uzimam nova kola - elantra.
otprilike sam u startu prelomio - benzinac + tng, ali bio sam iznenađen količinom pitanja odmah posle izjave da uzimam nova kola: jel dizelaš?
skoro svako da je to pitao.
na odgovor tng - face ko da sam usvajao pakistansko dete
nešto mi nikako ne ide u glavu, kako je moguće, tj. zašto 99% srba smatra da je isplativije uzeti dizelaša, kad nikakva matematika to ne dokazuje, naprotiv.
evo, da stavim moju računicu "na papir", možda neko vidi/zna nešto što ja ne.
znači elantra premium izađe
15.475 - ben+tng (zavoli bora s32)
16.990 - dizelaš
slika:
http://oi67.tinypic.com/qri0xc.jpg
napomena: da, garancija pada sa plinom sa 5 (+2 (fifti/fifti učešće u trošku servisa)) na 3 godine - na motor.
ali koji motor nije radio 10 godina ako je bio redovno po ps-u servisiran...
u startu, 1.515 € jeftinije od dizelaša
idemo dalje, servis:
slika:
http://oi65.tinypic.com/24ortzd.jpg
na pređenih 90.000 km:
1.221 € (146.614 din) - ben+tng
1.408 € (168.963 din) - dizel
posle servisa, ušteda je 1.702 €
dalje, na gorivu (dizel vs tng), ova cifra može samo da raste, ili u najgorem slučaju da stagnira ako se minimalno vozi (mada ko kupuje novo da minimalno vozi) + rade se servisi tng uređaja.
znači morale bi da se prave ozbiljnije kalkulacije sa više varijanti ( 1000 / 2000 / 5000 /10000 ... km) godišnje pređenih km, ali po meni, ponovo, nema šanse da ova ova cifra značajno ne raste u koriste benzinca ako se vozi barem 4.000 km godišnje..
a moje lične prognoze su da ćemo na sledećim poskupljenjima gledati sledeće:
gorivo poskupelo za:
0.5 din - tng
1.5 din - benzin
2.5 din - dizel
otprilike u toj razmeri.
pitao sam prodavce, šta ljudi kupuju, šta više ide, odgovor: ubedljivo najviše dizelaš.
eto, ako neko ima neku ideju koja matematika dokazuje da je dizelaš povoljniji, ja bih to stvarno voleo da vidim.
još jednom, ne mislim da sam mnogo pametan, i dozvoljavam da nisam u pravu, samo da vidim kalkulaciju, ili možda nešto što nije matematička kalkulacija, ali zvuči dovoljno uverljivo. ko zna, možda i okrenem hyundai i molim ih za promenu na dizelaša.
otprilike sam u startu prelomio - benzinac + tng, ali bio sam iznenađen količinom pitanja odmah posle izjave da uzimam nova kola: jel dizelaš?
skoro svako da je to pitao.
na odgovor tng - face ko da sam usvajao pakistansko dete
nešto mi nikako ne ide u glavu, kako je moguće, tj. zašto 99% srba smatra da je isplativije uzeti dizelaša, kad nikakva matematika to ne dokazuje, naprotiv.
evo, da stavim moju računicu "na papir", možda neko vidi/zna nešto što ja ne.
znači elantra premium izađe
15.475 - ben+tng (zavoli bora s32)
16.990 - dizelaš
slika:
http://oi67.tinypic.com/qri0xc.jpg
napomena: da, garancija pada sa plinom sa 5 (+2 (fifti/fifti učešće u trošku servisa)) na 3 godine - na motor.
ali koji motor nije radio 10 godina ako je bio redovno po ps-u servisiran...
u startu, 1.515 € jeftinije od dizelaša
idemo dalje, servis:
slika:
http://oi65.tinypic.com/24ortzd.jpg
na pređenih 90.000 km:
1.221 € (146.614 din) - ben+tng
1.408 € (168.963 din) - dizel
posle servisa, ušteda je 1.702 €
dalje, na gorivu (dizel vs tng), ova cifra može samo da raste, ili u najgorem slučaju da stagnira ako se minimalno vozi (mada ko kupuje novo da minimalno vozi) + rade se servisi tng uređaja.
znači morale bi da se prave ozbiljnije kalkulacije sa više varijanti ( 1000 / 2000 / 5000 /10000 ... km) godišnje pređenih km, ali po meni, ponovo, nema šanse da ova ova cifra značajno ne raste u koriste benzinca ako se vozi barem 4.000 km godišnje..
a moje lične prognoze su da ćemo na sledećim poskupljenjima gledati sledeće:
gorivo poskupelo za:
0.5 din - tng
1.5 din - benzin
2.5 din - dizel
otprilike u toj razmeri.
pitao sam prodavce, šta ljudi kupuju, šta više ide, odgovor: ubedljivo najviše dizelaš.
eto, ako neko ima neku ideju koja matematika dokazuje da je dizelaš povoljniji, ja bih to stvarno voleo da vidim.
još jednom, ne mislim da sam mnogo pametan, i dozvoljavam da nisam u pravu, samo da vidim kalkulaciju, ili možda nešto što nije matematička kalkulacija, ali zvuči dovoljno uverljivo. ko zna, možda i okrenem hyundai i molim ih za promenu na dizelaša.
Comment