Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • maliomladinac
    CBC Senator XXL
    • 21.11.2008
    • 995
    • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

@Dovlak, tako krene, dinar-dva, dinar-dva... I vidi sad dokle je doguralo? Nije problem u dinar-dva, problem je sto tako sitno skace da ne primecujemo bash mnogo. Sta mislis da odmah dignu za 10 din cenu... Jer bi i onda bilo isto?

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
    061/665-94-23

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Ljudi, pa do skoro je dinar bio jedan posto na gorivo, a sada neka je i 0,8. Pa na 120litara plina i 20 litara benza mesečno se oseti. ED miruje, bar za sada!
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• kuntalo
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2007
        • 342
        • Predgradje

Ja sinoć na Zmaju sipao bezolovni za 117.40?
        Save the Panda!

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Kod mene u selo (Bor) je i dalje 117,4din. Evo baš jutros.
          Slažem se sa onim što je rekao "maliomladinac" - nije problem u dinar-dva nego u nekoliko puta po toliko (2 šamara u deset primeraka već boli). Poznato je da je ta taktika primenjena kod TNG-a te "neprimetno" (ali osetno) stigosmo od 55 do 72din.
          Skoro crvendać za veći rezervoar je već ručak u kafani a kamoli za kamiondžiju, za toliku razliku na 10x veći rezervoar(e).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

meni sad nije jasno,zasto na ovoj pumpi NISa BMB95 kosta dva dinara vise ?!
            pumpa se nalazi na nekih 50 metara od topciderskog kruznog toka ( topciderska zvezda )
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• maliomladinac
              CBC Senator XXL
              • 21.11.2008
              • 995

I ja sam negde video 117 a negde 119... Od privatnih pumpi do NIS-ovih...
              Nisam previse obracao paznju...

061/665-94-23

Comment

• DovlaK
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2008
                • 560
                • Beograd

Ja sam pisao za ovo sada gde je recimo za ED maksimalna cena 119,90, a neke pumpe stave npr 117,9 i onda se ljudi pomame na te pumpe kao da će uštedeti neko silno bogatstvo. Za generalnu cenu goriva se slažem da je sve bezobraznija i nepodnošljivija, ali o tome već ne bih smeo da pišem zbog zdravstvanih razloga
                Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

Cuo sam da je u juznom bulevaru otvorena automatska pumpa, ono na karticu

gorivo jeftinije za par dinara..

Comment

• gti16v
                    CBC Senator XXL
                    • 05.08.2007
                    • 343
                    • BGD
                    • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Ne mora karticom, moze i keshom da se plati, ubacujes pare ko u automat za cokoladice, a onda sipas do placenog iznosa. Prvo platis, pa tocis, da im ne pobegnes slucajno. Evro premijum je 125.6, verovano su i BMB i evro dizel jeftiniji 2 din.

Comment

• NemaN
                      CBC Senator XXL
                      • 29.11.2004
                      • 1560
                      • munze

Originally posted by JAPANX
                      Cuo sam da je u juznom bulevaru otvorena automatska pumpa, ono na karticu

gorivo jeftinije za par dinara..

Mislim da je i u Dz. Kenedija na NBGD....
                      I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• JAPANX
                        CBC Senator XXL
                        • 10.08.2006
                        • 2159
                        • Beograd

moguce, cuo sam u vestima na brzaka

kazu da ce sve vise takvih pumpi da bude sto ja iskreno pozdravljam

samo da gorivo bude nize

Comment

• maliomladinac
                          CBC Senator XXL
                          • 21.11.2008
                          • 995

Stavis 3 crvene u automat i on se zaglupi i proguta ih... Vezao bih sajlom ceo automat i iscupao!

061/665-94-23

Comment

• samsung
                            CBC Veteran
                            • 09.04.2005
                            • 107
                            • Banovci Dunav

U Starim Banovcima privatna pumpa SPEED vec je mesecima evrodizel 110din ja sam sipao x puta i sasvim je ok...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

"Od Nove godine gorivo će biti jeftinije do 10 dinara" - izvor blic (današnji).
                              Komentar?

Pa zatim:
                              kez

E ne da nas j.bu nego ćemo kao kupci derivata u "poštenoj tržišnoj utakmici" ispasti "jednosmerno promiskuitetni" (ima naso da nas pune, pardon, i mi ćemo njima - kase).

Sve direktori i čak ministar, daju izjave poput "biserne obale".
                              Iako su velikiki (osim NIS-a) uoblandili da je "nadovanje ludom radovanje" i da će gorivo pre svega biti kvalitetnije a ne jeftinije, kao i da svi nastavljaju saradnju sa NIS-om (bili bi smešno da nije tužno, jer tu ima jadac koji će vam zabosti pri svakom svraćanju na pumpu).

Od svih izjava moram da citiram TRI NAJZNAČAJNIJE:
                              1) U NIS-u kažu da će VP cene svakako biti nešto niže (lepo ste nas t.cali u mozak znači svo ovo vreme, ili je za sve kriva samo država koja drži samo 49% i propisuje minimalne cene goriva i to kao nema veze sa NIS-ovim interesima)
                              - To MOŽE da se odrazi i na cena na pumpama, ali one zavise i od prodavaca i od kupaca - navode u NIS-u
                              Uuuuu, j*bo ovakvu izjavu, ovo je dostojno advokata od 1000€ na sat (skupi su ti stari zanati).
                              2) U Lukoil-u ističu da će cene biti kao u regionu (u 2011.) i
                              - One mogu biti i niže, ako ne bude nekih ograničenja. bravo majstori ovo je još bolje od prethodnog!!
                              3) Škundra (e pravi je car):
                              - Ukoliko otvaranje tržišta ne rezultira nižom cenom, to će govoriti o nesposobnosti i netržišnom ponašanju učesnika u ovom sektoru.

Mislim najiskrenije ako već bar nekolicina ministara nije zglajznula i za veće bruke ne vidim zašto bi g.Škundrić, mada se ovakve izjave (bar jesu do 2008. kada smo videli da kapitalizam nema veze sa odgovornošću na svetskom nivou) obično daju sa završetkom ... podnosim ostavku. Ali dobro, bilo je toliko gorih stvari zaista (zdravstvo: slučaj onkološki institut, svinjski grip i još sijaset pojedninačnih tužnih događaja (uglavnom nepotrebna smrt dece prilikom operacija) da je ovo ostalo prosto dobročiniteljstvo)

SVE JE TO JAKO, JAKO NEOZBILJNO.

Ajd' sad ozbiljno:
                              Šta se može očekivati?
                              1. Bolji kvalitet goriva - sigurno. Ionako se dopušta uvoz samo goriva po Euro 5 standardu. Nova goriva - verovatno. I obe stvari ne tako brzo. Lukoil bi trebao da bude najbrži, Eko se već ogradio za 15 (čitaj 25) dana, MOL ništa konktrentno ne kaže osim što se može protumačiti kao: stižu nova goriva (nadam se njihov 99 oktanski inače, ajd' da se vratimo na monopol) a cene neće biti niže nego čak i više ali za kvalitet valja dati - jer tako? Tako je!
                              2. Niže cene: niže cene samo za goriva visokog kvaliteta. ED i benzin po EN228 (Euro 5) od 95 oktana. Kako je Europremium 128din. nije isključeno da će gorivo ovog kvaliteta (te klase) biti oko 120din. ED možda tek 115din. Može čak da se desi (kako očekujem) da kvalitetniji ED ostanu na istoj ceni (što preporučujem jer j.b.š 5 dinži ako imaš Euro 4 motor a kamoli Euro 5).
                              Lošiji dizeli (a šteta što se ne može uvesti makar po Euro 3 ili Euro 4 standardu ako već ne neki koji ima samo ispod 1000ppm) se ne mogu uvesti pa će D2 pasti tek za par dinara (ako NIS održi obećanje o smanjenju VP cena).
                              Običan Euro 2 benzin (bezolovni i olovni koji se ukida od letos pa ga još ima) bi mogli da padnu za 2-3din.
                              Visoko oktanski benzini će biti 125 do 130din.

Dakle, nešto će pojevtinjenja biti ali ne koliko pričaju i NE ZADUGO.
                              Ne zaboravite februar i povećanje akciza, ne zaboravite na berze koje miruju i da ćemo tek videti u kom pravcu ide nafta posle nove godine. Ne zaboravite ni da je dinar opet (na par dana) ojačao. Sam dolazak naših ljudi prethodne 2 godine nije pomogao tom fenomenu a sada bi mogao da ga održi te da kurs ne pobegne značajno makar do božića ili srpske Nove.

Ako ćete sami da preciznije računate moguća pojeftinjenja (makar bilo svakog čuda za 30 dana dosta) preporučujem post cikaboska u ovoj temi od pre nekih mesec dana. Ako se dobro sećam ispalo je da su BMB Europremium i ED mogli da se nađu jeftinije u Bugarskoj i da su te dve cene najzabiberenije te da bi mogle biti niže. Ostalo tek kozmetički i za nijansu.
                              Naravno sve u zavisnoti od kretanja na berzama.

Dakle evro se blago oporavio (sa 1,31 na skoro 1,33) dinar je još uvek oko 106 po srednjem kursu. Nafta je 91 do 94$ po burencetu (mislim 159 lit. kakvo je to bure a tek "bačva") ili 69 do 71€ po istom.
                              Berze su se takođe "ukopale" a Dow će završiti godinu neočekivano visoko.
                              Još bitnije je da osim "velike ravnoteže" metali ne miruju već su potpuno "podivljali" i cene im ripaju kao pobesnelo krdo mustanga: bakar preko 9600$ (dobro po moje selo, loše za čovečanstvo, j*biga - dva dobra nikad nije moglo), zlato preko 1400$ za uncu (kad je palo na 1375$ skeptici su likovali, čitava dva dana) i srebro na preko 30$ po unci (više od 1$ po gramu).
                              Uz sve ovo slobodno raspoloživa struja poskupljuje, kako već gde - i do 13%. Doduše kod nas je najavljeno 13,8% pa da i mi negde budemo rekorderi.

Nisam ni toliko pametan, ni toliko stručan ekonomista ali je ispalo da me je Vlada "poslušala" i prizvala se pameti. Tečna goriva su bila (pre)skupa a struja pa prejeftina. Sada se pravi neka ravnoteža.

Neobično LIČI (da ne kažem klonirano je) na neke situacije iz istorije, bilo prave, bilo fiktine iz literature.
                              Pa da ne tražim nego da parafraziram literaturnu (iz beletristike) situaciju sličnoj našoj (benzin - struja):
                              - Gospodaru, povećajte porez na žito, ionako je prerodilo a smanjite na stoku ionako treba da se umnoži posle sušne godine lane. Namaćićete i više para a budale neće ništa primetiti, još će vikati: Živeo Kralj!
                              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Da ne zaboravim TNG koga su svi u tekstu zaboravili. A zašto i ne bi jer je na slobodnom formiranju.
                                Možda pod plimom događaja zadrži trenutnu cenu do posle praznika, po kursu € do 108din. i nafti od 70-tak € po barelu misim da bi ipak moralo (a ne trebalo, jer ne treba) da se završi sa cenom od 75din. za litar. Tako su "braća" naftaši zacrtali i može da se
                                Dakle ovako ili onako cene će ići gore. I neće ih zaustaviti proklamacije već smanjena tražnja (totalno nerezonski) zbog par dinara jeftinijeg benzina. Narod ko narod, ćuti ... stoka ko stoka, pase travu ...
                                I tako, biće ne lipši magare do zelene trave! A do zelene trave (kad se nafta možda padne i vrati na sadađnju cenu) sledi poskuljenje (makar blago) nafte, nivelacija akciza, pad vrednosti dinara (makar Dejo-Deki reče da će zapržiti čorbu spekulantima) možda i 112 do kraja marta mada ostajem pri svojoj prognozi. Ako ne naštampaju pare ili čak povuku deo, privreda neće ni na doboš nego ode u P.M. a od ekonomije će ostati: bankari, farmaceuti, naftaši, hrana i državni služvenici kao potrošači, ostalo (osim Gazdi) prelazi na socijalu i narodnu kuhinju jer neće imati od koga da naplate bilo šta.
                                Sve u svemu prognozirane cene derivata će (nažalost) biti ispunjene iako bi januar mogao da bude mali predah.
                                Zatišje pred buru.

Comment

Working...
                                X