Ljudi kod polovnih delova sa otpada misle na dobre delove koji se skidaju sa vozila za tu namenu.
Recimo meni je covek koji drzi Reno otpad na ledinama nudio 3500 eura za lagunu bez registracije, carine, itd. Dakle Laguna Privilege 2002 god. Uzmimo za primer da sam prodao tom liku auto. Sto sada ta letva volana ne valja? To niti je havarisan auto, niti neispravan pa je zato na otpadu, vec je dovezen sa namenom da se proda otpadu kako bi ga rastavili u delove.
Recimo meni je covek koji drzi Reno otpad na ledinama nudio 3500 eura za lagunu bez registracije, carine, itd. Dakle Laguna Privilege 2002 god. Uzmimo za primer da sam prodao tom liku auto. Sto sada ta letva volana ne valja? To niti je havarisan auto, niti neispravan pa je zato na otpadu, vec je dovezen sa namenom da se proda otpadu kako bi ga rastavili u delove.
primer je savrsen za analizu pojave, scenarija o kome pricamo.
kako si i sam rekao ljudi misle na dobre delove koji se skidaju sa inace ispravnih vozila za tu namenu.
no praktican problem nastaje kada se ljudi pojavljuju kao anonimni kupci na otpadu.
ko moze da veruje na casnu pionirsku rec da je letva koja mu se pokazuje bas taj komad skinut sa inace ispravnog i namenski dovezenog auta za rasturanje ?
na otpadu nema racuna, nema garancije, nema probe, nema nista...jedna muljavina sa obe strane u trgovini (kod nas, koliko je meni poznato).
i sada letvu upravljaca koja je slozicemo se valjda osnovni bitni element sigurnosti vozila i u svemu kritican za kontrolu nad vozilom, treba neko tako na casnu rec o poreklu sa ispravnog i nehavarisanog vozila da kupi i sebi ugradi u vozilo.
ok, kupljena i ugradjena letva sa otpada.
ko i kako, tj cime utvrdjuje da je upravo ugradjena letva bas taj ispravan komad, da je iz auta koji nije havarisan, da je iz auta koji je bio potpuno ispravan neposredno pred dovoz na otpad i rasturanje u delove ?
ako se to ne utvrdjuje, kako se moze biti u ubedjenju da je na otpadu kupljen dobar i ispravan deo.
ili se ide metodom probe i pokusaja, pa kupimo jednu letvu i probamo, pa ko nevalja tu bacimo pa kupimo drugu letvu probamo, pa trecu letvu pa probamo...i jednom cemo zaista sa nekom verovatnocom naleteti na ispravnu letvu sa ispravnog auta koji je rasturen u delove.
a sta u medjuvremenu, voziti sebe u tom autu sa upravljackim mehanizmom nepoznatog stanja.
i sta ako se dogodi saobracajka usled raspada letve volana, pucanja itd..
po prirodi stvari, veca je verovatnoca da se na otpadu pojave delovi sa havarisanih vozila a mnogo manja verovatnoca da se pojave delovi/ ceo auto/ sa ispravnog auta.
a to pogotovu vazi u zapadnoj Evropi, odakle bi po ideji i poticao kanal snabdevanja po tamosnjim otpadima.
nesto nisam ubedjen da ljudi po Evropi prodaju otpadima inace ispravne aute stare 3,4 ili 6 godina kao pojavu.
ja sam radije da se to sto ljudi -misle- da na otpadu se nude ispravni delovi bud zasto prebaci u sferu izvesnog, pouzdanog saznanja koje je proverivo kao kljucni faktor pri odlucivanju.
ja nikada ne bih kupio polovnu letvu, polovnu gumu, polovnu sijalicu, polovni kocioni cilindar, polovnu sponu/ viljusku vesanja na otpadu a niti to radim.
meni taj rizik otkaza u voznji sigurno nije vredan 200 ili 500 evra navodne ustede.
ta usteda sa otpadnim delovima pre ili kasnije kosta 2.000 ili 50.000 evra ili nazalost neciji zivot kada jednom (dovoljno je samo jednom) dodje do otkaza nekog od vitalnih delova na vozilu.
moj auto moze da bude prljav, i izgreban, i musav, i da mu fali lajsna, i da nije na oko primamljiv ali mora da bude 100% tehnicki ispravan i mora da ima iskljucivo sve delove bitne za bezbedost voznje u perfektnom stanju.
u auto koji nije takav, ja ne sedam i ne vozim a radije obavim posao nekim drugim nacinom prevoza.
ja ne umem da ispitam da li je deo koji vidim ispred sebe na otpadu skinut sa ispravnog ili sa havarisanog vozila.
voleo bih da upoznam nekoga ko ima takve vestine i znanja, i koji moze da razlikuje polovni dobar od polovnog loseg dela.
ne kazem da tvoj primer scenarija nije realan, ali ne vidim osnov verovanjima da ce sirom Evrope neki vlasnik npr Lagune sa levim volanom koji ju je platio npr 20.000 evra posle 3 ili 4 godine upotrebe u ispravnom stanju poslati i prodati otpadu za 3.500 evra, a onda opet kupio novu Lagunu za 20.000 evra i tako ukrug.
pa da to jos radi dovoljno veliki broj vlasnika, toliko veliki da bi podmirio potrebne kolicine onih engleskih Laguna koje cekaju na te delove.
za mene je sumnjivo to verovanje o postojanju potpuno ispravnih gotovo novih Laguna (ili bilo kojih modela) koje ljudi sirom Evrope prodaju otpadima po nizoj ceni od inace uobicajene trzisne za ispravne gotovo nove Lagune... mislim da je to takoreci ravno cudu, i da se zapravo ne dogadja niti ovde a kamoli po Evropi.
sve i da se dogadja, zakoni ekonomije i ponude / potraznje bi prilicno brzo delovali sirom Evrope i ispeglali disparitet cena engleskih vs kontinentalnih modela jer bi masovno porastao broj prepravki, time potraznja engleskih vozila i posledicno cene.
ja mislim da ako se vec ide na engleski model, onda je daleko bezbednija varijanta u voznji i taj desni volan ali pouzdano ispravan auto.
Comment