inace imam jednog taksistu u komsiluku koji vuce ogromnu prikolicu za slepovanje automobila
ja pri?am o nešto ve?im, do 9metara dužine prikolice, sa 1300-1500kg neto prazne. znaš ako si vidjao kada Holandezi, ili Skandinavci krenu preko pola Evrope na južna mora sa svojom pokretnom vilom.
ogledala su ti potrebna da bi video šta se dogajda _iza_ prikolice, naro?ito pri obilaženju.
takodje da vidiš u njima sve šahtove, slivnike, nedovršenu bankinu puta, i to naro?ito kada skre?eš.
kada skre?eš to?kovi prikolice opisuju luk manjeg pre?nika, i ne gaze istom putanjom. unutrašnji to?ak prikolice može i 30-40cm da bude izvan putanje to?ka auta, a 30cm na uzanim putevima sa izlokanim ivicama je razlika prolaska ili iskrivljene felne ili jednostavno to?ak upao u neku rupu tipa 50-60cm dubine pa se zaglavio.
da dogadja se svašta....prošao to iskustvo.
obi?na ogledala nisu dovoljno po širini postavljena, tek uslovno mogu da posluže.
uz to su previše mala, trebaju ti ogledala barem 3-4 puta ve?e površine stakla.
montiraju se na krilo auto, podigne se hauba, zaka?i se svojimo nosa?em- nogicom i spusti hauba koja pokrije još jednu ta?ku oslanjanja ogledala.
izmedju ta?aka oslanjanja se nalazi opruga, koju umiruje vibracije.
nemam slike mojih ogledala, ali ako potražiš u prodavnicama (ovde ne kod nas) ili na internetu u katalozima vide?eš.
ja sam moje kupio pre mnogo godina u Nema?koj, ovde naravno tako luksuzne robe nije bilo u radnjama tada.
sistem stabilizatora se naknadno montira, ima više sistema.
ja imam francuski, i jako dobra iskustva iako se dosta komplikovano montira, ali se podešava efekat stabilizacije.
moj model funkcioniše u 2 ose, levo desno i gore dole amortizacija.
danas je u Evropi popularan Westafalia sistem, Schlingerdampferung, da ne tražim ?ini mi se da je model 2000.
koji god da je sistem, može da se naknadno montira, i jako pozitivno uti?e na efekte pri vožnji.
nisam nikada vukao prikolicu ozbiljnije sa 4x4 pogonom, pa pri?am samo o FWD ili RWD pogonom. probao i jednu i drugu varijantu.
vozao u jedno 7-8 zemalja u svim mogu?im i nemogu?im uslovima, uklju?ivo i po snegu sa lancima.
ako mogu, uvek stabilazator sistem, baš za duža putovanja jer je bitno udobnije za volanom, mnogo manje ljuljanja.
nekada je to koštalo oko 2000 DEM, nije bilo baš jeftino i koliko znam nikada se nije isporu?ivalo serijski uz neku prikolicu, uvek kao aftermarket.
potraži malo na sajtu, camping-caravan.de ima interesantnih tema kroz pdf fajlove, pa i detaljni testovi raznih stabilzatora. (u arhivi).
uglavnom, za laganu i malu prikolicu, i mali ?amac koji si opisao ne bi trebalo da bude ikakvih problema...malo prakse i bi?eš ve? iskusni lisac.
samo je važno da je sve apsolutno ispravno, i sve zategnuto, svezano itd.
naravno i signalizacija prikolice , i veza signalizacije sa autom ispravna.
kod nas je po zakonu 7polni priklju?ak, u Nea?koj je 13 polni od 1990. godine (noviji tip).
proveri kako je u Gr?koj, i da li je po zakonu potreban adapter 7-13 polni.
kada sam ja zadnji put vukao prikolicu po Gr?koj uzduž i popreko nekih 1.500km u lokalu nije me niko zaustavio, niti me je iko išta pitao, niti tražio ikakva dokumenta, pa ni na granici.
za Gr?ku ti treba protivpožarni aparat, to ti treba i ako si solo auto.
Comment