Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

Tabela koju si postavio te je navela da napravis gresku u drugoj temi i pobrkas loncice izmedju viskoznosti i temperature.

Motorna ulja se klasifikuju na osnovu:
    1. SAE (Udruzenje automobilskih inzinjera SAD) klasifikacija motornih ulja i

2. API (Americki institut za naftu) i

ACEA (Asocijacija evropskih konstruktora automobila), te proizvodjaca motora: VW, MB, MAN, VOLVO, CATERPILLAR idr.

Konkretno API za koje pitas se u skladu sa primenom ulja dele u 2 kategorije
    sa prefiksom "S" -kategorija ulja namenjena za benzinske motore i sa prefiks "C" - kategorija ulja namenjenih za dizel motore putnickih i komercijalnih vozila.

Da ne bih sada pisao za sve navescu samo za navedene oznake:

SL- Ulja najviseg kvalitetnog nivoa koja ispunjavaju zahteve najnovijih motornih testova. Pruzaju bolju zastitu od habanja ventila.

CF- Ulja za motore koji koriste dizel gorivo razlicitog kvaliteta ukljucujuci i gorivo sa sadrzajem sumpora iznad 0,5%. Ulje pruza efikasnu zastitu od habanja, korozije, stvaranja taloga na visokim i niskim temperaturama.

SJ- Za motore proizvedene posle 1996god. Poboljsana varijanta nivoa SH
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• jomini
      CBC Senator XXL
      • 11.03.2007
      • 490
      • Novi Sad

Hvala na odgovoru i strpljenju, tako nešto sam i o?ekivao prethodnih puta. A baš zato što nešto ne znamo i pitanja mogu da budu pogrešna, odnosno loše sro?ena. U svakom slu?aju, od sada ?u sa rezervom i valjda strahom postavljati pitanja, naravno na moju štetu.
      Pozdrav i hvala još jednom.
      San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

Pitanja nemoj postavljati sa strahom...vec odgovore na tudja pitanja

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

@Jomini ako si solidan sa engleskim evo ti pa "bistri" :
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• jomini
            CBC Senator XXL
            • 11.03.2007
            • 490
            • Novi Sad

Izbistrih malo... Gledaju?i i ?itaju?i sve ovo ja bih se odlu?io za 5W-40, ali u papirima za auto piše 15W-50 (konkretno Motul 300V competition). Baš ?u sutra pogledati, imam ?ini mi se jednu bocu u garaži, šta piše sve na njoj i uporedi?u. Hvala za link.
            San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• overspeed
              CBC Senator XXL
              • 24.05.2005
              • 2779
              • Kosovska Mitrovica

Mozhda bi i bio u pravu shto se izbora 5w40 gradacije tiche da nije u pitanju konkretan auto koji vozish, odnosno motor u njemu.

Nemoj da se zezash sa eksperimentisanjem, nego poshtuj preporuku proizvodjacha u pogledu preporuchene gradacije, a necesh nimalo pogreshiti i ako ih poslushash u pogledu preporuchenog brenda.

Uostalom, slika sve govori...

http://www.bmw.tv

Comment

• milan_g1
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2007
                • 863
                • Karaburma

Ljudi imam jedan problem, sipam ovo ulje u Golfa dizel (to ulje je bilo u njemu kad sam ga uzeo), blizi mi se period zamene, ja nigde ni na pakovanju nisam pronasao da li je to mineralno ili polusinteticko. Kod mene na pakovanju pise Turbo Diesel sae 15W-40, posto se nesto i ne razumem u ulja, jel moze neko da mi kaze koje je ovo ulje (mineralno pretpostavljam) i da li da nastavim da tim uljem ili da sipam nesto drugo. U pitanju je obican VW dizel 1600ccm posle 300 000km. Hvala i pozdrav
                "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• M-power
                  Moderator
                  • 10.01.2005
                  • 10060
                  • Bg; Banovo Brdo
                  • CorsaC, astra H,

Mineralno je i ako mu do sada nije nista falilo nastavi da ga sipas.

Comment

• milan_g1
                    CBC Senator XXL
                    • 07.02.2007
                    • 863
                    • Karaburma

OK, hvala na odgovoru M, razmisljam o nekoj polusintetici, ali imam jos vremena za razmisljanje, a sada kada budem menjao ulje planiram da isperem motor sa nekim sredstvom (Liqui Moli engine flush npr...) pa da novo ulje doceka cist motor, thanks
                    "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• milan_g1
                      CBC Senator XXL
                      • 07.02.2007
                      • 863
                      • Karaburma

M-power, sta mislis o ovom ulju

Motor pocinje vec da duva pa mi je bitno da stavim neko malo bolje ulje, sa sajta Valvoline sam procitao da je to za motore sa "malo" vecom kilometrazom, ja bih uzeo ponovo 15w-40 gradaciju, ne bih redje, a gusce Max life nema od toga 15w-40. Nigde nisam nasao da li je mineralno ili ne?! Prodavac gde kupujem delove i sve sto mi treba mi preporucuje Modricu Long life 20w-40, koliko je to kvalitetno ulje, malo sam skeptican po tom pitanju? Hvala, pozdrav

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

Izvini...kolika ti je sada potrosnja okvirno i koliko je preslo ulje u motoru?

Comment

• milan_g1
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2007
                          • 863
                          • Karaburma

Pa potrosnja je oko 0.8l na 1000km mada cini mi se da odustajem od tog Valvoline Max life ulja jer za dizel motore ima samo u 10w-15 gradaciji. Citao sam malo komentare korisnike Modrica Long life 20w-60 (u prethodnom postu sam pogresio u kucanju), ulja i cini mi se da mi je to mozda i bolje za moj motor, a idu i topliji dani. Sa ovim starim uljem (Valvoline Turbo diesel 15w-40) sam presao malo preko 8000, ali u zadnjih 2500-3000 sam dolio oko 1.5l novog ulja. Krajnje je vreme za zamenu ali me trenutno finansije koce, sredinom sledeceg meseca kupujem ulje i filtere. Sta mislis o ova dva ulja, koliko mi je realno potrebno ovo Valvoline ulje, sta mislis o Modrici ili sta mi ti preporucujes? Hvala puno, pozdrav

Comment

• milan_g1
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2007
                            • 863
                            • Karaburma

Samo da javim... Sipao Modricu Long life i prezadovoljan sam!

Comment

• MUDRi
                              CBC Veteran
                              • 28.06.2006
                              • 114
                              • Arandjelovac
                              • 106 RALLYE

Koje ulje mi savetujete za kupim? Vozim Hondu Civic 1.5i 91 god.
                              Power is nothing without control....

Comment

• M-power
                                Moderator
                                • 10.01.2005
                                • 10060
                                • Bg; Banovo Brdo
                                • CorsaC, astra H,

Neku polusintetiku renomiranog proizvodjaca

Comment

Working...
                                X