Otkrivena kradja goriva na NIS pumpama

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Menzurom ćeš sigurno pogrešiti više. Čak i bez ljudskog faktora njihova tačnost je ±1% (pa i više) a 2% ti ne gine naročito pri više presipanja (recimo litar kada se meri menzurom od 100ml). Ako se ne radi pažljivo i 5% nije mnogo (dešava se u praksi).
    Naravno, birete i pipete su one koja služe za tačnije odmeravanje zapremine.
    Za uređaj koji merenje vrši preko protoka tačnost ±0,5% se visoka klasa tačnosti (samo još jedna viša postoji za odmeravanje većih količina). Uglavnom, koriste se uređaji klase 0,3 pa se baždare za -0,1 ili 0,2 (što se za radni vek uređaja isplati).
    Inače, pomenuti pravilnik nije više na snazi (izbrisan iz post-a) ali se za merenje goriva nije izmenila klasa tačnosti.
    Sada je to regulisano "pravilnikom o merama" (iz 2012. ili 2013. ne mogu da se baš setim).

P.S.
    Veliki problem prilikom merenja goriva predstavlja njihova osobina da im zapremina jako varira od temperature (visok koeficijent zapreminskog širenja) tako da o tome treba voditi računa (cisterne imaju temperaturnu korekciju, a iz rezervoara se sipa gorivo na ujednačenoj temperaturi, jer su podzemni). Jedan stepen celzijusa povećava zapreminu benzina (približno) 0,1% pa 5 stepeni dovodi do granice tačnosti merenja.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Da samo sto nove pumpe imaju i temperaturni faktor sirenja ubacen u softveru.
      Vidim da ne razumete o cemu pricam pa da vam ponovo pojasnim:
      Pistolj nije povezan na autu, uklucis prekidac sa polozaja 0 na 1, brojcanik se resetuje i pokaze nulu 2~3 sekunde a onda krene lagano da toci plin do 100~200 din pa i vise. Znaci ne skoci naglo na 200 din nego normalno toci i zaustavi se na neku cifru a pistolj nepovezan.

Comment

• TheWickerMan
        CBC Senator XXL
        • 11.09.2007
        • 791
        • DE
        • AR Giulietta TCT

Nijedan aparat na pumpi nema temperaturni faktor ubačen u softver

Comment

• Novi81
          CBC Član
          • 13.09.2013
          • 39
          • Prijedor, BiH
          • Mondeo mk3

Originally posted by b_samardzic View Post
          Da samo sto nove pumpe imaju i temperaturni faktor sirenja ubacen u softveru.
          Vidim da ne razumete o cemu pricam pa da vam ponovo pojasnim:
          Pistolj nije povezan na autu, uklucis prekidac sa polozaja 0 na 1, brojcanik se resetuje i pokaze nulu 2~3 sekunde a onda krene lagano da toci plin do 100~200 din pa i vise. Znaci ne skoci naglo na 200 din nego normalno toci i zaustavi se na neku cifru a pistolj nepovezan.
          To može da se desi samo ako se gubi plin iz sistema. Crijevo i od gasa i pumpi za tečna goriva su uvijek biti puna. Jednostavno tako sistem funkcioniše. Od volumetra do pištolja crijevo je ispunjeno gorivom. I to je možda par deci ne više sudeći po presjeku.
          Malo je smiješno ali svaki put dobiješ dio goriva koje je nekome već izmjereno

Comment

• st15i
            CBC Član
            • 31.01.2014
            • 32
            • UE
            • 106

Samardzicu, uradi onako kako sam te savetovao ranije, pa javi sta je bilo.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Opet kradu! ("Super Hik" ponovo u akciji!!)
              Ma ne treba mi nikakvo objašnjenje, niti ću ih više zvati (arogantne, ugojene ... zna se šta ... iz centrale ... ili "crkutave" šurnjaje).
              Sad zovem inspekciju pa (iako vajde nema) to im (mi) je.
              A da sipam tamo, u sledeća 3 života nema šanse.
              Dakle (ponovo, pošto su se pošteno primirili) 30,5 lit. u bocu od 30 lit. (e hoće to, samo u crtanim filmovima).
              Neka je i 30 lit. (a NIJE) moguće, krađa je (bar) 2% (malo li je?).
              Za sada imam još uvek bar 2 pumpe u krugu od 35km gde manje kradu (ili možda i ne kradu).
              Više ni za benzin nisam siguran jer maksimalno sipam 10 lit.
              Dakle, krađa na NIS-u, (za mene) fakat! (makar na pumpi u Boru).

P.S.
              Nije usamljen slučaj i 36 u 35 lit. može (i mora). Desilo se više puta. (skoro 3% odnosno uzevši u obzir da se ne može puniti 100% (a kamoli 103%) verovatno i 10%!!).
              Obzirom da na nekim pumpama nikad nisam sipao više od 27 lit. krađa je "solidnih" (i impozantnih) 13%.
              Sve u skladu sa "Mr. 13%" iz gansterskih filmova!
              Last edited by expendable; 09.11.2014, 10:18.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Novi81
                CBC Član
                • 13.09.2013
                • 39
                • Prijedor, BiH
                • Mondeo mk3

Kad je baždarena boca? I ko vam je to odradio?

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Boca se ne baždari, kad se kupi nova dobije se certifikat o ispitivanju, dimenzijama i datumom izdavanja (proizvodnje).

Što se problema tiče, oni će uvek reći da zavisi od temperature, pritiska na pumpi i blabla..

Poslednji put kad sam bio u toj situaciji sam žurio za BG pa sam im rekao šta sam imao i otišao. Greška, sledeći put ću tražiti napismeno da je konstatovano sipanje toliko gasa u vozilo to i to i broj boce taj i taj (imam certifikat) i lepo ih uputim da me tuže za neplaćeni račun. Kola mi ne mogu uzeti na licu mesta niti me sprečiti da odem sa pumpe, Ne bežim, dam sve podatke i odem.

Dobiti inspekciju u 21 sat je ravno sletanju na mesec a objašnjnje njihovog šefa mi je potrebno kao što mi treba zubobolja...

Pošto mi je ona smrdibuba pretila zato što su oni sipali čoveku vodu u rezervoar a ja to objavio, rešio sam da od sada sve slikam i zapisujem. Možda se nagodimo na neku milionsku sumu van suda

Šalu na stranu, svi lopovi ovog sveta računaju na to da se nećeš maltretirati za sitne pare i to prolazi.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Boca je kupljena nova, sa dimenzijama (i zapreminom). Nikad (ali N I K A D) osim na NIS-u nije sipano više od 30 lit. (na Lukoil-u, takođe Borskom nekih 29,9 ... lepo su je "izbaždarili"). U Srbiji NIKAD više od 27 lit. (na svim drugim pumpama, verovatno i sreća a i činjenica da ipak manje sipam Vam mesta boravka) u inostranstvu nikad više od 26,5 lit.
                    Ma, zaboravih Dorin savet (lepo ne platiš, oni imaju kamere pa nek' tuže tebe) ... doduše u malom gradu nije baš mnogo korisno (sačekaju te na Luk-oilu, pa si u plusu tek 2%; a onih 10% ...) jer te više na pumpu neće pustiti.
                    Inače, cela istina (i mudrost) je u zadnjoj rečenici Dore:
                    "svi (koorporacijski) lopovi ovog sveta računaju na to da se nećeš maltretirati za sitne pare".
                    E "kad bi se manje plašili, ne bi nas tako bolno jašili" (da svi ne platimo pa "igra velikih cifara pređe na njihovu štetu, mada takvi udare kolektivnu tužbu ... da li po zakonu ili ne, to im prođe i tako to ... treba i njihovi pravnici nešto da zarade ... a i nisu u štrajku).
                    Sledeći put tako (ostaju mi dve pumpe da isprobam pre toga i tržišnu inspekciju).
                    Ko je umislio (recimo ja naivan) da će Ruje da srede stanje, taj se grdno prešao. Ne kažem da se radi organizano (teško je dokazati i povezati čak) ali očigledno ih "z*b*le kako se ko snalazi. Posle kratke akcije (da se stanje unormali) direktiva je (verovatno bila) da se ne preteruje i svima dobro a narod neće ni primetiti ... e sad, nekima se (izgelda) žuri i "našli pa zašli".
                    NIS na nižem nivou ionako vode naši a ti su veoma iskusni (i obogatili se na analognim a kamoli neće na digitalnim meračima) u ovim rabotama ... A da nisu isti oni od pre par godina ponovo u priči?! (ne bih se preterano iznenadio ... svega par njih dobilo otkaze za zatvor se ne zna da je ijedan dobio ... verovatno NIKO ... e zato nam je i tako "dobro").

Comment

• Novi81
                      CBC Član
                      • 13.09.2013
                      • 39
                      • Prijedor, BiH
                      • Mondeo mk3

Ako za svaku bocu ima certifikat kako Dora kaže, to i račun bi trebalo biti dosta za inspekciju. Valjda znaju sabirati i oduzimati. Jes da su kumovska dijeca ali valjda su pismeni

Comment

• st15i
                        CBC Član
                        • 31.01.2014
                        • 32
                        • UE
                        • 106

Мени је стварно тешко да поверујем у ово. Не верујем да би се ико усудио да поново краде на тај начин после свега. Остави ипак опцију да ти нпр. мултивентил не затвара довод на 80% већ да је можда ослабио па напуни и мало више од 80% боце. Нзм стварно какво је стање у Бору, али ми је невероватно да има нека будала која би пред камерама на своју руку баждарила аутомате, поготово плин. Мада, ништа није искључено. Ако сумњаш, позови им инспекцију следећи пут, лако се може проверити краде ли аутомат. А за бензин можеш још лакше да провериш. Узми неки сок од 2 литра, попиј и запамти докле је било, онда напуни 2 литра бензина, ако буде било мање него сока, знаш шта ти је чинити.

Comment

• stevak
                          CBC Senator XXL
                          • 31.05.2009
                          • 1215
                          • Zemun
                          • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by st15i View Post
                          Мени је стварно тешко да поверујем у ово.
                          Zar i posle toliko godina svega i svačega!!!?
                          ex SAABotražitelj

Comment

• st15i
                            CBC Član
                            • 31.01.2014
                            • 32
                            • UE
                            • 106

Било је свега и свачега, свакаквих муљања, краден је народ и држава на разне начине преко НИС-а. Неспособна држава није желела или умела да томе стане у крај. Дошли су зато неки други који такве ствари не толеришу. То су и доказали досад више пута и зато сам уверен да не би толерисали неке пилићаре из Бора. Ја сам увек за то да ко год има било каквих сумњи да се краде, да се пожали компанији. Наравно не пословођи те пумпе јер је он "главни осумњичени", већ регионалном менаџеру или некоме из корпоративне заштите. Али ако неко нема поверења ни у више органе те компаније, онда је мој искрени савет, позвати инспекцију лично. Не верујем да би се неко усудио да опет краде поред свих мера предострожности, ал ако се неки муфљуз ипак осмелио, то треба пријавити и сасећи у корену.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

St15i
                              Piši latinicom.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Nije mi bila namera da ocrnim NIS koji je napredovao u kvalitetu pa i smanjenju kradje na gorivu.
                                Pumpa u Boru je pre 2 godine renovirana. Automati su najsavremeniji mogući. Retko sipam rezervoar od "nule" ali tada sam "morao" da isprobam novu tehniku (i taze iz fabrike, plus netom baždareno). Bilo je cca. 27 lit. (nešto i manje). Dobro, ventil je ovakav ili onakav, pritisak punjenja, naročito leti, veći i bla, bla, truć. To mi je bilo o.k. i dobra preporuka da je to u okviru zakona ili čak i bolje (verovatno ±1%). Onda mesecima (godinama?) nisam sipao baš od praznog pa ništa ne mogu ni da kažem. Potrošnja prilično ustaljena.
                                Ovo je slučajan događaj (da sam baš istrošio "zadnju kap"). Moram priznati da sam bio skeptičan na nekoliko priča da se sipa 36l u bocu od 35l ili (čak) 35 u 32l (i da je ta pojava "skorašnjeg datuma"). Posle ovih 30,5 (kao u "dobra stara vremena" (stare, nerenovirane, pumpe) nemam više sumnji (doduše trebalo bi i da ponovim ... makar da jednom ne platim pun rezervoar (rastegljiv kao od gume).
                                Nije mi cilj da NIS-u pravim lošu reklamu jer ne verujem da je opšta pojava. Jedino na tačno definisanom mestu stvari nisu kako trebaju da budu.
                                (i da se obrati pažnja i drugde). Franšiza ili ne, NiS mora da ima kontrolu nad onim sa njegovim imenom. Isuviše je to velika kompanija da bi na "jajarstvu" dodatno zarađivala. Lokalci "softveraši"?! Ne bih da optužujem. Ali nekako greška merenja uvek ide u jednom pravcu ... tipičan primer da nije slučajna.
                                I da ne davim, videću šta će inspekcija kasti (ne očekujem ni od njih neku vajdu, al' bar treba pokušati, kad već nisam iskoristio da oni idu tamo a ne ja).

Comment

Working...
                                X