sa novim stilom voznje, u proseku ces stedeti i do litar benzina.
a motoru ce vise prijati rezim rada.
Da...kao sto rekoh fabricka potrosnja je oko 9l, a moja sada je 8.1l, nego hteo sam jos nesto:
Kad krecem u prvoj gas do daske potrosnja je oko 30l
u drugoj oko 26l
u 3.-23l
u 4.-16l
u 5.-13l
na leru (turiranje) ne predje 5l
Kako to, svaki put je gas do daske? Znaci dodje do tih brojki i tu stoji, i ako auto i dalje ubrzava, kako je moguce da je razlicita potrosnja?
jednostavno razlicito je opterecenje motora, a time i razlicite potrebe za gorivom.
ako je u petoj u menjacu prenosni odnos 1:1 i trosi recimo 8 litara a u prvoj brzini u menjacu 3,5:1 onda ce i potrosnja u prvoj biti 28 litara ili tacno 3 i po puta vise za isti predjeni put.
nije bas tacno tako zbog mnogo dodatnih razloga i detalja, ali ugrubo je tako.
takodje sto je vise otvoren leptir (jaci gas na pedali) to je manji otpor u****vanja motora i vazdusna pumpa (klipovi) radi sa manje gubitaka, odnosno motor efikasnije radi i ima manje unutrasnje gubitke po tom pitanju.
auti su cudne sprave i mnogo faktora utice, a najvise uskladjenost otpora kretanja, prenosnih odnosa u menjacu i podesenosti svega toga prema masi vozila za efikasnu dinamiju voznje i povoljnu ekonomicnost sa gorivom.
jedan od vaznijih razloga zasto ja pored toliko iskustva volim da vozim bas Volvo je sto je izvanredno pogodjen taj odnos motor-menjac- auto i odlicna dinamika voznje u praksi. nesto sto se iz papirnatih fakata tesko ili nikako ne vidi ali se oseti u praksi kao lakoca voznje, ubrzavanja kada je motor uvek bas u optimalnom rezimu kada zatreba.
taj odnos uskladjenosti motora i menjaca je i jedan od razloga zasto puno ljudi preferira nemacku konstruktorsku skolu gde se o tome vodi racuna, u odnosu na italo skolu gde se o tim detaljima bas i ne vodi racuna.
najbolji primer je Jugo, ili Fiat Bravo ilineki slican, u cetvrtoj ne moze da se obilazi kamion koji ide 50-60 na sat, u trecoj takodje ne moze jer je motor vec na granici mogucnosti usled prevelikih obrtaja a druga je totalno neupotrebljiva. italijani jure 0-100 na papiru pa imaju prvu drugu i trecu prekratku brzinu a cetvrta je sa velikom rupom pa je motor obicno mlitav u praksi u podrucju realnih brzina voznje otvorenim putem a kao stvn za jurcanje od semafora do semafora.
neki i to vole...
potrosnja direktno zavisi od izbora prenosnih odnosa prema obrtnom momentu motora i masi vozila, mislim na stvarnu potrosnju u praksi ne onu na papiru.
zato ja uvek trazim da vidim krivu obrtnog momenta koja mi mnogo govori o tome kako ce auto biti upotrebljiv u praksi. to mi vise znaci nego nekakvih KS pri 10.000 obrtaja ili ma koliko na papiru fiktivne snage.
edan od vaznijih razloga zasto ja pored toliko iskustva volim da vozim bas Volvo je sto je izvanredno pogodjen taj odnos motor-menjac- auto i odlicna dinamika voznje u praksi
Jeste skoro sam vozio 740,dobar osecaj,ako da se vozi neki mali kamion ili SUV,odlicni utisci,nastarnu to sto je motor za generalku i mrda zadnji trap
evo konkretno, pre par meseci, imao sam neprijatno iskustvo sa mojim stopalom....
pa sam odlucio da malo bolje prostudiram board comp. i evo nekih stvari koje sam otkrio...da ne duzim...ovo sto je brick rekao je tacno...i da sa ne pravim pametan pa da ponavljam posto je covek sve vrlo lepo opisao...
...pre par meseci sam se pozalio na potrosnju ovde na forumu od 9.1l pa i do 9.6l /euro dizela per 100km...zabrinuo sa se...s' obzirom da nas dvoica voze ista kola razlicitim stilom...shvatio sam u cemu je problem...a sve sa konkretnim(ne preteranim ubrzavanjem) i drzanjem i odrzavanjem brzine na priblizno najvecem obrtnom momentu.problem je nastajao kada je cale vozio na veoma niskim brojevima obrtaja u visokom stepenu transmisije...dok sa druge strane ja sam vozio vrlo naglo...kretanje na semaforima i konstantnim ubrzavanjima...i tada se ecu zbunio...koliko sam video...sta Tronic moze...pa sam posumljao da se i Motronic malo adaptira prema stilu voznje! hocu da kazem da je sve vreme bio zbunjivan!
sto se tice 16v to cak vazi i za TDI vozila...naravno...bez preterivanja...
konkretno trenutna potrosnja na 100km je trenutno ovih dana oko 5,5-6l (deklarisanih 6.4)
p.s. board comp. prijavljuje 0.0l kada se koci motorom dok u piku moze da dodje i do 6xl/100/km...prosecna potrosnja je ispitana (priblizno tacno) i pored board comp.
Hvala brick...
Da pitam jos nesto,
da li potrosnja vozila ima neku direktnu vezu i sa kubikazom, tj. moj auto ima 1400 kubika i 100ks, u poredjenju sa recimo autom koji ima 2000 kubika i isto toliko konjskih snaga?
Znam da moj drugar ima nekog krajslera od 2800 kubika koji po BC trosi 10l, meni je to nemoguce....
moja zafi s 250ks trosi 11,5l,a vozim ko ******.
probajte vi s tolko ko8nja lagano v9ozat
u leru trosi 0,9-1l/h,sa klimom 1-1,1l/h
kocenje motorom 0,00.
ubrzavanje ne pitajte.
naravno da kubikaza ima primarnu ulogu u potrosnji jer ona odredjuje kolicinu vazduha a time posredno i kolicinu potrebnog goriva za hemijsklu reakciju unutar cilindra.
ali, nisu svi motori isto optereceni i veoma se razlikuje specificna potrosnja kada motor radi optimalno i kada radi blizu svojih granica.
malecni motor od 1400 kubika kada se koristi svih 100 konja ce zasigurno vise trositi od upotrebe istih 100 konja iz 2000 kubika. tu dileme nema, ako nista drugo zbog prenosnoh odnosa u menjacu gde je mali motor u startu hendikepiran.
a sa druge strane postoji donja granica velikih motora kada su u ekonomicnom radnom podrucju, kada nemaju opterecenje onda su izuzetno neekonomicni sa potrosnjom.
primer iz prakse, Volvo 2000 kubika i 120 konja trosi 12-13 litara benzina, motor 2300 kubika i 130 konja trosi 9-11 litara benzina- znaci identican auto sto se karoserije, mase i ostaloga tice.
razlog je sto je manji motor premalen pa uvek radi sa povecanim opterecenjem a veci radi u proseku u optimalnom rezimu.
najrastrosniji su malecni motori gradskih autica, oni sa 1000-1300 kubika. vrlo dobar primer je Jugo bilo kojeg godista koji za bednih 25-30 konja u proseku potrosi u gradu 8-10 litara benzina, ili VW Polo koji isto za 30-35 konja potrosi istih 8-9 litara benzina.
jedan Ford Mondeo ce pri razvijanju prosecno 60 konja u gradu potrositi 11-12 litara benzina, ili 2 puta vise snage oslobodi za samo 10-20% vise benzina.
veci motori su po pravilu ekonomicniji u vangradskoj voznji u odnosu na menja i to izrazito. a i mnogo su izdrzljiviji i dugotrajniji.
nisu AMeri bez veze verni motorima vece kubikaze, nije to cisti hir.
e sad druga je stvar, sto drzave vestacki odredjuju putem politike taksi da je veca zarada na upotrebi manjih auta sto se ukupnog zbira novca u recimo zivotu jednog vozaca tice. vlasnik ce za 50 godina voznje promeniti najmanje 10 malih autica i najmanje 10 puta platiti porez na novi auto i sve takse, a vlasnik veceg auta ce promeniti ne vise od 5 auta za isto vreme, i samo 5 puta platiti porez.
moze i tako da se posmatra
a interesantno je da bas u siromasnim zemljama se cesto forsiraju skuplja resenja i napadno velike takse postoje za iole vece motore i sama vozila. i po pravilu ne postoji nikakav tehnicki kriterijum, niti ekoloski vec iskljucivo politika punjenja budzeta.
Sta se brinete, "topla voda" je primenjena na modelu Lupo ciji motor ne radi uopste ispred semafora. Jos jedan siguran dokaz da mali motori nisu sami po sebi stedljivi dok je tezina vozila ta koja je najbitnija kod projektovanja "gradskog auta".
Pa zasto je onda nastupila takva moda da se u male automobile (i po kubikazi) ugradjuju motori velike snage, mozda se tako deluje na psihu kupaca da ce kupiti auto koji manje trosi od onog veceg...Znaci i ovde vazi brickovo obrnuto pravilo.
profit, recimo
manji a sa vise snage motori krace traju, skuplje je bitno odrzavanje, zahtevaju obicno samo originalne ( i skupe) rezervne delove a konstruisano su namerno komplikovano uz upotrebu specijalnih alata da mora vlasnik da dublje zavuce ruku u dzep pri obaveznoj poseti dilera/ ugovornog servisa.
recimo jedno vidjenje "napretka" u konstrukciji.
Negde sam prochitao mislimu auto klubu da se vishe shtedi kada se na pr.priishunjash semaforu u chetvrtom (petom)stup.pren.nego da izbacujesh u lir .Ima jjosh mnogo toga pisano o shtednji kao na pr.gume vishe napumpane za 0,2 otvoreni prozor,,bagaznik na krovu,ali ova dva zadnja su vishe izrazena pri brzini vechoj od 120km/h.A najvishe se shtedi kad ti je auto parkiran u dvorishte.he he
Comment