Zakon o zaštiti potrošača.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nicolas
    CBC Veteran
    • 17.11.2007
    • 175
    • Beograd

Zakon o zaštiti potrošača.

Potražih po forumu, ali ne nađoh ništa konkretno.
    Mnogo se pričalo ranije o zakonu o zaštiti potrošača. Isti je donet, stupaio na snagu od 1.1.2011. ali sada niko ništa o njemu ne priča.
    Mislim da je prvenstveno zanimljiv onima koji kupuju polovan auto (a takvih nas ima najviše). U emisiji SAT su pričali o tome naširoko, ali se meni čini da će to teško da zaživi u Srbiji. Mislim, super bi bilo kada bih kupio auto na placu i dobio godinu dana garancije, pri čemu u prvih 6 meseci ni nemoram da dokazujem kvar, već samo reklamiram nepravilnost u radu nekog dela. Oni koji nisu gledali emisiju, mogu pogledati prilog ovde... http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/% ... D0%A2.html
    Zanima me kakva su vaša mišljenja? Da li će se išta promenitu na auto-placevima? I dali je možda već nekou u ovih prvih nekoliko dana 2011. već imao iskustvo sa kupovinom polovnog auta?
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Re: Zakon o zaštiti potrošača.

Meni samo nije jasno sledece: Garancija na automobil je 3 godine ili 100 000 km odprilike je to sada manje-vise standard. E sada ti kupis auto koji je star 4 godine i 150 000 na nekom auto placu. Na osnovu cega on tebi daje garanciju na auto i ko je LUD da ikakvu garanciju kada ni fabrika ne daje posle te kilometraze/godina starosti? Moze taj auto da bude perfektan, ali to nema nikakve veze. Ja da sam trgovac sigurno ne bih bio lud da tako nesto uradim. Ako treba zatarabio bi ali sebi pare iz dzepa ne bih izbacivao, pogotovu sto nasi ljudi zele da kupe auto za sto manje para, perfektan, da je presao ispod 100 000 km, da malo trosi, da im mnogo snage, da ne moraju ni dinar da uloze u odrzavanje i ako bi mogao da ide na celavim gumama bilo bi idealno.
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Daju je svi na zapadu, hteli ste zapad, gledajte sada Šalim se ali je tako, normalno da nije garancija kao na novo vozilo niti je rok isti ali ne može da se prodaje mačka u džaku. Te mačke nekako pobegnu iz tog džaka i završe ovde na placu jer to tamo ne sme.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dzoni_mkv
        CBC Senator XXL
        • 29.04.2007
        • 875

Naravno da nije ista garancija, ali opet kako moze da ti garantuje za nesto sto ni fabrika ne garantuje? Da se razumemo to je ODLICNO ja sam prvi koji podrzava tako nesto. Odem brate i kupim auto i suguran sam sta sam kupio, sto da kupujem nov auto kad mogu polovan kome je cena 15-20% niza od novog pa makar 2 dana bio star. Dakle, odem i kupim auto koji je izasao iz fabricke garancije, u savrsenom stanju u momentu kupovine, prodavac je duzan da mi da godinu dana garancije i to 6 meseci bezuslovno (tako kazu), predjem za mesec dana 15 000 i zvizne mi turbina ili nesto slicno skupo i sta tada? Prodavac mi to mora popraviti/platiti? SUPER! Odmah prodajem moj auto i kupujem takvog polovnjaka, ako je to tako, ili ipak ima neko ALI............

Comment

• aleksabgd
          CBC Član
          • 04.12.2009
          • 84
          • beograd

ma kakva garancija kad je dobro poznato kako rade auto placevi u Srbiji i kakvi su kupci koji su po mom misljenju izuzetno nerealni kad kupuju tj hoce nemoguce- da je auto presao malo da nije lupan.... a takav auto kosta i u inostranstvu pa ovdasnji dileri dovoze uglavnom zafarbane supe od automobila i naravno zacrtaju zaradu i onda krece igranka i tu mora da bude problema
          Prva stvar racun -voleo bi da znam koji plac daje fakturu na stvarnu placenu sumu za automobil-uglavnom je to dvostruko umanjeno pa ako stvar dodje na sud auto vredi onoliko koliko pise u fakturi
          Druga stvar pocece da prodaju kola kao fizicka lica uvozice ih na tetke strine samo da bi izbegli garancije

Comment

• chobo13
            CBC Senator XXL
            • 01.05.2009
            • 1274
            • pozega,srbija
            • AUDI,VW

ma jednostavno ce smisliti neki obrazac na kome ce se kupac odrcati garancije na osnovu manje cene dobijene od dilera!

Comment

• nicolas
              CBC Veteran
              • 17.11.2007
              • 175
              • Beograd

Ili, ako auto iole nеšto vredi, takav primerak više neće koštati 4500e, nego 5500 ili 6000. Iz prostog razloga, pošto ni prodavac ne može da predvidi da li će nešto crći na polovanjaku u narednih 6 meseci, mora da se ugradi (zaračuna) zbog nepredviđenih izdataka koje mu zakon nameće.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                - 42 -
                • 03.02.2005
                • 2235
                • Novi Sad

Samo napiše "komisiona roba ne podleže garanciji" i to je to... (naravno pre toga reši papirološki da je komisiona, ali to nije problem)

Taj novi zakon će biti dobar samo za novu robu u velikim tržnim centrima (koji već pucaju u dugovima) i već je ubio (u sklopu sa drugim zakonima) sitne prodavce, lepo je to uzmeš vidiš da ti se ne sviđa i vratiš, onda to što ti vratiš moraju da prodaju kao malo korišćeno na rasprodajama i tako u krug... dok sve ne ode u majčinu, a krenulo je...
                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                11.04. 0:12 #2
                Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• boban1982
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2010
                  • 1106
                  • Batajnica
                  • SAXO VTS-BIC

Slazem se da ce to tako biti,najverovatnije za nove aparate i tako ce svako kome uredjaj dosadi da ga menja pre isteka sest meseci,izmislice da nesto nije u redu,pretice inspekcijom i tako dalje.Kakvih sve ljudi ima.A za auto placeve ako bude vazio zakon,podici ce cene autima itd...

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

nemamo mi kulturu za taj zakon

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Da ne zadiremo u politiku, niko se nije naučen rodio, vikinzi su palili i pljačkali a sad uredno plaćaju porez.

Stvar je da se dovede sve u uredno i predvidljivo stanje. Ako znaš kako ćeš poslovati za 6 meseci već je uspeh a par godina unapred je za nas mislena imenica a dokle će biti videćemo. Ekonomija je neumoljiva, treba ukrupniti kapital i tu mali nema šta da traže sem ako su neka eksluziva.

Konkretno oko automobila, naravno da će poskupeti sve ali će biti bolje, ko želi da izbegne harač, sešće u auto i kupiti nešto sam preko granice, bar će znati da ej platio carinu i sve ostalo i neće postojati tema "pomoć oko oduzetih vozila" ... Kome sad nij jasno da kupuje mačku u džaku za cenu ispod one koja je realna napolju, neće ni posle biti jasno...

https.autogas.rs

Comment

• Dzoni_mkv
                        CBC Senator XXL
                        • 29.04.2007
                        • 875

Nas covek mora da ima auto. To je cinjenica, jer ako nema, smatra se za nesposobnog, cudaka, ludaka i sve ostalo po redu. Javni prevoz? Bruka, kakvi to! Isto tako, ako vec ima auto, onda mora da bude iz nemacke, obavezno disel, sto vise lima, po mogucstvu "jednistven u srbiji" da je presao malo, da se nikada ne kvari, sa felnama najmanje 17" a sve to za ispod 5 000 eur koliko je neka psihloska granica. Dati isti novac za auto nize klase sa manje opreme i kubika a u odlicnom stanju (ili jevtin NOV auto sa garancijom) to nikako jer mora da bude Audi, VW, BMW, Mercedes itd. NIje ni cudo sta se sve uvozi i prodaje. NIko ne zeli da prihvati cinjnicu da auto treba odrzavati (ne krpiti) i registrovati. Retko ko kupuje razumom i svima je bitno da plate malo a kasnije, pa ko te pita. Posle kada drzava trazi sve 4 zimske gume, hocemo da ih lincujemo. Zasto? Pa 16-17-18-19-tice su skupe, pa kupite auto koji nosi 14-tice i nece biti skupo. Registracija poskupela, pa sto vozite auto od 2000-2500 cm3? Za nize kubikaze nece ni osetiti 400 din gore dole. Jednostavno, pruzite se koliko ste dugi. Ako ne mozete ni toliko, onda prodate auto i prevoz. Onda mozemo da pricamo o nekom zakonu o zastiti potrosaca gde mozete vratiti neispravnu robu, jer tada prodavac nece imati razloga da vas zvrce jer ma ionako dobru zaradu, ovako mora da ide sa minimalnom marzom i da prodaje sta stigne jer mora zadovoljiti traznju na trzistu.
                        Ionako nemamo novca, gledam sada penzija u Kursumliji 8000 din. O cemu pricati? Treba se malo spustiti na zemlju. Ovaj zakon lepo izgleda na papiru i treba kao takav da postoji, ali i mi kao kupci moramo biti realni i ne zahtevati nemoguce, jer ce prodavci naravno izigrati zakon i opet smo na gubitku mi kupci.

Comment

• Cougar
                          CBC Senator XXL
                          • 13.06.2009
                          • 352
                          • NBG // Vrbas
                          • Cougar XR 2.5 V6 24v

Što se tiče izbegavanja tj. odricanja garancije...

Član 3.
                          Potrošač ne može da se odrekne prava utvrđenih ovim zakonom.
                          Pojedine odredbe ugovora između potrošača i trgovca koje su suprotno odredbama ovog zakona zaključene na štetu potrošača ništave su.
                          Ništavost pojedine odredbe ugovora iz stava 2. ovog člana ne podrazumeva ništavost celog ugovora ako ugovor može da proizvodi pravno dejstvo bez te odredbe.
                          Ponuda za zaključenje ugovora koju potrošač daje trgovcu ne obavezuje potrošača da ponudu održi, osim ako ovim zakonom nije drugačije propisano.
                          Ovaj zakon primenjuje se i na ugovore koji za cilj ili posledicu imaju izbegavanje primene njegovih odredaba.

Ostatak teksta zakona http://www.retailserbia.com/20080313...potrosaca.html
                          Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• kuzmar
                            Moderator
                            • 18.12.2009
                            • 783
                            • Lazarevac
                            • Pezo 207 1.6 HDI

Koliko sam razumeo ono sto je pricano o ovom zakonu:
                            -jeste, obaveza davanja garancije postoji
                            -ali, ukoliko prodavac prethodno upozna potencijalnog kupca da je npr.turbina u losem stanju i reciprocno mu umanji cenu garancija na kvar turbine ne postoji

Dakle, onaj koji prodaje vozilo ako ne zeli da placa popravke duzan je da kupca upozna sa svim manama vozila koje se prodaje, da to upise negde (verovatno na racunu) i da mu umanji cenu u odgovarajucem iznosu. Naravno na potrosne delove kao sto su kaisevi, razne tecnosti, plocice, paknovi...garancija veerovatno ne postoji (mislim u sklopu garancije za kupljeno vozilo).
                            Tako ispada da je prodavac u obavezi da pre prodaje automobila izvrsi kompletnu defektazu i da sa rezultatima upozna kupca, ako precuti pa to nesto crkne neka i plati.
                            www.paluba.info

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

To je više nego dovoljno, nema skrivenih mana. Kupac zna šta je kupio a prodavac šta je prodao. Skrivena mana je i kilometraža koja je vraćena.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X