Skoda Fabia - diskusija...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kilson
    Moderator
    • 09.10.2004
    • 3216
    • NoviBGD
    • AR 75 GT

Skoda Fabia - diskusija...

Originally posted by brick
    nije motor bucan, nije ni vetar posebno cujan ali sum tockova, buka vesanja je toliko veliki da vec na oko 30km/h ne moze da se prica u autu, onaj nazad ne cuje razgovor na prednjim sedistima.

a u odnosu, na Volvo od pre mnogo leta. kada uporedim otprilike Fabia na 40km/h je bucna koliko Volvo na 160km/h a pri tome je aerodinamika Volvoa ocajna.
    takodje i u odnosu na Mercedese Fabia je bucna. podseca me na model Tojote Korole iz 90i neke ili autobus GSBa :lol:
    isli smo Fabiom oko 150km/h i u petoj se motor vrteo cak preko 5000 obrtaja, iznenadio sam se da Fabia prakticno nema petu brzinu (peta je kratka kao cetvrta ili treca na "normalno" podesenom autu.
    jos jedna stvar mi se nije svidela, ne mogu da se otvore do kraja zadnja vrata pa je ulazak/izlazak iz auta poprilicno naporan po kolena.
    E pa da krenemo lagano; prvo i osnovno da se razumemo, pristalica sam italijanske autoindustrije, Fabia kao automobil me uopshte nije impresionirala, te sa tog stanovishta se nadam da cu biti objektivan kako i pred samim sobom tako i pred vama...

@ Brick
    Prva greshka koju pravish je poredjenje totalno razlichitih klasa automobila te ti je na isto, totalno banalno odgovoriti...

Druga stvar, na Fabia-i serijske gume su dosta ne kvalitetne (letnje gume marke Kleber ako se dobro secam) i veoma su 'plastichne' shto cesh se uveriti kada padne prvi sneg (ponasha se kao bambi na ledu)... Ja sam moje odmah zamenio! (Nadam se da ce ti ova informacija biti korisna!) Drugi razlog zbog 'glasnih' guma je shto su na neki nachin predimenzionirane - shirina 185 (bar kod mene)...

Shto se tiche brzine od 1500 pri 5000 rpm, ne znam shta ochekujesh od motora sa 1200ccm???? A u ostalom evo kako kod mene izgleda cajger 1.4MPI 68ks, na putu bez nagiba... Ne znam da li je ovo dobro ili loshe, proceni sam.

Za vrata si u pravu, ali opet napominjem (!) probaj neki automobil iz iste klase pa mi reci tvoje mishljenje.

Shto se tiche poredjenja sa autobosom, zhao mi je, ali ne vozim se autobusom poslednjih devet godina pa sam zaboravio kako to izgleda. :lol:

Rado cu odgovoriti na sva pitanja vezana za ovaj automobil u nastavku teme, generalno gledano ovaj automobil kao i svaki (osim Saab-a :lol: )ima mana s'toga cu se truditi da vam priblizhim moja iskustva u vezi istog... (za dve godine predjeno 50.000+ km)

Pozdrav!
    Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

poredim novi auto koji je losiji (prema mom ukusu) u odnosu na stari auto sa 200-300k km iza sebe. jeste razlicita klasa ali zar nije poraznjo da VW nije u stanju da za tolike pare nacini napredak u izradi novih automobila. ocekujem da mali auto dobre aerodinamike nema menjac iz 60tih ili 70tih godina proslog veka kada vec ima adekvatnu deklarisanu brzinu. ne kapiram zasto nemogucnost otvaranja vrata ima veze sa klasom. valjda se vrata i funkcionisanje istih podrazumeva na svakom autu. gume nisam zagledao, jesu fabricke. ako su tako lose- jos jedan minus za fabriku koja ih je odabrala i ugradila.
    mozda su moja ocekivanja prevelika za jedan novi auto poznatog koncerna ne znam, cini mi se da sam skroman u ocekivanju da auto bude funkcionalan i vrsi posao prevoza kako treba. nije moja ta Fabia pa ne brinem za zimu. hvala na objasnjenjima/pogledu na primedbe koje meni smetaju na jednom novom autu.

ne mogu sebe da zamislim da krenem recimo na izlet ili godisnji odmor od nekoliko stotina km koliko bih se namucio i doziveo stres usled torture-moja osnovna primedba je nekomfornost koja se nudi.
    cak mislim da je stari 2CV od pre 50 godina bio komforniji, mozda. )
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• kilson
      Moderator
      • 09.10.2004
      • 3216
      • NoviBGD
      • AR 75 GT

Heh, brick, mislim da si ipak doooosta subjektivan u svemu ovome... Ako mene pitash, svaka auto-industrija (t.j. svaki Brand u autoindustriji) je imala svoja 2-3 najuspeshnija modela i isto tako loshije, a da ne spominjem modele koji su chisti promashaji... Ali to je drugi segment, chinjenice govore drugachije, pogledaj koliko Fabia ima na ulici i sve ce ti biti jasno... Ne zhelim da raspravljamo o ukusima, jer je to banalno...

Da se ja pitam (u vezi sa ukusom), kupio bih Mercedes SL500 -poslednji model (jer to je bukvalno najbolji automobil shto sam za zhivota uspeo probati/voziti, Ferrari koji obozhavam josh nisam), posle SL-a svi automobili (koje sam probao/vozio) su za mene samo prevozno sredstvo od tachke A do tachke B...

Sto se tiche guma, nije bitno shto nije tvoj automobil, ako se iko vozi u njemu, bitna je glava... J*besh lim (ako me razumesh na shta mislim)!

Ali da se drzhim teme, evo mojih iskustava sa Fabia-om oprema Elegance sa predjenih 50000 km (mozhda ce nekome nekada koristiti):

Zasnovano na lichnim afinitetima:
      +Dopadljiv izgled (osim zadnjeg dela)
      +Chvrsto ogibljenje
      +Lep komplet opreme (osim standarda tu je i kompjuter)
      +Odlichno ponashanje u krivinama (nema tendenciju da vuche preko nosa)
      +Dobra svetlosna grupa
      +Jeftino odrzhavanje
      +Izdrzhljivost na zavidnom nivou (josh uvek nije bilo ozbiljnijih intervencija na automobilu)
      +Izuzetno dobro definisani hod ruchice menjacha (svako "shaltanje" je veoma precizno!)

Loshe strane (moje iskustvo):
      -Loshe serijske gume (menjati pod hitno!)
      -Velika potroshnja goriva
      -Veoma mali prtljazhnik
      -Predimenzionirane gume za zimske uslove
      -Maska odradjena sa jeftinom plastikom - sklona lomljenju
      -"Mekane" alu-felne, dosta osetljive na udarne rupe
      -Slabe performanse motora s'obzirom da je 1400ccm (loshe ubrzanje)

Toliko za sada, nadam se da sam bio iscrpan, ako se setim josh nechega pisacu...

Pozdrav!

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141

o ukusima naravno ne vredi trositi reci. bas zato sto ima tako mnogo Fabia na ulicama sam iznenadjen da se toliko ljudi zadovolljava (da li i mora?) takvim jednim nivoom koji se nudi za 10.000 evra ili 20.000 ondasnjih DEM. za te pare ocekujem vise i tu jesam subjektivan- trazim da svaki novi model bude bolji od staroga i ponudi veci komfor upotrebe.
        btw, nisam birao vec se eto zadesila pomenuta Fabia za sluzbenu upotrebu. a rezultat je da sam bio veoma umoran posle oko 120km voznje po ravnom auto putu i malo u lokalu. to mene ne zadovoljava, licni utisak. Citroen Berlingo Mulispace mi je ostavio bolji utisak u identicnim uslovima puta. a jesam zahtevan kada je lakoca voznje i upotrebe kao i komfor u pitanju
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Srdjan
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 2416
          • Bajina Basta/Beograd

Ja sam se vise puta vozio u pomenutom modelu i to isti motor i oprema. Njima je maksimalna oprema ono sto treba da bude standard. Naravno VW filozofija da to deli na kasicicu.... Izuzetno jeftina plastika u unutrasnjosti totalno kvari ocenu o automobilu. Motor je trom i mnogo trosi. Mali prtljaznik. Sve u svemu nije los auto za nekoga ko je navikao na zastavu. Ti ce biti odusevljeni. Mi koji smo se vozili ili koji smo vozili dosta vece i luksuznije automobile znamo sta je Skoda Fabia.
          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• kilson
            Moderator
            • 09.10.2004
            • 3216
            • NoviBGD
            • AR 75 GT

Originally posted by Srdjan
            ...Izuzetno jeftina plastika u unutrasnjosti totalno kvari ocenu o automobilu...
            Da, tu si u pravu.

Originally posted by Srdjan
            ...Sve u svemu nije los auto za nekoga ko je navikao na zastavu. Ti ce biti odusevljeni. Mi koji smo se vozili ili koji smo vozili dosta vece i luksuznije automobile znamo sta je Skoda Fabia...
            Hm, ovo mi zvuchi kao provokacija? Chisto za informaciju, automobil za duga putovanja mi je Mitsubishi Galant 2.4 V6 A/T. Ali opet, Fabiu posmatram iz REALNOG ugla, ne poredim je niti sa Zastavom niti sa Mitsubishi-em...

Da, josh jedan info, poshto malo preterujesh, da li je ovo "regularna oprema u svakom automobilu"?:

Farovi podesivi iz kabine
            Niklovani detalji u enterijeru
            Klima uredjaj
            Centralna brava
            El. podizachi prozora
            Grejachi retrovizora i autoregulacija istih
            Volan podesiv po duzhini i visini
            Sedishte vozacha podesivo po visini i duzhini
            Alu felne
            Board cpu
            Kaset/tuner sa 8 zvuchnika
            2xAir Bag
            Branici u boji karoserije... itd???

Btw, vidim da vozish japanski automobil, znam koliko oni prednjache sa standardnom opremom, ALI!

Originally posted by Brick
            ...a rezultat je da sam bio veoma umoran posle oko 120km voznje po ravnom auto putu i malo u lokalu...
            Posle 120km vozhnje i malo lokala si umoran?!!! Bez uvrede, ali kakve su tvoje fizichke predispozicije? Shto se tiche napredka, on je evidentan u odnosu na zamenjeni model Felicia-u...

Comment

• dexter
              CBC Član
              • 08.10.2004
              • 98
              • Banja Luka

brick, prije svega moras upamtiti da se radi o GRADSKOM automobilu... logicno je da se na dugim putovanjima nece pokazati bas dobro... Vi sad govorite o nekom nekvalitetu i sl. pa ako hoces kvalitet daj 25.000 eura umjesto 10.000 i kupi sebi MB A klase... Sto se tice opreme zaista je pristojna osim u pogledu air-bagova, jer zaista da u najjacoj opremi "dodju samo 2, a u slabijim samo jedan to je bruka...

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

pa ja sam trebao da se vozim u autu, sta ce mi fizicke (atletske) predispozicije?
                ocekujem od auta da vozim ili budem vozen 500km i da posle toga mogu da odradim apsolutno funkcionalno puni radni dan, sve naravno bez zamora.
                nisam pomenuo kao manu jer mislim da je to opsta mana svih malecnih auta- Fabia oseca svaku rupicu, neravninu, sastav na putu i vrlo je tvrda u tom pogledu. uz bucnost, skucenost i mala sedista skoro "recept" za zamor. i hm spisak pomenute opreme je nesto kratak, gde su tu grejaci sedista, podesavanje tvrdoce sedista, bar 6 ili danas uobicajeno 8 airbagova, automatika svetala, brisaca, brava, audio sistema, pa po izboru automatik menjac, bluetooth uz DVD (a to je vec standardna oprema danas prakticno). sve to pobrojano osim airbaga je oprema iz 80th godina ugradjivana u tadasnje modele.
                ne mogu ni da zamislim kakva je Felicia, jos jedan Jugo poluproizvod?

stvarno sam mislio i ocekivao daleko vise od Fabie s obzirom na popularnost u firminim voznim parkovima. iskreno iznosim utiske, mozda su subjektivni mozda netacni ali eto namece mi se utisak da je neko to prosto sklepao nekako na brzinu pa sta ispadne. nemogucnost otvaranja vrata je za mene bio sok.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• kilson
                  Moderator
                  • 09.10.2004
                  • 3216
                  • NoviBGD
                  • AR 75 GT

...hm spisak pomenute opreme je nesto kratak, gde su tu grejaci sedista, podesavanje tvrdoce sedista, bar 6 ili danas uobicajeno 8 airbagova, automatika svetala, brisaca, brava, audio sistema, pa po izboru automatik menjac, bluetooth uz DVD (a to je vec standardna oprema danas prakticno)...
                  Alo, choveche!!! Pa o chemu ti prichash, o Majbahu??? (POGLEDAJ BOLDIRAN CITAT)?!?!?!

Druga stvar, primecujem da uopshte ne obracash pazhnju na tekst koji pishem nego se hvatash nekih tripova koje si letimchno prochitao i verglash tvoju, ne znam na chemu zasnovanu prichu!

Shto se mene tiche, ova diskusija u smeru ka tebi je zavrshena, ostali ukoliko zhelite neke dodatne informacije/razmenu mishljenja izvolite...

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by killaz
                    ...hm spisak pomenute opreme je nesto kratak, gde su tu grejaci sedista, podesavanje tvrdoce sedista, bar 6 ili danas uobicajeno 8 airbagova, automatika svetala, brisaca, brava, audio sistema, pa po izboru automatik menjac, bluetooth uz DVD (a to je vec standardna oprema danas prakticno)...
                    Alo, choveche!!! Pa o chemu ti prichash, o Majbahu??? (POGLEDAJ BOLDIRAN CITAT)?!?!?!

Druga stvar, primecujem da uopshte ne obracash pazhnju na tekst koji pishem nego se hvatash nekih tripova koje si letimchno prochitao i verglash tvoju, ne znam na chemu zasnovanu prichu!

Shto se mene tiche, ova diskusija u smeru ka tebi je zavrshena, ostali ukoliko zhelite neke dodatne informacije/razmenu mishljenja izvolite...
                    Grejanje sedista je normalna stvar, isto kao i 6 airbagova a moze i 9 kao u Toyoti, automatik isto. To skoda nema ni u dodatnoj opremi i da hoces da kupis. Ima li ESP?
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• kilson
                      Moderator
                      • 09.10.2004
                      • 3216
                      • NoviBGD
                      • AR 75 GT

Naravno da nema ESP... Odavno sam se slozhio da japanski automobili ubedljivo daju najvishe serijske opreme uz automobil, ali sa druge strane znam koliko VW shkrtari i koliko samo razlichitih naziva opreme gura po jednom modelu automobila. A s'obzirom da je skoda deo te cele priche...

Shto se tiche priche vezane za grejanje sedishta i 6-9 Air Bag-ova nisam siguran, ako mozhesh da mi navedesh neki od modela iz klase, bio bih ti zahvalan...

Edit: Bash proveravam Toyotu, recimo Yaris ima samo u jednom modelu u ponudi i bochni air-bag (vozach/suvozach) dok Corrola ima ukupno 4...

Pozdrav.

Comment

• BOOST
                        Founder - Admin od Začetka
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

Oce ovo proci mirno ili?

Samo malo tisi ton, klinac mi spava
                        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                        move your mind

Comment

• dexter
                          CBC Član
                          • 08.10.2004
                          • 98
                          • Banja Luka

bez uvrijede ali brick sta ti pises to je bruka... stvarno aj mi navedi jedno auto klase Fabie da ima opremu koju ti spominjes i da naravno cijena nije za ubiti se...

Comment

• BOOST
                            Founder - Admin od Začetka
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Auta ima iz klase Fabije, gde ova nemoze da se poredi nikako sa njima.

Cenu opet netreba mesati u te faktore, jer ko zna da radi, dobije i
                            placeno.
                            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                            move your mind

Comment

• dexter
                              CBC Član
                              • 08.10.2004
                              • 98
                              • Banja Luka

pa boost nelogicno je porediti auto koje kosta 10.000eura i 30.000eura, normalno je recimo da Fabia nemoze traziti nista sa A klasom... ali Fabia za cijenu koju ima je odlicna... ne mozes zanemariti cijenu auta...

Comment

Working...
                              X