upravo je na B92 bio prilog o tome kako vozaci u londonu raguju na poskupljenje goriva. Skupilo se 100 kamiondzija i zaustavili saobracaj. protesno pismo krenuli da predaju premijeru ali su ostali bez goriva na pola puta
Igrom slucaja doso mi veceras ortak iz amerike,kaze tamo katastrofa zbog poskupljenja goriva. Cena bezolovnog kod njih celih 70din
btw,ljudi jel neko raspolozen za group bay!? Planiram da odem na kosovo da vidim one pumpe sto valjaju benzin po 68din. pa reko da vidim ima li interesenata
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Igrom slucaja doso mi veceras ortak iz amerike,kaze tamo katastrofa zbog poskupljenja goriva. Cena bezolovnog kod njih celih 70din
Pogledaj situaciju ovako: kad sam ja dosao u Ameriku u Martu 1999. godine gallon (3.78 litara) je kostao oko $1.10. Do 2003. godine se uglavnom kretao do $1.50. Danas kosta $4.20.
I sto je najgore od svega cena svakim danom skace. Svaki dan kad prolazim pored pumpe cene goriva su sve vece i vece.
Vi u Evropi barem imate ekonomicne automobile tako da se ovakve cene goriva i nebi primetile toliko. Dok u Americi, ne racunajuci precenjene hybride, mislim da je najekonomicniji MINI Cooper sa 1.6L motorom (8.4 litara u gradu, 6.4 litrara na autoputu). Vecina ostalih vozila ne moze ni blizu toga.
Mene je jutros kostalo $86 da sipam pun rezervar na mom Fordu F-150. Ja se i ne zalim toliko, ne vozim previse, tako da meni rezervar goriva moze da traje i do 2 sedmice.
Ali cene goriva najvise pogadjaju kamiondzije. Moj cale ima svoj kamion i jednake pare dobiva za ture i sada kad je galon dizela $4.70 i kad je bio $1.50 pre 8-9 godina. Oko 2/3 od ukupne zarade trosi na gorivo.
Neka mi neko posalje Volkswagen Lupo diesel u Ameriku, u zamenu nudim 2000 Ford Mustang sa V6, 190 hp, gomilom opreme i samo 49,000 milja (78,400 kilometara) na satu.
btw,ljudi jel neko raspolozen za group bay!? Planiram da odem na kosovo da vidim one pumpe sto valjaju benzin po 68din. pa reko da vidim ima li interesenata
Utefteri mene za bar 100 kila benzina i 200 kila dizela, da imam za leto
Neka mi neko posalje Volkswagen Lupo diesel u Ameriku, u zamenu nudim 2000 Ford Mustang sa V6, 190 hp, gomilom opreme i samo 49,000 milja (78,400 kilometara) na satu.
evo ja sam skroman, menjao bih Lupo za Civic Type-R
Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
Krajnje je vreme da se krene u eksploataciju Arktik-a koji čuva najveće/poslednje velike rezerve nafte samo moraće prvo da se ratuje oko toga pa bojim se potrajaće a u medjuvremenu cene divljaju...
...sreća pa vozim na plin što želim i vama.
...Mene je jutros kostalo $86 da sipam pun rezervar na mom Fordu F-150. Ja se i ne zalim toliko, ne vozim previse, tako da meni rezervar goriva moze da traje i do 2 sedmice.
Ne moze to da se poredi....vama je gorivo jos uvek znatno jeftinije...a, kad se jos uporedi odnos cene goriva i prosecnih primanja, vi se vozite dzabe...
Kazes da te pun rezeorvar kosta 86 dolara
86 dolara = 4.434,94 dinara
Za te iste pare, mogu da sipam kod nas oko 42L bezolovnog...a, rezeorvar na Stilu je 58L...
Nesto ne verujuem da je na tom Fordu rezeorvar manji...
Dakle, kad je o benzinu rec, vi u USA treba da cutite... ...i da uzivate sa dzabe voznjom...
e stvarno ljudi hoce neko da mi objasni te pumpe na kosovu tj, tih 68din!?
Ne placaju akcizu.
Tachno je, ovde je vec neko vreme litar benzina 68 dindzi ili 0,80 euro-centi. Vec sam to pomenuo u nekom nedavnom postu... Medjutim, ne bih se usudio da tamo sipam chorbu ni u loodilu, imao sam vec sa Fiestom pre par godina jako neprijatnih iskustava shto se ovdashnjeg goriva tiche tako da...
Mogu samo da zamislim o kakvom se kvalitetu radi, znajuci na koji nachin se to doprema i ko sve prodaje, mislim verovatno se pre nego shto gorivo uopshte stigne do pumpe malo igraju Baltazara...
Dakle, pitanje je kakvog je uopshte kvaliteta i taj "super" koji prodaju. O "bezolovnom" necu ni da pricham...
Josh jedna stvar je chudna: ovi shverceri su se pojavili tek nedavno, od kad su ove cene pochele da skachu svakodnevno. Privatni preduzetnici su oslobodjeni placanja PDV-a od samog pochetka - tako da me chudi da se naprasno tek sad pochelo sa ovim, ali izgleda da se tek sa porastom cena onih 20 (ili 18) % povracaja poreza tek pochinje "isplacivati" u ovom "poslu"
...Mene je jutros kostalo $86 da sipam pun rezervar na mom Fordu F-150. Ja se i ne zalim toliko, ne vozim previse, tako da meni rezervar goriva moze da traje i do 2 sedmice.
Ne moze to da se poredi....vama je gorivo jos uvek znatno jeftinije...a, kad se jos uporedi odnos cene goriva i prosecnih primanja, vi se vozite dzabe...
Kazes da te pun rezeorvar kosta 86 dolara
86 dolara = 4.434,94 dinara
Za te iste pare, mogu da sipam kod nas oko 42L bezolovnog...a, rezeorvar na Stilu je 58L...
Nesto ne verujuem da je na tom Fordu rezeorvar manji...
Dakle, kad je o benzinu rec, vi u USA treba da cutite... ...i da uzivate sa dzabe voznjom...
Nebi valjalo kad bi gorivo u Americi bilo kao u Srbiji, ali sam poprilicno siguran da ljudi po recimo zapadnoj Evropi ne trose nista vise za gorivo nego mi u Americi.
Evo ti moj slucaj: Ford F-150, 4.6L V8. Rezervar od 27 galona = 102 litra. Kosta me $113 da sipam potpuno pun rezervar. Sa tim ako vozim pazljivo mogu preci mozda 700 km, i to pod uslovom da kombinujem grad i autoput i da mi ne radi klima i/ili 4x4.
Sta mislis zasto moj 2005 Ford ima samo 8,000 milja (12,800 km) na satu?
Ne razumem šta hoćeš da kažeš, u Americi ne može da se kupi mali gradski auto sa diesel motorom?
P.S. Koliko je u Americi zastupljen plin i koja je cena?
Da, upravo tako, ovde nema malih gradskih dizela. Jedini dizeli dostupni su veliki V8 (od 6.4L kod Forda do 6.7L kod Dodgea) na pickupima.
Volkswagen je nesto pokusavao sa dizelima na Rabbitu (Golfu) i Jetti, ali nije uspevao da prodje standarde.
Najmanji automobili ovde su tipa Toyota Yaris, Honda Fit (Jazz), Chevy Aveo, Nissan Versa, sad treba i Ford Fiesta da stigne. Ali nijedan od njih nije dostupan sa dizelom.
Comment