoroznijih u evropi)je to morala na ovaj ili onaj nachin da prihvati.meni je svaki Srbin(pod ovim mislim na drzavljanina Srbije)koji pogine na nasim ulicama mnogo!od nechega se mora pocheti,i uvek to svugde placa narod.
                nije problem u starim automobilima-vec je problem u neispravnim automobilima.i veruj mi i meni je preko tesko da odvojim sumu da popravim auto koji je neispravan ili nije prosao na TÜV-u(tehnickom),ali ili cu to uraditi ili cu ga prodati i ici gradskim prevozom.nema trece solucije

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• srdjanissan
                  CBC Senator XXL
                  • 20.11.2008
                  • 720
                  • beograd

ma,dobro,to da,ne kazem da treba sirena i kratko i jedno drugo da ti radi i naravno da treba da bude 100% ispravno,ali nije fora da ce neko tj mi zato sto nemamo pare a trudimo se da svaki din ulozimo u sigurnost auta opet nayebemo jer su pustali na tehnickom sve i svakoga,nije to krivica vozača,to je krivica tehničkih.
                  Za rigoroznost se apsolutno slazem i neka kosta 5hiljada,ali 2 puta godisnje je puno,da su rekli na odredjenu kilometrazu npr na svakih 20 000-30 000km ili ako nije taj uslov onda godisnje 1,mislim da je to mnogo bolja solucija.

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715

Originally posted by X9
                    i veruj mi i meni je preko tesko da odvojim sumu da popravim auto koji je neispravan ili nije prosao na TÜV-u(tehnickom),ali ili cu to uraditi ili cu ga prodati i ici gradskim prevozom.nema trece solucije
                    Ovim je sve rečeno!!

Comment

• YUgisa
                      CBC Senator XXL
                      • 05.06.2008
                      • 793
                      • Subotica
                      • Yugo 1.1 EFI

Ja mislim da bi tu najbolja sloucija bila svakog meseca tehnicki ali da ukupna cena tih 12 sto se urade u jednoj godini bude kao sad sto je ovaj jedan godisnji tehnicki pregled... To bi povecalo bezbednost sigurno... A sto se tice rigorozne kontrole izduvnih gasova, pa nabacite katalizatore U Nemackoj je ovo vrlo popularno bilo...
                      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Darko
                        CBC Senator XXL
                        • 29.03.2005
                        • 528
                        • Beograd

Ma naravno, auto kao i sve drugo kosta. Kao sto nemas jahtu ako sebi ne mozes da je priustis i placas gorivo i odrzavanje za nju tako je isto i sa kolima. To sto neko nema, to sto neko ima decu pa ce zbog njih da brine o autu itd su po meni besmislene price. Auto nije osnovna zivotna potreba, ko ne moze da ga prisuti ne treba da ga ima. Postoji kao sto neko rece skuter, postoje autobusi. A sto se ovog drugog tice, to da ce neko zbog sebe ili dece da vodi racuna o autu... Vidimo kakvo je danas stanje na putevima. Nasem coveku nista ne treba dozvoliti proizvoljno da odlucuje i da on ceni sta treba ili ne jer ce uvek da izabere najjeftiniju varijantu a to je uglavnom ona da ne uradi nista. Iskljucivo ce da uradi onako kako mora kad mu se zapreti ozbiljnijom kaznom i tek kad je siguran da ne moze da nadje vezu ili bilo kako drugacije da smulja to sto je naumio. Danas vise od 50% auta ne vidi tehnicki i sve na nevidjeno se prolazi, voze se gume kojima zice vec vire, o ispravnosti trapa i kocnica kod velike vecine i da ne pricamo. Stoga itekako podrzavam ove izmene jer ako se bar deo najavljenih stvari ispostuje bice super za sve nas koliko god se nekima ovo cinilo kao glupost...

Comment

• jevtic
                          CBC Senator XXL
                          • 26.11.2006
                          • 729
                          • beograd

Itekako je pametno da tehnički bude dva puta godišnje za krševe. samo se nadam da će stvarno morati da se prođe tehnički a ne kao do sada.

i ja bi se složio sa konstatacijuom da ko nema para ne treba ni da ima auto. pa nije država dužna da svakoj šuši obezbedi auto i pare da ga vozi. ko ne može sam to da obezbedi tu je uvek gradski prevoz, taxi. autobus ili voz za međugradske relacije i slično.
                          ex - fabia 1.9 tdi
                          golf 2.0 tfsi

Comment

• Lanee
                            CBC Senator XXL
                            • 30.11.2006
                            • 488
                            • Beograd

ma dajte i ovde TUV
                            shto smo mi gori od turaka

ali evo statitstike
                            ako miki kaze da kod njih pogine 3000 lica na 70 miliona stanovnika
                            kod nas se ta cifra vrti oko 1000 poginulih godishnje na manje od 10 miliona

kracom kalkulacijom h
                            dobijesh da u srbiji pogine skoro 2.5 puta vishe ljudi nego u turskoj...
                            a na mikijevom video clipu se vidi da je famozni TUV proshla renovoa shklopocija
                            i da se ponosni vlasnik sprema da se napije... (drugi clip poslednje sekvence beli renault)
                            Pa te Toyote rade i sa kuhinjskom bocom i baštenskim crevom za gas gurnutim u karburator.
                            To košta 200 evra... Gde? Nema nigde ali je jeftino

Comment

• X9
                              CBC Senator XXL
                              • 28.06.2005
                              • 3179
                              • Wien-Sabac
                              • RX-8 i X-9

ako Srbija ima 10 miliona ja sam visok 2 metra

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Lanee
                                CBC Senator XXL
                                • 30.11.2006
                                • 488
                                • Beograd

pa nema ali tim gore po rachunicu i odnos

ali i ti si neshto porasao u zadnje vreme... mislim ne bash 2 metra
                                ali tako 199cm
                                Pa te Toyote rade i sa kuhinjskom bocom i baštenskim crevom za gas gurnutim u karburator.
                                To košta 200 evra... Gde? Nema nigde ali je jeftino

Comment

Working...
                                X