Prenosa vlasnistva vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vlada_nbgd
    CBC Senator XXL
    • 11.09.2005
    • 1066
    • Novi Beograd/Topcider
    • ford focus sport pack

Moras auto da odjavis u Beogradu(vratis tablice) i platis porez na opstini na kojoj je prijavljen vlasnik auta.Ostali deo posal zavrsavas u NS-u.
    FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• Zore
      CBC Početnik
      • 20.04.2008
      • 2
      • Ni

Originally posted by overspeed
      Sve zavisi od ugovora, odnosno od toga SHTA PISHE u ugovoru, jer to shto tamo pishe obavezuje i kupca i prodavca. Mozhe ovlashcenje da se izda samo na odredjeno vreme, samo za upotrebu vozila u odredjenom periodu, a mozhe i da se napravi ugovor kojim se maltene vlasnichka prava prenose na kupca.

U principu, ako u sudski .............i td. i td. ...
      overspeed

Hvala na pokusaju objasnjenja, ali to sto nama izgleda logicno i sto bi nama najvise odgovaralo nije uvek u saglasnosti sa zakonom.

Prvo ugovor i ovlascenje nije isto i nemoj mesati ta dva razlicita pojma, a i svrhe u koim se validnost ostvaruje.
      Mislio sam da ima niki pravnik od znanja na sajtu, ali izgleda (mozda trenutno) bez pravih pravnih lekova.

Za overu ugovora su neophodne dve strane (ugovaraci)
      Za overu punomocja tojest ovlascenja potreban je samo davaoc istog.

Za odjavu vozila i vracanje tablica potrebno je licno prisustvo vlasnika (ko je upisan na saobracnoj dozvoli) sa vazecom licnom kartom i nikakav ugovor ili ovlascenje vam nece pomoci.

Kad trebate platiti porez na prenos vozila po zakonu mora uplatiti prodavac (bar mora pisati na uplatnici njegovo ime i prezime) i samo ugovor na kom ce biti potpisi ugovaraca sa jedne strane kupca, a sa druge prodavca tojest ovlascenog lica koje je ovlasceno od strane prodavca.
      Sta mislite kad i sa strane prodavca stoji isti potpis kao ovlasceno lice koji prodaje sam sebi auto ???

Mene je interesovalo - [da ponovim] - VALIDNOST takvog ovlascenja.

Gledano da je Sudsko ovlascenje koje ima ne sumljivu vecu validnost u odnosu na opstinsko, ipak realno KAKO TO ZAKON VIDI ????????

Poruku izmenio: sri98

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

A da se ti malo smiris sa velicinom fonta i bojama?

Nema potrebe za povisenim tonom, polako, naucices kako funkcionise forum
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

Za odjavu vozila i vracanje tablica potrebno je licno prisustvo vlasnika (ko je upisan na saobracnoj dozvoli) sa vazecom licnom kartom i nikakav ugovor ili ovlascenje vam nece pomoci.
          E, to ja ne razumem. Ako je vlasnik dao ovlascenje 2.licu, i na ovlascenju pise da 2.lice moze da proda auto, jel ja kao kupac sklapam ugovor sa vlasnikom ili sa 2.licem?
          Drugo, to 2.lice ne moze da odjavi auto, nego to mora vlasnik, odnosno ime u saobracajnoj?
          Ispada da ipak mora da se pronadje vlasnik u svakom slucaju. I da se kupopr.ugovor pravi iskljucivo sa vlasnikom.

I na kraju, najcesca situacija, svi cekamo da istekne registracija, pa se onda bavimo prenosom ili produzenjem registracije. E sad ako vlasnik napusti zemlju ili umre, njegov naslednik moze 'ladno da ucenjuje mene kao kupca od 2.lica, tj lica sa ovlascenja.
          Originally posted by Valent Vudriga
          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• neshaoct
            Banovan
            • 18.08.2007
            • 1754
            • Beograd, Rakovica

Originally posted by Zore
            ...Prvo ugovor i ovlascenje nije isto i nemoj mesati ta dva razlicita pojma, a i svrhe u koim se validnost ostvaruje.
            Mislio sam da ima niki pravnik od znanja na sajtu, ali izgleda (mozda trenutno) bez pravih pravnih lekova.
            ...Ineresuje me pravosnaznost ovakvog sudskog ovlascenja i njegova primena.
            Kad vec insistiras na tacnosti pojmova, ipak ih ti vise nemoj razjasnjavati...

- Pravosnaznost = nepromenljivost pravnog akta [ iskoriscena su sva
            pravna sredstva, ciju primenu je Zakon dozvolio u datom slucaju ]
            - Pravni lek = redovni, i vanredni pravni lekovi [ sredstva ]
            Zavisno od postupka, moguce je koristiti vise ili manje pravnih lekova, shodno Zakonu...itd...itd...
            - ''validnost ostvaruje'' = nemam pojma sta si ovim hteo da kazes...
            - itd...itd...

Pojednostavljenje :

Vlasnik je sudskim ovlascenjem ovlastio kupca da moze sam na sebe da prenese vozilo
            'Ajde ti ovo jos jednom pojasni...
            Jel' hoces da kupis auto od nekog coveka, koji medjutim nije upisan kao vlasnik tog auta [ nije njegovo ime u saobracajnoj ], vec taj covek ima ovlascenje koje mu je dalo ono lice cije ime je u saobracajnoj ?
            To pitas ?

I, sigurno mu nije dao ovlascenje kojim mu dozvoljava da na svoje ime prenese vozilo [ jer, to je njegova obaveza da uradi ]...
            Verovatno mislis da mu je dao ovlascenje da on moze prodati taj auto nekom trecem licu [ npr. tebi ]...

Ako je to slucaj...idi i napravi kupoprodajni ugovor sa
            vlasnikom [ njegovo ime je u saobracajnoj ], a pare daj tom coveku kod koga je auto...
            Sa tim zakljucenim Ugovorom [ u nekoj Agenciji, i spremi oko 10 eura da platis ], onda ces preneti auto na sebe, i niko ti vise ne treba, sve mozes sam...
            Vec znas cije ime pises na uplatnici kojom placas porez na prenos apsolutnih prava [ porez na prevod auta ]...

Kad to platis, poneses Ugovor [ na kome ce biti naznaceno da je placen prevod ], vazecu polisu obaveznog osiguranja, svoju licnu kartu, i na salter najblize Policijske stanice...

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

Originally posted by deki-ascona
              ...Ako je vlasnik dao ovlascenje 2.licu, i na ovlascenju pise da 2.lice moze da proda auto, jel ja kao kupac sklapam ugovor sa vlasnikom ili sa 2.licem?
              Drugo, to 2.lice ne moze da odjavi auto, nego to mora vlasnik, odnosno ime u saobracajnoj?
              Ispada da ipak mora da se pronadje vlasnik u svakom slucaju. I da se kupopr.ugovor pravi iskljucivo sa vlasnikom.
              Evo zasto vlasnik mora da odjavi auto...

Zamisli ukradu ti auto [ pu, pu...daleko bilo ]...
              Znaju od koga su ukrali...znaju tvoje podatke...
              Odvezu auto u neku garazu, sednu za kompjuter, i iskucaju prodajni Ugovor. U tom Ugovoru, napisu tvoje podatke [ njima poznate ] kao prodavca...
              Ti si iz Nisa, i auto ima NI tablice...

Oni medjutim odu u Beograd, i sad su im problem papiri za taj auto...
              Treba im nova saobracajna, i trebaju im BG tablice...
              Ako bi mogli bez vlasnika [ tj. tebe ] da odjave auto, da vrate tablice, i regularno da dobiju nove BG table....sta bi to bilo ?
              Ucesce drzave u kriminalu...
              Zato drzava trazi da vlasnik mora biti licno prisutan...

Znajuci sve to....na ukraden auto se stavljaju tablice skinute sa nekog drugog auta, radi se fals saobracajna [ sa tim tablicama ], i takav auto se prodaje...

Mislim da je vec bio jedan takav primer na forumu...

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

hehehe, nikad od mene nece biti lopov! Nikad se ne bih setio, a toliko je jednostavno!
                Hvala ti , sad je jasnije

EDIT: sad vidim zasto su advokati najveci lopovi

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

...I na kraju, najcesca situacija, svi cekamo da istekne registracija, pa se onda bavimo prenosom ili produzenjem registracije. E sad ako vlasnik napusti zemlju ili umre, njegov naslednik moze 'ladno da ucenjuje mene kao kupca od 2.lica, tj lica sa ovlascenja.
                  Da, moze da ti pravi problem...
                  Ne moze da ti oduzme auto...ali moze da ti napravi problem...

Treba razjasniti jos jednu stvar :
                  - prodaja nepokretnosti
                  - prodaja pokretnosti

Auto naravno spada u drugu kategoriju...

U oba slucaja, imas papir u kome pise ime vlasnika...
                  Kod automobila je to saobracajna, a u slucaju npr. nekog stana, to je katastar nepokretnosti. [ ima tu izmena u nazivu, i jos nekih detalja, ali nema potreba da se sad idemo u ''sitna crevca'' ]...

Razlika je u sledecem :
                  Vlasnik nepokretnosti [ npr. tog stana ], postajes tek od momenta upisa u katastar...
                  Vlasnik automobila postajes momentom realizacije Ugovora...
                  Dakle, isplatio si ugovorenu cenu, a prodavac ti je predao stvar...
                  Obe ugovorne strane su ispunile svoje ugovorne obaveze...
                  Ugovor je izvrsen...

Kod nepokretnosti, upis [ novog vlasnika ] ima konstitutivno dejstvo
                  Kod pokretnosti, upis [ novog vlasnika ] ima deklarativno dejstvo...
                  Plus, postoji veeeliki broj pokretnosti za koje se ne vode nikakve evidencije...nigde se ne upisuje vlasnik...

Predajom pokretne stvari [ na osnovu Ugovora ], postao si vlasnik...
                  Zato ne moze da ti oduzme auto [ jer si vlasnik ], ali moze da ti pravi problem...
                  Zato sto je prodavac preneo svoje pravo svojine [ na tom autu ] na tebe, on mora platiti porez na prenos apsolutnih prava...
                  Nisi ti na njega preneo pravo svojine, jer nisi ga ni imao...taj auto nije ni bio tvoj...pa, zato nisi ni obveznik tog poreza...
                  Druga je stvar sto kod nas, u praksi, skoro uvek kupac iz svog dzepa placa taj prevod...ali ime na toj priznanici nije njegovo, vec ime vlasnika...

Ako bi moglo samo na ovlascenje... - niko, nikada ne bi drzavi placao porez na prenos apsolutnih prava...

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

A ova situacija: kupio sam od lica koje ima ovlascenje za prodaju. Do isteka regitracije imam npr 6 meseci, i tek tad cu da idem do vlasnika da resavam odjavu i moje ime u saobracajnoj. radi sopstvene sigurnosti treba napraviti ugovor o kupoprodaji. Pitanje: Sta je sigurnije, s kim da pravim ugovor, sa vlasnikom ili sa licem na ovlascenju?

Comment

• neshaoct
                      Banovan
                      • 18.08.2007
                      • 1754
                      • Beograd, Rakovica

...radi sopstvene sigurnosti treba napraviti ugovor o kupoprodaji. Pitanje: Sta je sigurnije, s kim da pravim ugovor, sa vlasnikom ili sa licem na ovlascenju?
                      Prodajni [ kupoprodajni ] Ugovor treba UVEK imati kada su u pitanju ''vrednije'' kupovine, a u te stvari sigurno spada i automobil...

UVEK je sigurnije napraviti ugovor sa vlasnikom.

Comment

• bulovan
                        CBC Početnik
                        • 17.05.2008
                        • 1
                        • PVO

Ljudi, imam jedno pitanje: kupio sam juga 55 '91 sa BG tablama, zelim da ga prevedem na svoje ime (i da zadrzim vazecu registraciju), bio sam u jendoj agenciji u Pancevu i trzaze mi 8000din za prevod. Sta vi mislite da li je to OK cena ili bi mi se vise isplatilo da se badcem sam? Mozda neko ima vise iskustva sa ovim. Thanks...

Comment

• Type_R
                          CBC Senator XXL
                          • 26.05.2007
                          • 900
                          • Valjevo

ne znam, deluje malo skupo za juga, skoro sam to radio pa se mozda secam cena.....

kupoprodajni ugovor (ako vec nemas) 1000 din
                          porez na promet, sta znam, ne verujem da je za juga vise od 2000 din
                          popunjavanje reg lista 100 din
                          nova saobracajna 250 din
                          admin taksa 1800 din

to je sve, sem ako ne menjas tablice, ako je drugo reg podrucje, onda jos 600 din za odjavu, 1500 din za tablice i admin taksa je nesto veca...
                          3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• subicd
                            CBC Senator XXL
                            • 20.06.2008
                            • 463
                            • Novi Sad

Ako menja tablice, onda je to neka realna cena sa uslugom agencije.

Comment

Working...
                            X