Tecnost za pranje vetrobrana iz Tempa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Tecnost za pranje vetrobrana iz Tempa

Tečnost za vetrobransko staklo koja ne smrzava do -20 ili više ne može da bude jeftina. Kako su drugi već rekli to u Tempu je "čista voda" (malo aktivnih da penuša i demi voda) možda može do -1 da izdrži
    I druge tečnosti čak i kad imaju "deklaraciju" da mogu da odrade -20 to najčešće ne mogu. Možda je casper71 imao sreće ili je u Metro-u zaista ta tečnost koliko-toliko dobra. Neke izdržavaju do npr. -15 ali kako samo imaju (malo) alkohola (etil ili izopropil) često ostavljaju tragove na hladnim vetrobranima te nisu ono što očekujete, o odleđivanju stakla nemojte ni sanjati.
    Od jeftinijih kupite bar FAM (oko 75 din.-lit.) mada nije u rangu njihovih ulja, tj. može tek da prođe. Zastavina tečnost je bila jako dobra ali ne znam da li i sad (podatak od pre 2 do 3 zime) imaju tak kvalitet (miris je bio doduše grozan, neki eukaliptus, katastrofa).
    Veliki trgovinski lanci forsiraju nenormalno niske cene te od kvaliteta najčešće nema ni "k" tj. ima ali Ku...
    Naravno ima i izuzetaka kao što je naveo Casper i to treba pozdraviti i forsirati (kupovinu). Po opisu doduše nisam 100% siguran da pričate o istom.
    Ako hoćete pravi kvalitet, kupite Sonax jer je njihov kvalitet zaista visok, cena takođe ali vredi svaku paru; videćete na -10 ili -15 kad vam "šajbna" bude okovana ledom. Koliko se sećam njihova tečnost (imaju ih par) je do -30 cel.
    Ima još kvalitetnih proizvođača ali se odavno nisam bavio tom temom te bih morao da prelistam "literaturu".
    Pozdrav!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• rajmax63
      CBC Prijatelj
      • 02.04.2005
      • 1415
      • Bačka Palanka
      • AUDI A6 2.0TDI 170KS

većina tečnosti za staklo u zimskim uslovima bar kod nas ne rade posao
      govorim iz ličnog iskustva jer sam stalno na točkovima
      ako je deklarisano na ambalaži da je do -20* verujte da će smrznti na -5*

ne zaboravite da bez obzira na dobru tečnost a mora biti bar do -25 minimum mogu da vam smrznu prskalice jer se u toku vožnje izložene hladnom vertru koji ih šiba dok vozite

ja iz ličnog iskustva kupujem samo koncetrate i onda sam mešam sa destilovanom vodom zbog kamenca i na kraju proverim sa spravicom koju imam(pogledaj post malo iznad)
      imao sam situaciju pre 3 godine u Austriju kada je bilo -28* a tečnost mi je radila bez problema

moj savet je da ipak kupite koncentrat i mešate ga kao što piše na uputstvu
      možda je ovo nekome malo skuplje ali nikada neće imati problema,a nema ništa gore kada je staklo prljavo i ne možete ga oprati na ovoj zimi

bežite od Metroa Tempa i ostalih prodavača magle koji prodavaju gotovu tečnost
      blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
      Audi ima crveno T

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Mislim da nisi u pravu o zamrzavanju prskalica, jer imaju neko zagrevanje od motora. U pravu si što se tiče cirkulacije hladnog vazduha (vetra) u toku vožnje, jer dolazi do efekta izmenjivača toplote (isparivača) kao kod frižidera. Vozio sam pri spoljnoj temperaturi -19 C. Tečnost deklarisana do -25 C, normalno je prskana po vetrobranskom staklu, na kom je po prolasku brisaća u tankom sloju ledila, iako je u kabini bilo uključeno jače grejanje i izduvavanje prema staklu.

Ne znam na koji koncentrat misliš, jer bi proizvođači odavno snizili ovo tačku smrzavanja, da imaju takav, bez štetnog dejstva na izložene delove karoserije, ili neke opasnosti za putnike. Sigurno ste ponekad osetili jak miris tečnosti za pranje.
        Mislim da nije preporučljivo upotrebljavati antifriz, a lozovača je preskupa!

Comment

• rajmax63
          CBC Prijatelj
          • 02.04.2005
          • 1415
          • Bačka Palanka
          • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Originally posted by Franjo
          Mislim da nisi u pravu o zamrzavanju prskalica, jer imaju neko zagrevanje od motora
          Mislim da nije preporučljivo upotrebljavati antifriz, a lozovača je preskupa!
          koje grejanje od motora kada se nalaze na poklopcu motora a i na većini auta postoji guma na požarnom limu sa gornje strane koja sprečava toploti od motora da ide na staklo
          svi auti na svetu se prave da toplotu od motora usmeravaju ispod auta,a ne preko prednjeg stakla.

Antifriz je masan koliko znam i ne bi mogao dalje od 20m kada bi poprskao staklo sa njim,a loza nije preskupa ako je šećeruša iliti brlja (Zozovača)

i ne moj da misliš nego budi konkretan i argumentovan

ja sve i da imam vodu u posudi za staklo imam grejače posude i prskalica ali opet stavljam tečnost koja nemrzne do -25 -28*C
          blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
          Audi ima crveno T

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Na mestu na kojem se nalaze, prskalice u ovim vremenskim okolnostima nemaju nikakve koristi od toplotne disipacije sa motora i izduvne grane, narocito u voznji na otvorenom. I to upravo zbog toga sto kazes, ta toplota se upravo odvodi ispod auta a ne na prednje staklo. Da jeste tako ono nikad ne bi mrzlo jel'te, a to se desava itekako cesto u ovakvim vremenskim okolnostima. Znaci ta teorija pada u vodu.

Izuzetak su automobili koji imaju kao deo opreme posebne grejace prskalica. To imam na autu i jos se nije desilo da mi prskalice ne rade ili da mi tecnost smrzne evo drugu zimu a iskreno ne obracam puno paznju na to koju tecnost sipam. Kupujem sta nadjem na benzinskoj pumpi gde se zadesim, ali naravno izbegavam najjeftinije varijante jer znam da jeftina moze da bude samo neka voda sa malo dodatog koncentrovanog "sirupa" od jagode, limuna, ili sa kojim ih vec sve aromama prodaju...
            http://www.bmw.tv

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Meni za pedeset i kusur godina koliko vozim, nikad nisu zamrzle prskalice, a tećnost nakon prskanja jeste.

Comment

• weasel
                CBC Veteran
                • 07.06.2005
                • 115
                • Novi Beograd

Meni su prosle godine zaledile kad su najvise trebale

Sad kad kupujem (u rodicu ) obavezno gledam na okjima je oznaceno da ne mrznu i nisam imao problema ni na -15

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Uvek kupujem tečnost na pumpi,obično kad nestane u posudi ... jedino kad velike mećave (kao sad) se setim da kupim dva litra viška (taman nešto više od toga i staje u posudu) i utrpam u gepek. Ne proveravam da li ima tečnosti u posudi. Uvek kupujem "onu plavu", mislim da je neki privatnik pravi ... pogledaću danas ... košta 95din/litar na MOL pumpi i ima uvek cela gajba toga ispred ulaza u pumpu. Inače, nikad mi prskalice nisu zaledile, nikad nisam sipao ni vodu ni brlju ni ništa slično... Uvek tečnost, makar napolju bilo +50C, u njoj ima i dosta deterdženta pa i leti ume da skine dosta mušica sa šoferke što smatram za veći problem od samog leda na staklu...
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

ja koristim bilo koju tecnost koju zimi pomesam sa alkoholom 50:50 i nemam problema
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• mishio
                      CBC Senator XXL
                      • 29.05.2007
                      • 1204

Originally posted by prolupator
                      Uvek kupujem tečnost na pumpi,obično kad nestane u posudi ... jedino kad velike mećave (kao sad) se setim da kupim dva litra viška (taman nešto više od toga i staje u posudu) i utrpam u gepek. Ne proveravam da li ima tečnosti u posudi. Uvek kupujem "onu plavu", mislim da je neki privatnik pravi ... pogledaću danas ... košta 95din/litar na MOL pumpi i ima uvek cela gajba toga ispred ulaza u pumpu. Inače, nikad mi prskalice nisu zaledile, nikad nisam sipao ni vodu ni brlju ni ništa slično... Uvek tečnost, makar napolju bilo +50C, u njoj ima i dosta deterdženta pa i leti ume da skine dosta mušica sa šoferke što smatram za veći problem od samog leda na staklu...

Koliko sam po netu citao i nije bas najbolje leti voziti sa zimskom tecnoscu, jer je zimska tecnost agresivna na gumice, i spojke pa zna da nagriza, pogledaj na netu pisano je mozda i ranije bas na cannonu o tome, i ima logike, sta vise koliko sam procitao bilo je da se u prvim danima proleca sipa destilovana voda da prodje kroz sistem pa tada sta god od letnjih varijanti.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

ja sam na vidikovackoj pijaci na tezgi kupio neku plavu 2 litra flasha,cena 90 dinara.Vozim ovih dana auto intezivno i koristim prslkalice.nemam nikakvih problema.malopre sam gledao tecnost u posudi,skroz je techna.
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• zvrle
                          CBC Senator XXL
                          • 01.11.2005
                          • 961
                          • Beograd, Batajnica
                          • Golf 4

Ova tecnost iz metroa je preživela noć tj. -16C koliko su najavljivali.
                          Nije se zaledila u posudi ali ostavlja sitne tragove na šoferci, tako da onih deklarisanih -20 i nije baš tačno.

U sredu sam vozio od prijepolja da milanovca sa zaleđenim prskalicama (škoda praktik), izbušio flašu i na svakih par km kolega drži volan a ja ruku kroz prozor i prosipaj po šoferci.
                          Ne znam šta su ovi u firmi sipali ali čini mi se da su je kupili u tempu.
                          “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Originally posted by sri98
                            ja koristim bilo koju tecnost koju zimi pomesam sa alkoholom 50:50 i nemam problema
                            Ovo je sigurno što se tiče smrzavanja najbolje rešenje, držaće do oko -40 cel. (da ne gledam baš tablice, onako napamet; etil-alkohol, čist 100% (teže ga je naći u prodaji, a trgovački je "apsolutni etanol", najčešće je 96%, mrzne na -114).
                            Doduše nije baš jeftino U Tempu (Maxi-ju) i sličnim velikim sistemima možete litar etanola kupiti po 120 do 150 din./lit.
                            Može i džibruša ali ona je malko kisela pa je korozivnija.
                            Za sniženje tačke mržnjenja koristi se najčešće izopropil alkohol i etil alkohol uz malo propilen glikola. Etilen glikol je kako je već neko naveo "mastan" (i propil ali malo manje) te nije baš za šoferku. Antifriz je osim toga skuplji od alkohola a čisto da se ne bi smrzla tečnost može se malo i dodati.
                            Uz neke specijalne dodatke nije nemoguće koristiti i glikole ali to je više za firmu nego za kućnu upotrebu jer prave dodatke ne možete naći u slobodnoj prodaji (rastvarači, inhibitori korozije i površinski aktivne materije).
                            Problem sa etilen glikolom je i to što je korozivan (u antifriz se dodaju inhibitori korozije) a to je slučaj i sa etil-alkoholom ali u manjoj meri.
                            Izopropil alkohol je od jeftinijih supstanci najpogodniji za ovu namenu te ako ga ima oko 30% (a malo je skuplji od etil) mora da košta bar 150 din. za litar (tečnost) i uz pogodne aktivne materije može dobro da odradi posao. Nije korozivan. Nije ni mnogo agresivan. Ipak vodite računa da su svi alkoholi organski rastvarači i da iako ne utiču previše na lak, dugotrajno se taj efekat ne bi trebao zanemariti. Zbog toga se leti zimske tečnosti moraju makar razblažiti vodom (destilovanom najbolje ili bar pola-pola destilovane i obične što mekše po mogućstvu) jer iako bolje i sa manje pene čiste šoferku ipak su agresivnije ma koliko to malo bilo.
                            Koncentrati za šoferku postoje ali ne u smislu snižavanja tačke smrzavanja, tu je jedini koncentrat čista sipstanca (alkohol, etil ili izopropil) jer čak i 50% se ne može razblažiti više od odnosa 1:1. Doduše postoje i koncentrati samo hoću da kažem da to nisu "super koncentrati" kao za leto gde se mogu razblažiti i 1:100 (baš Sonax ali i drugi doduše nema ih baš mnogo).
                            Znači možete se i snaći ali ukoliko imate noviji automobil ili o njemu jako brinete bolje je kupiti tečnost renomiranog proizvođača koji je u obzir uzeo i negativne stvari koje sam pomenuo.
                            Pominjani Sonax nije jeftin kao što sam rekao. Zavisno od stepena zaštite košta od par evra za litar pa do desetak. No koliko para toliko i muzike. U odnosu na direktno sipanje na šoferku kroz prozor mislim da ništa nije skupo ionako neće cela zima biti ovakva pa u toplijim periodima može i malo vode da se doda.
                            Imaju celu gamu proizvoda neki i "super fensi" (nano tehnologije i slično, pola istina pola marketing).
                            Najtipičniji predstavnik je: Sonax ClearView concentrate. Ukoliko se meša 2 dela i jedan deo vode štiti do -30 cel. ako ide 1:1 štiti do -20 (čak i neki stepen više, isprobano 100%) i ako ide 1 deo sa 2 dela (demi vode) onda "drži" do -10. Sam koncentrat - ? Verovatno do -40.
                            Jedan su od boljih proizvođača u ovoj branši u Evropi i uopšte u Svetu (verovatno top 10), osim toga probao sam ih a i relativno ih je kod nas lako naći: OMV i Eko pumpe kao primer.
                            Nije reklama, ne plaćaju me, jedino što su stvarno dobri. Doduše i skupi. Ima i drugih kvallitetnih proizvođača ali nisam siguran da li ih ima kod nas. Doduše ovo je i jedini "svetski" koga sam lično probao pa da ne dajem "blanko" preporuke sa papira.
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

Originally posted by expendable
                              Originally posted by sri98
                              Ovo je sigurno što se tiče smrzavanja najbolje rešenje, držaće do oko -40 cel. (da ne gledam baš tablice, onako napamet; etil-alkohol, čist 100% (teže ga je naći u prodaji, a trgovački je "apsolutni etanol", najčešće je 96%, mrzne na -114).
                              Doduše nije baš jeftino U Tempu (Maxi-ju) i sličnim velikim sistemima možete litar etanola kupiti po 120 do 150 din./lit.
                              Ma jeftino je, uzmem iz magacina
                              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• kuntalo
                                CBC Senator XXL
                                • 02.03.2007
                                • 342
                                • Predgradje

A-ha... po nabavnoj ceni dakle... Onda OK
                                Save the Panda!

Comment

Working...
                                X