Poštovani bax76,
Kao što kaže "kristina990": mirno spavaj.
Pošto sam dao povod za dilemu ajde samo da "razdilemim":
Najveća razlika ("kvantni skok") je između česmuše i demi (destilisane) vode makar bilo kakve. Ostalo su finese.
O kvalitetu vode treba voditi računa ali čak i ona sa 20 mikroS po cm će odraditi posao. Što bolja voda to bolje ali nije baš toliko značajno naročito ukoliko ste revnosni (kao Vi) i menjate antifriz redovno po savetu proizvođača automobila.
Ukoliko ste nemarni ili namerno želite da progurate svih 5 godina (ili 6 što već nije baš preporučljivo) onda bi zaista o svim detaljima trebalo da vodite računa. Za do 4 godine za Paraflu i "pegluša" će odraditi posao. Pogotovu što se desi da im se "omakne" (neposredno po regeneraciji) pa da imaju (ko god) provodljivost i ispod 5.
Rok važenja: neka si kupio pre 2 godine, pa i da je od tada proizvedeno pre 2 ukupno je 4 i 4 koliko treba da bude u autu to je tek 8, čemu briga?
Pozdrav!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Postovani expendable, ne mogu da nadjem temu o transmisionim tecnostima, pa ako moze neki link, ako je uopste krenula ta tema. Ovo pitam, jer ste je najavili za jesen, ako se ne varam. Hvala.
Poštovani Banekg,
U pravu ste. Obećao sam tekstove o trasmisionim uljima (tečnostima) u koje spadaju ATF ulja za automatske menjače i klasična menjačka ulja. Iako je bilo nešto o tome kroz tekstove na CBC, malo više na Honda Klubu i nekoliko odgovora na blogu, daleko je od onoga što očekujete. Priča je malo kraća od motornih ulja ali ima šta da se kaže.
Za sada uzmite u obzir da Castrol, Valvoline, Motul i Kroon imaju najzanimljiviji program u ovom delu kao i da sva velika imena u svetu motornih imaju sličan nivo i reputaciju i kod ovih ulja (Total, Liqui Moly, Fuchs, Shell, Mobil, Havoline, Selenia ...).
Ostaju kao najisplatljivija (čak i više nego kod motornih ulja):
Lukoil, FAM i Prista; jedino što ova trojka nema kod nas (u Srbiji) celokupan asortiman, FAM se naravno pomalo izdvaja.
Po dobrom odnosu kvalitet/cena pomenuo bih Fuchs kao A brend po B+ ceni. Još da spomenem OMV čije malo više cene ovde imaju manji značaj (em su manje razlike em se ova ulja ređe menjaju) te se ističe kao dobra kupovina uz veliku pouzdanost originala.
Eto toliko kao uvod. Možda kraći tekst i na cbc a na blogu čim završim sa testiranjem i Aral uljima (AMSOIL možda pre a možda i u toku pisanja o transmisionim uljima).
Pozdrav!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
@expendable , koja je gradacija Opelovog " GM " menjackog ulja ,na kojem ne pise gradacija. poznato je po svojoj "tresnja boji" i paprenoj ceni od preko 1000 din za litar ?
koja gradacija SAE ili po GL dolazi tu kao 100% sigurna zamena ?
radi se o ulju koje je desno na ovoj slici :
Ovo me je pitalo više ljudi ali pre nekoliko meseci. Ko će da se seti?
Ovako, kristina990 je opet uglavnom u pravu. API GL-4 je sigurno. Viskoznost je 80W ili 80W85.
U svakom slučaju 80W85 je retka viskozna klasa i skoro je monogradna. Najviše liči (ne samo figurativno nego i bukvalno po viskozosti) na 20W30 kod motornih ulja.
Kako god 80W85 ima najbolju zamenu u 80W (skoro da su ista ulja) tako da obe (viskoznosti) mogu da se koriste. Najbliže njima je naravno 75W85 koje isto može slobodno da se koristi. I na kraju krajeva za starije menjače bi došlo u obzir i 80W90 a za novije i 75W90 sve po "čistom" API GL-4 ili 4+ ili 4/5.
Ipak teško mogu da dam pravu paralelu za nešto za šta nemam dovoljno podataka. Mislim na ambalaži ne piše baš ništa. Ni viskoznost (katastrofa) ni nivo kvaliteta i ispunjeni standardi.
U principu Total EP 80W85 je nešto slično. Naravno da je teško reći i da li je pravi ekvivalent.
LM Getriebeöl (GL4) SAE 80 W ili Kroon Gearlube GL-4 80W mogu sigurno da se koriste gde i GM, ali je caka u tome da nisu mnogo jeftinija (ako uopšte) a i teško ih je naći. Još bliži ekvivalent je Kroon "univerzalno" menjačko ulje TRANSMISSION OIL SP 1051 i može da se koristi za skoro sve Corse, Kadete, Astre, Vectre, ... spisak je impozantan i ima ga na njihovom sajtu.
Pogađate šta je problem? Slična cena od preko 1000 din. po litru.
Ako kažem da Valvoline SynPower Gear Oil TDL 75W-90 pokriva sve pa i ovo ulje neću da vas obradujem jer je verovatno i skuplji.
Kroon SynPower Gear Oil 75W-90 je nekih 8€ za litar a može da zameni 80W85 više nego uspešno ali samo u starijim Opel vozilima.
Da bi preporučio jeftinije ulje ipak bi morao da znam konkretan model automobila, mada veliki broj Opel vozila ima iste zahteve pa je izbor sužen. U svakom slučaju bilo koje API GL-4; 75W85, 80W ili 80W85 može da odradi posao.
Ipak, činjenica je da se ulje u menjaču ređe menja pa cena nije toliki faktor. Kod modernih automobila je to maksimalno (kratak rok) na 5 godina (75, 90 ili 120k km) ili "neograničeno" (čitaj na 10 godina ili 150k za mineralno, 200 do 250k za polusintetičko ili 300 do 350k za sintetičko menjačko ulje).
P.S.
Zaista ne volim da bude moja zadnja. Kristina me je lepo dopunio. Za Lukoil u trenutku nisam mogao da se setim mada je činjenica da to ulje (TM-4) izgleda da imaju samo u 80W-90 viskozitetu. Par puta sam preporučivao ovo ulje u 75W-90 viskoznosti (polu-sintetičko) ali ljudi nisu mogli da ga nađu. Smetnuo sam s uma da imaju i 80W-85 a (bar u katalogu i proizvodnom programu) imaju. Ulje je mineralno, dok je GM bar polu-sintetičko (teško da je sintetičko jer bi imalo veći "raspon" SAE kategorija, mada bi moglo da bude i "sintetsko" tj. SHC) tako da je kvalitet malo manji ali za starija vozila i skromnije budžete može da bude alternativa. Tehnički će zadovoljiti zahteve, vek trajanja nije baš kao kod originala ali bi 120k km odradilo bez problema. Naravno kao što je "kristina990" već rekao full sintetika Kroon uz veću cenu (sličnu originalu) će dati odlične rezultate (lakše šaltanje) i verovatno prevazići GM, koji opet može biti sa raznih strana sveta i ponekad za nijansu lošiji od "originala".
najeftinije ima u toj gradaciji lukoil,zapravo imao ga je,sad ga više ne viđam baš u preporučenoj gradaciji,ali možda može da se nađe neka zaostala zaliha što ne smeta,cena mu je bila oko 300 din za litru,ili da se poruči ,ja kad sam ukapirao da bi moglo za mog golfa nestalo ga.radi se o ТМ-4 80W-85(ovo TM 4 znači da je API GL 4).ali ako hoćeš da daš više para preporučio bih ti da ideš na castrol ili kroon pre nego na original jer mislim da ćeš za iste pare dobiti veći kvalitet.
našao sam neke podatke o KROON TRANSMISSION OIL SP 1051-ful sintetika,75w80 APIGL4/5,definitivno najbolji izbor za corsuB,lagano šaltanje zajamčeno.
pogotovo što imaju pouzdanog uvoznika.
A zar je bitna usteda od par stotina dinara ili koju hiljadu kad je interval zamene menjackog ulja ogroman. U iole noviji auto zasto ne sipati najbolje sintetike 75w90 i zaboraviti vise na to?
Kod ulja za menjače kod većine vozila zaista nije bitna razlika od par stotina dinara po litru. Naravno da kod onih gde se ulje za menjač (još uvek) menja na manje od 100k km možda nešto i znači. Poseban slučaj su Honda modeli koji mogu da koriste i motorna ulja (mada je bolje menjačka, a fabrika ima solomonsko rešenje u vidu MTF, Manuel Transsmision Fluid, jedan od bisera inače "nepogrešive" Honde).
Izvini što ću da te malo prepravim (zapravo si isto mislio):
U iole novijoj konstrukciji auta koji je malo stariji (po godištu, bar 7 godina) je "univerzalna" 75W90 viskoznost uz API GL-4 (ili GL-4+, tj. GL-4/GL-5) i čista sintetika dobra preporuka.
Ipak kod novijih menjača (koliko god malo) se sa SAE 90 povećavaju otpori. Šta to znači? Ništa posebno, potrošnja goriva neće biti veća od 0,5% do 1% na otvorenom (ali u gradu možda i toliko manja ili čak i 2% zbog 75W). Drugo: malo veća radna viskoznost nije ništa strašno no može da "super sintetiku" dovede na nivo polu-sintetičkih ulja. Zato kod iole novijih automobila kojima treba 80W85 bolje je koristiti sintetiku 80W ili čak 75W80 ako već nema odgovarajuće 80W85. Slično i kod 75W85 zahteva: kod novijih menjača može i 75W80 a kod starijih 75W90.
E skoz sam u off-u jer je ovo i Eon rekao u skraćenom obliku pa obrisao. Ipak neka ostane jer sam sam kriv što nisam već počeo da pišem o menjačkim uljima na blogu (ni posle 18 meseci, eh - bar sam se podsetio za "jubilej" pa da nažvrkam kraći post o tome danas jer je juče bilo tačno 1,5 godina od prvog teksta na blogu, plus jedan dan, zapravo od prve posete).
Kao što obično kažem: ko je shvatio, shvatio je, a ko nije, ništa zato, ni ja ne bih ako još jednom pročitam.
P.S.
"Iscrpeo" me teorijski rad u vezi HHO
E onaj Expendable da nije napisao nešto pametno po pitanju HHO danas ni za vodu ne bi zaradio!
(Mislim ni voda nije za bacanje uskoro ćemo se na nju voziti ).
Pazi ovo:
"Kod ulja za menjače ...
Ipak kod novijih menjača (koliko god malo) se sa SAE 90 povećavaju otpori. ... Slično i kod 75W85 zahteva: kod novijih menjača može i 75W80 a kod starijih 75W90."
What a Bullshit!
Ma ne brišem, svako ima svojih 5 minuta "zone sumraka".
Sintetička ulja za menjače 75W-90 mogu da se sipaju u bilo koji manuelni menjač (i Hondin koji traži MTF) bez ikakvih loših posledica. Akademske razlike i ostala sr.nj. su samo da se plaše mala deca k'o od baba roge.
Manje su korozivna od mineralnih GL-4 pa i GL-3 a viskoznost im je cca. 15mm2/s a granica za SAE 85 je 13,5mm2/s. E čik da neko izmeri bilo kakvu razliku u bilo kakvim kontrolisanim (ili ne) uslovima. Mineralna SAE 90 ulja mogu da imaju 20 pa i svih 22mm2/s pa možda gornji tekst i nije "Total Crap" uzevši "polutane" i konvencionalna ulja, sintetička su druga priča i tu nema šta da se priča, sipaš i ne misliš. Ako ulje već curi više će da curi ali to je već za temu "šano dušo".
Zimska odrednica 80W znači da se ulje može koristiti (lepo) do nekih -20cel. a da ima manje od 150.000mPas (150Pa*s) na -26cel. (kasnije dodato a preskočeno kod pisanja) što ne da je gusto nego više je mast iz frižidera nego tečno ulje a "smrzava" na oko -30. E sad neko da me ubedi da nije bolje 75W koje "mast" postaje na -40 i smrzava na -50 a upotrebljivo (je za lako šaltovanje) do -30. SAE 70W je već pomalo previše za Evropu više je za Sibir gde kad isteraš kola ne gasiš ih dok se ne vratiš sa puta.
Uostalom kad već menjaš ulje u menjaču nakon npr. 10 godina, menjač ionako nije nov!
Koncept ulja za celo trajenje automobila je ipak samo uslovan jer iako bolje sintetike (za menjače) mogu i 500k km ostaje da više od 10 godina nijedan fluid u automobilu ne može da izdrži bez posledica.
Što se same Corse tiče "kristina990" je već rekao celu istinu. Može i Syngear 75W90 čisto da se uštedi neki dinar.
Kod automatskih menjača (ATF za podmazivanje) treba biti obazriviji i malo više slušati preporuka proizvođača ali to je priča za poseban tekst.
Comment