26%-->industrija
to ve? važi za firme, tj industriju a vrlo uskoro startuje i za gradjanstvo.
ja planiram da sa tim startom ponudim moju kvotu na CO2 berzi s obzirom da sam stvorio preduslove za ogroman višak, odnosno imam ekstremno malo zagadjenje u odnosu na dozvoljeno upotrebom bio mase za grejanje zimi.
ideja nekog ograni?enja/ kontrole brzine je sasvim na mestu, ali je metod koji je odabran neadekvatan.
koli?ina oslobodjenih gasova zavisi skoro isklju?ivo od broja proizvedenih / odnosno utrošenih kWh energije.
pošto je stepen konverzije energije unapred poznat, i lako se prora?una jedini na?in umanjenja emisije gasova je umanjenje same potrošnje energije. a umanjenje potrošnje nije vezano za limitiranje brzine samo, ima tu mnogo drugih faktora.
jedan od je da se omogu?i efektivnost transporta, npr skoro identi?na potrošnja energije a time i koli?ina gasova je ako se vozi samo voza? ili ako se voze 4 osobe.
stoga, kada se u autu voze 4 osobe umanjuje se cena (taksi, goriva, putarine, ne?ega kao stimulans) a ako je samo voza? pove?ava trošak upotrebe auta.
takav sistem odavno funkcioniše u Singapuru..
drugi faktor je i vreme, tju dužina upotrebe nekog auta.
ako se vozi 2 sata dnevno i ako se vozi 6 sati dnevno svakako nije ista koli?ina gasova.
umesto da se život organizuje diverzifikacijom po mestu boravka stvaraju se ogromni megapolisi gde je transport prakti?an problem a zagadjenje drasti?no raste.
Sunce nam nesebi?no šalje svakoga dana ogromne koli?in energije.
na nama je da se nau?imo da se sagnemo, tj sakupimo sa?uvamo/ konvertujemo i upotrebimo po potrebi.
ali... države vole da maltretiraju gradjane, ne samo naša.
umesto podsticaja štednje energije kroz efikasnije koriš?enje (nikako gubitkom dostignutog komfora) u svim oblastima gde su još uvek ogormne rezerve mudrijaši razmilšljaju kako još više hara?a uzeti.
najprostija stvar kao što je zamena sijalica sa užarenim vlaknom, i njihova zabrana dalje prodaje nije prošla u EP, a vrlo je tehni?ki jednostavan proces sa enormnim uštedama.
ali uz smanjenje potrošnje el. energije kroz štednju smanjuje se i obra?unati i napla?eni PDV.
e tu je kvaka, pri?a jezikom i stvarnih iskrenih namera poboljšanja ekologije.
itd.
pojam Minergie, švajcarski model ušteda energije u doma?instvima/ zgradarstvu je ve? realnost.
i mogu? je svuda, pa i ovde na Balkanu ga primeniti.
potrebna je volja države da favorizuje ekologiju nov?ano pa i po cenu nekih privremenih gubitaka na porezu.
moje iskustvo je da energiju razbacujemo više nego što mislimo...
Comment