ali nesmotrenost jednog zaposlenog ne predstavlja celu firmu.
Ne predstavlja ali je firma odgovorna za vozilo prema mušteriji, a ne serviser pojedinac, poslovođa ili ona(j) na prijemu. Mušterija daje firmi na uslugu servisa auto a ne majstoru pojedincu.
Meni samo nije jasno, zasto se ova rasprava svodi na "pljuvanje" firme u kojoj je doticni zaposlen?? Kojom magijom firma moze da predvidi i spreci eventualni ispad nekog od svojih zaposlenih??
po istom principu se "pljuje" i po MUP-u, Carini itd pa se ne bunis
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Meni samo nije jasno, zasto se ova rasprava svodi na "pljuvanje" firme u kojoj je doticni zaposlen?? Kojom magijom firma moze da predvidi i spreci eventualni ispad nekog od svojih zaposlenih??
Konkretni ispad je mogao da se spreči.
Npr. serviser smatra da treba probna vožnja. Serviser ode kod svog šefa i traži papir.
Šef mu daje papir u kome piše :
- datum i vreme početka vožnje
- oznaka modela i broj tablica
- razlog za probnu vožnju
- kilometraža pre početka probne vožnje
- kilometraža koja će se upisati nakon završetka probne vožnje
- napomena u vezi rezultata probne vožnje
A, taj papir mora da pregleda portir koji podiže rampu na izlazu ili sl...
Nakon završetka probne vožnje, serviser mora vratiti taj papir svom šefu.
Ako se hoće otići korak dalje u prevenciji ovakvih stvari, onda šef servisa može odrediti na tom papiru koliko vožnja može najviše trajati, jer šef smatra da nema potrebe voziti auto npr. sat vremena da bi se proverilo kako radi klima.
Kao što servis voli da se pohvali stručnošću svojih majstora, isto tako servis mora da prihvati odgovornost i za glupe postupke svojih zaposlenih u toku radnog vremena u vezi sa poslom koji obavljaju.
@Ji 4Tze
Naravno, ali vozilo nije osteceno u bilo kom smislu, da jeste firma bi snosila troskove popravke, a kao sto rekoh ovakvo ponasanje se NE tolerise, tako da firma preuzima odogvornost u smislu da adekvatno kazni odgovornog.
@ neshaoct
Sve sto si naveo se radi, ali to ne moze spreciti ponasanje za vreme same voznje. Ovakva stvar je mogla da se desi i na 5 i na 55km. Btw, momak nije majstor, majstori nemaj pravo da obavljaju probne voznje. I opet ponavljam servis preuzima odgovornost da adekvatno kazni zaposlenog koji nacin ovakav prestup, a ne da bude predmet prozivki.
@sri
Ma vi ste navikli, vas ni Dunav ni Sava ne mogu da operu
Pa ako nije majstor, kako on moze da proceni sta se desava s autom?
I jos nesto jel decko jos uvek radi u servisu? E bre stvarno skandalozno ponasanje, ostavis auto, on ga olupa i servis kaze dobro bre covece sto se nerviras pa popravicemo mi to o nasem trosku?!? I sad kazes da se nista nije desilo, zamisli da snimljen nekom od speed kamera pa da posle nekog vremena vlasniku stigne cestitka? Kako bre da se on seti da je neki mamlaz vozao njegov auto 200?
Meni samo nije jasno, zasto se ova rasprava svodi na "pljuvanje" firme u kojoj je doticni zaposlen?? Kojom magijom firma moze da predvidi i spreci eventualni ispad nekog od svojih zaposlenih?? Da je kojim slucajem u radno vreme izasao na ulicu i upucao nekoga, jel bi i za to firma odgovarala? Niti je on dobio uputstvo da postupi kako je postupio niti je bilo ko iz firme za to znao, niti je istina da se takvo ponasanje tolerise. Nemojte me shvatiti pogresno, daleko od toga da odobravam ovakav ispad, ali nesmotrenost jednog zaposlenog ne predstavlja celu firmu.
Pa to mozda u nekom paralelnom univerzumu.
Uvek ce firma da trpi posledice u ovakvim situacijama.
To svaka ozbiljna firma zna, pa bas zato pravi selekciju pri zaposljavanju, vrsi obuku, uvodi pravila ponasanja, kontrole itd.
Vrlo bitna stvar je stvanje imidza i brenda, ovako se te stvari kaljaju.
Ja kad kupujem u Maxiju ne poslujem direktno sa Miskovicem, vec sa kasirkom, ona je u tom slucaju predstavnik te kompanije.
Ja nikad ne vidim shefove i direktore, niti me interesuju kao kupca. Isto je i sa servisima.
Sigurno niko nema misljenje da je Autopromet odobrio ovakvo ponasanje, nijedna normalna firma to ne odobrava takve stvari.
Ali kad se to vec desilo (sigurno se i pre desavalo), a i video isplivao, moraju nesto pametno da smisle da se operu i iskupe u ocima musterija.
A prica kako nisu odgovorni, stvorice samo kontraefekat.
@ neshaoct
Sve sto si naveo se radi, ali to ne moze spreciti ponasanje za vreme same voznje.
Odlično kad je tako.
Onda samo još kupite jedan prenosiv uređaj koji lepite u donji desni ugao šoferke koji snima vozača i snima zvuk tokom probne vožnje.
Ili, možete i neku širokougaonu kamericu koju bi okačili na nebo između vozačevog i suvozačevog sedišta, tako da se vidi vožnja i ponašanje radnika tokom vožnje.
Originally posted by nagata
I opet ponavljam servis preuzima odgovornost da adekvatno kazni zaposlenog koji nacin ovakav prestup, a ne da bude predmet prozivki.
Od svih interesantnih i poucnih tema o kojima se moze diskutovati i zakljucaka koje se mogu izvuci iz ovog primera, nekolicina se uhvatila da brani servis i coveka k`o pijan plota...k`o da je vas servis i da vam je brat u pitanju...tipicno ovdasnje trosenje energije na opovrgavanje i dovodjenje u u pitanje ociglednih i neoborivih stvari...ili sto bi nasi politicari rekli kada hoce da skrenu temu na pogresan kolosek - "spinovanje teme". Ako neko od vas ima neki interes, korist ili mnogo voli ovaj Autopromet onda ga nemojte tako braniti - providno je. Ovde se ne radi o kritici brenda, dilera i servisa - ovo je kritika prakse koja se desava manje vise svuda - ovog puta u ovlascenom Opelovom servisu. Covek, sluzebenik servisa, je zatecen "sa spustenim gacama" i zato bi trebalo da trpi posledice, kao i sam servis. Kad bi vise ovakvih primera bilo izlozeno, imali bi mnogo bolju uslugu u servisima.
bas sam to hteo da napisem, iluzorno je diskutovati o takvoj temi jer se svuda i u svakoj pori ovog naseg drustva desava takav nemar prema svemu sto je tudje, nebriga prema samom kupcu, njegovim potrebama itd. Svi koji ovde diskutujemo o ovom dogadjaju smo jedno olicenje Don Kihot-a!
niko ovde ne brani ni servis ni tog lika nego nam nije jasno sta se koj djavo iscudjavate i tu prosipate pamet neku ko da zivite u svajcarskoj a ne u srbiji. ovde se bre ne zna gde curi, javasluk na sve strane a ta prica "zabole me nije moje" je proizasla od onog " hebe mi se drzavno je" . ja to gledam svaki dan kod mene u firmi, cast izuzecima koji se prema tudjoj imovini odnose kao prema svojoj. mnoooogo stvari treba ovde da se promeni pa tek onda i ova prica o sevisima i odnosu prema musterijama. prvo da se promeni u nasim glavama... meni samo nije jasno sta je ovom djilkosu bilo u glavi kad je seo u auto sa namerom da napravi djir. verovatno mu nije prvi put da to radi pa zato to tako nonsalantno izgleda. sto neko rece ako je vec teo da ga najari mogao je da staruje vlasnika i da ga pita da mu da krug verovatno bi mu izaso u susret, ne vidim razlog da mu neda . taj auto je i napravljen da se vozi gas patos. nego u jednom delu kad prica sa nekim na tel kaze da je auto on njegovog "prijatelja" koji je dovezen na servis klime. sto ce reci da poznaje vlasnika ili baronise ali ne vidim razlog za tim kad je mogo da kaze da je auto od musterije...
Balju, dzaba se raspravljas, nema svrhe ovde medju ljudima koju su verovatno opravdano nezadovljni (besni) na servise gde odrzavaju svoja vozila (mada vise pljuvanja sam cuo od ljudi koji idu u Verano, Reno ili Deltu pa ne znam sto su se navrzli na Opelove servise na ovom forumu) da iznosis argumente koje bas i nemamo...covek je objavom na youtube postigao cilj (kad vec verovatno nije dobio ono sto je trazio zauzvrat da to ne bi objavio) i tu ce Autopromet tesko oprati bilo sta a nadam se da ce se javiti i neki koji dolaze tamo zbog toga nekih ljudi a ne zbog firme...
Mene ovo uopste ne cudi...
Ali Autopromet i ostali, dobrodosli u IT eru, nije ovo poslednji, a ni prvi ovakav snimak na youtubu-u.
Kosovo za patike, pijani vozac, policajci neopravdano biju, pijani ucenik nokautira nastavnicu...
Nista od tih stvari bez youtuba i jeftinih kamera ne bi videli, ili bi bile zataskane. Svi ti snimci su digli veliku prasinu.
Nazalost verovatno trenutnu.
Ali i to je jedan od nacina da se menja to o cemu ti pises, javasluk, nepostovanje, kriminal...
Pa bar neka se prica o tome, da se javno podvuce da je to kaznjivo ponasanje, vise ce da vredi nego da se za takve stvari ne zna.
mnoooogo stvari treba ovde da se promeni pa tek onda i ova prica o sevisima i odnosu prema musterijama. prvo da se promeni u nasim glavama...
Treba, ali treba da se počne odnekle.
I ta "promena u glavama" se dešava preko "****ta" tj. novčanika.
I pošto od nekoga mora da se krene, zašto to ne bi bio ovaj lik. Biće posle (kao u nekim drugim slučajevima kod nas) da je kazna preoštra spram (ne)dela, ali to mora da posluži kao primer.
Svi vole kako izgleda ponašanje publike na stadionu u Engleskoj, a niko ne viče "dobijaju 3 godine za upad na teren, mnogo je". Da su kod nas na snazi propisi koji obebeđuju da se ljudi tako ponašaju, ovde bi svi nosili transparente "3 godine za obično gaženje trave", "pravda za ...". Neko mora da bude primer.
Najlakše je reći "prvo sve ostalo da se promeni pa onda ovo". To nema nikakvog smisla (po meni). Početi od nekog, pa ko mu je kriv što se sam naguzio. A zašto je baš on prvi... pa ko je rekao da je život fer.
@Ji 4Tze
Naravno, ali vozilo nije osteceno u bilo kom smislu, da jeste firma bi snosila troskove popravke, a kao sto rekoh ovakvo ponasanje se NE tolerise, tako da firma preuzima odogvornost u smislu da adekvatno kazni odgovornog.
@ neshaoct
Sve sto si naveo se radi, ali to ne moze spreciti ponasanje za vreme same voznje. Ovakva stvar je mogla da se desi i na 5 i na 55km. Btw, momak nije majstor, majstori nemaj pravo da obavljaju probne voznje. I opet ponavljam servis preuzima odgovornost da adekvatno kazni zaposlenog koji nacin ovakav prestup, a ne da bude predmet prozivki.
...kako nije osteceno ??? kocnice su potrosene, gume su potrosene, trapovi su potroseni, gorivo je potroseno kilometraza napravljena, enterijer...
...ko ce da plati amortizaciju, gorivo, gume, delove i sve ono sto bi trajalo duze da ovog testa nije bilo ? neka je ta cifra i par eu ali ako traze da se plati 'servis' neka ocekuju da i oni plate ono sto ostete !
Comment