Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Antoaster
    CBC Senator XXL
    • 07.12.2007
    • 343
    • Beograd, Voždovac

A jel prelazi neko po 15k sa lukoil sintetikom? Bas sam pre neki dan pricao sa jednim likom sto prodaje ulja, i prica mi kako je vecina poznatih ulja precenjena kod nas, o cemu smo mi vec pricali ovde. To je delom mozda i zbog nacina nabavke jer ne postoji direktan uvoznik u Srbiji i vecina proizvoda dolazi preko posrednika. Sa druge strane ljudi su skloni da veruju da je dobro ono sto skupo. Pa u tom smislu moze li Lukoil ili npr. ACDelco biti adekvatna zamena za ta skupa ulja sa istim rezimom eksploatacije i zamene?

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Pre pola sata sam sipao prvi put LUX 15-40 , a pre toga oprao motor iznutra nekim , zaboravio sam naziv, isto kupljeno na Lukoil pumpi.
      Cena novog ulja : oko 900 .
      Cena starog Texaco premium : 2500
      Za razliku u ceni idem iz ovih stopa na pivo i girice!

Pozdrav

P.S.
      U vezi nekih misljenja da se bolje (skuplje) ulje menja 2 puta redje od jevtinih ulja , npr. 7-15000 km , ja cu svoje ulje, ma koje bilo uredno menjati na 5000 km. Nekako se lepse osecam, ne strepim...
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Antoaster
        CBC Senator XXL
        • 07.12.2007
        • 343
        • Beograd, Voždovac

Vecina brand sintetickih ulja je long life i u inostransvu su predvidjena da se menjaju na 30k km a kod nas se zbog loseg benzina menjaju na 15k i sad neko jos dodje i kaze da treba menjati na 7-8k.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja sam radi testa menjao polusintetiku na 22.000km.
          do nekih 19.000km bila je sasvim ok, a onda je naglo pocelo ulje da se zgusnjava.
          inace kada sam menjao ulje, komentar je bio da je iscedjeno ulje nije menjano skoro 10.000km po izgledu, proceni.
          dok nisam pokazao dokumentaciju neverica da ima preko 20k.

inace je fabricka preporuka 16.000km interval zamene, skoro da se tacno poklapa sa iskustvom u praksi kada je potrebna zamena.

sintetika bi naravno morala dosta duze da bez problema istrpi interval do nuzne zamene, bar 25.000 minimum u benzincu. pogotovu atmo motoru.
          to ukljucuje i Lukoil sintetiku.

Lukoil ulja uvozi sam Lukoil a i prodaje direktno tako da nema mesta sumnji da se ne radi o originalu odnosno kvalitet je neosporan.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Antoaster
            CBC Senator XXL
            • 07.12.2007
            • 343
            • Beograd, Voždovac

Znaci tvrdis ozbiljno da 15k za lukoil sintetiku ne bi trebalo predstavljati nikakav problem sa obzirom da si ga koristio (polusintetiku).
            A sta ako specifikacija nije ista, meni proizvodjac preporucuje sintetiku spec. acea A5/B5 a lukoil je acea A3/B3 B4-98? Doduse polusintetika se poklapa sa lukoil sint. spec.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ako specifikacija nije ista znaci da to konkretno ulje (model) nije odgovarajuce za taj motor.
              trazis drugi fabrikat koji odgovara.

ili ako nema u slobodnoj prodaji, obratis se ovlascenom distributeru/ uvozniku da ti obezbedi fabricki propisano njihovo ulje.

moze se upotrebiti ulje vise specifikacije od minimalne propisane ACEA /API oznake bez obzira da li je mineralno, polustinetika ili sintetika.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• gesdim
                CBC Član
                • 05.03.2007
                • 35
                • Skopje, Makedonija

imam polovnu Fiestu JJA od 2002; koristio sam 15/40 mineralno ulje na svakih ~5.000km, ali sam imao problema zimi jer su male rupice i nije dolazilo dovoljno ulja na bregastu; prosle jeseni sam presao na polusintetiku 10/40 Luckoil, bika je ~10 Eu; odma se osetila razlika; ima dosta Luck skeptika, ali ja sam doznao da su navodno sada digli cene. bas cu pitati...
                ..inace ima jedno pravilo za sva Ulja, rekao mi ga je zastupnik Total-a, i kod carice i kod magarice ..isto je...1 godina je maximum, a cak za stara vozila preporucuje mineralna , navodno manje pustaju gumice ventila ??

Comment

• milanlaki
                  CBC Član
                  • 28.01.2008
                  • 48
                  • zemun

Cena Lukoil ulja se nije menjala od kraja 2006 god. Sva ulja se proizvode u Rusiji i stizu u originalnom pakovanju, odnosno onom koje postoji na svim pumpama Lukoila.
                  Ne znam koliko je istina ali sam cuo da neki nasi ovlasceni uvoznici (renomiranih svetskih proizvodjaca) uvoze ulja u buradima pa ih prepakuju kod nas. Mislim da je za ulja isto bitno i njihovo skladistenje pa verovatno treba uzeti u obzir i u kakvoj ambalazi stize do nas.
                  Do sada sam koristio polusintetiku Mogul za moju Skodu (preporuka ovlascenog servisa) a za koji dan cu uzeti Lukoil 10/40 jer sam cuo samo dobre komentare u vezi njega.
                  Inace menjam ulje na 7000-8000km koliko i predjem za godinu dana

Comment

• SrdjanV
                    CBC Veteran
                    • 28.03.2005
                    • 137
                    • Raska

Koristio sam Avantgard ulje,kupio sam na Lukoil pumpi i razocaran sam

kvalitetom..Vec posle 2500 predjenih kilometara,motor je tako lose radio da

sam mislio da ce se raspasti...Sipao sam posle njega najobicniji Galax za

dizele,i u trenutku se rad motora promenio.Tako da,sa moje strane,ne

preporucujem Lukoil Avantgard

Comment

• Madison
                      CBC Član
                      • 12.05.2008
                      • 86
                      • Krusevac/Bg

Za taj avantguard ne znam kakav je, ali ja koristim polusintetiku 10/40, i za tu cenu je skroz ok. Kao prvo, auto mi malo vise trosi ulje, tako da mi se i ne isplati neko skuplje, a i barem znam da je 100% original.
                      Mnoga se ulja prodaju kod nas, a o kvalitetu da ne pricam.
                      Moje je misljenje da ako hocete mozete da menjate i na 5000km, mada ne mora stvarno, i ipak cete manje potrositi kesha.
                      Guns don't kill people. My cousin does!

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

vozim golf 3 1.9 td,prošle godine u leto sam radio generalnu i prvo sipao mineralno 505.00 esso posle toga shell helix plus diesel nakon 5000 km izbacio shell i sipao lukoil lux 10w 40 neverovatno koliko tiše i finije radi motor sa lukoilom.evo sad sam opet zamenio ulje i opet stavio lukoil lux 10w 40 new formula stvarno motor fino radi nisam nikad dosad primetio tako veliku razliku posle zamene nego kad sam izbacio shell i stavio lukoil čak ga i manje troši doduše nije ni shell mnogo trošio-0.7 l na 5000 a lukoila sam dosuo o,2 l na 5000.pošto kao gorivo koristim d2 ulje menjam na svakih 5000 km.nastavljam dalje sa lukoilom jer sam sigurniji da je originalan da ne mislite da kažem da je bolji od shella ili castrola nije sigurno od originala ali ne na ovom našem tržištu. toliko zasad pozz

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

i ja sam pre neki dan uzeo da dolijem u Mobil )
                          skup mobil 10w-40 .. 700 din litar u prvoj radnji u koju sam ushao...
                          i onda se "naljutim" i odem na Luk oil pumpu i kupim bash taj 10w-40 lux, za 300 dinara 1 litar ..
                          video sam da kantica od 4 litra 10w-40 polusintetic koshta 1100 dinara , sledetja zamena sipam to ulje.
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Wayat Erp
                            CBC Veteran
                            • 17.04.2009
                            • 121
                            • Beograd
                            • Hyundai Elantra 2.0 crdi

Re: Lukoil ulja? Iskustva?

Dosta taksista koristi ta ulja i sasvim su zadovoljna sa istim,e sada da li je zbog cene ili neceg drugog ja ne znam...ja sipam Mobil i necu ga menajati...nemam poverenja u jeftina ulja,jos se povrh svega pakuju u Rumuniji...ipak to nije za mene..

Comment

• sisa ki
                              CBC Član
                              • 12.04.2006
                              • 90
                              • Kikinda

ajd da i ja probam luk ,pa da kazem svoje iskustvo.
                              dosada sam koristio samo Seleniu,ali nije se isto pokazivala u razlicitim autima. najbolje se pokazala u italijanima(sto im je i fabricka preporuka)
                              uItalijanima menjam na 10000km. VS gas mineralno,ako vozim na gas auto,nema potrosnje i super je ulje,gold,20k ,performer samo pohvale.
                              sada cemo da probamo da sipamo Luk u civic 1,5 vtec,pa cemo da iznesemo misljenje...10w40 ili nesto bolje ako ima..

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

cene : http://www.lukoil.rs/main/static.asp?art_id=1495

katalog na srpskom : http://www.lukoil.rs/materials/00000040 ... og2009.pdf
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X