Šta ste se smrzli?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • veljko
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2006
    • 476
    • Backi Jarak, NS
    • Volvo V50 DRIVe

imam jedno pitanje, kupih neki glisantin koncetrat g30 i ocu da izmenjam u mom eskortu 1.8 td antifriz, i planiram da kazem majstoru da ispere, ali pitanje je sledece, nakon sto sam skontao da treba da kupujem destilovanu vodu ili onu demineralizovanu, jel moze ROSA ili PROLOM voda
    Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Ne može! Nije demineralizovana (destilovana). A, kupiš destilovanu, veće pakovanje, na bilo kojoj pumpi, ili samoposluzi.

Comment

• veljko
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2006
        • 476
        • Backi Jarak, NS
        • Volvo V50 DRIVe

a i to sto kazes

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

A i jeftinije je

Makar u supermarketima (2l je po pravilu ispod 50din. a balonče od 5l do 100din. makar na akcijama, a "uvek" ih ima).

Rosa i Prolomka su meke vode (druga i izrazito bazna, bar za pijaću vodu) tako da je teorijski moguće koristiti ih
          Ipak u praksi nemojte to raditi, nema potrebe. Sipanje čak i česmuše postoji kao test antifriza ali mu to (definitivno, mada nigde ne piše, čak ni sitnim slovima) skraćuje vek trajanja.
          Pozdrav!
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• veljko
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2006
            • 476
            • Backi Jarak, NS
            • Volvo V50 DRIVe

ma to za rosu mi pade na pamet sedeci ispred monitora i citajuci, pa da priupitam...

al evo jos jedno pitanje, diskusije radi, inace, iscitao sam svasta na internetu i svega pomalo, pa tek sad nista ne znam, zasto je u stvari potrebna zamena antifriza, da li je u stvari rec samo o prodaji proizvoda (delimicno komercijalni trik), ili ce on, iako mi pokazuje preko -35 = smrznuti, ili je ipak nesto trece, opravdano- stetan po motor ili sta vec...

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Bilo je nekoliko puta ali nikad nije loše ponoviti (ali ukratko):
              Antifriz se menja jer mu se istroše aditivi i više ne štiti od korozije (i još ponešto).
              - Tačka mržnjenja se može promeniti svega za par stepeni zbog prethodnog i onda ostaje konstantna ako se AF ne razblažuje.
              Rastvor konstantnog sastava UVEK ima ISTU tačku mržnjenja (voda uvek 0°C, zar ne? osim na visokoj nadmorskoj visini i/ili nije baš čista, itd.).
              Tako bi AF bio VEČAN ako bi gledali samo ovaj parametar (bitan ali ne i jedini).

... doduše, Mercedes kao da pokušava to da demantuje sa 15godina trajanja antifriza (recimo u A seriji od 2004. pa nadalje), no to je samo izuzetak koji potrvđuje pravilo (ili je neko pogrešno ukucao jedinicu ispred, što nije nemoguće, dešava se i najboljima).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• veljko
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2006
                • 476
                • Backi Jarak, NS
                • Volvo V50 DRIVe

http://www.maziva.org/index.php?opti...d=83&Itemid=81 evo, pronadjoh ovo, ima tu previse stvari od kojih zavisi kvalitet antifriza, a da ne ispadne na kraju: jbg trebao sam...

ovo za mercedes, verovatno su sibnuli neki aditivi i resili problem, odlican markentinski potez kojim ustedis 100€ na 15 godina "al ne mislis"

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Zaista ne znam šta su "šibnuli" ali modeli pre toga su imali "običan" G11 (VW TL 774-C; MB 325.0), koji se menjao na 3 godine (kao što standard nalaže). Moguće da se radi o standardnom G12++ (VW 774-G) koji važi za "večiti".
                  Nema propisano vreme a navodi se 5-10 godina (kao i "virtually immune on ageing").
                  Lično bih stao na pola Mercedesovog (7-8god. osim naravno fabričkog punjenja koje bi terao bar 10).
                  A sad stajem odmah pošto tačnu informaciju nemam.

P.S.
                  Uštediš 100€ za antifriz ali prividno - kao i obično: ulazi u cenu (vozila).

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

Originally posted by veljko View Post
                    imam jedno pitanje, kupih neki glisantin koncetrat g30 i ocu da izmenjam u mom eskortu 1.8 td antifriz, i planiram da kazem majstoru da ispere, ali pitanje je sledece, nakon sto sam skontao da treba da kupujem destilovanu vodu ili onu demineralizovanu, jel moze ROSA ili PROLOM voda
                    taj antifriz nije za tvoj motor. trebalo je da uzmes G48.
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• veljko
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2006
                      • 476
                      • Backi Jarak, NS
                      • Volvo V50 DRIVe

http://www.glysantin.de/16-1-Product-Finder.html ovi rekose da sam dobro izabrao ford je 98. godiste

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

http://www.glysantin.de/16-1-Product-Finder.html ovi rekose da sam dobro izabrao ford je 98. godiste
                        Svakako bolje imati sreće nego bilo šta drugo (i zdravi i bogati se podaviše na Titaniku, kako se kaže u anegdoti).
                        I sad ozbiljno:
                        Nije samo što "oni" kažu, stvar je u tome da Ford dozvoljava upotrebu g12 kod svih modela od 1994 pa nadalje (i neke iz 1993.) koji čak i nisu imali originalnu preporukum (a G12 nije ni postojao ako ništa drugo, tu je negde iz sredine '90-tih, zaista ne mogu da se setim tačne godine) za isti (gde je Zverko verovatno u pravu).
                        Tako da je sve O.K. (mada nije greška ni sipati Glysantin G48 ("G11"), samo što se mora menjati na tri godine a G30 ("G12") na četiri).

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

Nikada nisam uzimao za ozbiljno likove koji rade kao prodavci po prodavnicama gde se prodaju te tekucine posto su to samo prodavci i to priuceni. Svaka njihova teorija je "rekla, kazala, culi smo,i td... " Ono sto znaju uglavnom znaju iz kataloga koji ne moraju uvek biti tacni. Samo Glisantin ima sest varijanti. Pored G30 i G48 cisto sumnjam da su culi za ostale a kam' li za cega su. Isto je i sto se ulja tice, kad krenu sa teorijama i preporukama u trenutku mi proradi kiselo.

@veljko: BASF kaze da je kod Forda '97. god promene sa G11 na G12 a opet, cisto sumnjam da taj dizel ima aluminijumski blok,sta vise 100% sam siguran da je gusani. kako god, ako bude poceo da "pisa" na spojevima hladnjaka znaces od cega je.
                          Last edited by zverko; 23.10.2012, 20:47.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

... kupih neki glisantin koncetrat g30 i ...
                            Pre nekoliko godina, naišao sam na taj antifriz i koliko se sećam, deklarisan je kao univerzalni! Zaštitna sredstva za sve motore i hladnjake (i alu!), ali sam ipak kupio prilično skuplji G12, jer je taj preporučen od proizvođača vozila (rover).

Šta piše na deklaraciji? Čisto informativno: specifikacija (hem. sastav) i namena.

Comment

• veljko
                              CBC Senator XXL
                              • 30.01.2006
                              • 476
                              • Backi Jarak, NS
                              • Volvo V50 DRIVe

pa dobro sad, ford sam po sebi ima boljku da uvek nesto kaplje ispod ( dzabe kad sve izmenjas, mora negde) tako da nije problem ni malo antifriza . uvek se nosim logikom - ako moze za nijansu bolje - odlicno. mislim da nisam (puno) pogresio, cak sam skocio za stepenik vise. (podseti me prica na ED i D2)

edit
                              glysantin , alu protect / G30
                              sadrzi: glykol/etandiol , pakuje FAM, uvoznik: delta mc , to je bukvalno sve sto pise
                              Last edited by veljko; 23.10.2012, 21:42.

Comment

• zverko
                                CBC Senator XXL
                                • 19.08.2005
                                • 7085
                                • BGD
                                • Audi A4

franjo, Glisantin G30 je BASF-ova interna oznaka za G12+ .

Comment

Working...
                                X