Dali Vi znate da nama auto jos nije priznato sredstvo za rad ? Neznate a
navodio sam u nekoj od ranijih poruka da taxi jos nije usao u PDV sistem, i da taxisti ne placaju PDV.
auto ce biti sredstvo za rad, kada taxisti udju u PDV sistem i pocnu da vode knjige.
za svaku voznju.
tada taxista vise ne moze u tom vozilu da obavlja privatnu voznju.
ne moze da vozi familiju, ne moze da ide autom na pecanje, ne moze da ide tim sluzbenim autom u prodavnicu, itd.
ne moze da ga koristi van radnog vremena.
odnosno taxi vozilo je za posao.
za po kuci se kupuje (carina, PDV, putarine, registracija) drugo privatno vozilo kao sto kupuje i svaki gradjanin.
znaci ima 2 auta, sluzbeni (za taxi) i privatni svaki sa svojim razdvojenim troskovima.
kao sto je i sa firminim vozilima.
ako hoce da koristi, onda ga koristi putem putnog naloga, obracunava PDV na predjeni km i placa ga drzavi kao da koristi svoje privatno porodicno vozilo.
shodno tome placa i porez na prihod/ dohodak odnosno troskove koje napravi vozeci u takvom statusu (nije na sluzbi).
postoje taksimetri za takava nacin rada, tipican primer je Nemacka.
koliko ja znam, negde 2002-godine je nudjeno taxistima da auto postane sredstvo za rad i koliko se secam sva udruzenja su glatko odbila.
neposredno pred uvodjenje PDV sistema, posle onog velikog strajka.
Da bi od nas trazili ovo sto ste napisali, treba prvo da nam daju podlogu i oslonac
bolje reci sigurnost da cemo moci normalno da radimo i zaradimo za njih [porez] za banku [kredit] a i za nas
drzava nikome ne garantuje zaradu, to prosto nije smisao postojanja drzave.
drzava ne obezbedjuje posao, ne izdaje plate na blagajni budzeta..
realnost je da ko zaradi placa placa porez (tu se valjda slazemo da to prosto tako mora), za banku je stvar privatnog odnosa dve firme i tu drzava nema ama bas nista.
a plata za vas tek nije u domenu drzave.
ko ne zaradi, bankrotira i zatvori firmu/ posao.
predje na neki posao u kojem procenjuje da bi mogao uspesnije da posluje.
ili promeni dosadasnji nacin organiziacije, podigne produktivnost obalvjanja taxi prevoza i time zaradi dovoljno za sve zelje i prohteve.
nisu svi rodjeni da budu taxisti, a jos manje njih da budu uspesni taxisti.
u tome i jeste poenta, sada je na taxiju i onih koji nisu (dovoljno) sposobni za taj posao, i koji nisu u stanju da dovoljno produktivno vrse posao.
zarada (ili plata) u ekonomiji je (treba) posledica produktivnosti.
povecanje zarade sleduje iz povecanja produktivnosti, efikasnosti rada.
zarada se ne moze povecavati trajno odrzivo povecanjem krajnjih cena.
zato sam i pominjao prednosti GPS+GPRS sistema, smanjivanje troskova voznje po km za 30%.
ko ostane na sadasnjem sistemu morace da radi najmanje +30% vise da bi ostvario istu zaradu.
ili da se pomiri sa smanjenje zarade (plate) uz istovremeni porast troskova- posto je sasvim izvesno da ce gorivo u buducnosti poskupljivati.
to sto neko rece, mozda i ti, da sada niko ne haje za troskove goriva jeste tako.
sada su jos povelike margine zarade i moze da se zaradi dobro i bez osecaja za stednju.
kada se margina smanji, a hoce jer jeste veca navala da se udje u taxi nego sto je navala da se napusti, i zarada automatski ide na umanjenje.
do nekog ravnoteznog nivoa.
za nase trziste danas je ocito taxi cena iznad tog ravnoteznog nivoa....navala novih da se udje u taxi.
kada se dodje do ravnoteze bice otprilike podjednak broj onih koji bi da udju i koji bi da izadju..
kada i koji nivo (cene) ce to biti dostignuto nemam pojma, samo znam da se trziste ne moze prevariti (administrativnim merama) na iole duzi rok posmatranja i pre ili kasnije se dodje do ravnoteze.
sada je taxi pun administracije, i to nekako stima.
nece jos dugo drzava biti u mogucnosti da stiti taxi protekcionistickim merama a tada ce nastati prava konkurencija, ukljucivo i strance tj strane firme.
kako ce biti, najocitije se moze pratiti po JAT-u u narednih 14 meseci, kada je drzava obavezna da se povuce i dozvoli trzisnu utakmicu svima koji pozele da prevoze. bez ogranicenja gde, kada, posto, koliko..
razlikuju nam se gledanja, ja vise gledam u smeru sta ce biti narednih 2,3 ili 5 godina, koliko razumem taxisti vise gledaju u istoriju sta je nekada bilo i kako se radilo u socijalizmu.
mozda gresim, ali moja procena je takva.
Comment