Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Miha
    CBC Veteran
    • 16.06.2006
    • 150
    • Beograd

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Na automatskoj pumpi u Juznom bulevaru (Beograd) je 114.40rsd. bezolovni benzin . U toku je promocija, pa pozurite.
    Jeftiniji je i euro dizel, ali nisam pogledao kolko.
    Automat nahranite novcanicama i onda dozvoli sipanje, ili kartica+pin i onda sipate zadati iznos.
    Nema opciju pun, pa kolko stane. Tako da pazite da ne uplatite, a posle da sipate u dzepove.
    ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
    Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

O.K. ljudi.
      Sad je svima jasno pa da ne ispadnem "Kasandra" (a nisu joj verovali Trojanci da će izgubiti rat sa Ajajcima, j.bi ga, istina je teška stvar).
      Dakle, glavu gore, baš kao što će i cene!!
      Čorba će nam biti zapržena i to pošteno. Da ne licitiram sa ciframa ali 10-tak dinži nam ne gine.
      Luk mi lepo čestitao novu sa dinar skupljim TNG-om. NIS nastavio pošto je samo bezolovni skinuo za dinar a "olovni" (još ga ima ) ostao na 117,4. Uzgred privatna pumpa je skinula BMB na 115, a mislim da su i ED skinuli za dinar (u Boru).
      To je sve što smo dobili i čemu možemo da se nadamo.
      A ko veruje (nekim) novinama i TV-u (RTS) neće daleko da stigne (mislim biće praznog rezervoara).

Inače, biće i FULL tekst o tome šta nas čeka (bar 2, jedan pre i jedan posle Jasonove "Apokalipse (Otkrovenja)" za 2011.).

Za sada samo naznake:
      Sjeb.li smo se!
      Može li kraće?
      Dolar je pao na 1,34 za jedan evro. Nije strašno ali tek će biti (ako im "udruženo" Pirinejsko poluostrvo ne "pomogne").
      Nafta je krenula uz punu škripu guma (kao na F1 startu)!! Prvi dan (i to poluradni) i 2% ... Sve su robe "u zelenom" (poskupljuju) te bi veći deo US Fed-a trebao na lekarski zbog izjava da je inflacija rekordno niska (deflaciju ne smeju da spominju da ih ne bi "linčovali") a zapravo ne oni nego ONI koji im VERUJU!
      Kad sam već kod njih (US Federal Reserves):
      Za boga miloga, podignite interesnu kamatu (sa "0 do 0,25%") na 0,50% i to u prvom kvartalu!!
      Posle može biti "to little to late". Inače odosmo (svetska ekonomija) u BIIIIIP, BIIP, B I P

Mislim, volim i ja "nultu kamatnu stopu" ali ne po ceni nafte od 120$ po buretu!! Koliko bi moglo da bude do kraja 2011. i "srećna nam ona", ovo je baš da se poželi neprijatelju!! Eto kako će nezajažljivi dati prilog skromnosti i poštenju
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

ma oce li neko vise da pocne da uvozi krsten benzin pa kolko kosta da kosta?
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Boki Ar
          CBC Senator XXL
          • 11.11.2004
          • 2827
          • Aranđelovac
          • Vektra

Pravo pitanje.

Vozio sam jesenas koliko sam mogao 102 oktana i kad sam trebao da pređem na naš benzin, ni jedan mi više nije bio dobar. Jeste da ovaj kvalitet košta ali ko nije probao ne može ni da pretpostavi kolika je razlika. Ono što ima na domaćim pumpama i košta 127,oo din. je po krštenoj klasifikaciji najjeftiniji čorbak.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Apocalypse Now
            (Otkrovenje Sad)

Sad? ... tačno kad? Od sredine januara pa celu godinu.
            Možda Jason i Argonauti malo preteraju (pa jedno 5%) ali je svakako preciznije od SB i MMF sa svojim "briljantnim" predviđanjima koja su za 2009. čak bila i blizu 10% (56$ u odnosu na 62$) dok su za 2010. omašili "ceo sunčev sistem" sa 63$ a bilo je 81$ (80$ za WTI CRUDE i 82 tj. 82,5 za BRENT CRUDE).
            Doduše iako omiljeni Jason Hamlin nije najbolji u ovoj oblasti, koja mu je ionako sporedna, iako je uvek jako blizu. Ima specijalista za naftu koji su se udeluli u 1% (samo jedna kompanija) i 2% par njih. Doduše i uz malo sreće i sva prilika da će teško ponoviti i u 2011. Međutim kako su godinama (sa omaškom u 2008.) u 5% jako su pouzdani.
            No o tome u posebnom tekstu.
            Dakle iako će Jasonova predviđanja biti manje crna od same nafte zbog izvesnog oporavka S.P. (svetske privrede) ipak neće biti u euforičnom raspoloženju većine "OSL"-a. Dakle to ćemo tek videti.
            Dakle nafta će ove godine biti sigurno osetno skuplja nego prošle (a tek derivati). Usudio bih se da licitiram sa većom prosečnom cenom nafte od pro-a u ovoj oblasti. Koliko? 96,5$
            Postoji i optimistička varijanta od 87$ ali to se neće desiti.

Sve u svemu: benzin, TNG, ED, D2 biće toliko skupi da će sve ostalo da vam izgleda da je Џ.
            Pomračenje meseca za zimsku kratkodnevnicu, i trenutno pomračenje sunca ... nisam sujeveran ali tama asocira na samo jedno, na (po "Kineskom" horoskopu, godini Nafte).

Apokalipsa Sad (završne scene):

Nemoguće je rečima... opisati...šta je neophodno...za one...koji ne znaju...
            šta užas znači.
            Užas.

Užas ima lice...i moraš od njega stvoriti prijatelja.

Užas i moralni teror...su tvoji prijatelji.
            Ako nisu...onda su neprijatelji kojih se moraš bojati.
            Oni su pravi neprijatelji.

P.S.
            Boki Ar i Zverko:
            Ima da se načekate mesec-dva za iole bolji benzin. Tržišna je ekonomija to. A vas dvojica, ja i još par ljudi sa foruma, smo marginalna tržišna grupa sa manje od 5% potrošnje. Bolji benzin - NIJE PRIORITET.
            Ipak ovo je svetlo na kraju tunela. Ipak će ga biti i to u Bgd. već u februaru a u drugom kvartalu valjda i šire.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Liberalizacija tržišta sa jedne strane medalje, a rast cene nafte i akcize sa druge strane. Ima ova NISova čorba da košta 130 din, a kvalitetan benzin preko 150 din pa naviše. Vozićemo se kvalitetnije, ali i dosta skuplje. Žaliće većina za 2010 godinom!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Apocalypse, Eclipse . . .

Nije toliko strašno (nemojte čupati kosu kad Ed i benzin pređu 150din. može i samo što niste kupili kola koja manje troše ) .
                Bilo je ovoga od kad je sveta i veka.
                Nije sve tako crno! Malo je i crveno i belo
                Da ne širim temu, već samo o GORIVIMA.
                Ako će nešto biti gore od goreg i crnje od crnog to su:
                1) Šećer, e nećemo se slatkiša najesti ove 2011. Dobro za nas matore a žal za dečicu. Šećer ima krivu porasta cene koja liči na uspravnu pravu! Prva dva dana trgovanja sa po preko 5% poskupljenja svakog od njih ima da nam ZAGORČA ovu godinu.
                Berzanska cena šećera je već 0,7$ za kilo (56din.) pa očekujte da uskoro u prodavnicama bude stotku (obično je 2x skuplji u MP a bio je i 3x skuplji dok "strani okupatori" nisu smenili "domaće izdajnike").
                2) Bakar. E ovo je totalno Weard (uvrnuto). Ludilo, 200%. Ko je koga slagao ne bih znao ali strmina zavisnosti cene sa vremenom je uspravna prava (možda i "u(s)pravnija" nego kod šećera), 10k$ samo što nije probijeno, a kad bude ta "psihološka" barijera pređena, ostaće samo pitanje "how high can it get".
                Kakve veze ovo ima sa gorivom?
                1. Sve moje potajne nade (i snovi) da bi etanol mogao da bude alternativa, ostišle su u ... (nije ni bip, nego alarm!).
                bar sam smatrao da ćemo kao neke evropske zemlje uvesti 10% etanola a 90% benzina ako već ne kao u Švedi 85% etil alkohola a samo 15% benzina. Ili makar 5% ... rođače? ... daleki rođače? ... onda si ti stranac!
                Sad jedino još šljiva može da nas spasi!! (lepo ja rekoh jadne one pored nas).
                Ovoliko povećanje je moguće samo zbog povećane konverzije šećera u gorivo a ne alkoholna pića (uzgred povećanje akcize za alkohol nam ne gine, a možda i treba, što samo na cigare, udri brate! (Murate, a neko mora biti sreće K...)
                2. Ne samo da se nećete navozati na alkohol, nego boga mi (tek) nećete ni na struju. Nema više "majka Muju šišala na struju".
                Dakle elektromobili - stvar (daleke) prošlosti (kraj XIX veka i početak XX) i daleke budućnosti (bar treća decenija XXI veka).
                Hibridi? Ma trebalo bi da ukinu PDV i da za toliko subvencionišu (a ne tek 100k din.) da bi se u Srbiji prodalo više od 2 komada u 2011.

Dakle nije nafta baš ni toliko skupa. Uostalom najbolji iz oblasti kažu da će oscilirati između 75$ i 120$ po barelu. Možda ipak 80 i 125 ali ne menja na stvari. Uz ograničen pad dinara (mislim neće biti baš "Free Fall") i nepovećane akcize (uz godišnju korekciju) može trenutno aktuelne cene vidite još koji put u godini ali manje - teško.
                Koliko će biti ED i BMB kad nafta bude (izvesnih i brzih) 110$? Preko 140din. a možda i svih 150, i to ako, samo ako, NBS održi obećanje i zadrži € na 112-115 i pokvari "špekulantima" posao, tj. ne stigne do 120 do kraja prvog kvartala.

Čudno ovo pomračenje.
                (kao što na RTS-u rekoše: šteta što je oblačno pa se u Srbiji neće videti. Pa #"!@&* Gde sam ja? U EU?! )
                E, pa kod mene u "selo" je od jutros sunčano. Pomračenje gledano kroz garavo staklo (kad masku za varenje nisam pronašao). Nije kao potpuno ali je Više od pola je zamračio mesec. (mada sam ozbiljno razmišljao da pobegnem u podrum kao 1999. ).
                Ipak, sjaj je nekako drugačiji te se nekako sve BOLJE vidi i ima druge (jače) boje!!
                Možda se i budućnost vidi bolje pri takvim pojavama
                Možda da pošaljemo nekog iz vlade (vlasti) u orbitu meseca da ovo gleda više puta na dan, možda i njima
                No, (mislim da) ne bi pomoglo, oni kao da su (upravo) "pali s Marsa".
                Deda Mraz, deda mraz, dolazi kod nas, ... pa bar još 2puta (ove godine)

Eh, Eon ... što je bilo biti neće. I kad nas na kraju godine budu anketirali 86% će reći da je bilo bolje sa monopolom

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

U mesečevu orbitu ne bih samo vlast
                  Da ne bude da sam i za opoziciju (ima li je?) ili da smatram da su mnogo bolji.
                  Vlast više kritikujem jer bi MORALI da budu odgovorniji (a 3 puta imate pravo da pogađate da li su? Ko ne pogodi iz trećeg ima pravo na pomoć forumaša jer je pitanje izuzetno teško ).
                  Mada ova oblast nije bila tema novogodišnjih izjava političara mnogi su za "opštu" ekonomiju davali razne.
                  Na žalost i da ponovim NA VELIKU žalost sve se svelo na to "samo da mi zasednemo na vlast i odmaj će biti bolje" (jest, rotkve strugane!!). Nisam (bar ja) čuo nijedan dobar i koristan predlog šta treba uraditi da nam zaista bude bolje.
                  Dakako njima je malo lakše da budu pametniji (a ponekad i jesu) jer posmatraju sa tribina.
                  A i promašeni penali i 100% šanse se događaju samo drugom
                  No manimo mi političare (nužno zlo, šta ćete, bez njih se ne može a teško nama sa njima) moram nešto i da pohvalilm u zemlji šljiva:
                  ekonomisti su zaista JAKA struka kod nas. nekoliko njih je svojim analizama i čak savetima šta treba raditi mene lično oraspoložila (nije baš oduševila, nije baš ni tako epohalno). Znači nije da nema ljudi (naročito od struke) koji znaju šta treba činiti, samo nema ko da sprovede. Priznali ili ne politika je (uopšte u svetu) iznad ekonomije. Ipak što joj je bliža to toj državi bolje. Kod nas je taj raskol već tradicionalan, a mi volimo tradiciju

Kakve veze ovo ima sa gorivom?
                  To što niko (ali niko) od političara nije pomenuo tu "sitnicu". Čak i jaki ekonomisti nisu ovome posvetili veću pažnju.
                  Nije samo struja ta koja će pokrenuti poluge inflacije nego (čak pre svega) i gorivo.
                  Druga veza je ta što kod god da bude na vlasti neće smanjiti akcize na gorivo a to bi moralo da se desi u toku ove godine.
                  Jer nije isto da li je godina Zmaja, Zmije, Pacova, Majmuna ili Nafte.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

A da nije godina konja ili svinje? (svinju sam namerno izostavio jer em ima da stradaju za božić em imali smo dugogodišnje godine svinje, makar svinjske glave, sušene).
                    Slušam TV (manje gledam) kad na "Avali" kad tamo:
                    Akciza se menja pre 01.februara (vidi majku mu) a akcize se menjaju tako što će za ED i visokooktanske benzine biti VIŠESTRUKO VIŠE POVEĆANE nego za D2 ili BMB (domaći i šajze).
                    Za ono što nazivaju benzinom (samo liči ali nije, ne nasedajte na propagandu; npr. sa njim lošije palim na minusu nego na plin a kad sam mu dodao Ocatane Booster pali bar kao na plin ipak to ne može da nadoknadi baš sve loše iz njega) akciza je povećana za 0,30din. (ili pola din. nisam baš zapamtio zbog toga što sam )
                    Za E je POVEĆANA za 6din. a za uvozne i evropske benzine 4,5 (kao da ih je do sada bilo, verovatno za toliko više nego što je bilo za BMB).
                    Ministarstvo finansija se zaklanja iza (pazi sad) SKUPŠTINE koje je tako odlučila
                    Ma jesmo mi ovcica ali nismo baš špricani u mozak.
                    Ovakav pad monopola je baš SARKAZAM a ne ironija. Ako ste se pitali u čemu je ta razlika ovih sličnih pojmova ovo je najbolji primer, kod sarkazma te još zaje..ju u mozak.
                    - E pa, ako naučiti kamen gristi ima još i da se ugojite. (ovo ide u arhivu kao školski primer sarkazma, novi je mnogo bolji).
                    Dakle, (g. Atanacković nije rekao cene ali ja hoću )
                    Do kraja februara ili sredine marta:
                    ED - preko 140 din. (bliže ka 150)
                    visokooktanski benzin - preko 150din.
                    BMB 95 (a zapravo 90-92, na ovo ću posebno da se osvrnem): oko 130din.
                    D2 - oko 115din.
                    TNG (ovo nisam ni spominjao posebno) - 85 do 90din.
                    Nazdravlje vam "pad" monopola.
                    E pa Brando, nemaš ti pojma šta je Horror (užas), Apokalipsa počinje SADA u Zemlji Šljiva.
                    Srećni vam Božićni praznici.
                    (potpis nečitak, nešto kao: min..vo en..ke, mi..stvo fin..., ?IS, Ga...m)

P.S.
                    Organizacija i agilnost NIS-a (i domaće administracije) dovode do toga da obećano za "pred kraj 2011." neće biti gotovo do kraja 2012. (modernizacija Pančevačke Rafinerije). Možda je završe do 22.12.2012. ?!

Comment

• Boki Ar
                      CBC Senator XXL
                      • 11.11.2004
                      • 2827
                      • Aranđelovac
                      • Vektra

Ovo je polu-šala, polu-zbilja Da li će da bude ovako? (cene u RSD)

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Svaka čast!
                        Baš "povratak u budućnost IV" ili (što Dora voli da kaže) "procurele informacije".
                        Dostojno Asanža.
                        Ili samo kreativno?
                        U svakom slučaju:

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Akciza povećana za 6din. je za ED (pisalo je samo E).
                          Eto da ne budem samo crn i sumoran. Ima i dobrih vesti:
                          trenutno je nafta pala na 89-93$ po barelu. doduše dolar je malko ojačao ali je pad ipak pad.
                          Berzu ne treba gledati iz dana u dan jer se tamo pa svašta događa. Čak je i "ludi" bakar pao. Međutim nije bitno šta se događa u danu nego opšti trend.
                          Optimističkih 87$ za 2011. su više u slučaju blažeg rasta SP što jeste realno i u slučaju da US Fed reaguju pravovremeno što nije baš izvesno.
                          Ima i dve stvari koje će naftu zadržati ispod rekorda iz 2008. (od 99$).
                          Prvi je dugoročan i odnosi se na OPEC (Fed za naftu) koji iako je izgubio moć iz 70-tih i 80-tih i dalje drži 40% proizvodnje nafte.
                          Njima previše visoka cena ne odgovara (makar bogatijima kao što su Saudijci) i javno daju izjave da bi im odgovoralo 70 do 80$ što treba čitati kao 80 do 90$. Razloga ima puno a nije tek tako dato jer je prilično zasnovano.
                          Kratkoročno (j*b* ga, moraš za kraće intervale da sakupiš sve relevantno) će cenu do 100$ držati rekordne zalihe nafte u US (i relativno blaga zima). Prethodno navedene cene bi (ipak) mogle da sačekaju i II kvartal ili čak i leto. Ajd' da se nadamo. Ipak tu bi trebalo da se složi mnogo kockica što je malo verovatno.
                          Dobro je to što bi moglo da se desi da gorivo u januaru postupi tek za 4 do 8din. po litru što bi bilo kao "poklonjeno".
                          I za to treba više vere nego pameti.
                          TNG?
                          Ovaj značajan faktor bi mogao da se održi na 74 do 75 i do kraja januara da nije promene akciza. Ostaje realna nada da čak i sa sve tim neće preko 77 ("dve sekire"). Možda čak ostane i na 75 jer je prilično korigovan pri kraju 2010., malo se troši za grejanje a i rafinerije su (valjda) završile remonte. Uz božićni optimizam i dosta sreće (solidno odbranjen dinar preko sreće) možda bi u mart mogli da uđemo sa ne više od 80din.
                          Ako veliki i moćni reše da budu i minimalno fer onda bi 'prvi talas' mogli da završimo sa:
                          BMB do 120, D2 skupljim tek za 2-3din., Evropremiumom na 130, uvoznim 98 benzinom sa 135-136, a ED-om oko 130.
                          I da se nadamo da će tako ostati i do kraja februara.
                          Nadam se da je realno a ne nezasnovani optimizam.

Inače nafta je morala dole jer su akcije posle 'trke' od 2 dana morale da se koriguju. Dow opet blago raste a zapravo zauzima realniju vrednost jer je ličilo da će na 12000 pre vremena.
                          Ove i sledeće nedelje očekujem stabilne cene nafte uz malo kolebanja između 87 i 91 za WTI te 90 do 94 za Crude.
                          Ukoliko popusti zima može i mali pad ali će na cene za I kvartal najviše uticati zvanični izveštaji za finansijsku 2010. kako kompanija tako i država (njihovih vlada). Ukoliko se potvrde predviđanja o prvim realnim znacima oporavka nafta će gore ukoliko su to bile božićne lagarije možda budemo imali gorivo po trenutnim cenama i do sredine marta (eh, još da je iole realno, zrnce toga postoji, mada ne znam da li je bolje da imamo malo jeftinije gorivo i da se kriza nastavi u svetu jer kod nas će makar godinu dana duže da traje nego tamo).

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Ljudski je nadati se, ljudski je radovati se.
                            ... mada je retko realno ...
                            Zaista sam za nalog Vlade da se optimizam širi saznao posle mog prethodnog post-a. Šta reći? I oni su (samo) ljudi (iako im je posao da to ne budu a većina se trudi i više od toga). Nije im to loše iako je slaba vajda.
                            Tako i moj optimizam (što mi nije jača strana) nije baš bio preterano zasnovan. Iako je rano reći, već je jedan dan na berzi (iako sledeći može i, verovatno hoće, biti i suprotan ili bar neki od narednih) je stvari vratio "na normalan kolosek".
                            Nije to samo zato što se nafta vratila na 90,30 (WTI) ili 94,89$ (Brent Spot) za (samo) jedan dan nego pre svega zbog neočekivanog (bar za mene, mislim na tačan datum, radi se o odluci da se Ircima upumpa desetocifreni iznos u evrima) ojačanja dolara sa 1,335 na 1,31. Čak je i švajcarac pao u odnosu na $.
                            Sa ovim je nafta praktično poskupela (u odnosu na pre 2 dana).
                            I direktori MOL, LUK, NIS, EKO i drugih manjih kompanija su samo ljudi. Koliko god želeli da ne preteraju niko neće terati firmu u gubitak ili na "pozitivnu nulu".
                            Poskupljenje koje nam je neminovno biće 5 do 15din. po litru. Nadam se samo da će da se izvede iz dva puta (makar i ne bilo pola-pola) pa da nam bar psihološki ublaži "naftni šok".
                            Sa žaljenjem moram da priznam (i sebi i vama) da je prvobitno predviđanje (promišljeno i bez većih emocija) bilo prilično zasnovano. U svakom slučaju ga ne bih (i neću) povlačiti čak iako bude totalno promašeno (vrlo se nadam, ali da sam preterao).
                            Koliko je ono pesimističko? Ne baš mnogo. Iako subjektivno, smatram da je na skali od 1 do 5 (1-ludi optimizam, 3-realnost, 5-crnjak) negde tek 4- do 3+ ili drugim rečima 3,5.
                            No ima i važnijih stvari od goriva.
                            Čuvajte zdravlje i porodicu.
                            Svim vam želim srećan Božić.

Comment

• kuntalo
                              CBC Senator XXL
                              • 02.03.2007
                              • 342
                              • Predgradje

Originally posted by expendable
                              Akciza povećana za 6din. je za ED (pisalo je samo E).
                              Dozvolite profesore, izostavili ste najzanimljivije! Elem, ne znam koji trust mozgova smišlja objašnjenja za nove namete (moje omiljeno, koga jednostavno nisu mogli izostaviti ni ovaj put, je: "I sa povećanjem cene biće to najjeftiniji(e) _________ (upisati po potrebi) u regionu!"), ali ovoga puta su nadmašili sebe, moj 80% vremena pijani ujak bi pod stolom lokalne kafane smislio bolju priču:

I dok naftaši tvrde da će takav potez uvozno gorivo učiniti manje konkurentnim u odnosu na ono koje se proizvodi u rafinerijama NIS-a, u Ministarstvu rudarstva i energetike nam je, uz napomenu da akciznu politiku vodi Ministarstvo finansija, rečeno da je reč o "brizi države za građane".

- Vozni park naših građana je star u proseku 12 godina, a poljoprivredne mašine su stare u proseku više od 15 godina pa je logično da država preko akcizne politike i smanjivanja cena domaćih energenata podstiče jeftiniju proizvodnju u poljoprivredi i jeftinije derivate za građane. Zašto bi seljak plaćao skup evrodizel kad može da koristi domaći D2 odgovarajućeg kvaliteta? Država kroz akciznu politiku podstiče i domaću proizvodnju naftnih derivata od koje budžet Srbije ubira značajne prihode - rečeno nam je u Ministarstvu rudarstva i energetike.
                              danas.rs

Eto, ukoliko se neko drzne da mu tokom čitanja kroz misli prođu slike masnih kočeva, panjeva i bandera, za svaki slučaj je na samom početku napomenuto, mogli su i Caps Lock-om, Bold-om i Kurzivom: "BRIGA DRŽAVE ZA GRAĐANE!". Još samo da patentiraju novu formulu smanjivanja cena domaćih proizvoda - lupanje akciza uvozu. Daju li Nobela za ekonomiju?

Amandman usvojen protiv volje vlade, uprkos zakonu o akcizama. Ostaje nada da je, kako neki kažu, ovim prekršena i CEFTA, te da će našem voljenom "aparatu" packu (mada bi šamar ili dobar kroše lepše legli) udariti jači igrač, kad mi sami, nas šačica miliona nestranačkog tela, tome nismo dorasli.
                              Save the Panda!

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Hvala za dopunu Kuntalo!
                                Mislite "grupnog" Nobela za ekonomiju? Hm...od posle mog rođenja (što bi rekli beli magovi i proroci ), mislim 1969. dodeljuju Nobela u ovoj oblasti a u novije vreme (kao i kod prirodnih nauka) ga deli nekoliko ljudi. Ipak bi ovo bio presedan a kao kolektivno telo bi predložio ministarstvo finansija i energetike (obično dva najjača u svakoj državi a kod nas i najpismenijih ). Dobro i policija nije za podcenjivanje, naročito kod nas
                                No osim "brige o narodu" moram da napomenem (zbog toga i post, inače ne bih imao šta da dodam):
                                - Zašto bi seljak plaćao skup evrodizel kad može da koristi domaći D2 odgovarajućeg kvaliteta? - (stvarno nemam pojma )
                                a zašto bi vlasnik automobila starijeg od 15 godina osim 2 tehnička godišnje kupovao visokooktanski benzin?
                                Pa zato što mu je auto napravljen za 98 oktana! A nema ni pola godine od kad ste ukinuli olovni benzin, doduše na NIS pumpi je sad bio 117,4 a BMB 116,4. Pitam ja "zar nije to isti?" ma sipaću ti gde je 116,4 kaže pumpar. A da sam sam sipao, da se žalim vodovodu (i to beogradskom)? Ma to ti je samo reda radi, ala si ti neka cepidlaka. Ma nije meni za dinar nego malo bi mi olova dobro došlo. Pa vuče iz tog rezervoara pa malo i ima olova!! Bravo, mastore, a jer mogu kao Jare malo da zadimim dve kriške leba na roštilju za dinar? Pa da zamišljam da jedem pljesku. (i ... već me čovek zna, i smeje se, inače bi umesto pljeske dobio porciju batina).
                                Dakle, narode ko vas šiša (ili j... izaberi po želji). Evo ti benzin sa 0,05% sumpora i D2 sa 0,5% (a može i do 1%).
                                Nije ni to loše. U prvom slučaju zamišljaj da voziš dizel ionako je kvalitet sličan a umesto oktana bi zaista mogli i cenatski broj da koriste, a u drugom slučaju zamišljaj da umesto traktora voziš lađu ili lokomotivu jer samo za te potrebe prolazi takav dizel (skoro mazut), a možeš i ta ulja da koristiš (TBN 20 do 50) ionako su jeftina.
                                Problem sa onim Nobelom je i to što su umešali i skupštinu pa bi morali milion ipo $ da dele na 300 ravnih (ili neravnih) časti.
                                5000$ pih! Toliki su im troškovi mesečno. Kakav Nobel kakvi bakrači oni 12 nobela tuku godišnje.
                                A milionska šačica ... ne može ni tri da skupiš, biće bar dve stranke. a i gde toliki šljivar da nađeš.
                                Hvala i za šlagvort za novu temu o uljima za agrar (nadam se za par dana).

Comment

Working...
                                X