Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Odg: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Ti imaš živaca, ja napisao svašta roman i pobrisao

Daš 6500 evra za auto koji će za 5 godina napraviti 40k kilometara, godišnje daš 1000 evra za gorivo i registraciju pluis neki servisčić ali nema veze... cca oko 12000 evrova za 5 godina ili 2400 godišnje. što je preko 700 dindži na dan ili 21000 na mesec a onda kažeš ne isplati mi se da uštedim 300 dinara na 100 kilometara i to opravdavaš ekonomskom logikom a taksi maltene đabđaba

Doduše dobiće koju kintu ako prodaje posle 5 godina auto ali za ko zna koliko ako sad Alfa 147 dobra košta 2800 evra Isto tako bi ostalo poslednje tri godine da "zaradi" makar 800 evra ali kome trebaju te tričarije
    Hoćeš venturi zato što je jeftin i to neki bezvezni polovnjak a posle ti krivo (neisplativo) kad troši kao benzin a opet ne bik da ulazim u to kako je to gradske vožnje 6.5 litara i to kratke relacije.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Originally posted by zoranbg View Post
      s'ovim odnosom benzin gas, ne pada mi na pamet da ugradjujem sekvent ni za 200 evra,a kamoli za 500 koliko izadje sa atestom.

@expendable sta kazes za odnos cena gas-benzin?
      Da neće više ići od 1,8 do 2,1 prema 1 (benzin:TNG) već 1,7 do max. 2:1 (1,9-1,95).
      Sad je nekakav ekvilibrium i ovaj odnos će ostati neko vreme (kao što je bio 2:1 ranije).
      Ne bi trebalo da padne na manje od 1,6:1 u narednih par godina (dakle dok se otplati pa još bar toliko) što znači (uzevši i potrošnju u obzir) negde 1,33:1 ili za 33% skuplja vožnja na benzin (sada je nekih 50% pa i nešto više).

P.S.
      Direktan odgovor na direktno pitanje.
      Inače Dora je sve lepo izračunao a odavno se slažem da za manje od 5000km godišnje auto ne treba držati.
      U većim gradovima je skuplje ali u manjim taksi je 50 do 100din. gde god da ideš (u gradu) i do 200 za okolna naselja (pa i sela).
      Do Niša je 5-6 hiljada a Bgd. oko 10 soma. Za 2-3 odlaska taman registracija, a po gradu taman isto.
      Auto jeste za bolji za "ne daj bože" mada za 99% zoveš (ili čekaš) taksi (ili gradski prevoz) a jeftinije kud i kamo.
      Što bi rekao (više puta pominjani) komša taksista (zadnji put kada je zbog neoriginalnog čepa na posudi za dolivanje dolio 5-6 litara G12 antifriza za mesec dana i još dao 20-30€ za razne majstore koji su predlagali sve i svašta i do generalne dok nije našao čoveka koji mu rešio problem za џ, tj. par € za originalni poklopac) da nisam taksista i da imam pošten posao (prosečna plata u Srbiji) NIKAD kola ne bih kupio, već bi se vozio taksijem kao gospodin čovek!
      Šala ali u kojoj je pola istine.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

Vezano direktno za naslov teme.
        Cena goriva kod nas nije visoka nego su nam plate bedne.
        Ako za poredjenje uzmemo Nemacku,kod njih je benzin (ali pravi ,ne ovaj ko nas) oko 1,5e a kod nas je oko 1,3e.Kada se uzme u obzir da auto sa njihovim benzinom trosi sigurno 10% manje nego sa nasim,dolazim na istu cenu po predjenom kilometru.
        Razlika je sto ja mogu za moju platu da kupim 300l benzina a radnik koji radi isti posao u Nemackoj moze da kupi 1700l benzina (da ne raspravljamo jel tako ili nije,ja kazem da jeste jer mi pola familije zivi u nemackoj i cesto odem tamo,znam sta rade i kolike su im plate i cene)
        Odatle i dolazim do zakljucka zasto Svabe ne voze na plin.Ne bi ni mi.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Otkuda ideja da Nemci ne voz na plin. Zasto bi postojalo oko 4.000 pumpi za plin, i zasto njihov broj konstantno raste a broj benzinskih pumpi opada ? Jedini razumni odgovor je da je plin dovoljno masovan da svi oni mogu da u onim uslovima troskova posluju profitabilno.

U samoj EU vise nema cvrstih pravila oko odnosa cena, bar jedna zemlja i to od veoma bogatih je de facto blokirala upotrebu bio dizela i plina u automobilima za privatnu upotrebu. Nije formalno zabranjeno ali je jako tesko dostupno kupiti ta jeftinija goriva usled dopunskih zahteva koji su izmisljeni i nametnuti pumpama koje bi da prodaju to gorivo. Forsira se potrosnja benzina.
          Politika drzave.

Usled tih dodatnih "doprinosa" za "ekologiju" i slicno jeftinija goriva se ne koriste jer je u praksi ista cena kao i benzina kada ima jako malo tocionica do kojih treba putovati i po 200km.
          U pitanju je Finska i ta politika je relativno skoro primenjena.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Nemam ni ja pojma, pre deset godian sam se učlanio na nemački forum za plin koji je tada bio deset puta veći nego što je ceo CBC sada ali nemci ne voze na plin, malo morgen. 70 miliona, nek je samo 10 posto to je 7 miliona. Što reče Brick glupi su pa otvaraju pumpe na svakom ćošku kao i ostatak evrope sem nekih izuzetaka kao Austrija i Švajcarska ali i to će se promeniti.
            Slovence sam spomenuo iz razloga što su imali tri pumpe, Maribor, Ljubljanai i valjda Portorož, benzin je bio 1 evro a plin 70 centi i dolazili su da im ugradimo gas. Svaki koji je došao, imao je veću platu bar tri puta od nas.
            Posle toga ih je Evropska unija "naterala" da otvore 40 pumpi da bi imali prodju u EU.

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

cek bre malo ,nije vlajda da se neko potresao. razgovaramo se samo .

sto kaze @Gorans , u sve mu je glavni faktor sto smo uglavnom sirotinja. pa tek onda sve ostalo.

evo ovo je link sa nekim sikustvima,ipak je to 200 000 ljudi,nisu svi lazovi valjda.

i kad se baci pogled gore desno,otprilike na svakih 10 benzinaca dodje 6,5 dizelasa i 1 LPG.

a i evo prosecna potrosnja punta 1,2 60ks: benzin 6,5

LPG 7,7
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Polako ljudi.Nisam rekao da uopste ne voze na plin,vec sam pod time smatrao kako veoma malo njih (u odnosu na broj stanovnika i vozila) kao pogon koriste TNG.
                Kaze mi drugar iz Bona da je hteo da ugradi plin ali je cena ugradnje abnormalna (nije mi rekao cifru) pa je hteo da ugradi kod nas ali nije siguran da li bi mu Nemci priznali uredjaj ugradjen van EU.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Nije se niko potresao ali ako razgovaramo da pričamo objektivno
                  Prosečna potrošnja nemca koji ide većinom na otovorenom putu do posla i sredjenim drumovima gde svi voze kak otreba nije ista što i beogradska prosečna potrošnja gde gazelu prelaziš pola sata.
                  Što se nemaca tiče dolazili su dosta na ugradnju dok se nko i tamo niej setio da ostavljaju pare na drugom mestu pa je to začinio sa trista bezveznih propisa, k ose žali na naš sistem neka pogleda njihov, svaka regija drugačije a ima ih pedesetak...

Pojenta je da mi je čovek pokazao račun za GZVM bocu koja ovde košta 70 evra a tamo 340 a transport kudikamo bliži Kupio je delove za 1080 evra i mi samo ugradili a tada je ovde sve bilo oko 650 evra sa ugradnjom
                  Obzirom na stvarno veliku cenu ugradnje i zatezanje oko toga da se ide u okolne zemlje na ugradnju ima ih opet previše a normalno je da kalkulišu sa tim šta im se više isplati, i oni bi rado vozili ferari no nešto ih danas boli tiba...

Ono što se neslaže u tvojoj priči je da se ne isplati ugradnja ni da je 300 evra (podelio sam pesničku slobodu ) a isplati se držati auto iz ćefa relno nekom koga to košta više nego što treba.

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

pa nema sta da se isplati ne isplati,oce da ima auto,pa ga ima.
                    mnogi jos uvek ne ugradjuju gas iz meni najbizarnijeg razloga,jer ga se plase. nece ga jednostavno u kola i tačka.
                    nego, da te pitam. koliko prelazi prosecan Novosadjanin naprimer godisnje. koji zivi i radi u NS.a takvi su valjda vecina.?
                    jer vidim kad zabodes šestar u centar NS-a. ima oko 5km na svaku stranu do kraja grada.

ako bi računali ,onda niko nebi trebao da ima kola. tamo.

meni nije u računici da dam tolike pare sad.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Nemam pojma, ja nisma standard jer mi ej sve blizu i padam u onu kategoriju da ne vredi ni auto da imam

Dok sam radio u pravoj firmi, dete u obdanište, ženu na posao i natrag sve isto ali obrnuto ti je oko 20 do 30 km, odeš posle nešto do grada, vikendom na pecanje i to se skupi od 12 do 15 tisuća km...

Kuršlus sa gasom je u sledećem, kad imaš gas u autu imaš jedan kvalitet života više. Na ovim prostorima fali para kako si i sam rekao i kad god okreneš ključ od auta da se upali odmah ti tiltuije brojčanik u glavi. Sa gasom je to nekako drugačije, opuštenije.. zaboravio sam nešto, nema veze palim i odoh ponovo nazad, sutra roštilj alfadžija u BG nema veze idem, preksutra opet mi, nema veze idem.. ideš dvaput platiš jedamput, to je poenta. Nisam ništa uštedeo.

https.autogas.rs

Comment

• nickname
                        CBC Veteran
                        • 01.07.2009
                        • 116
                        • Beograd
                        • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Ja sam samo zbog toga ugradio gas. Neću da se stiskam i brojim kilometre.

Znam da neću potrošiti manje para na gorivo nego do sada, nego ću se voziti više.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

"Sve" se slažem naročito za dve stvari:
                          1) Nemci jednostavno ne mogu da skupe kritičnu masu (jer im je gorivo u odnosu na zarade - JEFTINO) pa onda i oni koji razmišljaju o tome (a Nemac će uložiti iako se isplati za 5 godina) verovatno odustaju zbog malog broja pumpi i sličnih razloga. Ugradnja bi verovatno postala jeftinija kad bi se omasovilo ali SVE u SVEMU premalo je interesnih grupa koje bi gurale celu priču (čak i Zeleni tamo mogu biti zadovoljni sa velikim brojem Euro 5 i 4 motora sa katalizatorom tako da čak ni ekološki razlozi nisu toliko jaki kao u manje razvijenim državama sa starijim voznim parkom).
                          2) Kad ugradiš gas - jako se malo smanji trošak za gorivo (recimo 10-20%) a više se vozi (prelazi više km) jer se ne stiska za manje jake razloge da se upali auto.

Činjenica da sveukupna beda, pre svih razloga, smanjuje interes za ugradnju TNG-a.

"Srednji", "pristojni" ili "zadovoljavajući" standard forsira TNG, bogatstvo i beda smanjuju interes za isti.
                          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kupac u najavi
                            CBC Član
                            • 07.08.2011
                            • 58
                            • BG

2) Kad ugradiš gas - jako se malo smanji trošak za gorivo (recimo 10-20%)
                            Na ispravnom autu je 30% za 100% po gradu, inace se duzom vangradskom voznjom(100+km dnevno) lako penje na 40-45%, jer se, verovao ili ne, u tom slucaju okvirno trosi max. 50-60l benzina na 10kkm. Naravno, sekvent sistem, jer sa vakumskim lako zakasnis da prebacis na TNG i prakticno te svako kasnjenje kosta po 20-30 dinara, odnosno 150-200ml BMB95.

Pozdrav.

Comment

• alexa05
                              CBC Senator XXL
                              • 23.07.2006
                              • 1769
                              • Smederevo
                              • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Osim ako ne palis odmah na plin kao sto radi 99% korisnika "venturi" sistema...
                              EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Mislio sam na to da se lakše "poteže" auto i kad ne treba.
                                Inače 99% korisnika "venturi" sistema bar od marta do novembra pali na plin, a bar 90% preko cele godine.
                                Potrošnja je druga priča (o kojoj postoji posebna tema).
                                Ne bih više teoretisao ali na putu u "jednom cugu" od 700-800km potrošnja TNG je tačno 20% veća od benzina (venturi) dok je po gradu cca. 25% (čak i zimi ali uz cca. pola litra na 100km benzina).
                                To znači trošak od 2/3 u odnosu na benzin (dakle 50% skuplja vožnja na benzin) van grada i 70-75% (ili 30-40% skuplji benzin) u gradu.

P.S.
                                Naravno po trenutno manje povoljnom odnosu cena. Bilo je i bolje.
                                Plin sam naštelovao da "ne štedi" prema performansama.
                                Računam potrošnju benzina sa sadašnjim (težim) vozilom inače treba dodati 5% u odnosu na potrošnju benzina bez plinske instalacije.
                                Last edited by expendable; 13.05.2012, 10:14.

Comment

Working...
                                X