Hmm, da, tacno.
Dozvoljeno i snimanje u dolasku
Collapse
X
-
-
Najpoštenije bi bilo da mi vratimo stari ruski kombi koji nije otkrivao ni jedan radar detektor, a pravio je slike i to dobre, ili one bele što stoje kao tabla auto škole i koji su radili u Ka bendu (koriste ih još kod Iriga) i koji su radili po sistemu da si imao fore da zakočiš između dva očitavanja...Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
11.04. 0:12 #2
Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
Comment
-
-
@brick:
brzina svjetlosti nije 300 000 metara u sekundi, nego 300000 KILOMETARA u sekundi, sta je veeeelika razlika....
@206:
nije tacno da su jammeri legalni u sad-u ni u vecini drzava eu jer u zakonima tih drzava(a i Hrvatske) jasno i lijepo pise da je zabranjeno posjedovanje i koristenje bilo kakvog uredaja koji moze ometati policijske uredaje za mjerenje brzine. Jedino sta je legalno u vecini drzava su scaneri koji ne ometaju mjerenja brzine vec samo detektiraju signale koji proizvode ti uredaji i zvucnim signalom upozoravaju vozaca da uspori...
Comment
-
-
Comment
-
-
Originally posted by bricklaser, odnosno lidar, je dopler merac brzine
ni priblizno. nema doplerovog efekta kod svetlosti.. Naravno da postoji doplerov efekat kod svetlosti, pa pomocu cega je Habl (covek, ne teleskop) merio brzinu udaljavanja galaksija (cuveni crveni pomak)...
Druga je stvar sto je on toliko malo izrazen pri malim brzinama kao sto je npr. kretanja automobila."You are reading this for the wrong reason..."
ENDYMION, Dan Simmons
Comment
-
-
Hmm, da, tacno.
Nije bitno da se naglasi da je cilj rasprave kako nije isto merenje kad auto ide prema tebi ili odlazi od tebe. Bez obzira koliko je to mizerno ili ne, nije isto. Ako se neko drži zakona ko pijan plota onda treba sve po propisu.
Ali mi moramo uvesti u to kvantnu fiziku da bi....seckali vodu za piliće...
Comment
-
-
brick:
vreme izmedju dva impulsa svetla je isto za datu brzinu kretanja vozila bilo da se meri odnapred ili odnazad.
da bi se povratna informacija menjala potrebno je da brzina auta bude bliska brzini svetlosti, a to znaci 300.000.000 metara u sekundi pa da nastane relativitet vremena.
@brick:
brzina svjetlosti nije 300 000 metara u sekundi, nego 300000 KILOMETARA u sekundi, sta je veeeelika razlika....
Comment
-
-
Hmm, da, tacno.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
a bre brick, samo zakomplikujes celu diskusiju
pa i na tarabi pise ko zna sta pa je ljudi ne posecuju
svi, pa i policija je svesna da su nam zakoni stari
da se policija pridrzava SLEPO zakona onda bi mogli da nas kazne zasto koristimo i mobilni i laptop i zasto slusamo glasno muziku u kolima i svasta nesto.
ne petljaj sada zakone fizike u celu pricu, ajde da te vidim da tako pocnes da obrazlazes policajcu zbog cega tako treba a ovako ne treba, razne teorije o brzini svetlosti, doplerovom efektu i slicno. Samo bi dobio pendrek u glavu "zbog psovanja i vredjanja policajca".Pa ajd da te vidim da dokazes da to nisi radio. Jel to po zakonu???
SVAKI zakon je napravljen da moze da se tumaci na jedan i vise nacina, i to zavidi od samog sudije ili tumaca.
Zakoni su SAMO kod nas napravljeni da stite drzavu a ne drzavljane!
Drug mi je cak nasao jednom zakon o bilokakvom izrazavanju u bilo kojim medijima(citaj internet) gde se vredja vlast i drzavni organi.
i taj zakon je jos na snazi, valjda iz 1955 ili tako nesto
to znaci da treba da pozatvaraju 99% korisnika interneta???
opusti se malo.nije zakon radjen po pravilima Vuka Karadzica vec po pravilima politike
Comment
-
-
@ Dora, omasio si temu sa pilicima
razlika odnapred ili odpozadi kod radara i efekta Doplera je prilicno velika za brzine kojima se krece auto, ili ako hoces dovoljno velika da pri merenju spreda zasluzio si kaznu jer si prekoracio brzinu a pri merenju u odlasku nisi zassluzio kaznu jer je imzerena u okviru ogranicenja.
po novom i kada vozis ispod ogranicenja radar ce izmeriti vecu brzinu od stvarne, koliko vecu mozemo da izracunamo ako je bas toliko bitno da se razume fundamentalna razlika radara i lidara.
zato je i zakonodavac ranije kao obaveznu naveo snimanje iskljucio u odlasku kao povoljnije po vozaca, i metod koji eliminise mogucu policijsku zloupotrebu.
kod merenja laserom je potpuno svejedno kako se meri jer je moguca greska 0.000nesto (stavi nule po zelji) km/h.
mesas babe i zabe.
a taj nacin merenja koji je vazio do pre koju nedelju je standardan u svetu u svim zakonodavstvima regulisan na isti nacin pa otpadaju primedbe da nas zakon je kao nesto posebno.
primena zakona, e to nije isto kao u svetuvolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Vecina drzava u USA ima ogranicenje na autoputevima izmedju 55-65 millja. Zakon kaze da nesmijes ni milju preko, no u praksi to nije izvedivo pa se uzima odredjena tolerancija. Kaznjava se prekoracenje od 11 pa na gore milja na autoputu, a u gradu gdje je ogranicenje 30-35 milja mogu i ispod 10. . Dakle kalibracija radara s tom tolerancijom ne dolazi u pitanje, od napred ili od nazad.
Sutis, platis i gledas da te ne uhvate sljedeci put. Ogranicenja brzine se drze samo jedan dio postarijih (ili poboznih) ljudi.
Policija ne naplacuje kazne na licu mjesta sto bi trebao biti prvi korak kod vas zbog korupcije i zloupotrebe.
Inace, prekoracenje od 21 milje smatra se voznjom opasnom za zivot ucesnika u saobracaju i daje policiji pravo hapsenja na licu mjesta.
S obzirom na stanje auta i prometnica, broj saobracajki i zrtava kod vas,
nije li opravdana stroga kontrola brzine. Ovim ne kazem da opravdavam policijske zloupotrebe.
I sam volim nagaziti. Prekjucer je bila Honda 2000S u garazi. Vrti se slatko sve do 9000 hiljada, VTEC se osjeti vec na 3-4K, mjenjac k'o suza.
Samo se mora rep paziti.
Mislim da bi svaka regija trebala imati trkacku stazu gdje bi se covjek mogao ici ispucati u relativno sigurnim uvjetima, s drugim ucesnicima koji su pristali na tu situaciju, bez djece i ostalih koji u redovnom saobracaju favoriziraju sigurnost, ne brzinu.
Comment
-
-
da se preorijentisemo u milje, u Evropi je za autoput najcesce ogranicenje 81 milja kao neki prosek.
kod nas je nekih 75 milja.
ti kazes da je tamo nekih 55 milja a sa +21 milja sto znaci 81 milja se smatra opasnom voznjom i na licu mesta zestoko kaznjava.
mi ovde pricamo , barem ja mislim da je o tome rec, o brzinama reda 100 milja pa navise kada se meri po autoputevima od strane polciije i tada preduzima kaznjavanje.
ja sam nn puta vozio 80-90 milja pored policije koja meri i nikada me nije zaustavila za takvo prekoracenje na autoputu.
po nasem zakonu ozbiljnije kaznjavanje kod sudije za prekrsaje pocinje od 106 milja kada je zaprecena kazna uslovno oduzimanje dozvole (obicno na 3 meseca) i tada nema mandatne novcane kazne vec mora kod sudije.
ja sam izmeren sa 108 milja na autoputu i kod sudije sam kaznjen novcano, dozvola 3 meseca uslovno (minimalna kazna).
kakva bi kazna za to bila u Americi ?
za opseg 75-106 milja se placa kazna, ne posebno visoka pa i policija gleda kroz prste tih nekih 10tak milja iznad ogranicenja, tj do 85 milja si prakticno miran da i ako te izmere nece te zaustaviti.
jer pecaju one jos brze kojih ima podosta. a ovde se vozi i 120-130 milja vrlo cesto...
tako da izbegavanje merenja brzine ili ometanje postupka postaje sport kada se krene u gornji opseg brzina, tipa 100-130 milja.
e tu vec nije svejedno niti cime niti kako niti ko meri.
posledice izmerenih 100 milja pri kojima je dozvola sigurna i izmerenih 110 milja pri kojima dozvola moze da se privremeno izgubi nisu bas svejedne.
a to je samo 10 milja razlike, ali na visem nivou brzina.
ja ne vidim kao problem to sto policija meri vec motive zasto to radi- radi kontrole saobracaja ili namernog otimanja haraca po svaku cenu cak i tamo kada je ocigledno da je neki saobracajni znak lose postavljen, zaostao od radova ili slicno zlonamerno postavljen kao izgovor za kazanjvanje vozaca.
sada ako uporedimo brzine u Evropi od 100+- milja i americke 60 +- milja, sirinu puteva, navike vozaca, obucenost, gustinu saobracaja i posledice svih dogadjaja su razlicite.
a i pogledi sta je brzo a sta sporo su relativni zavisno od stanja puta, vremenskih prilika, vozila, vozaca...
nisam pominjao Nemacku gde ogranicenja brzine generalno jos nema, tako da mozes da vozis i 200 milja na sat ako imas mogucnosti bez placanja ikakve kazne. naravno ne uvek i ne svudavolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment