Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Slažem se da će da nas na "sitno". Dakle nema više je..čine samo prc..nje.
    Nisma stigao da obiđem pumpe u gradu (jer sam se premao za "... podmažte traktore") ali na Lukoil-u cena TNG-a miruje na 72,5 (eh da miruje na bar 70, nego neće skoro to june da nas mune).
    No neće dugo.
    Čitam malo vesti od "velikih ekonomista" - onih svetskih. Glupost do gluposti. Ne mogu da verujem da tu toliko tupavi pa mislim da zapravo daju ciljne izjave na kojima njihovi klijenti zarađuju milione u jednom danu (to što je zakonom zabranjeno više nema nikakve veze sa životom, treba preživeti, ako mogu da štampaju hiljade milijardi $ bez pokrića, mogu i ovo sitno).
    Kažu (još juče pred otvaranje NYSE-a) nafta već 2 (i slovima DVA) dana pada jer US oporavak nije baš tako brz, te privreda ne naručuje toliko nafte kao što se procenjivalo. Auuu brale (što bi rekli moji Šumadinci), ala se ovi izlupavaju.
    Lično mislim da su za to najmanje dve stvari bitnije:
    1. Psihološka granica od 100$ kojoj se nafta opasno približila. 12.januara je bila na 98,85$. Najviše od 2008. Sreća te nisam imao vremena da gledam "uživo". Razum mi je govorio (ma neće još stotku) ali već sam šiljio olovku za novi tekst.
    2. Zima je BLAGA. Gde su ti EU eksperti i njihova "jaka zima". Nekada su od sramote ljudi davali ostavke, a sad avanzuju kao da su izmislili kamen mudrosti. Evo 15. januar je a u Evropi (osim Skandinavije i Rusije) nigde ispod nule. 15 stepeni kod nas, na tradicionalno (i statistički) najhladniji dan u godini. Zime kao prošla će biti retkost. Tek kao izuzeci koji potvržuju pravilo. Ako vas ni poplave u Brazilu i Australiji nisu uverile u glob. zagrevanje (i El njinjo, ovaj izgleda "ludak") neće ni RTS.
    Cene navodim za Brent (kvalitet Severnog Mora) iako je za nas zasnovniji "Ural" no mrzi me da kopam koje su to cene ali tu negde tek koji dolar niže.
    Pošto je 1,5 dana nafta padala evo je opet SKAČE kao poslaničke plate! Opet je 98,38.
    Iako će tu oko stotke malo da se "lomi" (a i uzdam se u visoke januarske temperature više nego u Američku privredu) verovatno će (na žalost) preći i 100$. Naravno mislim da je rano da tu i ostane, pa bi mogla opet na oktansku vrednost našeg benzina (92-95).
    Nisam ovca da poverujem u priču da će USA imati rast od 3% ove godine ali ni da će biti ispod 1% (pa da će nafta biti jeftina).
    Dakle ako N pređe ograničenje sa motoputeva ovi će ovde to tako slatko da iskoriste za rast cena da će biti pustošenja naših novčanika.
    Do 100$ (pa i neki preko) a zapravo na par nedelja 95-100 nije NORMALNO da TNG bude više od 75 (kod nas) a videćemo da li će na tome ostati. Za druge derivate ne bi trebalo da bude više od 2+2-3 din. jer su već ukalkulisali 90-95$ po burencetu.
    Naravno, mi smo zemlja velikih mogućnosti (sve je moguće, naročito kada se pelješi narod) te ćemo videti kako će se stvari kretati.
    "Daj, nam sunca, daj nam sunca, daj ... "
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• boban1982
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2010
      • 1106
      • Batajnica
      • SAXO VTS-BIC

Evropa opomenula nase vlasti da smanje akcize na uvozno gorivo,a vlast kaze ako su pogresili ispravice!Pa kako ne pogrese pa da pojeftine to gorivo!?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Kao onaj pop, navikli, udavili bi se da treba ruku da daju a kamoli pare!
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• miskovolvo
          CBC Veteran
          • 22.02.2010
          • 171
          • Aleksinac

Originally posted by boban1982
          Evropa opomenula nase vlasti da smanje akcize na uvozno gorivo,a vlast kaze ako su pogresili ispravice!Pa kako ne pogrese pa da pojeftine to gorivo!?
          Da ali samo na uvozno,vlast nikad ne gresi to se ovi iz EU malo presli,kako cica svira tako mecka igra,mi smo davno marionete u tudjim rukama i drugi kroje i igraju se sa nama,ali naravno kako njima odgovara.Je....li smo jeza u ledja,ovo je tek pocetak i dobro jutro,uvek u zivotu sam bio optimista i mislio da ce biti bolje,ali bolje biti nece,dala baba banku da udje u kolo,a dve da izadje,ali nema.izvinite za off,samo hocu da kazem da ono sto apsolviramo o ceni goriva,moze da bude neko sitno pojeftinjenje da nam zamazu oci,pa opet zbog usaglasavanja sa svetskom cenom nafte i zbog pada vrednosti dinara,opet podignu i tako,do u nedogled,dok ne pocne privreda da radi,a toga biti nece,i dok nama ne porastu primanja,i toga biti nece,nema nama voznje.Ovo sto strucnjaci kazu da imamo najskuplje gorivo u regionu,je vise psiholoski efekat na nas same,gorivo visw nikad nece biti jeftino,ali kada bi se povecale plate sve bi bilo drugacije.Da imam 1000eura platu bas bi me bilo briga da li je gorivo 110 ili 130 din, e to je problem,los standard gradjana

Comment

• boban1982
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2010
            • 1106
            • Batajnica
            • SAXO VTS-BIC

Dobro si to rekao,nema nama spasa!

Comment

• markofpi
              CBC Senator XXL
              • 27.07.2006
              • 1552
              • Bezanijska Kosa

Malopre sam izmedjuostlalog isao i do pumpe da kanem malo goriva. Inace svoj auto od Nove godine nisam ni vozio tako da je ovo bilo moje prvo sipanje po Novogodisnjim cenama i mogu vam reci samo jedno...BOLI!!!

Comment

• banekg
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2010
                • 1274
                • Nis
                • Toyota Carina e 2.0

Pa kako ne pogrese pa da pojeftine to gorivo!?
                Pre nekoliko godina uhvatile kamere onog Zeljka Simica kako krade neke pare sa stola u kuci svog prijatelja. Gledamo to na tv-u, a pored mene sedi rodjak sa sela (ljudi sa sela imaju malo zdraviji nacin razmisljanja). Spiker na tv-u kaze da Zeljko pati od kleptomanije, a rodjak me upita sta je to kleptomanija. Nakon mog objasnjenja, covek rece: "ja majku mu, a kako ne postoji neka bolest da ostavi 100 maraka na astal".
                Long Live CBC!!!

Comment

• boban1982
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2010
                  • 1106
                  • Batajnica
                  • SAXO VTS-BIC

Ta bolest je mnogo rasprostranjena kod nas!Da ne menjamo temu,kad god je gorivo poskupelo,bese nekad 70 dinara,sada preko sto,nisam nikad primetio da se auti manje voze,cak ih sve vise ima...

Comment

• Viper
                    CBC Senator XXL
                    • 25.11.2004
                    • 700
                    • Kać

Takav smo ti mi narod, moze da nema za leba, ali auto mora da vozi pa makar crko od gladi.
                    I DONT NEED SEX
                    goverment fucks me every day!

Comment

• audia7
                      CBC Član
                      • 26.12.2010
                      • 42
                      • Beograd

pa sta to ljudi u Bgd da rade? da idu peske??? Dajte molim vas, pa naravno da mora da se vozi, ali pitajte malo na pumpama koliko je onih koji sipaju za 500dinara..
                      Uostalom kad se malo pogledaju cene autobusa i sl, ne postoji jeftinija alternativa...
                      Samo me interesuje da li ce iko ikada da se zapita KAKVE VEZE IMA CENA BARELA NAFTE SA CENOM TNG-a na nasim pumpama!!!???

Comment

• 206
                        Admin od ispočetka :)
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Ti verovatno mislis da se TNG, odnosno tecni NAFTNI gas, pravi od mleka?
                        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa ne pravi se od mleka, ali rast cene nafte nije apsolutno proporcionalan rastu cene tng, već su mnogi drugi faktori u pitanju.
                          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Originally posted by audia7
                            Originally posted by 206
                            HAHAH pa reci nam ti... od cega se to pravi!?
                            Da se ne pravi od nafte mozda??? Kuva se nafta kao rakija u pecari, a proizvod je TNG...
                            Bas tako. LPG je kondenzat odnosno najlaksi od naftnih distilata, dobijen (kao i svi ostali naftni derivati) kuvanjem nafte u velikim pecarama koje se nazivaju rafinerije

Da razmislis pre nego sto pokusas da ispadnes duhovit?

Uostalom svi vec znamo da to sto se kod nas prodaje kao ''tecni naftni gas'' u stvari to nije!
                            Ti izgleda znas nesro sto mi ne znamo. Ja lepo rekoh da je mleko u pitanju...

Nije ni receno da je rast tng kao ni bilo kog drugog derivata direktno proporcionalan rast cena nafte, vec da od toga zavisi. Naravno da je u igri i gomila drugih elemenata koji odredjuju cenu.

Comment

• audia7
                              CBC Član
                              • 26.12.2010
                              • 42
                              • Beograd

Originally posted by 206
                              Originally posted by 206
                              HAHAH pa reci nam ti... od cega se to pravi!?
                              Da se ne pravi od nafte mozda??? Kuva se nafta kao rakija u pecari, a proizvod je TNG...
                              Bas tako. LPG je kondenzat odnosno najlaksi od naftnih distilata, dobijen (kao i svi ostali naftni derivati) kuvanjem nafte u velikim pecarama koje se nazivaju rafinerije

Da razmislis pre nego sto pokusas da ispadnes duhovit?

Uostalom svi vec znamo da to sto se kod nas prodaje kao ''tecni naftni gas'' u stvari to nije!
                              Ti izgleda znas nesro sto mi ne znamo. Ja lepo rekoh da je mleko u pitanju...

Nije ni receno da je rast tng kao ni bilo kog drugog derivata direktno proporcionalan rast cena nafte, vec da od toga zavisi. Naravno da je u igri i gomila drugih elemenata koji odredjuju cenu.
                              Naravno da razmislim...
                              Auto gas je nista drugo do mesavina propana i butana, ako se malo raspitamo saznacemo da su ovi gasovi u principu pre mesavina nus produkata prerade nafte i prirodnog gasa(koji se uzgred budi receno u velikim kolicinama unistava zbog neisplativosti transporta jer je jeftin) a ne neki preskupi proizvod koji u jednom trenutku kod nas kost 72.50 dinara cak i dok je gorivo jos uvek bilo na oko 110 dinara, i koji se direktno kao benzin i dizel proizvodi od nafte!!!???
                              Nadalje, to sto sam rekao da TNG nije TNG je proizaslo iz proste cinjenice da se od nove godine na vecini nasih pumpi ne toci vise TNG, vec umesto njega auto-PBS, e sad da se neko ne bi OPET zabunio, nisu oni na pumpama poceli tociti neko novo ''cudo'' vec su jednostavno isto staro cudo kojim nam pune gasne rezervoare godinama unazad, morali nazvati drugim imenom-JER-auto PBS(auto gas koji trenutno jedini postoji na pumpama u Srbiji) nije isto sto i TNG, iliti ne zadovoljava odredjene standarde i propise!
                              Tako da ne, NIJE mleko u pitanju, ali cesto bi i mlecna isparenja imala slicnu vrednost kao nasa goriva.
                              Tako da ne znam koja je poenta tvoje price i oko cega se to prepucavamo, hoces da nam kazes ovde da su ove cene realne, i da akcize nisu bezobrazno visoke, ili hoces da kazes da dobijamo svetski kvalitet, ili da nam auta ne trose po 20% manje kad sipamo van Srbije!?ili nesto vec sesto...
                              Izvinjavam se ako zvucim grubo, ali ni u jednom trenutku nisam zeleo da tako zvucim prema bilo kome sa ovog foruma, vec jednostavno izrazavam svoje nezadovoljstvo koje mislim da svi osecaju kad su u pitanju cene goriva kod nas...

Comment

• 206
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Ja jedino vidim da se ti ovde svadjas sam sa sobom, da pri tome pokazujes elementarno nepoznavanje stvari dopunjeno sa par Google rezultata, na osnovu cega pletes neku pricu i teoriju koja nema mnogo veze sa zivotom. Niti sam rekao da su cene realne, akcize niske, da dobijamo dobar kvalitet ili bilo sta slicno, niti mi je uopste jasno o cemu ti pricas.

Prica radi price i davanja oduska samom sebi ce biti brisane kao i svaki drugi offtopic.

Comment

Working...
                                X