Kazna za preticanje po punoj liniji?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dragon
    CBC Senator XXL
    • 15.11.2006
    • 963
    • Beograd

Ako si bio sa caletom u kolima budi mu svedok da je poceo preticanje na isprekidanoj liniji, trazi suocavanje sa pandurima.

Ovo sve u slucaju da po zakonu moze da se zavrsi na punoj, ako ne, onda mrka kapa.

Meni je logicno da je zapoceto preticanje na isprekidanoj liniji regularno, jer ponekad nemas mogucnost da vidis kad se zavrsava isprekidana, a pocinje puna linija, jedino da gatas u pasulj.
    Valjda bi trebalo da obelezvaju te deonice za preticanje tako da je i jedan deo pune linije bezbedan, upravo iz ovog razloga.

Mnogo puta mi se desilo da sam zavrsio na punoj, ali srecom nije bilo pandura...inace ne zapocinjem preticanje na punoj, osim u slucaju traktora.

Raspitaj se kod nekog poznanika u SUP-u.
    Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• milan_g1
      CBC Senator XXL
      • 07.02.2007
      • 863
      • Karaburma

Nisam, bio je sam, nesto ga je poterao maler u zadnje vreme...
      Nije bitno, hteo sam samo da vidim kolika je kazna otprilike, Hvala
      "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Originally posted by MOSLER
        Originally posted by prolupator
        prekoracenje je dozvoljeno pri preticanju i to je sve. Samo mu objasnis da nisi "neobavesten".
        Cekaj zar to znaci da pri preticanju mogu da idem i 50+ km/h od dozvoljenog i da ne mogu da me kazne ako sam preticao?
        Ovo mi zvuci nelogicno
        Koliko se secam zakona, imas pravo da prekoracis brzinu 30% (ili 20%), ali si obavezan odmah po preticanju da ukocis na dozvoljenu brzinu.
        Obilaznica, ogranicenje 100, ja sa ~128km/h preticem kamion, uocavam pandure odma' po preticanju i odma' kocim, sve po zakonu...

A kazna za preticanje preko pune linije je 3000 din na licinom mestu, znam iz iskustva. A ako se dogovoris, mozes da prodjes i za 1000 a nekad i dzaba..
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

posto je zapoceto preticanje na isprekidanoj liniji nemoze da ti pise nikakvu kaznu. to sto je posle bila puna tako je kako jeste. ti nisi preticao na punoj. ti si bio u preticanju
          imao sam nedavno ovu situaciju.
          uz dodatak da sam zapoceo preticanje u zoni ogranicenja brzine 80km/h a zavrsio u zoni ogranicenja 60km/h. znak se pojavio tokom preticanja.
          preticanje sam izvrsio, po radardu kojim su me merili sa 93 km/h, to je vec bilo u zoni nakon pojave znaka 60.
          sve na pravcu.

i za brzinu i za punu liniju su me zaustavili. slozili smo se ja i 2 policajca kakvo je bilo realno stanje.
          nisam poricao cinjenice, ni oni nisu poricali da sam zapoceo manevar pre znaka ogranicenja i pre pojave pune linije.
          nije mi pisana prijava sudu na kraju. (kazu da je to predvidjena kazna, nista novcana na licu mesta).

placeno nevezivanje pojasa.
          u pitanju je magistralni put, van naseljenog mesta, idealni uslovi za voznju, pregledno, potpuno bezbedno.

onda sam naknadno potrosio podosta vremena citajuci zakon o bezbednosti saobracaja i nigde nisam nasao odredbu gde pise da je to kaznjivo.

moze li neko da navede pravni osnov, kakvo je zaista formalno pravno stanje- moze li neko da ukaze na clan zakona i stav koji regulise eksplicitno to pitanje.
          1) zapoceto preticanje po isprekidanoj liniji a zavrseno po punoj

2) zapoceto preticanje u jednom rezimu ogranicenja brzine a zavrseno u rezimu nizeg ogranicenja brzine.

ako jeste regulisano, kako ja kao vozac mogu da predvidim buducu pojavu znakova, pogotovu horizontalne signalizacija/ oznaka/ na putu ?

mislim, kojom tehnikom i vestinom
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• ada
            CBC Senator XXL
            • 04.06.2005
            • 2375
            • Novi Sad
            • Svasta nesto

Originally posted by HotDog
            ne bih baš da se kladim, ali mislim da negde piše da preticanje mora da se počne I ZAVRŠI na isprekidanoj.
            objasni mi samo kako. po ovoj teoriji moram ili odlicno da poznajem puteve i znam tacno gde je isprekidana traka.mislim nema sanse. tako da ova teorija pada u vodu.
            rekao sam vec gore i ponovicu
            posto je zapoceto preticanje na isprekidanoj liniji nemoze da ti pise nikakvu kaznu. to sto je posle bila puna tako je kako jeste. ti nisi preticao na punoj. ti si bio u preticanju.
            sto se tice brzine vec je gore receno. prilikom preticanja moze da se ubrza do 10% preko trenutnog ogranicenja, a da odma posle preticanja usporis i vratis na ogranicenje fakticki izazivas sudar ili usporavas preteknuto vozilo pa se opet pita a sto si ga preticao, opet sve zavisi od situacije.
            vertikalni znakovi koji se nevide zbog preticanja u ovom slucaju nevaze.
            Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
            Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
            Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
            Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• HotDog
              CBC Senator XXL
              • 06.05.2005
              • 965
              • BSG 75 (011)

pa vidi, ja sam lepo rekao da ne zastupam ni ovu ni onu teoriju, samo se prisećam, možda pogrešno, knjige za polaganje vozačkog. Može se naći i kontraargument na tvoju tezu, da započneš preticanje na isprekidanoj pa posle u toku preticanja da nastaviš kroz neku nepreglednu krivinu a pod izgovorom da si započeo na dozvoljenom mestu.

Comment

• milan_g1
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2007
                • 863
                • Karaburma

To upravo pise na onom papiricu sto je moj blesavi otac potpisao, preticanje preko pune linije u nepreglednoj krivini, a to je u stvari pravac pa blaga krivina, on se vratio u svoju traku pre krivine jer je kamion bio bas spor, ali je puna linija pocela normalno dosta pre krivine, a sama krivina je toliko nepregledna da su panduri sa druge strane krivine odmah istrcali sa sargarepom. Magistralni put je u pitanju. Sama situacija ne ide nikako njemu u korist tako da ce da plati sto treba, mene je interesovalo koliko je to, a da je fer bas i nije jer preticanje nikako nije bilo u krivini, a da je cale blesav sto je to potpisao, jeste...
                "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• mugos
                  CBC Senator XXL
                  • 18.09.2007
                  • 555
                  • BG/sada Novi Beograd

@mkvb
                  Da se uzme dozvola. Imam nesreću da svaki dan idem Ibarskom magistralom. Ne znam koliko puta sam mogao da završim u kanalu zbog preticanja preko pune linije. A da, imam samo 3 dece. Ne bih da završimo u nacionalnom dnevniku. A i nije nikakvo opravdanje i ako je kamion ispred, vozi polako i stitći ćeš bilo ti ili tvoj ćale.
                  Moj moto je kad žurim vozi polako, a kada ne žurim vozi brže.
                  Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• ada
                    CBC Senator XXL
                    • 04.06.2005
                    • 2375
                    • Novi Sad
                    • Svasta nesto

@hot
                    da nemislis da prozivam ili nesto slicno nego diskutujemo
                    po meni je apsurd preticati ako vidis da id krivina pa sve koliki god bio kamion krivina se vidi u nekih 90% slucajeva.
                    to je isto kako kada bi put bio ravan jedno 5 km i ti na 2 km zapocnes preticanje kamiona kad ono cvrc. sa desne strane sporedni put po obicaju zemljani za fergusone i tras puna traka.opet ispada da si preticao preko pune linije.
                    elem znamo svi koliko zivota je ostalo na toj ibarskoj magistrali tako da je badava da nastavljamo razgovor sta bi bilo kad bi bilo, a decka je zanimalo sto se tice kazne.
                    bez obzira sto je podpisao zapisnik tvoj otac moze da ulozi zalbu u smislu da se vozilo kretalo ispod 40km/h ili da je kamion upalio desni zmigavac da se zaustavi ili jos milion drugih razloga....sustina je da si zapoceo preticanje na isprekidanu liniju i fajront., isto kao kada se na semoforu upali zuto a ti prodjes jer nisi mogao bezbedno da se zaustavis.
                    lep pozdrav.
                    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

A da vozim iza njega i kad smrdi k'o kuga i baca sljunak svud po meni i pri tome jurca 30 km/h ili manje ?

Ne pokreci te filosofske rasprave... i ja sam dovoljno cesto na Ibarskoj...
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• milan_g1
                        CBC Senator XXL
                        • 07.02.2007
                        • 863
                        • Karaburma

@Mugos, malo preterujes, onda bi uzeo dozvolu polovini ljudi ovde, moj otac ima 30 godina vozackog iskustva i za to vreme 2 cukanja u gradu gde on nije bio kriv, preticao je kamion sa zemljom koji je isao sporo, preticao ga je jer je imao isprekidanu liniju, znaci da je na tom mestu dozvoljeno preticanje, da je cekao jos 15-20m imao bi punu liniju i onda bi tvoje oduzimanje dozvole bilo potpuno ispravno, ponovo kazem preticanje je zavrseno pre krivine koja nije toliko nepregledna jer su se videli panduri kroz krivinu kako se spremaju da ga zaustave.

Comment

• mugos
                          CBC Senator XXL
                          • 18.09.2007
                          • 555
                          • BG/sada Novi Beograd

No koment
                          Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• milan_g1
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2007
                            • 863
                            • Karaburma

Mene je interesovalo kolika kazna moze da se ocekuje, a ne nekakva moralna rasprava, odoh u temu zezanje

Comment

• Dragon
                              CBC Senator XXL
                              • 15.11.2006
                              • 963
                              • Beograd

Cini mi se ta je to bila jedna od situacija u kojoj panduri iskljucivo zele na brzaka da ispune radnu normu, a ne da uticu na sigurnost u saobracaju.
                              Mene su tako zaustavili kod Gornjeg Milanovca. Vukao sam se za sleperom par kilometara i jedva docekah pravac i isprekidanu liniju. Cim sam ga obisao zaustavise me jer sam vozio 86, a na tom mestu je ogranicenje 60. I sta sad, dozvoljeno preticanje, a ogranicenje 60. Znaci, mozes da preteknes nekog ko ide 40...Na kraju mi uzese 2.000 dinara.
                              Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Eon
                                Moderator
                                • 10.03.2005
                                • 4225
                                • Beograd-NBG-44
                                • Superb 2.0 4x4 DSG

Ako se krene u preticanje po isprekidanoj liniji, a vizuelno ne mozemo da utvrdimo neposrednu opasnost (npr raskrsnica) ili pocetak pune linije, preticanje je dozvoljeno... Prekoracenje brzine u toj situaciji je dozvoljeno, ali postoje ogranicenja u procentima u odnosu na nivo puta!!!!
                                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                                X