VW vs. Skoda vs. Seat

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Cela ova tema oslikava razmisljanje naseg naroda.

Nije mi jasno sta vidite u tim VW modelima.
    Ja sam ranije mislio da su to stvarno dobri automobili, sve dok se nisam prvi put provozao. Na stranu izdrzljivost i dugovecnost, ali mi je udobnije bilo na drvenoj trokolici sa kuglagerima umesto tockova.
    Obzirom da su jediniautomobili koje sam vozio tj. koje smo kao porodica imali bili Jugo i Lada logicno je zakljuciti da ce svaki sledeci iole bolji auto biti ladja u odnosu na dosadasnje.

Nikad mi nije bilo jasno da neko ko daje 15-20 000e za auto ima problem sa registracijom koja je skuplja za 200e.
    Ako ti kazem da ce mene auto od 20 000eur dozi upola jeftinije, kao i to da cu tu upola manju cifru otplatiti tako sto cu deo iste dati u keshu, a deo otplatiti preko lizinga onda bi trebao da zakljucis da mi pare ne ispadaju iz dzepova!
    to sa Dizelom nedrzi "vodu " uopste...
    znaci zvanicni cenovnik od dilera Honde DELTA:
    Honda civic 2.2i-CTDi sport 140ks DIZEL cena: 27671 ? sa PDV
    Honda civic 1.8i-VTEC sport 140ks BENZIN cena: 23541 ? sa PDV

da zaokruzimo znaci razlika je 4000 evra.snaga ista,ubrzanje isto,max brzina ista,oprema ista.
    benzinac u gradu trosi : 8,4 lit/100km
    dizel u gradu trosi : 6,6 lit/100km

sa dizelom predjes 100km po gradu i to te kosta : oko 510 din
    sa benzincom ................................................. : oko 730 din
    razlika 220 din
    na 1000km ustedis 2200 din a na 10 000 km 22000din sto je oko 250 evra

znaci da ako prelazis 10 000km ustedeces nista jer je registracija skuplja za toliko za dizela ili ces eventualno "ustedeti" 50 evra...a ako je servis za dizela skuplji neces ni to ustedeti.

e sad... koliko 100 000 km treba provozati da se vrati onih pocetnih 4000 evra....nemam pojma...300-400 000 km ?? a plus sto se moze u benzinac pre ili kasnije ugraditi gas pa onda redovni troskovi za gorivo dodju ipak nizi nego za dizel...

po nekim racunicama ispada da nemozes NIKAD da vratis tu razliku koju si dao za dizel motor,ako nekog interesuje nek izracuna precizno,ja sam ovo okvirno racunao..

[/quote]

Kapiram ja sta si hteo da kazes ali kao sto je observer rekao platis u startu vise, prezalis i posle jedino sto zelis jeste sto manji trosak eksploatacije. A sto se auto gasa tice mislim da ga nikada necu ugraditi u nov auto pogotovo ako to bud bila masina tipa Honde. Motor je ipak konstruisan da idena benzin/dizel, a takodje mi se nimalo ne dopada naknadna ugradnja plinskog uredjaja kao i sigurni problemi sa istim u kasnijem periodu.

Takodje sam razmisljao i o Astri H...

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Zna li neko u cemu je fora....Skoda Octavia L&K??

Link: http://www.skodasamardzic.co.yu/products/?itemsID=13

Comment

• Kenno
        CBC Senator XXL
        • 21.08.2006
        • 460
        • Zenica, BiH

Laurin & Klement
        Znam da je prva octavija u toj verziji dolazila sa 2.0 benzinskim motorom i sa full opremom + posebno aranzirana unutrasnjost(bež koza, oznake i simoboli L&K). Ovdje na linku vidim da je u pitanju octavija a5, ali je vjerovatno isti štos, tj. oprema.

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Aham....

Znaci malo prefinjenija sminka....to mi se svidja....jos samo da ima neki diezel

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

nisi ti razumeo @Markofi koliko je drastican onaj primer koji sam ja napisao.
            cak i da je ista cena te honde u dizel i benzinskoj varijanati..ta usteda na dizelu jedva da moze da otplati i razliku u registraciji ( ako za godinu dana predjes do 10 000 km).
            jednom recju : neisplatiti ti se UOPSTE da uzimas NOV auto u dizel varijanti ... ali bukvalno uopste.

a u gornjem primeru gde je dizel varijanta sa istom konjazom(odlican primer) skuplja za celih 4000 evra samo zato sto je Dizel , tih 4000 evra se nece vratiti NIKAD.. i imaces auto osetljiviji na "nase " gorivo .. nisam cuo da benzinci imaju bas toliko problema sa nasim gorivom kao dizeli..

nego ti izgleda hoces dizel .... OK =]
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• markofpi
              CBC Senator XXL
              • 27.07.2006
              • 1552
              • Bezanijska Kosa

Izmedju ostalog DA!
              Takodje znam da se ta razlika nikada nece vratiti ali ne znam da li ces me razumeti ako ti kazem da cu te pare prezaliti u startu..... kada bi benzinac trosio priblizno koliko dizel onda bih svakako uzeo benzinca. Moj stav je malo cudan ali takav je....mozda i promenim razmisljanje do proleca. Ne znam...nisam pametan...zato sam se i obratio vama.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

...onda bi trebao da zakljucis da mi pare ne ispadaju iz dzepova!

možda da još jednom razmisliš onda da li je novi auto, i troškovi koji to podrazumevaju, ona prava opcija za tvoje mogu?nosti.
                da ne bude posle iznenadjenja ve? na prvom servisu, na kasku i ostalim troškovima koji ?e biti obavezni a daleko prevazilaze pomenutih 200 eura registracije.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Valent Vudriga
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 2778
                  • USA

A hoce i onaj Valent Vudriga velike pare za dijagnostiku.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

kada bi benzinac trosio priblizno koliko dizel onda bih svakako uzeo benzinca. Moj stav je malo cudan ali takav je
                    na primeru je egzaktno pokazano da benzinac troši manje para za datu predjenu kilometražu.

ok, imaš stav da želiš skuplje po svaku cenu i to je tako.
                    poštujem, samo kao i ostali teško se vidi racionalna argumentacija zašto je takav stav cementiran.

a upotreba autogasa kao goriva još više potencira "mane" dizela u finansijkom poredjenju.
                    najve?a teško?a u radu gasnih modernih sistema u autu je psihološke prirode vlasnika, tehni?kih smetnji nema odavno...
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

možda da još jednom razmisliš onda da li je novi auto, i troškovi koji to podrazumevaju, ona prava opcija za tvoje mogu?nosti.
                      da ne bude posle iznenadjenja ve? na prvom servisu, na kasku i ostalim troškovima koji ?e biti obavezni a daleko prevazilaze pomenutih 200 eura registracije.
                      Pa da nije tih olaksica polovan auto bi bio jedina opcija! Zna se da je najbolji auto nov auto, a ako mogu da prodjem toliko jeftinije zasto ne uzeti nekibolji nov automobil!? Sto se servisa tice ne bi trebalo da kao prvi vlasnik koji ume da vozi auto, koji ima osecaj i dovoljno iskustva da ga ne cuka svaki cas (iako to u vecini slucajeva ne zavisi od nas)...ima problem sa nekim vecim kvarovima i opravkama. A sto se kaska tice neke banke vec godinama unazad daju besplatko kasno osiguranje za vree trajanja lizinga. istina da senisam raspitao da li iste to naplate kroz koje kakvekamate i sl. ali eto da pomenem samo...

na primeru je egzaktno pokazano da benzinac troši manje para za datu predjenu kilometražu.

ok, imaš stav da želiš skuplje po svaku cenu i to je tako.
                      poštujem, samo kao i ostali teško se vidi racionalna argumentacija zašto je takav stav cementiran.

a upotreba autogasa kao goriva još više potencira "mane" dizela u finansijkom poredjenju.
                      najve?a teško?a u radu gasnih modernih sistema u autu je psihološke prirode vlasnika, tehni?kih smetnji nema odavno...
                      Upravo iz tih razloga izmedjuostalog sam na ovom forumu. nemoj pogresno da me shvatis, nisam popio svu pamet sveta niti imam neke jake argmente vec samo neko skromno misljenje i zelje. Svaki savet upijam i memorisem tako da kad dodje vreme za kupovinu znam tacno sta hocu i da to sto hocu ima najbolji odnos dobijeno/ulozeno!

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

A sto se kaska tice neke banke vec godinama unazad daju besplatko kasno osiguranje za vree trajanja lizinga. istina da senisam raspitao
                        banke daju nešto besplatno
                        raspitaj se jako dobro.

kada kažem godišnji trošak servisa mislim na obavezni koji moraš da platiš i bez ikakvog kvara. a košta reda 200 eura + za tu klasu vozila.

ne kažem da ne koristiš povlastice nego da još jednom proceniš domete do kojeg nivoa troškova/ cene možeš da ideš i da prema tome biraš model, vezano za ono što je @sri lepo primetio.

šta ti vredi i najbolji na svetu najnoviji auto ako ne?eš mo?i da platiš njegove troškove posedovanja- vožnje pa ?e ?amiti parkiran mesecima...
                        ako je 20 eura mese?no za auto razlog za posebnu brigu.
                        poenta je na ako hipoteti?ki auto traži više para redovno nego što su o?ekivani redovni prihodi, i posledice koje logi?no slede.

model, novi ili stari, veliki ili ružni je nebitno za tu stranu medalje.

btw, ra?unaj i na drasti?no poskupljenje registracije u bliskom roku, sa novim pravilim po pitanju obaveznog osiguranja koja su u pripremi.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• markofpi
                          CBC Senator XXL
                          • 27.07.2006
                          • 1552
                          • Bezanijska Kosa

Hvala na savetima...
                          A sto se kaska tice znam da raiffeisen (ili kako se vec pise) nudi besplatan kasko za vreme trajanja lizinga....na koju foru ne znam ali sigurno je da sto ti kazes danas nista nije besplatno pogotovo kod banaka.
                          Ne letim ja visoko pa sad hocu neki avion od auta, a da pritom nisam u mogucnosti da ga redovno i kvalitetno servisiram... Neko je ovde vec spomenuo i mislim da je u pravu kada je rekao da je Octavia best by...

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Mondeo zavrsio redovan servis koji je kod dizela na 10000, a benzinca na 12500... ili najvise na godinu dana....

Znaci, 6l ulja, filter ulja, filter vazduha, filter goriva, filter kabine sa 1.7 casova rada preko 150 eura, malo li je!!!!
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Jeste da je 150eur lepa suma novca ali zamenis i bukvalno do sledece godine si miran i nemas trzavice kao kod nekoh starog auta da li ce se nesto pokvariti i sl....

Ima li neko iskustva sa Opel Astrom H i GTC?? Koja je razlika osim u spoljasnjosti kod ova dva modela i kakv je dizelas 1.9 cdti 150ks??

Comment

• prle
                                CBC Senator
                                • 04.09.2006
                                • 223
                                • Beograd - Konjarnik

Originally posted by sw.brick
                                ...onda bi trebao da zakljucis da mi pare ne ispadaju iz dzepova!

I ja se slažem u potpunosti sa ovim. Meni su uvek govorili, a posle i sam iz ličnog iskustva shvatio da se za kupovinu kola nikada ne treba izuti do kraja. A što ti je noviji auto to je i skuplji za posedovati.

Vozio si juga, koji je konstrukciono star 30 godina, kupi nešto što je projektovano 90-ih (neki se još uvek proizvode), biće ti super, a opet lakše će ti ga džep podneti u svakom pogledu.

Comment

Working...
                                X