Upravo ovo sto 206 kaze je ono na sta sam ja mislio....meni je to sasvim logicno
Usteda goriva?
Collapse
X
-
Jos jedna stvar, zasto motor koci, ne samo zbog toga sto nema goriva koje ga pogoni, i od frikcije prenosa, vec i zato sto ne moze da povuce vazduh za rad kroz zatvorenu klapnu gasa vec samo kroz bajpas za ler gas - to, koliko ja znam, i jeste osnovni princip rada motorne kocnice (klapna gasa ili zatvaranje usisnog ventila), i razlog zasto motori sa visokom kompresijom bolje koce motorom nego oni sa manjom kompresijom - prave veci vakuum kod zatvorene klapne gasa, i samim tim imaju i vece kocenje motorom.
Nazad na temu, da li izbacivao ili drzao menjac u brzini, na kraju je opet isto. Zavisi dokle idesAko izbacis iz brzine, auto nece kociti motorom i "dokotrljaces" se dalje tako da ces redje morati da dodajes gas da se vratis na istu brzinu. Sa autom u brzini, kad pustis gas, auto ce trositi isto kao i da je na leru, ali ce brze usporavati zbog kocenja motorom, te ces cesce i ranije morati ponovo da ubrzavas. Eto to je itprilike razlika. Doduse, toliko je mala razlika da je pitanje ustede vise retoricko, ali eto....
Comment
-
-
Nazad na temu, da li izbacivao ili drzao menjac u brzini, na kraju je opet isto. Zavisi dokle ides lool Ako izbacis iz brzine, auto nece kociti motorom i "dokotrljaces" se dalje tako da ces redje morati da dodajes gas da se vratis na istu brzinu. Sa autom u brzini, kad pustis gas, auto ce trositi isto kao i da je na leru, ali ce brze usporavati zbog kocenja motorom, te ces cesce i ranije morati ponovo da ubrzavas. Eto to je itprilike razlika. Doduse, toliko je mala razlika da je pitanje ustede vise retoricko, ali eto....
Bas tako usteda je mala ali postoji
Comment
-
-
Originally posted by 206
Nazad na temu, da li izbacivao ili drzao menjac u brzini, na kraju je opet isto. Zavisi dokle idesAko izbacis iz brzine, auto nece kociti motorom i "dokotrljaces" se dalje tako da ces redje morati da dodajes gas da se vratis na istu brzinu. Sa autom u brzini, kad pustis gas, auto ce trositi isto kao i da je na leru, ali ce brze usporavati zbog kocenja motorom, te ces cesce i ranije morati ponovo da ubrzavas. Eto to je itprilike razlika. Doduse, toliko je mala razlika da je pitanje ustede vise retoricko, ali eto....
Ovaj zbunjeni nije upucen tebi 206 nego zna se vec kome. A nadovezao bi se tebi na ovaj text gore.
Mislim da je svaka usteda vazna i po ovoj po meni zdravoj logici rada motora sa otpustenom klapnom dodao bi da se ipak dosta vise stedi na leru iz sledeceg razloga. Jeste da dizne sipaju goriva kao da si na leru sa otpustenom klapnom dal bio u brzini ili na leru ali na pr. dok ti je auto na dugackoj blagoj nizbrdici a ti u nekoj brzini i spustas se na pr. 40-50km/h obrtaji motora su ti na pr. 2400o/min tako da tada pri istoj brzini (predjenom delu puta), dizne puste 3Xvise ler goriva nego da si na leru na pr. na 800o/min gde je potrosnja izrazena u L/H na pr. bord na calibri V6 na leru pokazuje 1,1L/H.
Poceo sam malo da razmisljam i o brickovoj logici jer ima i tu nekih stvari upravljanje dizni prema O/min i sl. pa bi voleo da se BOOST ubaci odgovorima
Chokky, mislio si da neces postaviti tesko pitanje ali vidis ti ovoTo date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Originally posted by M-powerChokky, mislio si da neces postaviti tesko pitanje ali vidis ti ovo)
Ja sam licno mislio na motore sa karburatorom, ali se prica prosirila i na injection modele.
Kada sam mislio na to "izbacivanje u ler", nisam mislio da se tako vozi po auto-putu, nego na nekim blagim nizbrdicama ili pred semafor, tako da nema potrebe za dodatnim ubrzavanjem. Citao sam po raznim sajtovima da je izbacivanje iz brzine pred semafor jedan od nacina ustede goriva. A opet, s druge strane, nekoliko postova ranije sam opisao kako radi karburator kod mene, znaci polozaj leptira zavisi od broja obrtaja. Ispod 1200 se ponovo leptir vraca u polozaj za ler i time sprecava gasenje motora. Na isti nacin je reseno i gasenje motora (pricam o mojim kolima - golf2) - pri iskljucivanju motora, ta klapna ponovo ide "ispod" otvora za ler i time sprecava "dizelovanje" motora. Tako da mi se nekako mi je nekako bliza Brick-va teorija. I u samoj knjizi, gde se opisuje rad tog karburatora, pise da se totalno sprecava isporuka goriva kad je leptir "ispod" ler-polozaja. E, sad, kako je to reseno kad injectiona, to zaista ne znam....Ipak da dodam, da obe teorije koje su ovde prikazane, imaju na neki nacin logike...Two beers or not two beers...
Shakesbeer.
Comment
-
-
Pa pazi brikova logika stoji i uopste nije komplikovana za primenu na novijim motorima sto ne vidim zasto je ne bi primenjivali. Jedino me u u tom pogledu interesuje sta kontrolise i kad se pocinje dodavati gorivo sa padom obrtaja jer kada se ler spusti na normalu ti mozes ici u brzini na ler obrtajima. Znaci kad je taj prelaz na koliko obrtaja i sta ga kontrolise. Mislim da bi se osetio taj prelaz kad se pocinje dodavati gorivo sto ja nikad nisam a osetio sam kod karburatora kad skines kontakt pa das da je razlika dok na motoru konkretno znam kad skinem kontakt pa dam dogodi se eksplozija sto je znak da je sipao gorivoTo date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
meni nekako jos uvek nije jasno kako radi kada nema dovod goriva u cilindre.
ja, licno kada sam na kraju sa gorivom, a nemam para da sipam na svakoj nizbrdici i na semaforima koji dosta dugo "drze" gasim motor.
tako opet nema dovoda goriva, a trosi manje goriva nego kada ne trosi(mislim na brickovu teoriju netrosenja goriva u brzini)
Comment
-
-
Jedino me u u tom pogledu interesuje sta kontrolise i kad se pocinje dodavati gorivo sa padom obrtaja jer kada se ler spusti na normalu ti mozes ici u brzini na ler obrtajima. Znaci kad je taj prelaz na koliko obrtaja i sta ga kontrolise
Volvo LH 2.4 kontorlise kompjuter ubirzgavanja i pusta gorivo na oko 1050 obrtaja.
Ford EEC IV kontorlise kompjuter ubrizgavanja i paljenja a pusta gorivo na oko 1200 obrtaja.
VAZ (Lada) karburator ima elektronsku jedinicu koja preko vakuum membrane aktivira gorivo na ler dizni pri tacno 1350 obrtaja pri padu obrtaja odnosno ukida gorivo na ler dizni na 1100 obrtaja kada raste broj obrtaja- taj sistem su Rusi uveli jos 1979. godine na export modelima.
princip blokade goriva pri oduzimanja gasa je opste pirmenjen jos negde od polovine 80tih godina u gotovo svim modelima auta, a neki modeli imaju taj stedni mehanizam jos sa kraja 70tih godina.
jedini sistem ubrizgavanja koji nema taj stedni mehanizam je K Jet mehanicki sistem, koliko je meni poznato.
sve to radi bez uticaja vozaca potpuno automatski.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ja konkretno imam karburator (Pierburg 2E2) koji ima neku automatiku da leptir gasa jos vise zatvori, ispod polozaja za ler, kada je broj obrtaja iznad 1200 (a otpustena je papucica gasa), tako da tada "zatvara dovod goriva"! Kada broj obrtaja padne ispod 1200, ona vrati leptir u "ler polozaj"! E, sad i mene je bunilo kako to da motor i dalje radi a "nema benzina", ali sada imamo odgovor i na to...:-)volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Kada oduzmes gas, odnosno pustis motor da se kotrlja u brzini, dizne se naravno ne zatvaraju nego i dalje rade, ali daju goriva kao da auto radi na leru.
Upravo zbog toga auto i usporava, vuce ga inercija, a motor "usporava" jer se eksplozije naravno i dalje desavaju ali samo toliko da se motor ne ugasi. Da se dizne skroz ugase, onda po toj logici ako bi auto izbacio iz brzine on ne bi radio na leru nego bi se ugasio, sto naravno ne radi
dakle, sve dok je menjac u brzini a broj obrtaja iznad lera dizen se potpuno gase, to je fakat koji pise i u fabrickim uputstvima i jedan od osnovnih postulata sistema ubrizgavanja.
zato i postoji posebna ECU mapa posebno za ler gas.
Pa ocigledno da na leru i pri oduzetom gasu radi, znaci dizne ipak rade
Auto bi se ugasio da nema goriva ili da nema struje, znaci probaj da skines kontakt dok je auto u brzini i dobices otprilike efekat kao kad bi se dizne skroz ugasile..
Dizne UVEK rade, da li sa kolicinom goriva za ler gas ili sa onoliko goriva koliko diktira pedala gasa.
isto je i na modernijim karburatorima, dovod za ler diznu se zatvara kada se koci motorom a auto je u brzini.
proveri u uputstvu za svoj auto, mislim na servisno i videces da nije tako kako si pretpostavio.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
vec i zato sto ne moze da povuce vazduh za rad kroz zatvorenu klapnu gasa vec samo kroz bajpas za ler gas - to, koliko ja znam, i jeste osnovni princip rada motorne kocnice
osnov rada sistema ubrizgavanjavolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ako izbacis iz brzine, auto nece kociti motorom i "dokotrljaces" se dalje tako da ces redje morati da dodajes gas da se vratis na istu brzinu. Sa autom u brzini, kad pustis gas, auto ce trositi isto kao i da je na leru, ali ce brze usporavati zbog kocenja motorom, te ces cesce i ranije morati ponovo da ubrzavas. Eto to je itprilike razlika. Doduse, toliko je mala razlika da je pitanje ustede vise retoricko, ali eto
dakle, nije moguce da auto potrosi istu kolicinu benzina pri kocenju motorom i pri leru a da predje razlicitu duzinu puta !
razlika jeste mala i nije vredna truda ali ako vec jeste postavljeno pitanje- odgovor je jednoznacan. vise trosi pri izbacivanju na ler, koliko vise je sasvim drugo pitanje.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
dok ti je auto na dugackoj blagoj nizbrdici a ti u nekoj brzini i spustas se na pr. 40-50km/h obrtaji motora su ti na pr. 2400o/min tako da tada pri istoj brzini (predjenom delu puta), dizne puste 3Xvise ler goriva n
ovo nije stvar nagadjanja, radi se o faktima na osnovu fabrikcih konstrukcija, i samog nacina rada Bosovih (i sotalih) sistema ubrizgavanja.
inace, sta mislite koja je funckija TPS
ukrasna sigurno nijevolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by ChokkyA opet, s druge strane, nekoliko postova ranije sam opisao kako radi karburator kod mene, znaci polozaj leptira zavisi od broja obrtaja. Ispod 1200 se ponovo leptir vraca u polozaj za ler i time sprecava gasenje motora. Na isti nacin je reseno i gasenje motora (pricam o mojim kolima - golf2) - pri iskljucivanju motora, ta klapna ponovo ide "ispod" otvora za ler i time sprecava "dizelovanje" motora.Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)
Comment
-
Comment