...nesto me zeza kompjuter pa nisam video deo posta o"stednji".
Pod stednjom se podrazumeva stednja u svakoj vrsti istrazivackih resursa u firmi. Normalno da to ne podrazumeva stednju u materijalu, BMW je isuvise ozbiljna firma da bi to radila, pa me uopste cudi da me pitas da ti to dodatno objasnjavam.
Nisam se uvredio ni na prethodnom postu kada si spomeuo "lupetanje", ni sada "najgluplje", ali takve izraze nije pametno spominjati jer nikada ne znas sta onaj s druge strane zna, a sta ne zna. Mogao bih i ja da kazem da necu da diskutujem s tobom jer ti recenice u postu nisu gramaticki ispravne, ali to je bezveze. Ja sam u postu samo dodatno pojasnio sta mislim, ne osecam potrebu da ulazim ni sa kim u preterane diskusije. Mozda nisam tehnicki potkovan kao ti (a mozda i jesam...), ali tehnicki nivo diskusije oko prioriteta razvoja firme ili nekog modela nije jedini u ovom slucaju, a ti pokusavas da ga nametnes kao jedini, jer je to teren na kome se osecas sigurnim u diskusiji...prostije receno - ipak se, po tebi, treba "sagnuti pod trap". Ipak je to mnogo siri nivo price. Sto se mene tice, ovo je zavrseno, sve je ok.
Da pala je.... moguce sto da ne. Da nije to mozda krajnje merilo stabilnosti ili mozda neki konacni reper
ne naravno nije, to je merilo danasnjeg kompromisa odluke uprave koliko para uloziti u proizvodnju na traci u velikim brojevima a koliko i na cemu se moze ustedeti (zakinuti) a da se (mnogo) ne primeti u praksi.
to rade danas sve fabrike koje se bave masovnom proizvodnjom.
za BMW je poznato da je finansijskim problemima, da je na ivici odrzivosti poslovanja i da familija Quante (ne znam da li se tako pise) na misice odrzava kontrolu nad firmom.
ne vidim zasto bi bilo tesko pretpostaviti da teska i surova realnost tera manje proizvodjace na kompromise, pa makar to bio i BMW.
Mercedes je do sada vec bio prinudjen na takve kompromise, opao mu kvalitet kako konstrukcije tako i izrade a ima isti rang imidza kao i BMW u pogledu izrade automobila.
Znaci nije prosla taj test lose drzi, prosla je dobro drzi. Ladno jedan Daewoo matiz stabilniji od jednog BMW-a
ja nigde nisam procitao takav zakljucak koji navodis- svet nije crno-bela slika, ima puno nijansi...
a kako je prosao Matiz u opterecenom stanju na tom testu ne znam, kao ni da li je uopste prosao taj test (nije obavezan po zakonu test severnog jelena po svedskim normama koje su ostrije).
za Matiz i da ne prodje test niko se ne bi uzbudjivao, ali za BMW koji jeste jedan od top proizvodjaca se gleda i "dlaka u jajetu" i za te pare ocekuje beskompromisan rezultat.
za BMW su nesto drugacije granice ocekivanja kupaca i uopste rezultata surovih testiranja, sve ispod ocene 10 nije ono pravo na sta se naviklo.
nemoj da se zestis, to sto se drugim firmama moze gledati kroz prste, ne vazi za BMW i slicne, od njih se ocekuje uvek maximum moguceg.
Drugo sta ti podrazumevas pod "stedi". Na vrsti materijala na kolicini? Stedi se na gumama ili benzinu prilikom testa
ja- stedi se na vremenu.
vremenu kompleksnih ispitivanja i preciznim sitnim doradama u detaljima.
a vreme je u biznisu na tom nivou novac- svako kasnjenje pojave novog modela povlaci i finansijske posledice.
recimo da zaboravimo na vesanje, trapove, test severnog jelena potpuno.
BMW, i ne samo on, je stedeo kada je formirao svoj I Drive sistem i koncept upravljanja elektronskim sistemima od strane vozaca.
kako? stedeo je vreme da detaljno prouci ponasanje i potrebe vozaca u voznji, mogucnosti sinhrnonizacije i kontrole vozaca istovremeno gledanja u put ispred sebe i setanja kroz desetine menija tamo negde udaljenim pogledom u stranu.
I Drive je fina ideja, ali nije dobra realizacija da je za promenu radio stanice potrebno zaustaviti auto, posvetiti se setanju kroz menije da bi se doslo do zeljene opcije ili uz povecani rizik upravljanja vozilom pokusati to u voznji.
usteda na vremenu testiranja uzivo sa obicnim vozacima, ili makar konsultovanja ergonomije upravljanja je kasnije uslovima prepravku sistema i pojednostavljenje nacina rada koji je blizi realnom okruzenju vozaca tokom voznje.
mali off, Motorola ima izvanredne potencijale za proizvodnju uredjaja ali njihovi mobilni telefoni godinama pate od tupavog softvera koji je nezgodan za upotrebu. sam uredjaj ( i drugi) je top kvaliteta ali je problem sa prakticnom upotrebom.
ima i u drugim oblastima primera da pocesto danasnja brzina izbacivanja novih modela neke opreme ili uredjaja dovodi do nedovoljnog testiranja pre pustanja u prodaju. nekada je to sitan problem, nekada krupniji.
Mercedes A klase je tipican primer koji se dogodio bas u vreme kada je u Mercedesu zavladao period stednje.
i E klasa tih godina je pogodjena virusom stednje sto je i statistika kvarova i nezadovoljstva kupaca konstatovala.
BMW jeste sjajan auto, sjajna marka, ali isto tako i realni profit i konkurencija cine svoje u balansiranju zeljenog i realnog za svaki model-cenu- trzisne okolnosti.
Ma jok ljudi nema frke. Nisam imao nameru nikoga da uvredim. Izvinjavam se.
Ja sam se stvarno provozao u tom autu i to dosta brzo, i svakodnevno se srecem sa takvim automobilima, tako da na osnovu prakse ocenjujem ponasanje vozila dok me tekstovi iz raznoraznih casopisa i TV-a uopste ne dodiruju. Naravno nismo se igrali tog severnog jelena a i da smo se igrali svako kome sam dopustio da me brzo vozi u BMW-u znao je sta radi, te bi vrlo jednostavno isti test odradio bez ikakvih problema.
Tog severnog jelena ne verujem da cu ikada u zivotu obilaziti...u ostalom nikada ga nisam ni video, tako da me bas ne interesuje. Mene interesuje slalom koji svakodnevno primenjujem u ovom gradu zavoji, ukosnice, spustanje sa nadvoznjaka kao i penjanje a tu 5-ica prednjaci.
ENDE
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Savijanje volana u levo je u faktoru iznenadjenja , jasan ugao tockova i brzina motanja volana da bi se auto izvukao i zaobisao prepreku na putu koji ima svoju sirinu. Pokusaj vracanja na svoju stranu je isto tako forsiran jer se uzima u obzir da je siprotna traka "zauzeta" od strane vozila koji dolazi u susret.
Dakle, ma koliko se nekome svidjalo ili ne, linija prolaska na chunjevima je zacrtana i odgovara realnom manoveru u slucaju izbegavanja prepreke sa brzinom od 70Km/h.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Tog severnog jelena ne verujem da cu ikada u zivotu obilaziti...u ostalom nikada ga nisam ni video
eh i ja sam isto mislio da je nemoguce, medjutim i kod nas se mogu naci 'jeleni' na 2 noge koji su u stanju da u voznji sa svojim autom naprave isti haos kao pravi 4nozni jelen.
jednom mi se desilo da je jedna ****** neposredno ispred mene na sred mosta izletela i stala pa sam morao da po svaku cenu izvedem manevar ala severni jelen inace bih ga pokupio samo tako- brzina oko 70-80 km/h.
srecom pa je most bio dovoljno sirok- 3 kolovozne trake da ne bude rizicno previse.
drugi put sam obavio slican (ali blazi) manevar na auto putu pri 160km/h, isto obilazenje prepreke dok je susedna traka bila zauzeta.
uz to je bila i sitna kisica, samo ovlazen ne i ono bas mokar kolovoz.
za to mi je bila prilicna prpa, sve se odvija jaaaako brzo.
ja samo kazem da mnogi auti bitno menjaju karakter kada je unutra vozac i jedan putnik napred, ili kada sedi svih 5 osoba i pun gepek.
za ovaj konkretan BMW ne znam, pomenuti novinari su izveli bas takav test i nesto zakljucili. mozda tacno mozda netacno ali je meni izvesno da je moguce da jeste tacno. (jer nije prvi put da se to pokazalo sa raznim modelima).
nema razloga za izvinjavanje, pricamo o percepcijama sta bi bilo kad bi bilo u specificnim uslovima- koje ce mozda retko ko od nas doziveti ili reprodukovati u voznji.
prica je o potencijalnim rizicima i problemima, barem sam ja tako shvatio uopste svrhu testiranja...ne ono tako je crno ili belo i sigurno ce se to i to dogoditi bas uvek.
daleko od toga da je 5ica losa, samo je rec da moze i bolje.
Eh, danas se vozila sve vise oslanjaju na ESP pa petica po tome nije izuzetak. Obzirom da je rec o firmi koja svoj image gradi upravu na polju dinamickih voznih karakteristika, moguci su propusti u podesavanju-odzivu ESP-a, jer vozaci BMW svakako nisu ljubitelji Orvela koji stalno koriguje trakciju po krivinama, zar ne!? Za razliku od MB, Volvo, SAAB i slicnih firmi koje se takmice u domenu sigurnosti po principu vozis i ne mislis, sretni smo sto postoje firme koje ostavljaju prostora za ono malo gushta u voznji. Ko misli da je lakse isprogramirati ESP za dinamicniji i nesputaniji nacin voznje u velikoj je zabludi bas kao i onaj sto smatra da veliki obrtni moment na prednjoj osovini vodi vozilo bas onamo kuda zelimo.
Uostalom zadnjih decenija uporedni testovi na svim kontinentima u segmentu srednje i visoke klase vozila izdvajaju jednu firma kao etalon na polju dinamiku voznje, ali nije iz Svedske.
Bice da citam pogresnu literaturu zadnjih decenija, ako ne onda vozim pogresna kola.
Mozda najlepsih 300.000 sam presao u MB W108 280 SE iz '68. Za to vreme i posle njega gotovo da nema vaznijih modela koje nisam bar probao, ali retkost je takva stabilanost i predvidivost na pravcu i dugackim krivinama. A onda nakon svega nadjem uporedni test iz '72 u kom je na tom ili slicnom testu pokupio rogonju i bez nisana, tj. bio najgori od pet modela!
Cudno, a ja sa W124 300E iz '89 ne smem po krivinama kao sa tom starinom.
Premda vozim i 635CSi jer sam ga oduvek voleo i kada mi BMW nije bio medju omiljenim, ne mogu a da ne pitam koji su to bili bolji u vreme E30, E32, E34, E38, E39, E46...? (...ovom zadnjem i Englezi nasli jednu manu u cinjenici da ga verovatno vec ima i komsija...)
Ma kakvi bre jeleni, kakvi bakraci ocigledno konkurenciji nesto ne odgovara - to jekao kod nas narucene informacije o gledanosti programa - svi su najjjgledaniji - Naravno svako ima svoju agenciju za istrazivanje javnog mnjenja
Comment