Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

I da ("pravno") bude zasnovano:
    "ruska i grčka" tehnika je uslovno rečeno. Goriva su zadovoljavajućeg standarda i ispunjavaju norme. Verovatno ima i potrebnih aditiva (ali da li uvek i svih?) za starije mašine. tehnologije goriva je ionako skupa te je automatizovana pa nema većih razlika. Još je prostija tehnologija maziva (makar ulja) inače ne bi bilo "kućne radinosti".
    Dakle je im verujem 99% i sipao bih u svoj stari dizel (da ga imam) ED koji je trenutno na pumpama. Pa čak i u traktor. Ali drugima to garantovati je z.j.b.n. r.b.t.
    Dakle goriva su (u zadnjih godinu dana) pristojnog kvaliteta (osim arhaičnih D2 i BMB95) i po osnovnim evropskim normama.
    No da je kod nas Shell sigurno bih bar 30km žrtvovao (npr. do Zaječara) da tamo sipam gorivo "do vrha" i teško da bih išta drugo sipao (osim kad nema druge, i to pre svega MOL i OMV). No mi i nismo za Shell, mi smo više kao ona narodna - Dobra S.
    A za dobru S nema loših pomija. Evo baš ih kusam ovih dana, nisu loše (makar za moj krš). Proći će još vode hajdučkom česmom ("ceo Dunav") dok stignemo do naučno spravljene hrane (koncentrata), pardon, goriva.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

ma idemo za sve pare, pa dokle moze

You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Dan šesti

j.b.g ni bog nije stvori svet za manje. Baš bi voleo da omanem i ovu subotu na nedelju ali to će biti zadnji vikend jeftinog goriva pa da j.. jež ježa.
        Nije lako kad daviš gnjurca jer nikad ne znaš koliko ima vazduha (kiseonika) u boci, ali kad je pod vodom "priznaće sve" makar bila i G... odzila.
        Nafta je trenutno 115,71 (Brent) i 102,59 WTI. Dolar je doduše zaista kao kilav Radovan (€=1,4$) te su marginalizvani genijalci (Jason i Argonauti, a bio je i film sinoć) bili u pravu da ta "valuta" može samo naniže bar dok ne pokupuju 600milijardi (inače bezvrednih) obveznica u periodu jun-novembar, kada uz povećanje stope (moraće na 0,75% jer ECB ide u septembru ako ne i pre na 1,25%) može malo da povrati 'kilču'.
        Problem je naravno što sa obe strane Atlantika (i Pacifika) OPORAVAK jedva da je počeo (pa ... možda i jeste) što se zvanično kaže da je u INICIJALNOJ FAZI. Odatle oklevanje sa dizanjem stopa, pa kao što kaže jedan članak, za cene nafte su se složili uslovi kao za "Pefect Strorm" (sudar tri uragana) uzevši u obzir i političke događaje (Libija i najava (na žalost) i Venecuele).

No kao što kaže Chubbs : IDEMO DO POSLEDNJE KAPI !!

P.S.
        Možda je Jason čudak, možda sam ja i ludak ali cene zlata i (naročito) srebra idu na gore nezaustavljivo.
        Zlato čak i sa 1420$ i nije nešto preterano (čak deluje jeftino), a srebro sa 35 (trenutno 34,5) zaista gura kao parana mašina.
        Iako nije trenutak za kupovinu (mora i do 33 da padne makar par dana) 40$ do kraja godine (ili čak 45) je sasvim izvesno i prosto neverovatno uzevši u obzir da je na kraju 2009. bilo nekih 18$.
        "poludeli bakar" ide baš kao ludak s brijačem (ili jahač apokalise sa kosom) i opet je na 9900$ za tonu.
        Eh, umesto da Bor (i sa njim Srbija) pliva u parama (uz proizvodnju od 100.000 tona iz 1997. i time milijardu dolara IZVOZA plus srebro i zlato i nešto malo platinskih metala mi grcamo k'o prosjaci. Dobro de, ruku na srce nije baš ni realno jer je tada bio rudnik više (a i topili su svakakvo šajze od koncentrata) ali 50.000 bi moralo a mislim da će biti tek 2/3 toga.
        Što je najbolje u priči pola od bruta bi trebao da je čist profit a što nije priča seže u osamdesete i devedesete a naročito od 2000. i totalno nebulozne politike jednog entiteta čije je ime poznato "redakciji". Počinje na Dr a završava se na Va (nije na).
        I umesto da se gađamo po ulici ('bezvrednim') dolarima, mi ni za truli paradajz nemamo.
        Ipak za malo ČORBE uvek će se naći.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by Chubbs
          ma idemo za sve pare, pa dokle moze

Ovo je ništa, mi imamo jedan koji toliko troši kad se primakne ključ do brave na 20 cm....
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

prva ili druga slika? nije isto, u pitanju su nijanse
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Dora mislio na prvu.
              Meni se sviđaju obe ali iz različitih razloga (za obe je bio smajli).
              Inače mislim da će nadalje samo druga da bude moguća. 5,85lit. goriva (kojeg god) pa makar na leru i nizbrdo ili 5km/h.
              Jel' može brže? Ne može! Vozimo 30km/h (već troši 7 litara na 100km).

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Ma ne mislim ja ništa, ja uvek sipam za dve iljade i bole me uvo
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Samo pazi!
                  Znam neke koji su to isto pričali pre dve godine za 500 dindži. Mogla bi ih uskoro stići scena iz "Nacionalne Klase":
                  - Jer može za 500din.?
                  - Žao mi je ne točimo količine manje od 2 litra!

Comment

• Paranoid
                    CBC Senator XXL
                    • 13.01.2009
                    • 622
                    • Beograd
                    • Fiat 131 1300

Code:
                    http://www.politika.rs/karikaturisti-politike/Dusan-Petricic/Sistem-informisanja-u-svetu.sr.html
                    Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• X9
                      CBC Senator XXL
                      • 28.06.2005
                      • 3179
                      • Wien-Sabac
                      • RX-8 i X-9

Politika je politika,i Gadafi je mozda pod sankcijama ,ali OMV jos uvek uvozi naftu iz Libije,a nama cene za sada miruju (za nas u Austrougarskoj)..
                      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Para zaista vrti gde burgija neće!
                        Preduhitrio si me par sati (dana) jer sam baš hteo da pitam kako je na Zapadu (Severu).
                        Pogotovo me baš interesovala "Austougarska" jer je OMV uz Italijanski Eni, Španski Repsol i Francuski Total najveći uvoznik Libijske (da ne kažem 'Gadafijeve') nafte.
                        Pa imamo i mi ovde malo "Austrougarske" (i MOL uz OMV) a tu su i "braća" nam Rusi.
                        Doduše Lukoil je za vikend poskupeo za 1 din. benzin ali sve ostalo je kako je bilo (dan-dva pre toga TNG sa 68,9 pao na 68,5).
                        No to ne računam u poskupljenje. Sada je odnos benzin:TNG = 1,775:1. Bar nešto
                        Inače cena nafte "miruje" tj. posle par dana je juče blago pala (mada je dolar ojačao na 1,39 za evro).
                        Tako da sa naftom na 82-83€ po barelu (115$ Brent i 105 WTI) možemo da se nadamo da još par dana neće biti povećanja a kada ga bude da ostane na par % (npr. BMB ne više od 125, ED od 130).
                        Doduše tek ćemo videti.
                        Naftaši su (kao i ranije) ovo dobro odradili mada će im više biti izgovor da ne pojeftine koliko treba kada nafta padne ispod 100$ tokom godine. Doduše tako i treba, cena goriva bi morala da bude stabilnija od cene nafte na berzi. Mada je ovo preterano. No ne sekiram se za naftaše jer imaju zalihu (kao kit sala) a pred zimu su se natovili kao veverice (naročito na TNG-u).
                        ... pratimo situaciju (iako ne baš svaki dan) ...

Comment

• tomamega
                          CBC Senator XXL
                          • 19.03.2009
                          • 715
                          • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                          • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by expendable
                          No ne sekiram se za naftaše jer imaju zalihu (kao kit sala) a pred zimu su se natovili kao veverice (naročito na TNG-u).
                          Ovo je ključno zašto je Austrija jedna od retkih zemalja gde je cena benzina još uvek "pristojna". I UN i EU su uvele sankcije Libiji, tako da teško da OMV uvozi više naftu odatle. Pre će biti da su se na vreme spremili za nevreme (kao što i treba, na kraju krajeva).

Slušam sada neke vesti, da je u Francuskoj istorijski rekordna maloprodajna cena, 1,6 E/L. Vidim ja da će se proročke reči @expendable-a obistiniti brže nego što se i on nadao

Comment

• cikabosko
                            CBC Veteran
                            • 13.11.2008
                            • 146
                            • Novi Beograd

Evrosuper 98 na EKO pumpama- 142.90 dinara.
                            Jeste da je skup, ali vredi. Probajte.

Comment

• X9
                              CBC Senator XXL
                              • 28.06.2005
                              • 3179
                              • Wien-Sabac
                              • RX-8 i X-9

Originally posted by tomamega
                              Originally posted by expendable
                              No ne sekiram se za naftaše jer imaju zalihu (kao kit sala) a pred zimu su se natovili kao veverice (naročito na TNG-u).
                              Ovo je ključno zašto je Austrija jedna od retkih zemalja gde je cena benzina još uvek "pristojna". I UN i EU su uvele sankcije Libiji, tako da teško da OMV uvozi više naftu odatle. Pre će biti da su se na vreme spremili za nevreme (kao što i treba, na kraju krajeva).

Slušam sada neke vesti, da je u Francuskoj istorijski rekordna maloprodajna cena, 1,6 E/L. Vidim ja da će se proročke reči @expendable-a obistiniti brže nego što se i on nadao
                              sankcije nemaju veze sa uvozom nafte,kazu austrijanci.medjutim danas su popustili pod pritiskom tako da je dizel otisao na nekih 1,35€ a super 1,37€,a negde se chak prodaje i po 1,45€,a na autoputevima 1.50€...u stampi je krenulo ludilo jer se zna da podizanje cene trenutno ima vise veze sa spekulacijama nego sa stanjem u Libiji,jer kao sto napisah uvoz ide i dalje,po istim cenama.
                              "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Ja samo to sipam odkad se pojavio, ali opet, vozim auto kome je to propisano kao minimalno zahtevano gorivo.

Na autima projektovanim da po defaultu trose BMB95, platicete vise a necete dobiti toliku razliku u potrosnji, pa je bolje da koristite Europremium 95. Nesto ce se osetiti, i u potrosnji i u performansama, ali ne toliko da se opravda cena i sigurno ne toliko kao na automobilima projektovanim za BMB98.
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X