Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Ne znam koliko je analogija uspešna, ali:
    ukoliko sistem izvedete iz ravnoteže (nafta na 45$ početkom 2009. a 150$ sredinom 2008. ili primer bakra) kasnije se uspostavlja nova ravnoteža (normalno stanje stvari) na "višem nivou" (nafta 100-120$ a bakar 8-11k $).
    Da je bilo 60 i 2500 (nafta, bakar) sada bi ravnoteža bila na nižem nivou.
    Sve što ućarite (na uštrb prirode) danas, platiće te dva puta više kasnije.

Naravoučenije: ako hoćete da se obogatite (ili živite iznad proseka) uradite to na uštrb ljudi! Naročito sirotinje! (slabijih od vas).

Prirodu ne možete izmanipulisati, "šibicariti" je, prevariti, EKSPLOATISATI ... udariti joj kamatu ...
    Možete samo sebi da naudite i samo da pretvorite nešto u malo drugačiji oblik a sve je zapravo tu gde je i bilo (bar 99,9999%).
    Priroda (zemlja, sunčev sistem, galaksija ...) su bili tu pre nas a biće i posle nas
    Gordost i predrasude bolje da pošaljemo u istoriju da ne bi samo to i svi (mi) postali.
    U toj priči expendable nije priroda nego (svi) MI (ljudi).

P.S.
    I da se vratim na temu (veselje): za razliku od mnogih mislim da se od klipnih motora nećemo oprostiti sve do pred kraj XXI (a nije isključeno i da se zakači deo XXII) veka.
    Kako su "veliki i silni" (iako pogrešno) ukapirali, nema zime! RENESANSA UGLJA je tek na vidiku. Da li u struju ili (još i pre, samo da nam "voljena" nafta dogura do 160$ ili 200$), što bi više voleli i oni i mi, u metanol - manje je bitno. Čak i sintetički benzin nije više neisplativ a pravili su ga Nemci još u I svetskom ratu (iz uglja).
    A i HHO radi sa klipnim motorima (uglavnom, mislim može i Vankel )
    Ima da se raspravljamo o đunti, klipu ... i motornim uljima još više decenija!
    "Akcije" CBC-a nisu (dugoročno) ugrožene - naprotiv!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• shadow
      CBC Senator XXL
      • 23.09.2005
      • 555
      • Beograd

Gorivo skuplje, pare penzionerima
      Izjednačavanje akciza na naftne derivate dovešće do povećanja cena goriva, ali će se to "minimalno poskupljenje" pozitivno odraziti na korisnike budžeta.
      e sad ide recenica koja me je zgranula:
      “To minimalno povećanje (cena goriva) će doprineti jačanju budžeta, a sredstva će biti upotrebljena za rešavanje problema, pre svega u penzionom fondu i drugih korisnika socijalne pomoći”, rekao je Ugljanin, koji je u ime vlade Srbije poslanicima republičkog parlamenta predstavio predložene izmene Zakona o akcizama.
      Povecaju cenu goriva za 4.5 dinara, i to je minimalno?! Kolko treba da skoci akciza pa da pocnemo da organizujemo neki protest? Imas nas vise i do traktorista.
      My crew is all fired up
      Y'all better just wise up

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Imas nas vise i do traktorista.
        Raspoloženih...izgleda nema.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

ma jasta, moze to jos da ide gore. opusteno.
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Izgleda da je baš tako.

Comment

• shadow
              CBC Senator XXL
              • 23.09.2005
              • 555
              • Beograd

Kako nema, na prosloj stranici se Kani javio da je raspolozen, a ja sam rekao ako Kani izadje, idem i ja.
              My crew is all fired up
              Y'all better just wise up

Comment

• skijash
                CBC Senator XXL
                • 07.09.2007
                • 1354
                • Beograd
                • wrx

Represija postaje prevelika, nadam se da će uskoro iznedriti vođu koji će povesti ljude u odbranu sopstvenih ****ta!

Comment

• Stratos
                  CBC Senator XXL
                  • 10.09.2008
                  • 2594
                  • Novi Sad

Izvlačeći pouku iz ličnog iskustva,a podsećan vrlo često žiganjem u kostima...
                  I ja ću izaći na to okupljanje ali da prodajem kokice i semenke. Nadam se da će skup biti masovan.

Comment

• boban1982
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2010
                    • 1106
                    • Batajnica
                    • SAXO VTS-BIC

Zasto da ne dizu cenu kad narodu to odgovara,niko se ne buni,sve je u najboljem redu.Sta je to za nas,dinar nam je ojacao i sada nema brige,zivimo lepo!!!

Comment

• NemaN
                      CBC Senator XXL
                      • 29.11.2004
                      • 1560
                      • munze

Da li se zna kada ce poceti da se uvozi gorivo? Vozio sam zadnjih mesec dana na omv carrera 100okt i potrosnja mi je bila mizerna, cak mi je najbolji rezultat kada je bilo pola 100 pola nase gorivo...
                      I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• 206
                        Admin od ispočetka :)
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Stranci, tipa Avia, Hellenic itd. ga vec uvoze, mesecima sipam 98.
                        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• NemaN
                          CBC Senator XXL
                          • 29.11.2004
                          • 1560
                          • munze

Jel ima neko konkretno podatke koje pumpe? pricamo za normal 95...
                          I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Znam da je bito da "normal 95" bar bude normalan, ali izgleda da neko tu nije jer ga konstantno šišaju a on(i) se stalno nameštaju. I znam da bi nam lakše palo da bar vozimo na "euro normal" a ne "total nenormal" (nema veze sa istoimenom kompanijom koja je takve benzine pravila pre najmanje 30 godina).
                            Da ne dužim, cena nafte pada li pada (malo sam sačekao) te je trenutno 110,75 (u USA čak i ispod 93$).
                            Jest (damnjanov ili ne) zelenko da je ojačao pa se drži na celih 1,44€ (ili ga to drži bankrot Grčka, a mi kao smo bolji od njih, ma milina).
                            Nafta je nekih 77€ (ili nešto manje) za burence te iako je dinar opet oslabio (pa dođe kao izgovor) opet smo na tome da imamo cene goriva bar kao u Sloveniji (ili više, osim TNG).
                            Ima da se ovog leta nakupe da bi mogli da amortizuju cenu nafte i od 90€ ali čim pređe 80€ pogodite šta nas čeka
                            Dakle leto je pa kažu da je veća tražnja (moraju "jadni" i da rade nešto) te bih se skoro kladio da do 70€ po burencetu ne bi ni trenuli okom mada su mogli da ublaže nebuloze oko akciza sa 1-2din. pojeftinjenjem te još toliko na 75€ pa makar stali do polaska u školu. Ovako su stali sa raspustom pa može nafta da pada oni će držati cene.
                            Leto je i kalendarski počelo te cene mogu ići samo naviše. Kvalitetno gorivo kupite gde idete na letovanje a ovde ako vam se posreći možete i do Eko 98 da stignete a za 95-cu se pomirite sa NIS evropremium-om (taman koliko smo mi evropa toliko je to i evropski benzin, zapravo je malo i bolji, već je ozbiljan "kandidat" ali ja nekako više volim "punopravne tečne članove").

No leto je čudo!! Kada se (većina) vrne iz Grčke izgledaće im benzin (ako već ne i dizel) prilično jeftin!
                            Nazdravlje nam bilo!
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Ji 4Tze
                              CBC Senator XXL
                              • 04.05.2006
                              • 806
                              • bg
                              • Honda CR-V 4WD

damjanov zelenko je u stvari oslabio jer je vrlo klimavo stigao do skoro 1.4 - krenulo je na bolje po evro jer se nazire rešenje pa investitori
                              sad je samo pitanje ko će više da naštampa tj. napumpa u sistem... Evropa da ima da uzajmi dužnicima ili Ameri da pokriju deficit do meseca, mrtva trka

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by Ji 4Tze
                                damjanov zelenko je u stvari oslabio jer je vrlo klimavo stigao do skoro 1.4 - krenulo je na bolje po evro jer se nazire rešenje pa investitori
                                sad je samo pitanje ko će više da naštampa tj. napumpa u sistem... Evropa da ima da uzajmi dužnicima ili Ameri da pokriju deficit do meseca, mrtva trka

Za kurs dolara sam mislio u odnosu na vreme kada je nafta bila 120-125$ po burencetu (1,46 do 1,49 za evro). Inače ste u pravu.

Sasvim ste lepo i kratko opisali trenutnu situaciju.

Comment

Working...
                                X