Kad vam klinac polozi, da li ga "ogranicavate"?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

Kad vam klinac polozi, da li ga "ogranicavate"?

Od mog starijeg burazera je sin polozio voznju relativno skoro. Burazer mu je usmeno postavio ogranicenje brzine na 80 km/h

I ne da mu da vozi auto sam (vrlo retko), nego uglavnom u njegovom prisustvu.

Posto ima vec skoro godinu dana da je polozio mozda ce mu kupiti golfa 2 dizela 1.6D ili tako nesto i planira da ga otera kod majstora da mu zavrne neki sraf na bosch pumpi, jbm li ga koji je to sraf u pitanju, ali uglavnom hoce na taj nacin da mu ogranici da ne moze da predje 80 i da hoce .

Naravno majstor ce da zavrne taj sraf pa ce onda burazer da testira na auto putu koliko ide maksimalno, pa eventualno, majstor da dosteluje to...

Ja sam licno protiv svega toga, jer decko nije neodgovoran, a sranje moze da se napravi i pri 50 km/h...

Kakva je vasa politika u pogledu davanja kola deci koja su relativno skoro polozila i da li ih i kako ogranicavate?
  • Kenno
    CBC Senator XXL
    • 21.08.2006
    • 460
    • Zenica, BiH

Ni sam nisam davno položio, ali smatram da je pedagogija bolji na?in u?enja, ovdje konkretno upoznavanja automobila i brzine od represije i zabrana.

Comment

• mirdza
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2005
      • 2437
      • Katowice (PL) / Banja Luka
      • AGP / W126

ja bas i nisam neki reper sto se tice iskustva (26 godina, 6 godina vozacka B) ali ne vidim smisao takvog ponasanja. ogranicavanje ne vodi nicemu dobrom. pogotovo sto je auto koje ima max 80km/h daleko opasnije nego ono sa 280 - u slucaju neke "kriticne" situacije nemas sanse da bjezis (prestizanje i sl.). i neka on vozi sa ocem ali NEKA VOZI! jer znas kako kazu - 1% talent 99% vjezba.
      a opet ako je klinac neodgovoran i sl. - pa sto ga je uopste slao na vozacki? (mada kazes da je OK ali ja i dalje ne shvatam takvo ponasanje tipa - ja sam tu da ti kazem sta smijes i koliko...)
      Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• BRABUS
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2004
        • 2399
        • London

Mislim da ono sto radi tvoj brat ne samo da je pogresno, nego ce da ima negativan efekat. Ne kapiram sta hoce time da postigne ?

Mislim da je to sto on radi najbolji put upravo da klinac napravi neku glupost tako sto ce da se na neki nacin (uzme od druga ili sl.) dokopa nekog auta gde nema ogranicenja i da luduje s njim.

Druga stvar je da valjda tvom bratu treba da bude cilj da mu sin sto bolje i sigurnije vozi...zamisli kako mozes da naucis kad ti neko stoji nad glavom, gleda u brzinomer i prica "ner to, nego ovo, ne tako, nego onako, pazi..."....pre ce da ti se ogadi voznja nego bilo sta drugo.

Najbolji nacin da naucis da vozis je da prelazis mnogo kolimetara i mnogo situacija u voznji.

Naravno da treba kao roditelj da se uveris da ti dete vlada osnovnim principima voznje i da steknes poverenje u njega. Posle nekog vremena (u zavisnosti od napredka koj vidis) treba da pustis dete da vozi samo...samo tako moze da nauci vozn ju.

Sve to pod uslovom da je odgovorna osoba...ako nije, onda sto mirdza rece, ne treba ni da ga saljes na voznju.

Licno, pre cu da ti dam savet iz ugla deteta, nego roditelja, s obzirom da sam tek napunio 23 pre 3 meseca. Iako sam znao da vozim i pre nego sto sam polozio (cale nije znao), vozio sam mozda prvih nedelju dana s njim. Kad je poceo da se oseca sigurno u autu samnom, vise nije bilo problema da uzmem auto kad god sam hteo, a da je bio slobodan. Ista situacija se upravo desava sa mojim rodjenim bratom. Sto se tice kupovine brzog auta, to samo po sebi nije lose, ali dosta zavisi od deteta, tj. njegove ozbiljnosti. Ja sam naucio da vozim na autu od 115ks, prvi auto mi je imao 136 ks (VW Corrado), ali nikada nisam napravio saobracajku. Sve opasne situacije kroz koje sam prosao su mi uticale na sazrevanje za volanom i mislim da se to brze uci na jacem nego na slabijem autu.

Comment

• Marko001
          CBC Senator XXL
          • 09.09.2006
          • 1070
          • Belgrade

Pa on kaze da moze da vozi normalno auto ali znaci nece moci da "jurnja" jer nece moci preko 80

I ja mislim da je pogresno, ali ko zna.

U principu iza svega stoji strah da se ne bi slupao...

Comment

• milannik
            CBC Senator XXL
            • 23.12.2004
            • 1455
            • Niš

Pa pre ce nesto da mu se desi sa takvim autom.
            Ja imam vozacku skoro 18 meseci. Pre auto skole nisam znao da vozim. Preso sam oko 20 hiljada do sad, nikad nisam imao probleme. Cale je seo samnom da se vozi par dana posto sam polozio, posle toga sam imao svu slobodu, od prvog dana kad sam uzo vozacku, samo mi zvoni mob, idi ovamo, uzmi ono, donesi ovo.... Samo je bitno prelazenje mnogo kilometara, i znati da drugi imaju poverenje u tebe... A takvu glupost sa 80 km/h nebih nikako preporucio, to mnogo vise ugrozava sigurnost u voznji, mnogo je kriticnih situacija koje nebih preziveo da sam imao takav auto...

Comment

• NemaN
              CBC Senator XXL
              • 29.11.2004
              • 1560
              • munze

meni je cale dao kljuceve u ruku i rekao idi .....i nemoj da se skucash 1 put..
              I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Originally posted by Marko001
                Pa on kaze da moze da vozi normalno auto ali znaci nece moci da "jurnja" jer nece moci preko 80

I ja mislim da je pogresno, ali ko zna.

U principu iza svega stoji strah da se ne bi slupao...
                To je idiotsko rešenje, ako bude trebalo da doda gas da se izvu?e iz loše procene što se uvek dešava po?etnicima, bi?e jako gadno..
                ja sam otac jednog takvog bandovera. Moje je da se sekiram a njegovo je da mu se ništa ne desi. Brinem da ima dobre gume i dobre ko?nice i ostalo da je ispravno, ser*em non stop i to je sve, ostalo je na njemu.
                Vreme se ne može zaustaviti ni vratiti....
                ja sam se penjao na truli dud od 20 metara pa me vatrogasci skidali, svi su bili mali...

Edukacija pre svega.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Laki GSi
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2006
                  • 2426
                  • Beograd-Vozdovac

Totalna nebuloza ili mu daj da vozi normalan auto ili mu nemoj ni davati.
                  E kakvih sve burazera ima....
                  Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Marko001
                    CBC Senator XXL
                    • 09.09.2006
                    • 1070
                    • Belgrade

Doro on ide logikom da nece ni da ulece, niti da proba rizicno da pretice itd. ako zna da mu je auto "zakocen"... jeste klinac ali niej toliko lud

Comment

• Aki
                      CBC Senator XXL
                      • 04.08.2006
                      • 1133
                      • Beograd
                      • Yugo 1603, Yugo 1301

A kada krenes sa 8 kao ja. Kazu ti "...sine, prati onaj usisnik na haubi da ti bude na sredini puta..."
                      "Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
                      - Lousie Smith

Comment

• TETAK
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3034
                        • Čačak, Srbija

Polazim od mog iskustva kada sam, sa 15 godina(1975 godine), da bih se pokazao pred izvesnim devojkama, uništio skoro nov auto mojih roditelja i još nekoliko automobila usput.Tada sam neobi?no zavoleo policiju koja me je spasla od lin?a ošte?enih.
                        Zna?i, vožnja pre polaganja voz. ispita, a i kasnije samo u prisustvu nekog odgovornog.
                        Moja ?era pomalo vozika maj?inu "peglicu", dok u moj auto niko nema pristupa!
                        Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• milannik
                          CBC Senator XXL
                          • 23.12.2004
                          • 1455
                          • Niš

@Teco, da to mozda nije kontraproduktivno, odnosno samim tim sto dopustas da vozi jedan auto, a drugi ne kod nje ne stvara neko podsvesno misljenje da nemas poverenja u nju?

Comment

• Byk
                            CBC Veteran
                            • 24.01.2007
                            • 105
                            • Kragujevac

Ajd da se ja i ja malo ukljucim.Jes da nemam nikakvo vozacko iskustvo mozda nekih 5 meseci dozvole i 2000km iz sebe ali do sad stvarno nikad nisam imao nikakvih ogranicenja sto se tice voznje.Naime kad sam uzeo dozvolu otac mi je reko "Sad ima dozvolu za ubijanje ako imas imalo mozga neces nikog da ubijes a po najmanje sebe.Pazi sta radis i tvoje kazne ja da placam necu"Tako da tvoj burazer tim ogranicenjem brzine moze samo da s**** sina jer kad bude krenuo u preticanje prc eto ga sleper na haubi ko nista nema de tako da su mu tako mnogo vece sanse da s**** dete (nesvesno) a i njegov sin sigurno da nije nenormalan cim je dobio dozvolu i jos nesto ja da hocu da napravim neko sranje kolima meni je sve jedno dal sedi pored mene cale,keva,baba,deda ili ortak jer je ipak volan u mojim rukama.p0z
                            vectra 2.0 DI
                            kangoo 1.9D

Comment

• dfast
                              CBC Senator XXL
                              • 26.05.2005
                              • 1302
                              • Hoofddorp NL /Bgd

Sve zavisi od decka koji bude seo u takav auto. Ako i prihvati to da mu otac daje auto koji je blokiran na 80, a to nije samo to, jer se zavrtanjem tog srafa na bosch pumpi ogranicava ubrizgano gorivo, sto znaci da ce i do 80 imati ubrzanje ko kornjaca. Tako da mislim da od toga nema nista, i jedino elektricar tu moze ograniciti brzinu limitiranjem preko start ventila.
                              Da nastavim pricu, ako decko prihvati takav auto to znaci da je dovoljno zreo i razuman, da shvata roditeljsku brigu i da ce voziti tatin auto onda kad mu bude trebao, to znaci da mu ogranicenje ni ne treba. Ali vecina njegovih vrsnjaka bi bila u fazonu ko te *ebe, skupicu lovu i kupiti sebi neki krs, pa ne bi ni prihvatili tatinu ponudu ili samo u krajnjoj nuzdi, tako da opet nema vajde od ogranicenja. Vozice neki svoj krs ili krs svojih drugara na kome ce graditi vozacko iskustvo.

Comment

Working...
                              X