Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • cikabosko
    CBC Veteran
    • 13.11.2008
    • 146
    • Novi Beograd

Specifična gustina evrodizela se kreće od 820 do 845 kg/m³ na 15°C.
    Litar evrodizela sa specifičnom gustinom od 820 kg/m³ ima za 3 odsto manju energetsku vrednost od evrodizela sa specifičnom gustinom od 845 kg/m³.

Da li je realno očekivati veću potrošnju ukoliko se koristi gorivo sa manjom specifičnom gustinom ?

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Da ali ne svih 3%.
      Obično su goriva (pa i dizel) sa manjom specifičnom težinom kvalitetnija pa imaju i veću "energetsku vrednost" po kg (oko 1%) a i ako nemaju sigurno bolje sagorevaju (potpunije) što utiče novih 1-2% na potrošnju.
      Dakle, u krajnjem zbiru može se očekivati oko 1% razlike što je teško izmeriti ali se na duži vremenski period (godinu dana) može osetiti na "najtačnijoj vagi" - novčaniku, makar u simboličnom sipanju (novogodišnjem, kao višak za celu godinu) za 1000din. ili 2000 (zavisno od toga koliko se vozilo koristi).
      Što bi se reklo - Da, ali nije toliko i toliko bitno.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• cikabosko
        CBC Veteran
        • 13.11.2008
        • 146
        • Novi Beograd

Pitanje sam uputio zbog toga što je NIS-ov evrodizel sve ređi, zadnja tura je bila 820,3 kg/m³ na 15°C.
        ECTO evrodizel je uglavnom blizu 845 kg/m³ na 15°C i po kvalitetu je klasični EVRO 5 kvalitet, ali taksisti su se navukli kao ludi na brašno hvaleći ga zbog manje potrošnje.
        Pa reko da nije to u pitanju.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Aha!
          Nisam znao da na to misliš.
          Veća specifična gustina Ecto goriva je (verovatno) zbog primene dodatnih aditiva pa ne utiče na kvalitet.
          Nije nemoguće da je sa Ecto gorivima (dizelom ali i benzinom) potrošnja niža za oko 2%.
          Uostalom ona su i pravljena za tu namenu (nisu jedina ali kod nas tek druga posle MaxxMotion-a, koji je još univerzalnijih aditiva "all in one", pa bi čak Ecto što se same potrošnje (primarno) mogao da bude i bolji (za neki deo procenta)).
          Specifična gustina je ovde samo deo te razlike ... da ne kažem od sekundarnog značaja ali možda utiče 1% pa je jedan od parametara (faktora) koji svi zajedno (ali po principu 1+1 < 2, tj. oko 1,5) daju nekih 2 ili 2,5% manje potrošnje odnosno 1-3% zavisno od uslova vožnje (ili još bolje reći od 0 ili 0,5 pa do 2-3%).
          U vremenu smo kada je gorivo (pre)skupo i gde i 1dl na 100km nije zanemarljivo smanjenje. Ipak, to sa Ecto gorivom postaje (polako) urbana legenda (verovatno zbog one promocije gde je spomenuto smanjenje potrošnje od 24% umesto 2,4%).
          Dakle, smanjenje potrošnje je taman koliko je gorivo skuplje pa je ušteda (verovatno) oko NULE.
          To su jednostavno činjenice. Godine prakse (kod Ecto-a više od 5, kod drugih još duže) su potvrdile da je 2% najviše što se u proseku može očekivati (ili čak i manje). Shell se npr. NE usuđuje da da veću cifru (znajući da je i to optimistično).
          To što u određenim uslovima vožnje (uglavnom onako kako taksisti NE voze) može da ide i više od 3% (uz toliko povećanje snage) je više za marketing nego što je realno (obično su to viši obrtaji kada je potrošnja ionako velika).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Posebna (i retka, ikome) pohvala NIS-u za sniženje cene 98-ice.
            -7 din. odjednom (toga nije bilo ... odavno).
            sa 166,90 na 159,90.
            Za vikend je 95-ica bila 150,90 pa je razlika bila (rekordno malih) 9 din.
            Već se isplati (onih 15 je bilo mnogo).
            Sada je razlika zaokružena na 10 jer je 95-ica tek 149,90.

Comment

• comi 1342
              Moderator
              • 28.09.2005
              • 1126
              • NS
              • Giulietta ,PUG 106,

Provozah se malo po Europi, 5 000 km i izduvah jedno 5 rezervoara eurodizela kroz auspuh, (a bogami i podosta evrića). Po povratku kući, dođoh i do rezerve, pa par dana kratka tura po gradu, i gle, slabo mi nešto vuče citroen.... Grešaka nema, motor radi redovno, filter goriva menjan pre 11 000 km, ali to su ti simptomi. Kupim nov za 20 evara i zamenim, vratiše se performanse. U starom filteru je na kraju istakanja iz njega, bilo nečega kao mlevene žele bombone, nazdravlje. Pred polazak sam napunio na MOL-u u Odžacima, posle sipao 4 puta u N(j)emačkoj, (2x Avia po selima i OMV u Nurnbergu,i jednom na auto puto, cene kao na NIS-u, osim na auto putu) i jednom u Holandiji u manjem mestu. Znači njemački diesel ne u francusko auto...
              "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
              "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Hvala za ove vredne informacije.
                Dakle:
                1) nemamo mi skup benzin samo nam se čini
                2) ni Nemci nisu što su bili ... (ipak vidi pod tri)
                3) Nemačka, Japan ili Alfa Kentauri, benzin sipati na prometnijim pumpama!!

Comment

• comi 1342
                  Moderator
                  • 28.09.2005
                  • 1126
                  • NS
                  • Giulietta ,PUG 106,

I taj Mol u Odžacima ću zaboraviti, možda su i oni uzrok. Na jednoj pumpi u okolini Beča ( sišli zbog zakrčenja obilaznice) diesel je bio 1.279, to je bilo najmanje što sam video, naravno pišem o osnovnom eurodizelu. Svi ostali su bili bar 10 centi skuplji, benzini bar 20, a LPG je bio u rasponu 0.75 do 0,85... Ako morate kroz Nemačku ili u Nemačku, idite nedeljom,ili noću. Kapaciteti autoputeva su im premali za tu količinu vozila, svugde kolone radnim danima, odvalili smo jednom 4 i kusur sati u koloni, i više puta do pola sata, to važi i za Holandiju.
                  "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                  "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Pošto sam se skoro vratio iz Minhena, bio nedelju dana, da dam komentar. Vozio sam benzinca, pa sam to točio i gledao. Svi standardni benzini u Nemačkoj imaju 5% alkohola, a ima ih i sa 10% alkohola, nešto su jeftiniji. Što se tiče dizela, svi imaju sebi bio dizel i što jejefiniji, ima ga više, ali t ne ističu. Rekoše mi to Nemci, koji izbegavajujeftine dizele
                    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Sve po propisima (najnovije verzije EN 590 i EN 228). Dozvoljeno je 10% etanola (ranije 5% pa ih imaju "svi" kako je već rečeno); to se zove "bioetanol" (i spada u zelena goriva ... (skoro) obnovljive izvore). Slično i sa biodizelom, bilo je 5% (baš na insistiranje Mercedesa) a sada je dozvoljeno 7% bez oznake da je mešan biodizel ... u Engleskoj je obavezno obeležavanje od 20% (BD20), ali ne znam za Nemačku (i da li je propis u celoj EU ... to su već "podzakonska akta").
                      U svakom slučaju, odlične informacije.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Iako je u suprotnosti sa mojim bazičnim poznavanjem hemije, auto mi je najbolje išao sa Petrolovim 100 oktanskim gorivom u SLoveniji sa kojim je i najviše trošio, dok je najmanje trošio sa Nemačkim alkoholisanim gorivom sa 5% bioetanola. Mada ni ovaj sa 10% nije pokazao neku tromost. U pitanju je Renault 1,6 110ks evro 5 motor.

Očekivao sam veću tromost sa alkoholisanim gorivom, kao i povećanu potrošnju i sl. A uslovi su bili autoput, tempomat 150km/h i povremeno ubrzavanje gas patos kod preticanja.

Inače, samo da pomenem, sipnuo sam i Hrvatskoj gorivo i mogu da kažem da se situacija poboljšala po pitanju kvalteta.
                        Last edited by Eon; 18.06.2014, 09:45.
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Prava riznica informacija! Bravo!
                          Inače, "ekperimentalni rezultati" su nešto što ne mora 100% da bude tačno ali nikad nije za podcenjivanje i uvek treba uzeti da "tu nečega ima" (i protiv(u) teorije). Najbolje išao i najviše trošio (možda baš zato) ... u principu su aditivi za povećanje oktanskog broja (kontinentalno) standardizovani ali zavisi i od "osnove" (ostalog sastava benzina). Ne iznenađuje me Petrol, mada nije baš očekivano (pored Nemaca).
                          Etanol ima manju energiju sagorevanja ALI ima veliku oktansku vrednost (cca. 110) i poboljšava sagorevanje (i drugim mehanizmima).
                          U USA se koristi (uz metalol, mada to ne ide bez dodatih aditiva jer se metanol ne meša sa benzinom tako dobro kao etanol) za povećanje oktanske vrednosti benzinu (uzgred rečeno).
                          Tako, da ne iznenađuje nedostatak "tromosti", baš je logično (da motor ide kao na čist benzin ili tek neznatno lošije). Ipak, potrošnja je malo neočekivana. Sa 10% bi morala da bude makar malo veća a sa 5% dosta zavisi od samog benzina. Dakle (što bi rekli MythBusters): "Moguće je" (Plausible).

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Jest' bila promocija (cena 98-ice) ali "malo" poskupljenje sa 157,90 na 168,90 je pravi šok ( ).
                            Ovo ni šljive više ne mogu podneti ... pa se masovno suše.

Comment

• stevak
                              CBC Senator XXL
                              • 31.05.2009
                              • 1215
                              • Zemun
                              • Saab 9000 cs 2.0T

Evo za koje pare se vozaju po svetu:

Top 10: Gde je vožnja paprena, a gde džabe
                              ex SAABotražitelj

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Vozamo se i mi ali sve skuplje.
                                Niste primetili poskupljenje goriva?
                                Niste jer je primenjena jedna od obmana (iluzija): naime košta nominalno isto (npr. 152,40 a ni to nisu zadržali nego je 152,90) a njima sve više u džep. Naime, nafta je pojeftinila (od letos) celih 10% ... dinar jeste opao 3-4% ali ista cena ... mogli su bar na 149,90 benzin da stave, a dizel na 152,90. Ništa značajno? Pa njima jeste, ovoliki ekstra profit ni banke ne ostvaruju (sa sve onim lu..., izvninite "normalnim" kamatama).
                                Nisu ni Zapadnjaci mnogo bolji, jer je pad tek 3-5% (na 10%) ali taman koliko je uslovljno porezima (koji, naravno, ne padaju).
                                Gde je naših 2%?
                                Ni cena nafte od 50€ za burence NE bi dovela do iole značajnijeg sniženja (možda do 139,90 i to nisam baš siguran).
                                Cena goriva NE sme pasti! (mantra svih naftaša)
                                Doduše imaju izgovor nad izgovorima: spašavaju planetu (ovako manje vozimo) ... e jest, od koga je spašavaju, od samih sebe.
                                Ja sam za alkohol (kao gorivo) pa kud puklo (a i BD mi se sve više sviđa). Ove godine bi profitirali proizvođači oba ... rodio kukuruz.

Comment

Working...
                                X