Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

???

Comment

• imported_prvi
      CBC Početnik
      • 23.10.2009
      • 8
      • Sumadija

Originally posted by legenda
      @prvi izvini ali stvarno koji je motor u pitanju kad proizvodjac preporucuje 20w50...neki fabricki standard za starija vozila je obicno 15w40...sto manji prvi broj,recimo 5w ili 0w to je bolje za zimske uslove,odnosno bolje stiti i podmazuje i lakse postize radnu temperaturu...10w40 za nase klimatske uslove je sasvim ok...w=winter...
      Opel 1.8i 16v 1996god, radi na tng.
      Evo slike iz uputstva.
      Poz.

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

Ova slika koju si postavio,objashnjava sve gradacije ulja prema ambijentalnoj (spoljashnoj) temperaturi.to jest u kom rasponu temperature koja gradacija ulja da se koristi.I nije nikakva tabela vezana konkretno za tvoj automobil
        A konkretno za tvoj automobil ako je motor u dobrom stanju,ja bih koristio neko polusint. ulje... naprimer Mobil 10w-40..
        ili neshto slichno.
        BTW: videh juche kad sam sipao gorivo da ima na JP pumpi(topciderska zvezda) Valvolin 10w-40 po ceni od oko 450 din..ako se dobro setjam.
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

@prvi Zoki ti je vec objasnio za ovu tablicu,a ti otidji na sajt selenie,shell-a ili vec nekog poznatog proizvodjaca ulja,pa ukucaj model svog vozila,broj motora ili vec sta se trazi i nacices preporuku proizvodjaca...sigurno nigde neces naci 20w50 ili jos gore 20w60

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

http://www.maziva.org/ jos jedan odlichan i struchan sajt za ulja i maziva

primer iz mase tekstova: http://www.maziva.org/saveti.htm
            24. Korišćenje ulja za sportske automobile u putničkim

Paket aditiva, koji se dodaje pri proizvodnji motornog ulja za putnička (serijska) vozila, pored ostalih funkcionalnih aditiva u značajnoj meri sadrži inhibitore oksidacije, korozije i habanja. Ovi aditivi obezbeđuju dobru zaštitu motora i duži vek trajanja ulja.

Glavni akcenat motornih ulja za sportske automobile su aditivi koji smanjuju trenje i habanje a manje inhibitori oksidacije i korozije. Iz tog razloga, motorna ulja za sportske automobile se ne preporučuju za putničke.

Slična problematika je i kod motornih ulja za prvo punjenje motora koje je namenjeno za period razrade i uhodavanja motora samo do prvog servisa kada se vrši njegova zamena. Paket aditiva je formulisan da bi motorno ulje prikupilo metalne čestice i smanjilo trenje i habanje, ali sa kratkim vremenskim periodom upotrebe. Nakon zamene ulja za prvo punjenje, koristi se standardno motorno ulje sa više inhibitora i impruvera viskoznosti, odnosno sa dužim vremenom upotrebe.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• mishio
              CBC Senator XXL
              • 29.05.2007
              • 1204

a vidim u temi test sat revije, i ispade eko megatron jedno od najboljih ulja na testu, jel ima neko iskustva sa ovim uljem polusint. 10w/40, da li uci u pricu sa tako necim, pitam jer nemam stvarno nikakvih iskustava sa uljima takvih proizvodjaca, uglavnom se drzim iz meni nepoznatog razloga mobila, castrola, shella, elfa, ali nisam alergican da probam ako je neko vec probao i da je zadovoljan, covek na pumpi kog ovako poznajem mi je rekao za ulje sve najbolje i da pogledam na netu te testove pa sam ih sad nasao i nije mi jasno sta da radim. auto je hyundai coupe 2.0 16v 97god, perfektno stanje, sipao sam sintetiku pa sam na poslednja dva servisa presao na polusint, svuda i englezi navode 10w/40 kao bolji izbor, e sad koji brend, citam i o lukoilu, i eko, da li se upustiti u takve prica sa takvim brendovima ?

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

"Luk Oil, OMV, MOL i Hellenic Petroleum su krenuli u ofanzivu. Reklamiraju se u novinama, puštaju akcije te ću morati da ih stavim malo i preko reda. Prva dva doduše odavno najavljujem, MOL bi došao negde posle (tj. uz) proizvođače iz okruženja. Hellenic Petroleum, tj. Eko Elda Abee, preko uvoznika EKO YU uz prodajnu mrežu pre svega preko Eko pumpi nisam zaboravio bar ne namerno tako da njihovo ne spominjanje duguje bar izvinjenje sa moje strane. Iako nisu brend poput Castrola i sličnih ipak su na domaćem i okolnim tržištima jako prisutni i agresivni u nastupu. Ukoliko neko pomisli "ah, grčko ulje, pa ajd' nije baš katastrofa ali kao i sva njihova roba lošija od italijanske a potonja od nemačke ... " ne bi bio baš potpuno u pravu a ako ima i istine u prethodnoj rečenici uzmite u obzir cenu pa ćete razmisliti bar još jednom. Eko Megatron Ultra, polusintetičko ulje sa API SL/SJ/CF i SAE viskoziteta 10W-40 košta na akciji samo cca. 400din. što bi bilo tek nešto preko 4€ što ga čini negde između "preporuke" (gde i inače spada) i best buy proizvoda (gde mu nedostaje još koji dinar manje da bi bio u odnosu na ulja firmi koje nisu u EU ili malo više kvaliteta po toj ceni da bi potukao "ljutu" pre svega nemačku konkurenciju).
                Luk oil je ipak od spomenutih ime koje bi trebalo da konkurenciji "zaledi krv u žilama" ili bar "zaprži čorbu" jer odnos kvalitet/cena je izuzetan (bez preterivanja) a da li će i marketing dotične kompanije uspeti da razbije "prizvuk istoka" kao lošu konotaciju ostaje da se vidi. Da se trude vidi se ali klasičan pristup neće u potpunosti uspeti jer traži puno vremena i novaca. Osim reklama morali bi da smisle i nešto više ne bi li korisnike ulja "sa trulog zapada" makar u nekom procentu "nagovorili" da probaju pa da vide da je razlika u kvalitetu mnogo manja od one u ceni.
                Ukoliko je kvalitet odgovarajući a u 90-99% slučajeva jeste i to ne samo dovoljan 2 (zadovoljava), već dobar do vrlo dobar, mogućnost uštede nije zanemarljiva.
                O.K. više o tome kad dođemo do teme."
                preneto sa : http://209.85.229.132/search?q=cache:zz ... en&ct=clnk

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

"Zato: postoje kvalitetna i manje kvalitetna ulja i to je ono primarno o čemu morate da vodite računa, priče o superiornosti "sintetika" nisu pravi mitovi (jer tu ima dosta istine) ali su stvorene u cilju da se nešto malo bolje a dosta skuplje proda, što objektivno nije lak zadatak i može se prodati samo ukoliko (potencijalnog) kupca ubedite da je situacija obrunuta tj. da mu prodajete mnogo bolje za malo više novca (potpuno suprotno od istine).

Koliko god mi smatrali Amerikance naivnim (pa i tupavim) ili bar podložnim propagandi, ispadoše mnogo mudriji od Evropljana jer uz svu reklamu, propagandu i trendove, sintetička ulja kod njih jedva da zauzimaju nekih 10% tržišta što je za moderan vozni park pravo čudo. Ipak su oni duže od nas na točkovima, priznali mi to ili ne."

preneto sa: http://motornaulja.blogspot.com/2009_10_01_archive.html

Comment

• passat
                    CBC Početnik
                    • 23.11.2009
                    • 4
                    • Modrica

Za sve vas koji neznate,Castrol ulje se regularno,ali mimo znanja javnosti proizvodi u uljnoj rafineriji Modrica

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

znao sam da se proizvodio ranije i to gtx2 koji sam koristio,da se sad proizvodi nisam znao
                      a koja ulja se sad proizvode-pune u modriči?mislim na castrol

Comment

• passat
                        CBC Početnik
                        • 23.11.2009
                        • 4
                        • Modrica

Sve i jedno castrolovo se puni za Rs trziste u rafineriji ulja u Modrici,i ne samo to nego i dosta drugih i to sa hologramom ali ako vas zanima ja u svog pasata sipam optima magnum 5w-40 i ulje je strava,uostalom probajte,ja sam odusevljen performansama svog motora kako ga sipam...ako ko sumnja u kvalitet po fabrickoj ceni cu vam doneti ili dostaviti na adresu originalno pakovanje uz prethodni dogovor...za sada u maloprodaji je cena 12,40km!Veliki pozdrav iz Modrice

Comment

• mito
                          CBC Početnik
                          • 02.12.2009
                          • 2
                          • novi banovci

NE CITIRAJ POST IZNAD
                          nesto poput misterioznih punonica u pazovi i indjiji u originalnoj ambalazi sa hologramom u pola cene.dve zamene i generalna.bolji je lukoil standard 15w40 sf/cc nego taj bosanski castrol rs sto se tajno puni u modrici pod nazivom magnum.optima je nekad imala kvalitetna ulja sintetska i polusintetska dok se baza uvozila iz izraela. trenutno na nasem trzistu verujem samo lukoilu koji ima sve od izvorista preko sirovina ,najsavremenijih rafinerija ulja u volgogradu i polesti do sopstvene maloprodaje na benzinskim stanicama u srbiji gde se iskljucivo prodaju.

Comment

• spaleph
                            CBC Početnik
                            • 30.11.2009
                            • 5
                            • Zajecar

Sta preporucujete za auto Isuzu troper 4x4 2224 kubika koji trosi ulje! Koje ulje i zasto?

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

Viskol 20w60 zato sto trosi ulje,jer je povoljna cena i verovatno staje u motor oko 6l...bolje se pokazalo od optime long life 20w60...ako imas love mnogo bolja varijanta motul 20w50 ali neuporedivo skuplje i po mom misljenju neisplativo...pogledaj da li lukoil ima nesto u toj gradaciji

Comment

• mito
                                CBC Početnik
                                • 02.12.2009
                                • 2
                                • novi banovci

Originally posted by spaleph
                                Sta preporucujete za auto Isuzu troper 4x4 2224 kubika koji trosi ulje! Koje ulje i zasto?
                                60
                                Preporucujem lukoil avangard cf-4 15w/40 ,ulje je veoma dobrog kvaliteta i povoljne cene 1l-268din ili 5l 1200din,nikako nemoj sipati ulja gradacije 20w60 koje ti nece smanjiti potrosnju ulja (iz vlastitog iskustva)narocito u zimskom uslovima koje zbog gustoce veoma otezava paljenje na niskim temperaturama i zbog pojave suvog starta motora(uljna pumpa na niskim temperaturama ga sporo podize zbog gustoce).Bez obzira na potrosnju ulja ono se mora menjati redovno jer produzava vek motoru

Comment

Working...
                                X