Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Jedna stvar mi stvarno nije jasna kod nas sto se motornih ulja tice, pa ko zna neka slobodno vice

Primera radi, u Velikoj Britaniji se litar motornog ulja tipa Castrol Magnatec 10W40 prodaje u maloprodaji za nekih 9 GBP (britanskih funti) odnosno po danasnjem kursu za oko 10 Eura po litru. Kod nas to isto ulje, sa sve deklaracijom, kosta koliko? Upola manje, ili tu negde...

Drugi primer, Castrol SLX 5W-30 u Nemackoj se prodaje za oko 7,5 Eura po litru, sa porezom, bez uracunate cene transporta za porudzbine Kod nas sam litar ovog ulja video po ceni od 3 Eura sto mu dodje kao neka ali pitam za cenu tog ulja kod uvoznika, sa sve deklaracijom? Koliko ga oni prodaju?

Isto, kod shvaba, litar na primer Motula 8100 5W40 se prodaje za 14,40 Eura po litru, a kod nas je jedno 50% ispod te cene? I to naravno, kod ovlascenog uvoznika.

I tako dalje i tako dalje...

Znaci, nije mi jasno otkud tolike razlike u ceni kod ovdasnjih uvoznika? Dok sam koristio Motul placao sam litar za oko 8 Eura (Mass Co.), ali je bila polusintetika u pitanju (dok sam vozio staru Fiestu XR2i), a skoro sam video poprilicno cenovno "povoljnija" Motul ulja sa deklaracijama nekih meni nepoznatih uvoznika A vidjao sam i Mobil sa nekim uvoznikom u najmanju ruku neozbiljnog imena, da ga ne reklamiram... Sada u 320i sipam BMW-ovo ulje (u stvari Castrol koji je prepakovao BMW) i cena je oko 1150 dinara za litar, ali znam da je original 101%. Medjutim, za pojedine licencirane uvoznike i njihova ulja sa deklaracijom mi stvarno nije jasno kad su u pitanju cene istih tih ulja kod ovlastenih prodavaca u inostranstvu. Sta je u pitanju, manji/veci porezi na prodaju, takse, nesta peto...

Ili je u pitanju zapravo ono sto mislim da jeste...
    http://www.bmw.tv

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

Pa isto tako kao sto u Americi taj litar kosta 3-4$ ato je kod nas 10 a u EU 15
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

da ne citiram sve, dovoljno je i ovo

Originally posted by overspeed
        Znaci, nije mi jasno otkud tolike razlike u ceni kod ovdasnjih uvoznika?
        Normalna je politika svetkih proizvodjaca (bilo cega) da cene proizoda prilagodjavaju trzistu, tj. kupovnoj moci stanovnistva, pa i to moze biti 1 od razloga sto nesto u UK kosta 2-3x vise nego ovde.
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Misko M
          CBC Senator XXL
          • 17.03.2007
          • 652
          • BG Vozdovac

manji veci porezi bi bio odgovor na tvoje pitanje !

...usput imamo najeftiniji Castrol tws u evropi a prodaje ga licno Delta kao Glavni zastupnik za BMW vozila
          ...a za to znam provereno da sigurno stize iz BMW magacina van nase zemlje e sad dal ga tamo neki madjar-svaba-turcin prekrstio to vec ne mogu da znam !

Comment

• kuntalo
            CBC Senator XXL
            • 02.03.2007
            • 342
            • Predgradje

Originally posted by sri98
            Normalna je politika svetkih proizvodjaca (bilo cega) da cene proizoda prilagodjavaju trzistu, tj. kupovnoj moci stanovnistva, pa i to moze biti 1 od razloga sto nesto u UK kosta 2-3x vise nego ovde.
            Nažalost, uobičajena je i praksa da isti svetski proizvođači i kvalitet svojih proizvoda prilagode tržištu, tako da niža cena kod nas ponekad stvarno i ima smisla... s obzirom na to da ponekad zaista plaćamo škart.
            Save the Panda!

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

CITAT
              "P.S. Nadam se da mi sad i "neverne Tome" veruju bar da se sintetička ulja mogu mešati sa mineralnim jer se i meša u svakom komercijalnom sintetičkom ulju koje možete da kupite.
              Surovu istinu iz ovog teksta ne moraju da prihvate odmah ali ako sami razmisle videće da je to tako logično da mora biti tako.
              I na kraju (ponavljajte zamnom): osim produženih intervala zamene (više puta rekoh) kvalitetno mineralno motorno ulje može biti jednako dobro za vaš automobil kao i sintetičko.
              Sintetika je u novije vreme sve više obavezna iz tri (glavna), opravdana, razloga:
              1) Propisane su od strane proizvođača automobila (motora) - šta reći, ako mora - mora.
              2) Produženi interval zamene (npr. 30 hiljada km) čini ih ponekad i jeftinijim od mineralnih; isplatljivo ali već ne kao u prvom slučaju obavezno, promenite dva puta mineralno za taj produženi interval i došli ste na isto (finansijski) i možda i bolje u smislu zaštite motora.
              3) Propisanu klasu viskoznosti imaju samo sintetička ulja; ovde ste često nemoćni ali to nije zato što mineralna ne bi mogla isto (osim 0W-20 ili 0W-30) nego je proizvođačima lakše da 5W-30 pa čak i 10W-30 (ovo već nije baš opravdano) proizvedu kao sintetička ili bar delimično sintetička.
              No ako ste ljubitelj mineralnih motornih ulja ne zaboravite da u njih strogo gledavši spadaju i HC (hidrokrekovana) motorna ulja, a ona se ionako kriju u "polusintetikama" pa čak i sintetikama.

Sintetička ulja je zapravo lakše praviti jer imaju (komponente, Base Stock) tačno predvidljive osobine i hemijski su prostija, za razliku od njih mineralna su složene smeše ili rastvori sa kojima treba znati i umeti!

Zato: postoje kvalitetna i manje kvalitetna ulja i to je ono primarno o čemu morate da vodite računa, priče o superiornosti "sintetika" nisu pravi mitovi (jer tu ima dosta istine) ali su stvorene u cilju da se nešto malo bolje a dosta skuplje proda, što objektivno nije lak zadatak i može se prodati samo ukoliko (potencijalnog) kupca ubedite da je situacija obrunuta tj. da mu prodajete mnogo bolje za malo više novca (potpuno suprotno od istine).
              Koliko god mi smatrali Amerikance naivnim (pa i tupavim) ili bar podložnim propagandi, ispadoše mnogo mudriji od Evropljana jer uz svu reklamu, propagandu i trendove, sintetička ulja kod njih jedva da zauzimaju nekih 10% tržišta što je za moderan vozni park pravo čudo. Ipak su oni duže od nas na točkovima, priznali mi to ili ne. "
              KRAJ CITATA

ovo je deo teksta,ceo tekst na : http://motornaulja.blogspot.com/
              i josh ovde naprimer: http://motornaulja.blogspot.com/2009/08 ... -ulja.html , ako pogledate levo na ovoj stranici ima jos tekstova o uljima.
              autor ovih tekstova je : Steva
              Индустрија: Технологија
              Занимање: dipl.ing.tehnologije

po mom utisku, vrlo zanimljivo pishe o motornim uljima.i o danashnjoj "menadzerskoj ekonomiji" koja se zavukla u sve pore danashnjeg drushtva.
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Fenomenalan tekst i veoma poucan...Ispade M-power sa njegovim mix uljem u motoru jos i najpametniji,samo me strah da aditivi raznih proizvodjaca ne pocnu da deluju antagonisticki ili su mozda u sinergiji...

Comment

• imported_prvi
                  CBC Početnik
                  • 23.10.2009
                  • 8
                  • Sumadija

Zdravo,
                  Koju gradaciju ulja predlazete sa naglaskom na cuvanje motora u prvih 10 minuta rada? Auto je garaziran, tako da ambijentalna temperatura ne ide ispod 0 stepeni. Proizvodjac preporucuje od 20w50, preko 20w40 pa do 10w40 i 5w50. Da li ici na 20w40 sobzirom da temperature ne padaju ispod nule, ili jednostavno slobodno staviti i 10w40 za laksi hladan start?
                  Koja je zlatna sredina izmedju recimo 5w ulja koje brzo nakon hladnog starta dolazi do svih delova motora, ali je sa druge strane tecnije i recimo 20w ulja kojem mozda malo vise vremena treba da dospe do svih delova u motoru koji se habaju a s druge strane daje vecu zastitu motoru od habanja svojom vecom gustinom?
                  Pozdrav.

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

koji auto je u pitanju tj koji motor?
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• imported_prvi
                      CBC Početnik
                      • 23.10.2009
                      • 8
                      • Sumadija

Pitam uopsteno.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

@prvi izvini ali stvarno koji je motor u pitanju kad proizvodjac preporucuje 20w50...neki fabricki standard za starija vozila je obicno 15w40...sto manji prvi broj,recimo 5w ili 0w to je bolje za zimske uslove,odnosno bolje stiti i podmazuje i lakse postize radnu temperaturu...10w40 za nase klimatske uslove je sasvim ok...w=winter...

Comment

• M-power
                          Moderator
                          • 10.01.2005
                          • 10060
                          • Bg; Banovo Brdo
                          • CorsaC, astra H,

Tako, ako ne znas sta da sipas sipaj10W40
                          U nasim klimatskim uslovima 20w nemoj nikada sem ako motor nije stradao pa mu treba nesto od tih jeftinijih ulja.
                          To date there has never been a faster car built for the public road and,
                          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

savet: procitajte temu od pocetka, nema puno, 20 strana. ima dosta zanimljivih stvari mada dosta toga ima i na ovom blogu sto je zoki postavio kao i na http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html
                            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• VVLAJKO
                              CBC Senator XXL
                              • 23.07.2008
                              • 484
                              • Nis
                              • Audi A4, Primera p12

Ne znam kako je u drugim gradovima i kakvo je iskustvo drugih kolega, ali kod mene retko da prodje nedelja a da se u servisu ne pojavi neki pumper/sef pumpe sa molbom da mu sacuvam PRAZNE KANTICE/KANTE od ulja koja upotrebim
                              Skoro me isto to zamolio i vozac jedne poznate firme, generalnog zastupnika 2 veoma poznate i rasprostranjene marke ulja u nas, a od kojih se ja snabdevam(snabdevao) istim

Inace imam jednog burazera koji se bavi proizvodnjom/remontom raznoraznih masina i koji izmedju ostalog pravi i ultrazvucne varilice za one alu folije ispod cepova na kanticama ulja i samvim mu lepo ide prodaja istih.
                              Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• nikaragva
                                CBC Senator XXL
                                • 03.06.2008
                                • 521
                                • B. Palanka
                                • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Izgleda da znas kljucne ljude: shef stanice, generalni zastupnik i proizvodjac opreme. Imas sasvim dovoljno materijala da ih sve raskrinkas

Comment

Working...
                                X