Originally posted by neshaoct
Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
..kada drzava ima organizovanu privredu, onda budzet pre svega puni kroz oporezivanje privrede...oporezuje njihovu dobit...oporezuje plate koje ta firma daje svojim radnicima...itd..itd...
Sve to radi i nasa drzava, ali joj ta suma para nije dovoljna...Nije dovoljna jer je privreda nedovoljno jaka...
Zato se onda udare prevelike stope na kafu, alkohol, cigare, benzin...Na one proizvode koje svi koriste...NIS je najveci poreski obveznik....Od svih koji pune budzet Srbije, najveci procenat otpada na NIS...
Naravno, dodaj i carine...
Carina je namet koji je izmisljen da zastiti domaci proizvod od nekog stranog proizvoda iste vrste, priblizno istog kvaliteta, a jeftinijeg...
Da ne bi ljudi kupovali taj strani proizvod, onda mu lupis carinu, i poskupis ga...ucinis ga tako trzisno manje atraktivnim...
Problem nastane kada drzava vidi da se tako ozbiljne pare mogu usmeriti u budzet...i onda carine vise ne shvata na njihov izvorni nacin, vec samo kao sredstvo za punjenje budzeta...
Tako npr. zapadas u nelogicnosti da je na uvoz novih stranih automobila, carina u Srbiji 20%...a taj strani proizvod nije priblizno istog kvaliteta kao domaci, i nije priblizno iste cene kao domaci...Nemas potrebe dodatno ga poskupljivati, jer je on i bez carine skuplji od tvog domaceg proizvoda...
Npr. nov Fiat500 je i sa 0% carine, bar duplo skuplji od Yuga...
Ali, drzava i dalje drzi carine na uvoz novih automobila, ali ne da bi stitila domaceg proizvodjaca...vec samo da bi punila budzet...
Sve dok privreda ne bude mogla da puni budzet...sve dok ti
npr. porez [ godisnji ] za stan od 50-tak kvadrata [ sa telefonom, centralnim grejanjem, parketom...sto bi se nekad
reklo - komforan stan ] u Beogradu, bude samo oko 20-30 evra...itd..itd... - najveci izvor prihoda za budzet bice i dalje naftni derivati...
Treba prestati sa laznim podvladjivanjem narodu...Svuda je normalno da jedan od najvecih izvora punjenja budzeta bude porez na imovinu gradjana...sa progresivnim stopama...Ovde se to drzi na simbolicnom nivou...Izadje te porez za takav stan dve flase Coca-Cole mesecno...
Imaju naravno i druge drzave namete na benzin...i nigde ti nameti nisu simbolicni...ali isto tako te druge drzave nemaju npr. carinu od 20% na nove strane automobile...ili npr. daju ti pomoc [ snose deo troskova ] ako zelis da ugradis gas u auto, jer tako manje zagadjujes...Cigare oporezuju po visim stopama jer zele da smanje broj pusaca, a ne da bi sto vise punili budzet...itd..itd...
Nasa je neminovnost da se budzet mora puniti najvise od strane NIS-a...
Ali, kada je vec tako...nemojmo onda pricati da je benzin izasao na skoro 100 kinti zbog ''porasta cene na svetskom trzistu''...
Comment
-
-
ajd sve sto kazes, nek je i tacno,... a sto plin poskupljuje!?
Nikako da ukapiram u kakvoj su relacijiOriginally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
-
Kakve veze nashe akcize imaju sa tim.
akciza ( i ostali porezi) imaju jedino veze sa administrativnim postavkama upravljanja nasom drzavom.
i shodno tome odredjenim ciljevima poreske politike (cena).
-------------------------------------------------------
vrlo uprosceno, imamo jako skupu drzavu koja je neefikasna sa trosenjem para za datu uslugu (za te pare) odnosno spregu pravno ekonomskih pravila koja su formirana i deluju po nas.
izmedju ostaloga na gradjane siromasenjem (putem prevelikih poreza) po osnovu upotrebe energenata a po privredu njenim "ubijanjem" po istom osnovu.
energenti, (za privredu je to u osnovi dizel) cine sastavni deo svake privredne aktivnosti u manjem ili vecem obimu, a ovakvim mudrim stalnim povecanjima poreza ubija se privreda...
sece grana na kojoj se sedi.
kada firme bankrotiraju i nestanu, nece biti niti para od poreza pa makar porez bio i 1.000 procenata.
0 x 1.000 je uvek samo 0.
to smo imali 92/93 najjasnije izrazeno samo izgleda da nismo naucili tu lekciju pa krecemo u ponavljanje ciklusa.
ako je vec nafta poskupljivala u svetu proteklih godina, logicno bi bilo da je drzava smanjila akcize, i krenula u proces normalizacije cene ka realnoj ceni kostanja same robe.
ovako, svi koji ne mogu da smanje potrosnju energenata u svom poslu, taj trosak povecanja poreza ce prevaliti na cene i kupce svoje robe/ usluga sto ce uciniti dalje povecanje cene u lancu....i tako svako ce povecati cene malko vise da se osigura od buducih ocekivanih poskupljenja.
vec poznati scenario kako se stvaraju uslovi za hiperinflaciju.
sve vise novca po iznosu sa sve vise nula a sve manje robe taj novac moze da kupi.
100 dinara umesto da kupi 2 i kusur litra benzina jedva moze da kupi samo 1 litar benzina.
kakve veze nase akcize imaju sa svime...volja upravljacke garniture da radi protiv interesa dobrobiti gradjana.
umesto stednje drzave i smanjenja troskova, povecavaju se porezi.
dok ne pukne balon...
povecane su i komunalne takse a tek tu ce biti "iznenadjenja" sta i koliko se sve moguce i nemoguce oporezuje ( pa cak se placa i porez tj taksa na kucne ljubimce koja je uvedena)
ediot : vidim da je @neshaoct dao objasnjenja sta i kako je medjusobno uslovljeno.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Sto ne padne cena LPG kad padne npr. benzinu?
Nikako da ukapiram u kakvoj su relaciji
sasvim razliciti rezimi trgovine.
benzin je sa cenom odredjenom od drzave.
LPG je na slobodnom trzisnom formiranju cene, kako ko i koliko hoce moze da odredjuje cenu. nema limita ni na vise niti na nize.
jos jedna bitna razlika, benzin mora da bude domaci. (iz NISa)
dizel i LPG se mogu uvoziti, sto se i radi shodno isplativosti i proceni samog trgovca gorivima.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
LPG je na slobodnom trzisnom formiranju cene,
Cudi me kako samo trziste ne napravi nizu cenu? Da ja imam pumpu prosto bih spustio cenu LPG za 2 dinara i povecao bi sopstveni promet 300% kad se uzme u obzir da se dobar glas daleko cuje.
dizel i LPG se mogu uvoziti
Ispada da smo mi evropska kanta za djubre.
Kako objasnjavas da se to ne desava npr. Bugarima?Originally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
-
Originally posted by overspeedPoenta je da je u proteklih 5 godina benzin u proseku na godishnjem nivou poskupljivao po maltene 10 dinara. Pre 5 godina barel sirove nafte na njujorshkoj berzi je koshtao oko 45 USD, pre neki dan je dostigao 100 USD. Kakve veze nashe akcize imaju sa tim....
Druga stvar,ne znam kakve veze mi imamo sa tom "svetskom" ili bolje receno americkom naftom kad mi koristimo rusku(cinimi se da je tip ural) koja je nekoliko dolara jeftinija od te americke!?
Plin je gas koji neposkupljuje uopste toliko koligo ovi nasi rebaju,njegova poskupljenja se desavaju u zimskim uslovima iskljucivo jer je tad grejna sezona i naravno veca potrosnja dok se na prve prolecne dane cena takodje spusta. Cena plina koja dolazi na pumpu iznosi 17din po kg+ akciza,sve ostalo je cista zarada.
Dzaba mi ovde izlizujemo dugmice na tastaturi,sami sebi pravimo trosak jer moramo onda drugu kupiti,a oni gorivo nece pojeftiniti dok se ne digne kuka i motika.Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment
-
-
Gorivo u Sloveniji je oko 1 Eura a u Italiji oko 1.30 Eura. Kod nas je ko sto neko rece drzava jako skupa. Sto se tice slobodnog formiranja cena LPG-a ni to nije bas tacno. Kod nas najvise zaradjuju uvoznici ili ti veletrgovci gasom. Njih ima nekoliko i svoj biznis brane svime raspolozivim ukljucujuci i nezakonsta sredstva.
Neko je rekao da bi cena gasa na njegovoj pumpi bila 2 dinara niza. E pa onda bi imao na vratu sve inspekcije koje su na raspolaganju u ovoj korumpiranoj drzavi. Ako to nebi pomoglo onda bi mu razbili glavu.... E onda bi cena i kod njega na pumpi bila slicna kao i na drugima...
Comment
-
-
ovo si pametno rekao!Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Comment
-
-
Originally posted by shone190Originally posted by jevremOni su poludeli, sada ce mi trebati za full tankiranje 7800din.Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Comment
-
-
Originally posted by Laki 55Pazite,nije gorivo poskupelo zbog svetskog skoka sirove nafte vec zato sto su majmuni podigli akcize ali dobro sta ih briga kad oni i nesipaju gorivo
Pocinjem da razmisljam o dacii logan 1.5dci pre neki dan je vozih 5,3l na 100km gradske voznje!!!!jeste "krsh" ali brate 5 litara je 5 litaraSamo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Comment
-
-
Dana kad sam kupio auto je dizel na OMV pumpama bio 67 dinara po litru a sada je 90. U 1000 dinara sam imao 15(14.9) litara goriva sa starom cenom, a sada samo godinu dana kasnije sa 1000 dinara imam litara, sto je skoro 4 litra manje. Sa mojim dizelom je to oko 50-60 km voznje, a kad se preracuna da oko 12000 dinara mesecno dajem za gorivo, dolazi se do cifre od 48 litara sto je vise nego pun rezervoar na puntu.
Mislite o tome
Kao i za sve ostalo, chak i da se neko pobuni cene nece biti smanjene.
Comment
-
Comment