Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • trispeed
    CBC Član
    • 28.01.2009
    • 13
    • Bor

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

U mom fordu fiesti 1.8 TDI 2002. god pre 3 meseca sipao sam lukoil avangard ultra 5w-40 (po katalogu treba 5w-30) na tadasnjih 15-20 C napolju.Pali dobro ne bas idealno a tako pali i sada usred zime. Svima bih isto preporucio nema razloga da finansirate preprodavce.

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

evo iskustva na audiju 80 koji je trošio dosta ulja i dimio na aspuh uz to u tom dimu se osećao intenzivan miris na sagorelo ulje.stavljeno ulje lukoil lux 15w40 i nakon pređenih oko 10000 km uz dolivene 4l ulja potrošnja se smanjila i manje je dimio ali se još uvek osećalo ,ali manje ,sagorelo ulje pa sam ubacio još abro engine oil stop leak i sad skoro uopšte ne dimi a miris sagorelog ulja se ne oseća.izgleda da su u pitanju bile gumice ventila koje su otvrdnule,sad se verovatno regenerisale možda polako od navedenog ulja i na kraju intenzivnije od aditiva.u svakom slučaju ispala dobitna kombinacija. stvarna pređena kilometraža je 230000 a motor 1.6 benzin
      videćemo dokle će potrajati

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

@kristina Druze na gumice ventila ne moze da trosi 400ml na 1000km,to su karike najverovatnije,ako nije nesto gore...drzace ti jedno vreme tu potrosnju,a onda ce rapidno da skoci potrosnja ulja...mislim da za 200-300e mozes da zamenis karike,gumice,letece i lezece lezajeve,izravnjas glavu i da ne vadis merac ulja,malo je opterecujuce...nemoj ga kljukati aditivima,motor ili valja ili ne valja

Comment

• Joda
          CBC Početnik
          • 04.01.2010
          • 3
          • Pozarevac

Molim za savet u vezi ulja za motor. Gde mogu naći Amsoil ulje u Srbiji? Prave 100 % sintetiku baš po Ford specifikaciji. Takođe interesuje me mišljenje o firmi Statoil? To je nerveška firma sa jakom reputacijom u skandinavskim zemljama. Imaju takođe 100 % sintetiku po Ford specifikaciji.
          I naravno, tvoja preporuka za ulje?

Inače, radi se o Ford Focus 1.8 TDDI. U knjizi piše da je potrenba specifikacija Ford M2C WSS 913 A/b.

Comment

• trispeed
            CBC Član
            • 28.01.2009
            • 13
            • Bor

Druze ja imam kao sto sam napomenuo fiestu 1.8 TDDI 2002. god. uvezenu iz Nemacke. Uz kola sam dobio i nekoliko knjizica (tacnije 7 komada) medju ostalim i knjizicu koja se dobija kad se kupuje novo vozilo i veruj mi na rec pise 5w-30 semi sintetic pisano rukom u rublici namenjenoj za gradaciju. Takodje nije napomenut proizvodjac ne ulazim zasto mozda to i podrazumevaju nista ne pise.Nemoj uzaludno da bacas pare i finansiras preprodavce. Ako bas trazis ono sto hoces mozes naici i na fals!

Pozzzz

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

za @legenda
              230000 je solidna km ali ti motori prelaze mnogo više.s pretpostavkom da je sklop cilindar karika u redu a pošto je auto star 24 godine imam pravo da prvo posumnjam na gumice ventila
              i nisam ga kljukao aditivima jer znam kad se pohaba sklop cilindar karika onda ništa ne pomaže
              nego sam ciljano stavio aditiv koji ima efekta na zaptivke (to su neki aditivi koji deluju na elastičnost i bubrenje zaptivki)koje imaju i ulja u većoj ili manjoj meri
              znači nisam stavljao aditiv koji povećava viskoznost ,smanjuje dim i sl.
              pozitivan efekat mi govori da sam upotrebio odgovarajući aditiv
              e sad koliko će trajati videćemo(ja sam uveren da hoće,u svakom slučaju javljam rezultat), ali bar znam da cilindri i karike nisu u pitanju,znači ostaje samo sređivanje glave,jer kad se cilindar i karike potroše nema pomoći ni trenutne s bilo čim
              više od 300 din,koliko košta dotični aditiv vredi sama dijagnoza kvara

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

@Kristina Ne znam kućo,ali neko iskustvo mi govori,da ako baca dim na auspuh i oseca se ulje,tesko da ce tu pomoci samo zamena gumica...po mom nekom dosadasnjem iskustvu,na gumice ventila moze da trosi oko 100,max 200ml na 1000km...400ml me upucuje na karike...ako nisi prvi vlasnik moguce da je zgazio 330.000km ako nije i 400...u svakom slucaju prati,pa javi sta se desava...od aditiva jedino priznajem ruski univerzalni modifikator(i to onaj stari u crvenoj plasticnoj bocici)...ovaj pljus ne znam kakav je...i liqui moly aditivi su dobra stvar,ako ne pomognu,ono ne stete...takodje mislim i da je presao 230.000 pitanje kako je odrzavan,a posle 24 god.,dolazi i do zamora materijala...ipak je to 1.6 motor,da je 2.0 pa ni po jada

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

kao što napisah, više ne dimi i ne smrdi sagorelo ulje na izduvu i to rešeno bez otvaranja motora samo aditivom,čak sam i ja pozitivno iznenađen,prevazišlo je sva moja očekivanja

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Drago mi je da je tako,ali zapamti da ne postoji magicni fluid koji ce popraviti motor na duze staze...prvi put kad ga stisnes malo zesce,propusice ponovo iako je trenutno ostavio duvan

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

1000 km pređeno, dušmanske vožnje,sve ok.mada niam vozio ja nego matori,e on vozi ta kola ko da su tuđa.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Ma daj Boze da potraje,ali taj motor je ostecen dok je pusio...niko ne moze precizno da ti garantuje koliko ce jos da radi valjano...nego ti to na auto pijacu,dok jos radi kako valja...ako ga hoces za sebe,radices ga pre ili kasnije...daj ga meni da istestiram,propusice za 500km

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

ma kakva pijaca,kad dođe vreme za sređivanje sređujemo šta treba.

Comment

• Vrhovni Bog
                            CBC Početnik
                            • 22.01.2010
                            • 4
                            • Beograd

Pozdrav!
                            Imam skodu oktaviju 97' 1.9 TDI (crveno i),presla oko 150k, koja u poslednje vreme ima malo povecanu potrosnju ulja. U servisu je redovno sipano castrol magnatec 10-40. Da li da menjam ulje i koje?

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

ne diraj nista i teraj...

btw, koliko je to malo povecana potrosnja tj koliko trosi na 1000km ?
                              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• rajmax63
                                CBC Prijatelj
                                • 02.04.2005
                                • 1415
                                • Bačka Palanka
                                • AUDI A6 2.0TDI 170KS

moj Audi evo već gazi 320.000 km i nemam problema sa uljem
                                koristim isključivo MOBIL Super 3000 XE 5W-30 kako leti tako i zimi
                                od menjanja do menjanja cca 10,000-12,000 km potroši mi maksimum 0,6-0,8 lit.što smatram veoma dobro jer imam i turbo .
                                auto se vozi u malo jačem režimu i većinom pod opterćenjem
                                blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                                Audi ima crveno T

Comment

Working...
                                X