Vidim, niko ga dosad nije pominjao, pa 'ajde ja cu. U pitanju je jedan od najuspesnijih i, po meni, najlepsi Lamborghinijev model ikad - Espada.
Predstavljen je 1967. na salonu Automobila u Zenevi. Dizajner je bio Marcello Gandini iz Bertone-a, a sam automobil je bio debelo baziran na prototipu Marzal. Espada je popunila upraznjeno mesto 4-seat sportasa koji je Lambo-u falio u to vreme; (paralelno su se proizvodili 400GT i Miura). Po mnogima, pa i po meni, najzanimljiviji i najintrigantniji Lamborghinijev dizajn, svojevremeno je privukao dosta paznje. Brutalan prednji kraj sa dugackim nosom u kombinaciji sa prilicno kabastim, ali istovremeno jako lepim zadnjim krajem, sve provuceno kroz specifican italijanski smek, rezultiralo je u jednom neverovatno zanimljivom automobilu.
Espada se nudila sa potpuno nezavisnim oslanjanjem, 4X disk kocnicama, 5-stepenim manuelnim menjacem, kao i sa napred postavljenim V12 agregatom sa 4.0l i 325 HP. 1970. snaga motora je pojacana na 350HP, a u opciju je uslo i servo upravljanje. 1974. dodata je i mogucnost kupovine sa automatskim menjacem. Espada je svojih 10 godina proizvodnje pretrpela nekoliko manjih kozmetickih promena. tako da je postojala S1 serija (1968-1970), S2 (1970-1972) i S3 (1972-1978). Kozmeticke promene su se uglavnom odnosile na enterijer. Ukupno je proizvedeno 1217 automobila.
A evo koliko se ovaj automobil fantasticno ponasa u krivinama, cak i sad, 40 godina nakon sto je predstavljen:
*ebote, jel moguce da sam ja jedini koji obraca paznju na ovu temu u zadnje vreme.
Ajde, da se provozamo kroz kompletnu Lamborghinijevu istoriju. Pokusacu da postavim sve modele; serijske i concept vozila. Ako zaboravim koji, molim da me ispravite.
1963 Lamborghini 350 GTV
1964 Lamborghini 350 GT Zagato
1966 Lamborghini 400 GT 2+2
1966 Lamborghini Miura
1967 Lamborghini Marzal
1968 Lamborghini Miura Roadster
1968 Lamborghini Islero
1968 Lamborghini Espada 400 GT S1
1970 Lamborghini Jarama 400 GT
1970 Lamborghini Urraco
1972 Lamborghini Espada 400 GTE S3
1973 Lamborghini Countach LP 400
1974 Lamborghini Bravo
1976 Lamborghini Silhouette P300
1980 Lamborghini Athon
1982 Lamborghini Jalpa
1982 Lamborghini Countach
1984 Lamborghini LM 002
1988 Lamborghini Project P140
1990 Lamborghini Diablo
1991 Lamborghini LM002
1994 Lamborghini Diablo VT
1995 Lamborghini Cala
1996 Lamborghini Diablo Roadster
2001 Lamborghini Murciélago
2003 Lamborghini Gallardo
2005 Lamborghini Murcielago Roadster
2005 Lamborghini Concept S
2006 Lamborghini Miura Concept
2007 IMSA Gallardo Spyder
2007 Lamborghini Reventon
Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
Tacno. Zaboravio sam dva novija i prilicno bitna modela. Iskreno, za Gallardo Superleggera sam bio potpuno zaboravio, dok za LP640, ne znam ni sam kako sam ga izostavio...
Tu je jos par komada koje sam zaboravio. Ali, evo ispravljam se.
Lamborghini Gallardo Superleggera
Lamborghini Gallardo Nera
Lamborghini Gallardo LP560
Lamborghini Murciélago LP640
Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
Nisam ljubitelj Ferrarija niti Lamborghinija, volim Porsche....
Ali video sam uzivo, gledao njihove mashine Porsche 911 Turbo, Dodge Vipera GTS i Lamborghinija Diabla i od svih njih Diablo je je radio kao GROM! Ali bukvalno ljudi kao GROM!
Do tada nikad nisam slusao, cuo taj zvuk motora, nikad nisam video tako nizak, a tako sirok automobil... Vrtelo mi se u glavi i nikako mi nije bilo jasno da je to ispred mene Diablo kog sam gledao samo na slikama!
Ziveo sam u malom gradu od 50 000 stanovnika i medju svim tim atuomobilima u saobracaju... po zvuku covek zna da je to nesto masivno i silovito. Ne znam kako da opisem.....RAKETA!
@Cougar, prijatelju video si Diabla, a sta bi radio da vidis nesto malo novije tipa Gallardo ili Murcielago, ili mozda REVENTONA
Ja sam u Crnoj Gori video narandzastog Gallarda sa crnim staklima..sledio sam se, i ceo dan sam samo vracao film u glavi kad smo se mimoisli...
Lamborghini zna da ostavi utisak! I oduvek sam ga vise respectovao od ferrarija Posebno sada kad je izbacio REVENTONA....
Evo par slicica (REVENTON), cisto da vidite sto sam se toliko primio na taj auto
I cena mu je futuristicka
Pa covece, jel bi ti vozio lamborghinija da bi se uklopio u masu automobila ili da bi se izdvajao Reventon bas sluzi za to Sva najnovija tehnologija je ugradjena u njemu...pocev od karbonskih felni, pa sve do elektronike...
Vishe Murcielaga, Miuri mozhda chak i Diabla za mene
Automobili cje postajati sve ruzhniji za moj ukus, a Reventon je nazhalost jedan od takvih... Mozhe on biti jak i tehnichki napredan koliko god hocje, ali nije to to za mene...
Uh, Miura i 350 GT, teško se odlučiti koji je fascinantniji stilom i tehnikom.
Countach sam davno video imao ga je vlasnik zabavnog parka u Zagrebu. I tada sam imao utisak da ga se sa lakoćom može preskočiti.
Premda mu se nemože osporiti impresivna pojava, stilski previše vuče na mlaznog lovca iz sedamdesetih, što se također može reči za Reventon koji neodoljivo podseća na F-22 Raptor bez krila.
Po meni Lambo je uvek išao na kartu pojave i bez obzira na tehniku teško da je ikada parirao Ferariju u ponašanju na putu, bar tako kažu svi testovi do sada, a mislim da nažalost niko od nas još dugo neće biti u prilici da to i proveri.
Ovo naravno ne umanjuje njegovu pojavu i kvalitet, ali Ferari je za nijansu civilizovaniji i bolje kontrolisan automobil (ne zaboravimo trkački pedigre je možda najviše i na najbolji način implementiran upravo u njima).
Comment