Šta ste se smrzli?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Hvala vrlo na ovim komentarima.

Za one koji bi u stvar da se osvedoče i sa komentarima zvaničnih institucija ide link do SAE

http://articles.sae.org/8242/
    a ovo što je naveo Stalker (da nema brige za mejdžorse koji guraju antifrize na bazi 2-EH) sasvim potvrđuje i činjenica da je BASF povećao proizvodnju 2-EH ulaganjem u novu fabriku (zajedno sa Petronas)
    Last edited by DS9; 12.04.2016, 15:20.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

I vama hvala na linkovima.
      SVE piše.
      I SVE ukazuje da će G40 (VW 774-G) verovatno postati apsolutni (svetski) standard.
      Problem je (dakle) manje-više rešen ALI za sve vlasnike automobila gde Glysantin NIJE preporučen od strane proizvođača motora, nije loše biti obazriv.
      Doduše, lako je biti obazriv ALI je teško rešiti problem.
      Fiat ima Paraflu, a za japance već nije lako rešiti problem (ovlašćeni servisi-?).
      Skuplji antifriz NIJE veliki trošak (uz zamenu na 4, 5 ili 7-8 god. (G40)) ali ga (još) treba i naći.

P.S.
      Verovatno će u sledećoj deceniji početi da preovladavaju glicerinski (ili PPG/glicerin kombinacije) kao ekološka alternativa (dostupni i sada).
      Ipak, treba iscediti uloženo u PEG postrojenja (iako je glicerin, zbog bio-dizela, sve bliži cenovno (dođe kao nus-proizvod sa kojim praktično ne znaju šta će)).
      Last edited by expendable; 12.04.2016, 15:39.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

A sad ofiranje - BASF-a (moram malo kad su odgovorni za više_decenijsku papazjaniju sa g oznakama, a kako stoje stvari i sa novijim G oznakama)

Dole su izvodi (izostavio sam svoje personalne podatke koji nisu bitni) iz e-mailova koje sam uputio BASF-u. Poruke su date od nastarijih do najmlađe (moja je prva), i vidi se da sam startno pitao da li G30, G33 i G34 sadrže 2-EH (inače mi je cela stvar bitna između ostalog kako bih pripremio koristan tekst koji bi razjasnio preporuku G33 za upotrebu u PSA vozilima i njegovu razliku u odnosu na najčešće korišćen totalov GlacElf/CoolElf Autosupra). Odgovor dobijen od BASF je jasan po tome da samo G34 sadrži 2-eh, dok je G30 i G33 ne sadrže.

Mislim da će Stalker/expendable imati zanimljiv komentar

Kome nije jasno, BASF krije sastav inhibitora korozije za neke od svojih antifriza k`o zmija noge, ali se po nešto može i ukapirati pregledom msds-ova. Pokušao sam da dobijem preiznu informaciju oko sastava G33 koji je preporučen za PSA, ali je jasno iz odgovora da to nisu hteli da je daju (što je uglavnom razumljivo).

To whom it may concern,

Does Glysantine G30, G33 and G34 contains
        2-etylhexanoic acid (2-EH)?

Sincerely,

DS9

On 18.04.2016 15:50, Jan Seidenglanz wrote

Dear Mr. DS9,

Glysantin G30, G33 and G34 are 2-Ethylhexanicacid free.

Dear Mr Seidenglanz, thank you very much.

Are you sure?

In G34 MSDS...

...it clearly states that G34 contains kalium-2-etylhexanoat

Gefahrenbestimmende Komponente(n) zur Etikettierung: ETHAN-1,2-DIOL/ETHYLENGLYKOL,
        Kalium-2-ethylhexanoat

If this is an old formulation, what substance/chemical is used as corossion inhibitor in G34, G33, G30?

Sincerely,

DS9

Dear Mr. DS9
        you asked for 2-ethylhexanoic acid and not for the salt. We have no free 2-EHA in our product. Only the related salt.

In the case the potassium salt.

Mit freundlichen Grüßen / Best regards,
        Jan Seidenglanz
        Product Stewardship

Dear Mr. Seidenglanz,
        thank you for the answer.

Can you confirm that G33 and G30 also contain the related potassioum salt, KALIUM-2-ETHYLHEXANOAT?

Best regards,

DS9

Dear DS9,

G33 and G30 contains neither EHA nor the salts of the EHA. Only G34 contains KALIUM-2-ETHYLHEXANOAT.

Mit freundlichen Grüßen / Best regards,
        Jan Seidenglanz
        Product Stewardship

Last edited by DS9; 30.04.2016, 10:02.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

E baš sam se lepo nasmejao čitajući ovo.
          Suprotno uvreženim verovanjima, lakše je biti šef (nekog, bilo kog) odseka u velikoj kompaniji, naročito multinacionalnoj (u smislu stručnog znanja) nego u nekoj srednje veličine (gde taj luksus nemaju). Lično poznajem bar dve takve osobe, koji jesu (pravi) inženjeri, završili ovde državne fakultete (doduše osrednji studenti) ali svakako osrednji u struci koji su daleko dogurali (jedan baš u BASF-u) u hijerarhiji (njima čestitke, ne nisam zavidan, nego je bitno za objašnjenje).
          Dakle, tamo nema mnogo (šta) da se razmišlja o struci, a izjašnjavanje prema javnosti je strogo definisano, šta se sme a šta NE sme komentarisati i objavljivati.
          Dakle, svako pominjanje 2-EH se:
          1) mora demantovati.
          2) ako se prilože dokazi - takođe.
          3) ako se prilože zvanična BASF dokumenta - priznati samo za konkretan slučaj i ništa više.
          4) Čak i za konkretan slučaj napraviti eufemizam (nije kiselina već njena so, e nije šija nego je vrat; u konkretnom slučaju nije da nije; u principu je so stabilnija jer čak i moderni AF moraju biti (bar malo) bazni, pa naravno da neće biti slobodne kiseline).
          5) Svaku paralelu sa konkretnim slučajem (G30 i G33 u odnosu na G34) demantovati (po svaku cenu).
          6) (ovo, naravno pod 1) čak i ne nagoveštavati sadržaj gotovih proizvoda.
          7) Biti ljubazan (kratak) sa korisnicima, ako pitaju nezgodna pitanja - zavlači dok ne odustanu.
          ITD (mada je to uglavnom uputstvo).

"G33 and G30 contains neither EHA nor the salts of the EHA. Only G34 contains KALIUM-2-ETHYLHEXANOAT."
          Ovo zaista zvuči ubedljivo ali nisam baš ubeđen (ostaje osnovana sumnja). Na prvu sam bio ubeđen da je čista laž, ali ajd' da ostavim mogućnost da ovako rečeno ima (neku) težinu.
          Ipak, teško je poverovati (u Dedamraza) da BASF u G3x ima različit osnovni aditiv ... koga proizvodi na hiljade tona ...
          Moguće da je tu nešto manje EHA ili da je neka druga so (mada je naglašeno salts) ali sve mi se čini da je zapravo samo bila tačka 3) iz (strogo propisane) "procedure" komunikacije sa javnošču.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Vidim da se raspravlja o antifrizima,pa reko da priupitam...Inace menjam ga na svake 2 godine,prosli je bio OMV G12++,a sada je Total GlacelfAutosupra...verovatno svi sa 2EHA...motor je Isuzu japanski,pa sta preporucujete da sipam...
            Nego cuo sam da se u vozila za reli sipa obicna voda umesto antifriza,jer kako kazu antifriz je klizav pa u slucaju da dodje do isticanja istog nije bas bezbedno...
            E sad u tu vodu,dal je cesmusa ili destilovana ne znam,sipa se nekakav aditiv,Motul ili Redline ako sam dobro zapamtio,koji bolje od antifriza podmazuje delove rashladnog sistema i navodno bolje hladi...u slobodnoj prodaji tako nesto nisam nasao,pa ako neko zna nesto vise o tome molio bih ga i da napise...takodje da li taj aditiv ima tacku mrznjenja i moze li se koristiti u normalnoj upotrebi umesto klasicnog antifriza...

Comment

• Saša
              CBC Senator
              • 05.11.2006
              • 277
              • NS

A što na dve godine? Rok im je obično 5 godina. Šta god da sipaš - nemoj česmušu nikako.

TT

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Nakon 2 godine antifriz gubi ph vrednost i za mene to vise nije to...moze eventualno 3 godine...trebalo bi antifriz da bude baza,pa kad izgubi ph vrednost postaje kiselina i onda nagriza vodenu pumpu i druge delove kroz koje prolazi...Steva ce ti to strucnije objasniti...
                Verovao ili ne na originalnom opelovom antifrizu(koji je usput preskup i retko ga ko nabavlja) stoji nacrtana slavina,odnosno da se razblazuje sa cesmusom...

Comment

• Saša
                  CBC Senator
                  • 05.11.2006
                  • 277
                  • NS

Vodena pumpa se ionako menja na 5 godina, a taj znak označava valjda vodu (destilovanu), a ne bukvalno česmušu.

TT

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Sta oznacava ne znam,malo mi je nelogicno da se crta cesma...posto je to hemija,ima mi logike da moze i obicna voda...vodenu pumpu menjam kad radim veliki servis,a ne zelim da mi korodiraju vodeni kanali niti hladnjak...to je neka moja logika stvari,sto ne znaci da sam u pravu...samo cu ti reci da nikad ni na jednom autu nisam imao problema sa hladjenjem

Comment

• Saša
                      CBC Senator
                      • 05.11.2006
                      • 277
                      • NS

Česmovača je puna kamenca, zato se ne sipa (ili samo u krajnjoj nuždi). Taj kamenac može da dovede do raznih problema.

TT

Comment

• bmiillan
                        CBC Senator XXL
                        • 18.04.2005
                        • 393
                        • beograd
                        • clk 200k

koliko ima kamenca u 6-7 litara česmovače?
                        nemoj na silu uzmi veci cekic

Comment

• Saša
                          CBC Senator
                          • 05.11.2006
                          • 277
                          • NS

I previše.

Ja stvarno ne razumem neke od vas. Na jednu stranu menjate antifriz na dve godine iz preterane brige o motoru, a sad bi evo u njega sipali i česmovaču?

Nije tu samo problem kamenac već i druge stvari i minerali koje postoje u običnoj vodi. Voda je i vrlo korozivna plus ima i nižu tačku ključanja, zimi hoće i da smrzne i potencijalno napravi havariju - zato se umesto nje i koristi antifriz. Ili, sipajte bar demineralizovanu vodu pa je zimi ispuštajte ako ništa drugo, mirnije ćete spavati.

TT

Comment

• bmiillan
                            CBC Senator XXL
                            • 18.04.2005
                            • 393
                            • beograd
                            • clk 200k

Originally posted by Saša View Post
                            I previše.
                            grešiš, niko ne priča da treba da se sipa voda zimi, ali da će napraviti tolike probleme kao što misliš nisi u pravu, ali svako ima svoje mišljenje.

i svako može da sipa u svoj auto ono što misli da treba, ali ne treba praviti od komarca magarca, niti će to malo česmovače upropastiti motor

i da li si siguran da je destillovana voda stvarno to?
                            nemoj na silu uzmi veci cekic

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Propustih početak pa se malko nakupilo (ode moja pauza za doručak ... ali ima i dobrih strana, biću gladniji za slavski ručak).
                              Moram da reagujem na ovo poslednje jer (srećom nije) da se nadovezalo još 5-6 ljudi na to u tom stilu, po principu "grudve snega" došli bi dotle da je "saša" totalni diletant, da je prečišćavanje vode čista izmišljotina i da je štetna njena upotreba, da je masonska zavera i slično.
                              Klasičan mehanizam za nastajanje mitova.
                              Na žalost, nauku više niko ne hebe a verovatno su i sami naučnici (pardon, naučni radnici) dosta krivi za to ali to je već druga i duga priča.

Ali da budem koncizniji i precizniji, pa počinjem SAD:
                              1) Saša ne greši ... u principu ... doduše malo je priča komplikovanija.
                              2) Svako ima svoje mišljenje ALI postoji (valjda, ili je nekada bar postojalo) i stručno mišljenje, naučni stav i slično.
                              3) Svako može da sipa šta god hoće, svako je svoga auta gospodar ... jedan od razloga što ne kupujem polovan auto (pa da me stignu zala iz prethodnih godina) pa makar se raspao onaj moj "ferari" (a za novo se još uvek nema, bilo u planu za prošlu pa za ovu, definitivno pomereno za 2017).
                              4) Malo (?!) česmovače neće upropastiti motor ... pa MALO neće ali koliko je to "malo" (50% nije baš ni malo). O.K. i 50% česmovače neće (brzo, uz malo sreće ni uopšte) upropastiti motor ... zavisi i koja ČESMOVAČA.
                              5) Ja sam recimo prilično siguran da je "destilovana" ("demi") voda koja se prodaje (čak i kod nas) upravo to što piše.
                              Iako moje interno istraživaje (pre par godina) nije bilo baš statistički zasnovano, mogao bih sa sigurnošću da kažem da je bar 90-95% prečišćenih voda na visokom nivou, a da je onih 5-10% (pegluša) još uvek bolje od česmuše (bilo je u temi pa da ne ponavljam).
                              KRAJ prvog dela.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by legenda View Post
                                Vidim da se raspravlja o antifrizima,pa reko da priupitam...Inace menjam ga na svake 2 godine,prosli je bio OMV G12++,a sada je Total GlacelfAutosupra...verovatno svi sa 2EHA...motor je Isuzu japanski,pa sta preporucujete da sipam...
                                Nego cuo sam da se u vozila za reli sipa obicna voda umesto antifriza,jer kako kazu antifriz je klizav pa u slucaju da dodje do isticanja istog nije bas bezbedno...
                                E sad u tu vodu,dal je cesmusa ili destilovana ne znam,sipa se nekakav aditiv,Motul ili Redline ako sam dobro zapamtio,koji bolje od antifriza podmazuje delove rashladnog sistema i navodno bolje hladi...u slobodnoj prodaji tako nesto nisam nasao,pa ako neko zna nesto vise o tome molio bih ga i da napise...takodje da li taj aditiv ima tacku mrznjenja i moze li se koristiti u normalnoj upotrebi umesto klasicnog antifriza...
                                1) Šta da sipam? To ćemo na kraju (neće pobeći potreba za zamenom, par dana gore-dole ne znači mnogo),
                                2) To sa promenom na DVE godine je čisto bacanje para (pošto se motiv ponavlja vratiću se na to više puta),
                                3) U reli vozila DA. Voda bolje prenosi toplotu, ima veći toplotni kapacitet, manjeg je viskoziteta nego sa antifrizom ... itd. Nije od značaja za normalno korišćenje vozila ali u takmičenjima možda i može biti. Ako je asfalt ili makadam, curenje AF zaista može ugroziti bezbednost pa je logično da je voda bolji izbor. Na kraju krajeva, osim zimskih, većina relija se odigrava na višim temp. pa je tu tako, a ako je napolju -20 svakako nije. I svakako nema mnogo veze sa normalnom eksploatacijom vozila.
                                4) Aditivi se verovatno dodaju (možda i samo anti-korozivni, tj. oni sigurno, a "podmazujući" - čisto sumnjam (možda samo za smanjenje površinskog napona uz anti-penušavce)). Šta bi trebalo da se podmazuje u rashladnom sistemu inače?! Voda već smanjuje otpor (u odnosu na AF) pa bi verovatno samo ono što sam već naveo bilo dovoljno.
                                5) Šta bi ti značilo za normalnu upotrebu?? Da menjaš više puta u toku godine rashladnu tečnost (najmanje 2x godišnje, pa da čuvaš AF preko leta ... samo ako nemaš pametnijeg posla, a verujem da imaš). Ako si rešio da voziš trke, raspitaj se kod proizvođača takvih aditiva, javno dostupne informacije su samo reklama i ničemu ne služe.

Comment

Working...
                                X