Zakon o zaštiti potrošača.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • maxx79
    CBC Veteran
    • 21.02.2009
    • 106
    • Pancevo

Re: Zakon o zaštiti potrošača.

a da li je neko primetio da se negde u novom zakonu o zastiti potrosaca navodi da je obaveza JEDINO auto-placeva,a ne fizickih lica, da izdaju garanciju?

znaci,da li bi ovaj zakon trebao da se odnosi na SVE prodavce koji su obavezni da daju garanciju,svejedno da li je to auto-plac(diler automobila) koji uvozi kola iz Italije i prodaje u Srbiji ili privatno lice,neki npr Pera Peric koji prodaje svog juga starog 20 godina za 300 eura?

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Garancija na lamelu? Pa ni nova kola nemaju garanciju na kvacilo.Daj mi bilo koji auto i menjaces mu kvacilo posle pola sata,samo ako resi da skenjam.Ko moze dati garanciju na motor koji je presao 300hkm kada nu je fabrika dala garanciju na 100hkm? Taj zakon je cista glupost i pravio ga je neko ko se razume u vozila kao Marica u kriv k.... Treba da se uvede zakon da svako ko cacka nesto oko kilometraze i dokumentacije zaglavi iz momenta 10 meseci u Padinjaku a ne da izmisljaju garanciju na ispravnost vozila starog 10 god.

Comment

• maxx79
        CBC Veteran
        • 21.02.2009
        • 106
        • Pancevo

zakon svakako ima apsurdnih i nelogicnih delova.....

ali bas ga nesto gledam po clanovima,i koliko vidim,nigde se ne spominju IZRICITO auto placevi vec samo PRODAVCI....a u te prodavce spada bilo ko ko nesto prodaje........(i auto plac koji se bavi prodajom automobila i neki Pera Peric privatno lice)

pa se pitam,da li se moze desiti hipoteticki da taj Pera Peric proda svog juga starog 20 godina za 300 eura nekom Miki Mikicu,i onda ako neki deo na tom jugu,koji podleze garanciji po novom zakonu, u narednih godinu dana tom Miki otkaze,on da zahteva od Pere da mu popravi auto?

Comment

• kuzmar
          Moderator
          • 18.12.2009
          • 783
          • Lazarevac
          • Pezo 207 1.6 HDI

Vidis ovako, procitah taj zakon i vidim da u delu koji se odnosi na tzv.garanciju ne pise PRODAVAC nego pise TRGOVAC a trgovac ne moze biti lice koje nije registrovanu za oba trgovinske delatnosti sto znaci da se odredbe o saobraznosti iliti garanciji (kako je lakse reci) odnose samo na registrovane privredne subjekte kao sto su auto-placevi i sl.
          www.paluba.info

Comment

• gorans
            CBC Senator XXL
            • 09.03.2010
            • 1525
            • Beograd

Vec sam napisao negde ali da ponovim.Radim u firmi koja je generalni uvoznik jedne marke automobila ali imamo na prodaju i polovnjake na koje ne dajemo garanciju.Moze pre isporuke da se zajedno sa kupcem konstatuje neka neispravnost ili nedostatak i da se to otkloni u nasem servisu.Naknadne reklamacije ne primamo.

Comment

• boban1982
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2010
              • 1106
              • Batajnica
              • SAXO VTS-BIC

Ma taj zakon je logican samo na papiru,u praksi nema ni malo smisla,ko ce da garantuje za polovan auto,to je vise za trgovinske radnje i slicno!

Comment

• drako
                CBC Član
                • 18.05.2011
                • 67
                • Kragujevac

Nadam se da i dalje mislite da Srbiji nije potreban Zakon o zaštiti potrošača.

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Niko nije rekao da nije potreban, samo da je nedorečen i neefikasan kao i sve ostalo u ovoj "zemlji"...
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• vabugdev
                    CBC Početnik
                    • 24.05.2011
                    • 3
                    • Beograd

Kao "ponosni" autor bloga http://myopelastraproblems.blog.com mogu samo da kažem da zakon o zaštiti potrošača ne služi ničemu.
                    Na uloženu žalbu CEPS-u (Centar za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine) dobio sam odgovor da oni ne mogu ništa protiv tvrdnje ovlašćenog servisa da je automobil (u tom slučaju menjač) ispravan, jer su oni jedini stručni.
                    Na moje pitanje na koji način mogu da ostvarim svoje pravo da ono što sam kupio bude i ispravno je bio da podnesem tužbu sudu. To bi naravno značilo beskrajna veštačenja, ročišta i slično.

Druga bitna stvar u celoj priči je da tržišna inspekcija nema nadležnost ukoliko je vrednost robe koja je predmet spora veća od milion dinara.

Toliko!

Pozdrav svima.

Goran

Comment

• boban1982
                      CBC Senator XXL
                      • 14.03.2010
                      • 1106
                      • Batajnica
                      • SAXO VTS-BIC

Nesto sam slicno i ja napisao negde gore,to je sustina svega!!!

Comment

• nicolas
                        CBC Veteran
                        • 17.11.2007
                        • 175
                        • Beograd

Ono što sam shvatio iz dosadašnjeg iskustva, ganjajući se sa prodavcima, serviserima, distributerima i svima ostalima u cilju isterivanja pravde je da se jedne stvari plaše više nego sudova i tužbi zajedno. A to je negativan medijski publicitet.
                        Prvo, povlačenje po sudovima i odaženje na ročišta je dugotrajan, zamoran i skup sport. Drugo, na kraju najčešće od toga nema ništa, jer se u tom procesu uvek neko proglasi nenadležnim i tako u krug.
                        A sa druge strane, sve je više medija, što elektronskih, što pisanih, koji jedva čekaju da objave neku vest o tome kroz kakve muke građani prolaze svaki dan.
                        Velike kompanije i njihovi distrubuteri ulažu desetine i stotine hiljada evra u marketing i reklame. A samo jedan negativan prilog od 5-6 minuta u gledanoj emisiji sve to može da im sruši. Ako ništa drugo, umanjiće im promet bar za trećinu. Iz sopstvenog iskustva znam da čim se pomenu novine i televizija svi odmah znaju i hoće da rade svoj posao.
                        Mogu vam reći da sam se i sam uverio da je pretnja (ali i ne samo pretnja već i realizacija pretnje) medijima mnogo ubojitije oružje nego bilo kakvih zakoni i tužbe, baš zato što svi znaju kakvo nam je sudstvo.
                        Da se kolega koji je napravio blog, najavio Opelu i njihovom distributeru da tog i tog dana dolazi sa televizijom po svoj auto, koja će da snimi način njihovog poslovanja i ophođenja prema kupcu, da vidiš kako bi se politika rešavanja problema za minut promenila. Na autu bi bilo zamenjeno sve što treba i bio bi doveden u ispravno stanje u roku od par sati, a možda bi odmah dobio i nov primerak. Jeftinije im je da daju i drugi nov auto, nego da izgube desetine i stotine mušterija koje bi nakon viđenog priloga odustalo od kupovine baš u njihovom centru.

Comment

• vabugdev
                          CBC Početnik
                          • 24.05.2011
                          • 3
                          • Beograd

@nicolas

Kolega, nema čime nisam pretio, jednostavno ne dotiče ih. A ni mediji nisu nevini...poslao sam mail Vrelim gumama i SAT-u sa opisom svih dešavanja. Iz Vrelih guma su se javili, ali kada sam ih uputio na predstavnike Opela da čuju i njihovu stranu priče i da i oni daju viđenje o celom slučaju, komunikacija je zamrla i priču nisu objavili...baš me interesuje kako su to "porazgovarali"...a SAT me nije udostojio nikakvog odgovora.

Pozdrav

Comment

• nicolas
                            CBC Veteran
                            • 17.11.2007
                            • 175
                            • Beograd

Da, samo mislim da je kontaktiranje specijalizovanih emisija greška. Uni su upućeni jedni na druge i ne žele da se zameraju. Sigurno je da predstavnici Opela pri marketing strategiji ciljaju uglavnom na takve emisije. A sa druge strane uredništvo takvih emisija ne želi da se zamera, jer ne žele da odbiju novac zbog potencijalnog reklamiranja koje bi sproveli u svojim emisijama.
                            Treba ciljati neke "neutralne" emisije, koje su gledane. Npr. "Beogradska hronika", "Vi i Mira Adanja Polak", jutarnji program na Studiju B i slično. Oni uglavnom hoće da izađu u susret i naprave reportažu.
                            Mada, odosmo sad u offtopic što se tiče teme...

Comment

• gorans
                              CBC Senator XXL
                              • 09.03.2010
                              • 1525
                              • Beograd

Moj odlican prijatelj je kupio polovan automobil kod jednog naseg uvoznika novih automobila koji se bavi i prodajom polovnih.Coveku je receno da je auto presao 230hkm i da je auto potpuno ispravan.Ja i on napravili smo krug oko placa i covek je uzeo auto.Posle placanja auta otisao je da ga registruje i kada se vratiio sa tablicama video je da sija Antipolution lampica na sta su mu rekli da je to zbog toga sto nije imao akumulator i iskljucili su gresku.Druga stvar,tek tada je video da na satu ima 300hkm a ne 230hkm kako su mu rekli,na sta su oni rekli da nisu dobro videli.Dalji epilog je da je antipolution lampica sijala zbog protokomera i da auto trosi litar ulja na (stotinu)100km.Oni sada kazu kako nemaju nista sa time jer je to polovan auto i ne mogu da snose troskove popravke.Sta dalje ciniti?
                              Last edited by gorans; 02.08.2011, 15:05. Reason: gramatika

Comment

• Stratos
                                CBC Senator XXL
                                • 10.09.2008
                                • 2594
                                • Novi Sad

Šta reći...Ako im je verovao pre kupovine i nije proverio makar osnovne stvari,pa neka im veruje i sada. Nisam zajedljiv nego bih da vam uštedim trud. Teško je garantovati i za auto koji sam voziš već neko duže vreme a kamoli za auta bez istorije ili "bez istorije" ili još gore "baba vozila na pijacu". Od dobrog (jeftinog za eksploataciju...) auta se vlasnik teško i retko rastaje. Ti to dobro znaš.
                                Ja bih procenio investiciju u popravku automobila i ... ili pijac ili popravka. Nema natezanja,stresa,svađe...Ipak je zdravlje najpreče.

Comment

Working...
                                X