Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ile
    CBC Veteran
    • 15.03.2007
    • 101
    • Reading UK

ako ces hondu pretezno vrteti u visokim obrtajima, nebi ni ful sint 5w-40 bio los.

ako neces da stedis onda motul 8100 x-cess 5w-40.

Comment

• Dragon
      CBC Senator XXL
      • 15.11.2006
      • 963
      • Beograd

Da li je neko imao iskustva sa Ac Delco uljima?
      Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Pole
        CBC Senator XXL
        • 05.10.2006
        • 363
        • Plandiste,Juzni Banat,Vojvodina/-/-/-/ Garaza: osmaja :)

Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

pre nego sto sam ubacio gas u auto,pre skoro dve godine,koristio sam ELF sintetiku i sa njim sam bio prezadovoljan
        kad sam ubacio gas presao sam na SELENIU vs GAS i koristio je do neki dan
        do skoro ( dok nisam procitao ovde na forumu )nisam znao da je mineralno iako sam pokusavao da procitam na ambalazi ali nije pisalo
        posto vise cenim sintetiku neki dan sam ubacio SELENIA GOLD
        e sad zbog cega sva ova prica....
        kada sam izvadio iz auta tu mineralnu SELENIU odneo sam je na testiranje da proverim u kakvom je stanju posle 12000km predjenih
        testiranje je izvrseno u proverenoj labaratoriji tako da je tacnost testa 100% i javili su mi da je ulje moglo da gura jos 5-6 hiljada
        eto ako je neko koristi da zna da je to dobro ulje i da moze bez brige 15000 da izgura
        jos jedno saznanje je da su ulja za gas i drugih proizvodjaca isto mineralna
        ja ipak ostajem pri sintetici
        eto toliko.........nema na cemu
        zasto krava nosi zvonce...?...?...?
        pa zato sto joj ne radi sirena :) :) :)

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

Auuuuu.
          To sad znaci da ce ta nova sintetika da izgura barem 30 000.
          Uz "dobar" domaci uljni filter prava kombinacija.
          Ebote, ti kao da vozis Audi ili Alfu ne daj boze. Bacas pare bezveze.
          Danas je SVAKO krsteno ulje vise nego dovoljno dobro pod normalnim okolnostima. A jos na gas. Ihhhh.
          Pisali smo koji su razlozi za cesto (na 5 ili 10k) menjanje ulja.
          Ti bas nista nemas sto obicno dodje glave ulju pre nego sto treba (benzin, jako visoka temperatura a nije ni dizel).
          Koristi samo vrhunski filter vazduha i teraj i ne brini.
          Videces i sam da je i to sto si sada sipao potpuno isto kao i ono pre s tim da samo losije podmazuje nego mineralno ali se to ne vidi golim okom. O tim stvarima se sve zna nemas potrebe da sumnjas osim ako nije neki ko zna kakav falsh od ulja.

Neka mi neko od vas objasni izraz "prezadovoljan". Ne razumem cime to.
          Na osnovu cega zakljucujete da je bas to ulje jako dobro? Zasto neko drugo ne valja? Ipak su u opticaju proizvodi renomiranih proizvodjaca i nije normalno da se posle 3k pretvori u "vodu" i ne samo tad nego ni posle vise desetina km ako bi bas neko toliko dugo hteo da testira.
          Ulje treba birati na osnovu motora, njegovog stanja i rezima voznje.
          Nista ne postaje Ferari ako se u njega sipa preskupo ulje. To cak nije ni overkill vec cesto cista b_udala_stina i zabluda.
          Ako vec neko ima visak para ja predlazem jednostavnu cescu zamenu filtera i ulja koje komotno moze da bude standardnog kvaliteta. Nista posebno spektakularno.

Comment

• Misko M
            CBC Senator XXL
            • 17.03.2007
            • 652
            • BG Vozdovac

ima li neka sintetika ili polusintetika 15/40 ?

Comment

• Pole
              CBC Senator XXL
              • 05.10.2006
              • 363
              • Plandiste,Juzni Banat,Vojvodina/-/-/-/ Garaza: osmaja :)

DRANIX

to "prezadovoljan" znaci da je motor minimalno pohaban kada ga otvorim posle 150000 i kada se sve "sija" unutra,a tih 150000 predjem samo sa zamenom karika i to sa vucom prikolice,tereta itd a ne kao kad otvorim neki motor a u njemu katran a ne ulje
              znam da ces reci da je to zbog ne menjanja ulja ali ipak je vise i do kvaliteta
              nemozes reci da za to nije ipak dosta zasluzno ulje
              mene drzi od ranije da se menja ulje,bar ona koja su ranije bila bolja SHELL,CASTROL,ELF,na 10-ak iljada pa me sad kopkalo kakvo je ovo ulje posle 12 iljadarki a prekontrolisacemo i SELENIJU GOLD na 15-ak iljada da vidimo kakva je pa ce mo i to da objavimo
              u pravu si da ulja treba uzimati po stanju motora ali ipak za ulje ne treba zaliti pare ( ja ih nemam za bacanje ali za to ne zalim )
              ja ne blatim druga ulja cak sam se malo i edukovao u vezi njih i shvatio da dosta njih pravi kvalitetna ulja od onih obicnih pa do onih vrhunskih sa aditivima i cenom od 900 din po litri
              eto tako
              zasto krava nosi zvonce...?...?...?
              pa zato sto joj ne radi sirena :) :) :)

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Originally posted by Misko M
                ima li neka sintetika ili polusintetika 15/40 ?
                Ima motul 6100 15W50 a gusce sintetike imas ove za motorcikle!
                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Pa vidis kako Pole. Ja se recimo ne bi cudio da je ulje "kao novo" ni posle 30k na gas. I to i ono najnize u asortimanu jednog poznatog proizvodjaca.
                  Ja sam se ogranicio od ko zna cega sto se mozda prodaje u Srbiji.
                  Mogu ti reci da sam sticajem okolnosti (pustao dihtung dekla) slucajno osmotrio bregaste i mogu ti reci da nema tragova ni posle 300k.
                  Zateceno ulje u motoru je bilo obicna polusintetika od Q8.
                  Po meni sto vise aditiva, gore ulje. Osim kad to iz posebnih razloga mora.
                  Kod obicnih automobila osim modernih tih razloga uglavnom nema a nema ni na tvom konkretno motoru. Na stranu sto neko MORA da koristi "specijalna" ulja. Ti i ja ne moramo. Naravno bez rizika da se stvori sludge i zacepi ne daj boze neki kanal.

Comment

• Wiz
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3104
                    • Nish

Ja se za sada drzim fabrickih preporuka,fabrika kaze 5w30 ili 40 to i sipam

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

Originally posted by Pole

to "prezadovoljan" znaci da je motor minimalno pohaban kada ga otvorim posle 150000 i kada se sve "sija" unutra,a tih 150000 predjem samo sa zamenom karika i to sa vucom prikolice,tereta itd a ne kao kad otvorim neki motor a u njemu katran a ne ulje
                      kad pre predjes toliku kilometrazu leba ti... to je nekih 5-7 godina voznje da ne izlazis iz auta a kec nije za to pravljen. u zastavi kazu da je to auto koji je pravljen za oko 10000km godisnje sto su kapirali kao prosek za jednog jugoslovena.
                      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• miura
                        CBC Senator
                        • 18.10.2006
                        • 227
                        • Lazarevac

Sipao lukoil polusintetiku Lux 10W40, 800 din za 4l (Lukoil pumpa).
                        Posle oko 1000 km prezadovoljan. Mnogo manje lupkaju podiza?i pri hladnom strartu, nema primetne potrošnje ulja...
                        Mitsubishi Colt 1332ccm benzin 95KS 2005

na forumu

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

da bre, i meni se cuju podizaci prvih 5 minuta posto upalim auto, kapiram da to moze da se izbegne promenom ulja. ja mecem Mobil Super S 10w-40 , sta da radim, dal da menjam ili da ostavim tako. da li to sto se cuje moze nesto da zahebe...
                          poz
                          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• alexa05
                            CBC Senator XXL
                            • 23.07.2006
                            • 1769
                            • Smederevo
                            • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Sa Luk-oilovim uljima ima mnogo zadovoljnih, kako sa kvalitetom tako i sa eeextra cenom.
                            EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• miura
                              CBC Senator
                              • 18.10.2006
                              • 227
                              • Lazarevac

Originally posted by zoranbg
                              @Miura.. posto je mineralno neko 15-40w na toj pumpi ,kad je polusintetika tako jeftina?
                              Ne znam ta?no, ulje mi je kupio prijatelj u Aran?elovcu... Mislim da je oko 170 din mineralno.
                              Ovo polusint je u kantici 4l. Kako mi auto (ne)troši ulje još sam rikn'o 200 dingi bez veze (u motor staje 3l).

Ranije sam sipao Mobil SuperM 15W40 i bilo je lupkanja na hladno bogami lepog. Doduše, sve nešto sumnjam da je to mobil iz Stare Pazove...
                              Mitsubishi Colt 1332ccm benzin 95KS 2005

na forumu

Comment

• Misko M
                                CBC Senator XXL
                                • 17.03.2007
                                • 652
                                • BG Vozdovac

... i ja dolio litar te polusintetike sa lukoila 350din je litar al iskreno ne bi smeo da sipam samo njega u auto !!!

Comment

Working...
                                X