Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Odg: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)
Originally posted by Miha View PostIdemo dalje, ko daje vise, gospodin iz treceg reda dize za 2...
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija....&nav_id=592595
Kad smo već kod toga gospodin iz prvog reda (Lukoil) je Evropremium benzin izlicitirao na 156,9?!
Doduše Eko uvek ima ponudu više (mada 2 dinara manje za 95 oktanski Evro benz.):
TNG - 82,9 !! (alal vam ćufte!), Grčke, naravno.
ED - 153,9
I na kraju, šlag na torti: benzin 98 oktana - 175,9din. za litar, e alal vam i sarme i baklave (pa čije god da su).
Pa da je 198 oktana i sa planete X, pa mnogo je (a da nije sa Merkura? pa mi svi Merkur...).
Ranije sam navodio da je uvek bolje kupiti rafinerijski benzin sa više oktana (ako vam treba a većini - NE) nego dodavati aditive za podizanje oktanskog broja. Em je bolje em je (bilo) jeftinije. E za ovu cenu ... nema šanse.Last edited by expendable; 29.03.2012, 21:21.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Profesore, nisam ni sumnjao da je maznuto.
Nego, ovi na Eko mi nisu bas najjasniji na cemu su. Koje droge piju?
Daklem, kao sto obecah na prethodnoj strani, krenem ja na lokalni Eko kod Crvenkape ( N.Beograd) da proverim gume na bajsu i da svecano otvorim sezonu, kad na panou sa cena vidim pise 165 dindzi za europremijum 98. Ja reko greska. To je bilo onaj dan kad je NIS digo na 150.
Pumpam gumu, al mi se sve vrti onih 165 po glavi, pa nije raketno gorivo majku mu, a i niko ne gura tu cenu, ma mora da je greska.
Napumpam i krenem, ali svratim do pumpadzije i pitam ga:˝ Je li prijatelju, jel ono neka greska sa cenom europremijuma?˝ On me gleda belo i kaze ˝A sto greska?˝ Pa kako sto, sto vam majki j***m ( pomislim naravno ) pa jel tebi to malo prijatelju, to ti normalno, sve se plasim radis za 300.000 pa se moze 165 za litar corbuljka. Zgazim ja u 12 brzini bajs i pravac kuca da nesto zestoko popijem.
Sad videh da je i to bilo malo, pa digli na 176
Auto mi nije do sada dobio tu premiju da srkne evropu, a kako stoje stvari osusice mu se dizna na duze.
I plin je preterano, ali benzin ubi.
E sad mi je lakse kad podelih muku.
Idem da se opustim, negde sam citao dablagotvorno deluje na muske
Last edited by Miha; 29.03.2012, 21:55.ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
Astra G 1.6 16V 2003g.
Comment
-
-
Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)
avia veternik, 158 dinara evro bmb 98.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
EVROPA (poslednja izmena 24.02.2012.)
AND Andorra EUR A Austria EUR B Belgium EUR BIH Bosnia and Herzegovina BAM BG Bulgaria BGN HR Croatia HRK CZ Czech Republic CZK DK Denmark DKK EST Estonia EUR FIN Finland EUR F France EUR D Germany EUR GB Great-Britain GBP GR Greece EUR H Hungary HUF IRL Ireland EUR I Italy EUR LV Latvia LVL LT Lithuania LTL L Luxembourg EUR MK Macedonia MKD MD Moldova MDL MNE Montenegro EUR NL Netherlands EUR N Norway NOK PL Poland PLN P Portugal EUR Portugal/Açores EUR Portugal/Madeira EUR RO Romania RON RUS Russia RUB SK Slovakia EUR SLO Slovenia EUR E Spain EUR Spain/Canary-Islands EUR S Sweden SEK CH Switzerland CHF UA Ukraine UAH
* izvor informacija: www.tcs.ch
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Comment
-
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Comment
-
-
Za Chubbsa,
Lož ulje nije opterećeno akcizom. Nabavna cena lož ulja je negde između nabavne cene D-2 i evrodizela, zavisno od toga da li se radi o domaćem lož ulju koje je skoro identično D-2 (ulje za loženje ekstra lako EL crvene boje), sadržaj sumpora od 5-10 g/ kg, ili se radi o lož ulju koje se uvozi iz EU, i koje je EVRO 5 standarda (ulje za loženje ekstra lako evro EL oranž boje), sadržaj sumpora 10 mg/kg.
Na tržištu je prisutno i lož ulje iz Rafinerije Brod ( R. Srpska ) koje je EVRO 3 standarda, sadržaj sumpora 350 mg/kg .
Dakle, maloprodajna cena litre lož ulja je manje od maloprodajne cene dizela za iznos akcize, koja iznosi 37,07 dinara po litri.
Comment
-
-
ko uzima razliku?You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Comment
-
-
Odg: Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)
Originally posted by Chubbs View Postko uzima razliku?
Sajt NIS Petrola sa veleprodajnim cenama derivata nafte. http://www.nis.rs/proizvodi-i-usluge/veleprodaja
To su cene sa uračunatim PDV-om i akcizom, na koje dodaje maloprodajna marža ( 5-6 dinara po litri) i troškovi transporta ( 2 i više dinara po litri )
Евро дизел 139,50 дин/лит
Дизел гориво D2 135,92 дин/лит
Уље за ложење EL 98,03 дин/лит
Comment
-
-
cena loz ulja je 98-110 dinara na pumpama, ti kazes da drzava ne uzima akcizu i da je ta cena manja za 37 dinara znaci da je cena loz ulja 61-73 dinara a nije?You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Comment
-
-
sad sam tek upalio motorku, kazes da na grafikonu nije dobra nabavna cena i da nema akcize...You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Comment
-
-
Rafinerijska (proizvođačka) cena D-2, evrodizela, lož ulja je skoro ista i trenutno iznosi oko 80 dinara po litri.
D-2, evrodizel (80 + 37(akciza)) + 18 % = 138 dinara.
Lož ulje 80 + 18 % = 95 dinara.
Ovde se radi o lož ulju koje proizvodi pančevačka rafinerije i koje je prepuno sumpora , i ima cetanski broj 40.
Dakle, to lož ulje je lošeg kvaliteta, i prodaje se u maloprodaji skoro isključivo na NIS-ovim pumpama, jer nije pogodno za upotrebu kao pogonsko gorivo, i zbog toga ga ostali učesnici na tržištu ne nabavljaju od NIS-a, već ga uvoze.
Uvozno lož ulje EVRO 5 standarda je skuplje, npr. Lukoil Bugarska
77 evrocenti po litri = 87 dinara po litri
87 dinara + troškovi carine + transportni troškovi = najmanje 90 dinara.
90 dinara + 18 % = 106 dinara po litri.
106 dinara + 5 dinara maloprodajne marže = 111 dinara.
Comment
-
-
Originally posted by Chubbs View Postnije dobra nabavna cena i da nema akcize...
Tačan iznos je 19,21 dinara po kilogramu, t.j. 10,70 dinara po litri.
Comment
-
-
Marza prodavaca na gas je 15 din i vise po litru.Last edited by b_samardzic; 18.04.2012, 16:42.
Comment
-
Comment