Citam danas u novinama clanak kako policija krsi zakon ako snima vozace radarom dok im prilaze...kazu da je zakonom propisano samo da mere odlaznu brzinu. Jel zna neko nesto vishe o tome?
Radar i zakon
Collapse
X
-
I tacno i nije...mada vise tacno neo sto je pogresno
Zaista i pise da policija pri merenju mora da meri vozilo u odlasku, a ne u dolasku. Doduse taj Zakon je pisan kad su aktuelni bilo obicni EM dopler radari, kojih sad maltene i nema. Na Lidare ovo nema nekog efekta, ali ako cemo strogo po Zakonu, taj Zakon postoji, vazeci je i slobodno mozes da se pozoves na njega ako dodjes do sudijeTakodje bi pre svakog merenja lidar morao da se bazdari (odnosno "upucava" narodski receno
), i da poseduje validan sertifikat o periodicnom bazdarenju, sto ima mozda svaki stoti....
-
-
ja sam skapirao kao iz neke price da uvek mozes da se provuces na to ali samo kod sudije...
kad bi marinac citao ovo mozda bi nam i nesto objasnio....
jer radi u firmi koja bazdari radare....I'm not caucasian, I'm championship white
Comment
-
-
znam ja ponesto....pitanje je samo kako se zakon interpretira......
u ovom slucaju te ne interesuje sam zakon nego pod-zakonski akt koji se zove nesto tipa "metroloski uslovi za merenje brzine vozila radarima....."...gde se propisuju uslovi za koriscenje radara.....akt kad je pisan(a pisan je davno,moram pitam autora kad je to tacno bilo) propisivao je metroloske uslove za tadasnje radare...koji su bili fiksni i radili na principu doplerovog efekta,a bazdareni da mere brzinu prijemnika kada se isti udaljava od izvora ili ti u prevodu auto u ODLASKU.....i to je sigurno tako za stare radare....e sad fala Bogu pa se milicija u nekom trenutku modernizovala i nabavila nove radare koji rade drugacije ali se niko nije setio da napise novi akt vezan za njihovo koriscenje.....sto bi znacilo da oni maltene kod nas ne mogu da se koriste.....znam sigurno da akt o metroloskim uslovima za merenje sa novim radarima nije napisan....e sad kako je to po pravnom pitanju reseno stvarno nemam pojma.....verovatno nekakav precutni dogovor ili tako nesto.....
sad vidim malo mi je tekst konfuzan ali se valjda shvata poenta
Comment
-
-
Stanem ja skoro do jednog sto snima tako spreda i kazem jeli majstore sto me snimas spreda oces da me oslepis,on ce na to nemoze ovo je lasermada video sam na autoputu da snimaju sa nekim naocarima za "varenje" mozda da se ne odbije zrak
Comment
-
-
A koja je procedura kada te snime, da izvines, otpozadi? Jure te ili ti samo stize poziv za sud ili sta... Obicno kad se pricaju price o radaru ide: "vozim ti ja 40, on me snimi 150, zaustavi me... ja mu kazem ovo, on meni ovo, a on ima ovaj naglasak, dosao meni u BG da soli pamet..."...
Comment
-
-
na izlazu iz bg prema ns-u cesto stoje parkirana civilna kola sa nekim sokocalom nakacenim na prednji branik. oni snime,jave drugu plavom na onom "granicnom prelazu" i
VAŽI SAMO OTPOZADI
Ako policajac radarom "snimi" vaše vozilo u dolasku i kazni vas zbog prekoračenja brzine, možete se pozvati na kršenje zakona
BEOGRAD - Samo ako vas "snime" otpozadi dok vozite nedozvoljenom brzinom, krivi ste pred zakonom. Ukoliko je prilikom prekoračenja dozvoljene brzine policajac "snimio" vaše vozilo s prednje strane, to se po zakonu ne smatra prekršajem. Ovo, naravno, ne znači da ne treba da poštujete ograničenje brzine, već da postoje određena pravila kažnjavanja za ovaj prekršaj, koja policija uglavnom ne poštuje.
Tako je do sada hiljade njih platilo kaznu za prebrzu vožnju a da to zapravo nije trebalo zbog nepravilne upotrebe radara. Policije u državama nastalim na tlu bivše SFRJ koriste nekoliko tipova uređaja za snimanje brzine vozila. Najčešće su to radari Z-25 i K-15, kao i savremeniji uređaji "Pro Laser III", "Laser Cam II" i "Leica XV2". Ovaj poslednji je omiljen kod crnogorskih policajaca jer se radi o infracrvenom radaru koji je izuzetno otporan na detekciju i ometanje.
Prema Pravilniku o metrološkim uslovima, objavljenom u Službenom listu SFRJ broj 3/85, u članu 3 stoji da se Doplerovim radarima meri brzina vozila u odlasku, a po članu 13 da ovi radari, koji imaju i foto-uređaj za beleženje brzine vozila kao dodatni ili integralni deo, moraju da registruju na fotografiji: 1) datum, sat i minut merenja; 2) izmerenu brzinu; 3) zadnji deo vozila sa registarskom tablicom.
To praktično znači da je validno jedino merenje Doplerovim radarom vozila u odlasku, to jest snimanje zadnjeg dela vozila. Na našim drumovima to i nije tako čest slučaj, jer zahteva bar dve patrole saobraćajne policije - jednu koja će snimiti vozilo koje je prekoračilo dozvoljenu brzinu i drugu koja će počinioca zaustaviti i legitimisati.
Kako smo saznali u pravnoj službi Zavoda za mere i dragocene metale, od 1985. godine do danas nije objavljen novi pravilnik o metrološkim uslovima koje moraju ispunjavati Doplerovi radari. Stav Zavoda je da se, bez obzira na to koja se vrsta uređaja koristi za merenje brzine vozila (najnoviji su laserski uređaji), mora poštovati trenutno važeći pravilnik iz 1985. godine. Za vozače je bitno da znaju da se merenje brzine vozila koje dolazi (merenje spreda) ne tretira pred sudijom za prekršaje kao valjan dokaz za prekoračenje brzine.
Zapisnik (ne) potpisati
Vozači nisu dužni da potpišu policijski zapisnik bilo kog prekršaja, niti ih na to bilo ko sme primorati. Samo ako se slažu sa zapisnikom policajca, vozači ga mogu, a i ne moraju, potpisati. Ukoliko se ne slažu, nikako ne treba da ga potpišu da ne bi praktično priznali krivicu i znatno otežali svoj položaj pred sudijom za prekršaje. U drugom slučaju pravdu treba potražiti na sudu.
IzvorYou know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Zakonski akt o snimanju radarom je poslednji put dopunjen 1985. godine. Tu eksplicitno pise da se brzina vozila meri u odlasku.
Tako sam oborio svih 10 prijava sudiji za prekrsaje. Imam fotokopiju tog zakona, i bez mnogo polemike podmetnem sudiji da pogleda, jer, verovali ili ne, NI JEDAN (od onih koje sam ja sreo) to nije znao.
Fotokopiju inace delim besplatno kolegama vozacima, u okviru kampanje "Hocemo postenu policiju, a ne kesolovce".
Sad, mene uvek malo vadi to sto sam Yugu, onako psiholoski, niko nista posebno ne ocekuje od njega, a ja sam se opet ubio da mu sto je moguce vise zadrzim serijski izgled. Svi znamo da danas neke dobre felne ne znace bilo sta posebno, svi ih imaju pa nikom nista.
Kao vozaci, vi imate pravo da trazite, a pub je duzan da vam stavi na uvid dokument o bazdarenju radara. Kao i svaki merni instrument u javnoj upotrebi, i on mora biti bazdaren u Zavodu za dragicenosti i metale svakih sets (6) meseci - tako pise u zakonu.
Nemojte se iznenaditi kada vam podmetnu odluku nekog generalisismusa policije koji je to svojom voljom produzio na godinu dana. I nista ne brinite, ako je van 6 meseci, na sudu pada kao kruska; njegove lepe zelje su njegova privatna stvar, on krsi zakon i tacka.
Ni teorijski ne potpisujte zapisnik - oni ce sve uciniti da vas ubede da ga potpisete, ali vi imate pravbo da ga ne potpisete. Ako ga ipak potpisete, gotovi ste, kazna 1.000 %.
To je ako vas uopste pozovu kod sudije za preksaje. Moj savet vam je da lepo pitate sudiju da li vas je pozvao reda radi, da zadovolji formu a u stvari vas je u svojoj glavi vec osudio, ili ga STVARNO zanima sta se desilo. Ako bude ovo drugo, samo mu spomenite zakon iz 1985, clanovi 83-85, i recite da su vas slikali u dolasku, a po zakonu mora u odlasku. Sanse su vam odlicne, iako ste mozda vozlili i preko 200 km/h.
Najgore je onima u Rakovici. Oni su na neljudskim mukama, ako dodju kod jedne sudinice tamo - lele, ja sam se dobrovoljno nudio za tesku robiju od bar 3 meseca, ali kod nje.Munja zenska, stvarno, retko lepa zena, tu negde oko 35 godina, taman zrela.
Ako sudija nalozi naknadno suocavanje sa policajcem, slobodno idite da proslavite, to se nece desiti, jer policija odustaje od tuzbe u 100% takvih slucajeva.
Ja oborio 10 od 10, pa vi vidite. A stvarno nisam divljak, vozim 100% po propisu, jedini znak koji ponekada ne postujem je ogranicenje brzine, mada i to uslovno - ispred skola, obdanista, bolnica i gustih prelaza, stvarno se maksimalno drzim ogranicenja, jednom mi je jedno dete istrcalo, pa je palo gazenje sa svih mojih 115 kg po onoj jadnoj papucici za kocenje, posle sam sebi danima cestitao sto sam na Yuga i pozadi ugradio diskove. Nista nije bilo, bogu hvala, mada je mali ipak povredjen - majka mu je zalepila takvu samarcinu (videla je celu scenu) da je mene zabolelo.
Pozdrav,
DVVBrzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?
Comment
-
-
Dobro bi bilo da, ako nemo ima, iskopira (ili da link) kad ta dva akta, Zakona, Uputstva, sta god: 1) obaveza da se radar bazdari svakih 6 meseci, 2) uputstvo o nacinu merenja radarom, odnosno u odlasku.
Imao sam to negde pre nego sto sam pregazio Windows poslednji put, nazalost otislo u nepovrat a ne mogu ponovo da nadjem
Comment
-
-
Ja sam pokusao na Sajmu njiga da kupim vazeci ZOB, i da ga drzim u kolima - al' nije bilo, sve su odmah rasprodali (stand Sluzbenog glasnika). Posto novi zakon nije donet, a u starom ima divnih "pikanterija" koje policija mnogo vole da ignorise... Recimo, razlika izmedju preticanja i obilazenja, vazenje saobracajnog znaka (od raskrsnice do raskrsnice!), obavezna oprema u kolima, svetlosna signalizacija, prava prvenstva prolaza... Milina jedna!(\__/)
(='.'This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/
Comment
-
-
Paaa, DejanV reche da ima kopiju koju deli?
A mozhda i drug Sri mozhe neshto da sredi...Sve u svemu, interesantan detalj.
Samo mi nije bash jasno kako to da sudija opushteno skida kaznu? Gde uopshte pishe na prijavi ili chemu god, da li si upucan s'preda ili obrnuto...
Comment
-
-
Originally posted by killazPaaa, DejanV reche da ima kopiju koju deli?
A mozhda i drug Sri mozhe neshto da sredi...Sve u svemu, interesantan detalj.
Samo mi nije bash jasno kako to da sudija opushteno skida kaznu? Gde uopshte pishe na prijavi ili chemu god, da li si upucan s'preda ili obrnuto...
Uzgred, u Americi se moze kupiti malo elektronike koja zbunjuje radar. Navodno (jer nisam licno probao, pa moram da se ogradim, a papir trpi sve i svasta), na radaru se prikaze pogresan podatak, naravno daleko manja brzina od stvarne. Tog trenutka, pandur je nemocan, jer ne moze da napravi sliku koja bi kasnije bila dokaz na sudu, iako mozda golim okom vidi da vozite brze od dozvoljenog.
Upravo ispitujem mogucnosti nabavke ...
Pozdrav,
Comment
-
-
Re: ..
Originally posted by JAPANXpa valjda se zna kojim radarom(tip) se upucava spreda a sa koji zguza...
Pozdrav,
Comment
-
Comment